Dodaj do ulubionych

Group Strep B w ciazy

22.03.12, 13:45
Robilyscie to badanie?
W pierwszej ciazy nie mialam o nim pojecia, teraz chcialabym zrobic.

www.dailymail.co.uk/health/article-2117328/Why-wont-Britain-act-prevent-biggest-killer-newborns-The-10-test-save-babies-death.html
Obserwuj wątek
    • 7oz Re: Group Strep B w ciazy 22.03.12, 14:50
      Nie robiłam bo nie miałam pojęcia, że coś takiego jest, nawet nie za bardzo wiedziałam co to jest Group Strep B. Potem się dużo dowiedziałam bo mój syn urodził się przedwcześnie i bakterię złapał. Różnica jest taka, że ja dostałam jedną dawkę antybiotyku bo moje wody odeszły a skurczy długo nie było. Niestety antybiotyk, który mi podano nie zadziałał ale być może złagodził jakoś infekcję. W moim szpiatalu kobietka miała wyczucie i jak tylko się pojawiły pierwsze znaki infekcji, młody trafił na specjalny oddział, podłączono go pod monitory, przebadano co się da i bez wyników wymazu podano mu antybiotyk. Wymaz też przyszedł po dwóch dniach i tylko ich diagnozę potwierdził. Mieliśmy chwile grozy i jak czytam takie artykuły to wiem, że jestem szczęściarą i wdzięczna jestem tym ludziom ze szpitala bo ja byłam tak zielona, mi się wydawało, że wszystko jest OK i pewnie objawy infekcji zauważyłabym dopiero gdyby było za późno.
      Czy zrobiłabym test teraz? nie wiem, pewnie tak ale ja mam już teraz na to inne spojrzenie. Problem jest w tym, że wg tego co ja wyczytałam takie badanie nie jest 100% pewne nie dlatego, że nie jest wiarygodne samo w sobie tylko dlatego, że bakteria może pojawić się w wymazie jednego dnia a za kilka tygodni już nie, możesz np. zrobić test w 34 tygodniu i bakterii w wymazie nie będzie a w 40 już by był wykryły - to był jeden z argumentów przeciw testom na NHS i to jest też powód dla którego test powinnaś robić w ostatnich tygodniach a infekcję bardzo często łapią właśnie wcześniaki. Nie wiem gdzie leży prawda bo z jednej strony kampanie medyczne będą cię wpychać w obawy abyś te testy robiła z drugiej strony NHS niechętnie bierze na siebie nowe obciążenia finansowe, zwłaszcza w kryzysie. To jest tylko 10 funtów ale pomnożone przez ilość kobiet w ciąży w UK to są już miliony. Są to też miliony ewentualnego dochodu dla kampanii medycznych więc obie strony będą ci robić mętlik w głowie. Jak cię to badanie uspokoi to je sobie zrób, inwazyjne nie jest więc nie zaszkodzi ale najważniejsze to nie zamartwiać się wszystkim o czym wyczytasz tylko cieszyć się ciążą i czekac na zdrowe maleństwo :)
    • bibba Re: Group Strep B w ciazy 22.03.12, 14:51
      ciekawe czy mozna za nie zaplacic w przychodni nhs czy tylko prywatnie. tez chce zrobic.
    • arya82 Re: Group Strep B w ciazy 22.03.12, 16:17
      Będe robić niedługo. Poleciła mi polska ginekolog do której chodzę prywatnie i mam duże zaufanie, poczytałam sporo o tym i myślę że warto, bo to mimo wszystko może być dla dzidzi dość groźna bakteria.
      Tu więcej info: www.paciorkowiec.pl/
    • 1mzeta Re: Group Strep B w ciazy 22.03.12, 17:25
      Robiłam- wymaz pobierałam w domu, a "sprzęt" zamówiłam przez internet. Wynik sms-em mi przysłali najpierw, a potem listownie dotarł. Z kolejnym dzieckiem też zrobię.
      • buizu Re: Group Strep B w ciazy 22.03.12, 17:53
        1mzeta napisała:
        Z kolejnym dzieckiem też > zrobię.

A po co drugi raz? Skoro raz wyszło, że jesteś nosicielką to raczej się nic nie zmieniło. Wystarczy przypomnieć o tym GP, i oni się tym zajmą. Ja miałam robiony wymaz przez mojego GP, i wyszło niestety na plus. Nic nie musiałam płacić.
        • 1mzeta Re: Group Strep B w ciazy 22.03.12, 18:11
          Ale ja nigdzie nie piszę, że jestem nosicielką.
          Po to zrobię, że skoro wyszło, że nie jestem nosicielką to do następnego razu stan rzeczy może ulec zmianie.
          • buizu Re: Group Strep B w ciazy 22.03.12, 20:55
            Przepraszam, źle zinterpretowałam Twój post. W takim razie życzę wyniku negatywnego po raz drugi ;)
            • takajakwy Re: Group Strep B w ciazy 22.03.12, 21:00
              ja poszlam do GP powiedzialam, ze mam uplawy i dostalam skierowanie na wymaz na, ktorym wyszedl B Strept dodatni, przez cala ciaze wzielam 4 antybiotyki i w trakcie porodu kroplowke i wszystko ok.
            • 1mzeta Re: Group Strep B w ciazy 22.03.12, 21:11
              Eeee....tam- nie ma za co :)
      • hanai77 Re: Group Strep B w ciazy 22.03.12, 23:02
        mzeta.. moglabys dac namiary na to gdzie moge ten test w necie zamowic,,,pilnie bym potrzebowala sprawdzic..dzieki serdeczne
        • 1mzeta Re: Group Strep B w ciazy 22.03.12, 23:50
          Wiesz dokładnie nie pamiętam ale tu chyba szperałam

www.gbss.org.uk/content.php?section_id=3&sub_id=2&content=Testing%20For%20All
          i pierwszy link.
    • marzeniee22 Re: Group Strep B w ciazy 22.03.12, 18:54
      Ja robilam w tej ciazy. Zestaw zamowilam przez internet. Kosztowal 30 funtow. Pobierasz sobie wymaz z pochwy i odbytu. Polozna nie chciala mi pobrac, jak juz zamowilam ten test. Kazala samej. Wyniki przyszly sms-em. Warto zrobic. Po porodzie lezalam z dziewczyna, ktorej corka non-stop plakala, wrecz darla sie cala dobe i nie przesadzam, bo glowa mi pekala od tych krzykow. Cieszylam sie, ze ja w koncu wypisuja, bo bede mogla sie wyspac. Jednak w koncu jej nie wypisali, bo jedna polozna zauwazyla, ze cos nie tak i okazalo sie, ze dziecko zlapalo to swinstwo, a mama (Angielka) nie maila pojecia, ze cos takiego istnieje. Dzieki Bogu w pore zareagowali. Mzeta ma racje warto robic przy kazdej ciazy, bo to, ze sie w pierwszej nie mialo nie znaczy, ze nie przyplata sie przy drugiej.
      Aha, test najpepiej robic miedzy 35-37 tyg ciazy.
    • benignusia Re: Group Strep B w ciazy 22.03.12, 18:57
      ja miałam jakąś infekcje w ciąży,zrobili mi wymaz,stwierdzili infekcję i poźniej po kilku tyg przysłali złowieszczy list ze mam szybko pokazać położnej bo mam strep.b.
      urodziłam syna,wody odeszly tuż przed parciem ,kroplówke mi całą dali,a jednak dobe po porodzie okazało sie ze syn ma infekcje oka powazną,i tydzien w szpitalu z kroplowką i antybiotykiem....
      w nastepnej ciąży aż sie bałam co będzie,tymbardziej że połozna mówi ze jak odejdą wody pierwsze to wieksza szansa zarazenia niz jak zaraz przed parciem.mnie wody w domu odeszly,wiec juz mialam swiadomosc ze szybko do szpitala musimy jechac.pojechalismy,nieumieli mi trafic w zyłe,ja czułam ze juz musze przec,wiec z wenflonem w ręce zostałąm ale bez kroplowki....po porodzie musialam zostac na obserwacji,po czym okazalo sie ze mała sie nie zarazila i po dobie do domu,jaka wtedy byłam szczesliwa....
      jeszcze w pl jak rodzilam pierwszego syna,po 2 tyg zachorowal na zapalenie płuc,teraz wiem ze mogła to ta bakteria wywołac....
    • edzior1 Re: Group Strep B w ciazy 22.03.12, 22:04
      nie dam sobie reki uciac, ale ja chyba mialam robione standardowo, dzwonili za mna nawet do PL (znaczy tam mnie zlapali) i poprosli o przyjscie natychmiastowe po antybiotyki. Wybralam i sprawa sie zakonczyla.
      • buizu Re: Group Strep B w ciazy 23.03.12, 17:57
        Serio leczyli Was w trakcie ciąży? Ja się dowiedziałam, ze wynik na paciorkowce mam dodatni na początku ciąży, ale żadnego antyniotyku nie dostałam. Dopiero w trakcie porodu podłączyli mnie pod kroplowke i podali penicyline.
        • takajakwy Re: Group Strep B w ciazy 23.03.12, 20:28
          mnie leczyli tylko dlatego, ze strasznie mnie swedzialo i nie dala bym rady wytrzymac do porodu
          • benignusia Re: Group Strep B w ciazy 23.03.12, 22:50
            takajakwy napisała:

> mnie leczyli tylko dlatego, ze strasznie mnie swedzialo i nie dala bym rady wyt
            > rzymac do porodu

mnie dokładnie tak samo
            • hanai77 Re: Group Strep B w ciazy 24.03.12, 00:10
              u mnie w poprzedniej ciazy bylo tak ze na tydzien przed data porodu dostalam goraczkii swedzacej wysypki czerwonej wysypki na udach i brzuchu i piersiach, polozna nie wiedziala co to zawolalla GP (wizyta u poloznej w przychodni rejonowej) ten rowniez nie wiedzac coz to moze byc odeslal mnie do szpitala , tam mnie pryjeto na maternity ward i przez tydzien lezalam tak o podawali mi paracetamol na goraczke zadnych badan ani nawet pobrania krwi czy wymazu z szyjki czy jakiegokolwiek badania wewnetrznego nic, tylko ktg i czekamy na date porodu , jak nie przejdzie to po dwoch kolejnych dniach mieli wywolywac, mloda na szczescie urodzila sie sama bez indukcji porodu , dostalam skurcze wody odeszly szybciutko i po okolo godzinie sie urodzila ... wszystko wydawalo sie ok , lecz nastepnego dnia gdy juz mielismy isc do domu ja zauwazylam ze mala ma goraczke , zbadali okazalo sie ze ponad 39, i zaczal sie rajd... badania na special care noworodkowym spedzila tydzien 3 rozne antybiotyki klopot z oddychaniem , sepsa.. ledwo ja odratowali ... nikt mnie o zadne wymazy itp nie pytal , na paciorkowca nie badal ...
              Teraz mam troche stracha ze moze zarazila sie jednak ode mnie bo mialam ow paciorkowca a nie wiedzialam , wpadlam dzis do poloznej (innej niz poprzednio) ze swoimi przemysleniami i umowila mi zrobienie wymazu na paciorkowca z powodu sepsy przy poprzednim dziecku ... ale final najlepszy .. pani polozna jednak nie wie co robic jak sie okaze ze nosicielka paciorkowca jestem ... gdyz uwaga jestem alergikiem powaznym na penicyline ... co zrobic nie wie ani ona ani ja... moze w szpitalu ktos cos bedzie wiedzial... bo z jej wiedzy ti jedyne lekarstwo na strep b jest tylko i wylacznie penicylina...ajajaj
    • 18_lipcowa1 Re: Group Strep B w ciazy 24.03.12, 13:35
      robiłam
      dla mnie to podstawa tak jak bad krwi czy usg
      • chestnutflower Re: Group Strep B w ciazy 26.03.12, 19:08
        Jestem dzis po spotkaniu u poloznej gdzie sama w lazience musialam sobie zrobic wymaz m.in na paciorkowca wlasnie.
        Nie bylo wiekszych problemow z poproszeniem o badanie choc nie jest ono w standarcie w UK.
    • benignusia apropos 27.03.12, 17:21
      lifebegins.channel4.com/explore/birth/managing-complications/complications-with-the-mother/video/meet-natalie-o-and-trevor-from-episode-13

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka