06.06.12, 19:22
Chcialam ugotowac knedle albo kopytka ziemniaczane, ale nie moge trafic na dobre nieklejace sie ziemniaki, kiedys udalo mi sie kupic dobre ziemniaki, ktore by nie zawieraly tyle wody, mialy wiecej skrobii, po ugotowaniu byly suche, ale niestety zapomnialam nazwe. Nakupowalam sie ostatnio roznych typow ale to nie to niestety. Poradzcie jakie ziemniaki bylyby dobre do tego, jak na razie Desiree, Vivaldi, corolle, maris piper do niczego :/
Obserwuj wątek
    • nottymoni Re: ziemniaki 06.06.12, 21:32
      ja uzywam zwykle white potatoes z tesco, wazne zeby po ugotowaniu ziemniaki utluc i zostawic w otwartym garnku do ostygniecia. od czasu do czasu zamieszac i pozwolic parze sie ulotnic. nie ma bata, zeby wtedy nie byly sypkie. no i oczywiscie mielic zimne.
    • sznupkowie Re: ziemniaki 06.06.12, 21:38
      no brytyjskim rynku chyba nie ma lepszych niz Rooster Potatoes-ALBERT Bartlett...puszyste i suche.
      • beibichek Re: ziemniaki 06.06.12, 22:27
        tych jeszcze nie probowalam,ale skoro polecasz, sprobuje, mam nadzieje ze choc troche beda przypominaly polskie
        • sznupkowie Re: ziemniaki 06.06.12, 23:28
          one są w takiej fioletowej skórce,mi tez poleciła kolzeżanka,ona własnie kupuje je na kopytka.Ja tam za bardzo nie lubie się bawic w wałkowanie....ale duszone z masełkiem są przepyszne.
    • princesswhitewolf Re: ziemniaki 06.06.12, 23:51
      Poza kwestia odmiany ziemniakow to uzyj sokowirowki. Tym razem tresci glowna beda owe zmiotki z pojemnika na suche resztki zas, jak sok opadnie to odlej go tudziez uzyj na zupe. Gestniala tresc na dnie zwana tez krochmalem dodaj do suszu i .. Dalej postepuj wg przepisu na kluski.
      • lianis Re: ziemniaki 07.06.12, 07:36
        Ja zrozumialam ze chodzi o ziemniaki gotowane przed obrobka a nie o tarte surowe
        • princesswhitewolf Re: ziemniaki 07.06.12, 11:09
          fakt
    • princesswhitewolf Re: ziemniaki 06.06.12, 23:55
      www.lovepotatoes.co.uk/the-potato/potato-varieties/
    • lianis Re: ziemniaki 07.06.12, 07:37
      Ja uzywam king edward do takich spraw, nic lepszego nie udalo mi sie znalezc
      • anulla_m Re: ziemniaki 07.06.12, 10:11
        ja też jeśli kopytka to tylko king edward

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka