Dodaj do ulubionych

ospa u noworodka

08.06.12, 18:28
Moj synek ma dopiero 2 tygodnie i juz mial kontakt z osoba, ktora wlasnie przechodzi ospe.
Polozna powiedziala mi ze nie ma gwarancji ze maluch nie dostanie ospy ale powinien przejsc ja lagodnie.
Jakie macie doswiadczenia z takimi maluchami?
Dodam ze karmie wylacznie piersia wiec na pewno jakies przeciwciala w mleku dostaje.
Bede wdzieczna ze wszystkie opinie gdyz nie ukrywam ze sie troche martwie.

Obserwuj wątek
    • benignusia Re: ospa u noworodka 08.06.12, 20:41
      cóż niemasz gwarancji ze się nie zarazie,a okres wylęgania jest chyba niecałe 2 tyg wiec jakby maluch zachorował miałby niecały miesiąc....moja mała zachorowała w wieku 17 tyg i naprawde nikomu nie życze.Trzymam kciuki za malucha!!
    • yumemi Re: ospa u noworodka 08.06.12, 20:47
      Maluszek nie powinien zlapac, bo nadal ma przeciwciala od Ciebie. W tym wypadku karmienie piersia wspieraloby w lzejszym przejsciu choroby. Sam pokarm przed ospa nie musi ochronic, ale zawiera interferon ktory ma silne wlasciwosci antywirusowe, i albo dziecko zlapie ale objawy beda minimalne albo w ogole nie zlapie.
      "Free fatty acids present in milk can damage the membranes of enveloped viruses, such as the chicken pox virus, which are packets of genetic material encased in protein shells. Interferon, found particularly in colostrum-the scant, sometimes yellowish milk a mother produces during the first few days after birth-also has strong antiviral activity. And fibronectin, present in large quantities in colostrum, can make certain phagocytes more aggressive so that they will ingest microbes even when the microbes have not been tagged by an antibody. Like secretory IgA, fibronectin minimizes inflammation; it also seems to aid in repairing tissue damaged by inflammation."
      • chestnutflower Re: ospa u noworodka 08.06.12, 21:16
        yumemi, dzieki za informacje!
        • wanilia25 Re: ospa u noworodka 08.06.12, 21:57
          Moj ma 8 m-cy i straszelnie przeszedl ospe. Krosty mial wszedzie, na twarzy , we wlosach, buzi, siusiaku, plecach i brzuchu.... ,,Odziedziczyl,, chorobe po starszym bracie. Ale co prawda, nie karmilam go piersia , szybko odstawilam.... dlatego moze zlapal ....

Choroba moze sie pojawic po 2 tyg, wiec wtedy mozesz sie przekonac czy zlapie czy nie. Straszy syn przechodzil ospe drugi raz, bo rok temu miala lagodny przebieg i lekarz ostrzegal ze moze przechodzic drugi raz, za drugim razem juz nie bylo lagodnie. Ale ten mlodszy to wygladal strasznie....
          • kobylczusia Re: ospa u noworodka 08.06.12, 22:08
            raczej nie powinien dostac przez wzglad na przeciwciała.
            Mój synek jak sie urodzil mial kontakt z moim tatą któy miał półpaśca i nie dostał.
            Złapał dopiero jak miał ok 8 miesiecy i wyskoczyly mu jakies 5 kropek i tyle.
            Mój drugi synek jak mial ok 4 miesiace miał kontakt z dziecmi z ospą ale tez nie złapał
            • panixx Re: ospa u noworodka 08.06.12, 22:33
              Gratuluje synka! Pamietam, ze Twoja coreczka urodzila sie w tym samym mies, co moj synek... :)

Rok temu moja 2 mies cora karmiona piersia miala kontakt z dzieckiem, ktore kilka dni pozniej wysypalo od ospy i nic nie zalapala. Moj syn tez nic nie zalapal, a w jego przedszkolu KAZDE dziecko wowczas zachorowalo na ospe. Znajoma lekarka twierdzi, ze byc moze wciaz mial moje przeciwciala (tez karmiony piersia), ale nie wiem, czy to mozliwe.... ??
              • murasaki33 Re: ospa u noworodka 08.06.12, 23:25
                Syn mial w wieku 3 mies, zlapal od siostry obsypanej jak indycze jajo, sam mial moze ze 20 kropek i zero innych problemow typu goraczka. Byl karmiony piersia i 2 razy dziennie "doladowywany" butla;)
                • liley11 Re: ospa u noworodka 09.06.12, 00:29
                  Gratulacje! Jak daliscie mu na imie?
                  Ospa niebezpieczna jest przed i w pierwszych dniach po narodzinach (no i do ok. 20 tyg ciazy). Tyle z literatury. Z doswiadczenia wlasnego zeszlorocznego- srebro koloidalne doslownie niweluje swedzenie i przyspiesza gojenie. W prawie szale w 10 godzinie swedzenia o 4 nad ranem popsikalam sie i po 10 minutach PRZESTALO:) i nie zaswedzialo juz:)))
                  Dzieciaki jakos lagodnie przeszly. Corke w ogole nie swedzialo a syna chyba jeden dzien, ale bez szalenstw.
                  • chestnutflower Re: ospa u noworodka 09.06.12, 20:57
                    Dziekuje za Wasze opinie.
                    Troche sie uspokoilam :)

A srebrem koloidalnym psikalas na bable, tak?
                    • liley11 Re: ospa u noworodka 10.06.12, 18:04
                      Cala , bo pryszcze byly wszedzie..
                  • yumemi Re: ospa u noworodka 10.06.12, 20:34
                    Z doswiadczenia wlasnego zeszlorocznego- sre
                    > bro koloidalne doslownie niweluje swedzenie i przyspiesza gojenie. W prawie sza
                    > le w 10 godzinie swedzenia o 4 nad ranem popsikalam sie i po 10 minutach PRZEST
                    > ALO:) i nie zaswedzialo juz:)))

U mojej calkowicie obsypanej corki tak wlasnie zadzialala slynna kapiel w platkach owsianych:)))) 3 kapiele i przez noc strupki zaschly i bylo po ospie:)))) Plus zero swedzenia.
    • miss_scary Re: ospa u noworodka 09.06.12, 23:01
      Dzieciatko moze miec ospe ale w lagodnej postaci, moja corka w wieku 4 tyg zachorowala, ale ja niestety nigdy nie chorowalam na ospe wiec mimo karmienia cycem sie biedna okrutnie pochorowala (ja rowniez), pelno blizn jej po tym zostalo :(
      • ingaki Re: ospa u noworodka 10.06.12, 20:25
        u mnie moje dzieciaki jeszcze nie mialy ospy, ale moja siostra jako noworodek miala ospe i mama przyszyla rekawiczki bez palcow do bodow bo ciagle machala tymi raczkami po buzi a tam miala krosty i tak przez ta ospe przeszla bez zadnej blizny..
        • chestnutflower Re: ospa u noworodka 11.06.12, 18:07
          Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
          Poki co czekamy...
          • chestnutflower Re: ospa u noworodka 21.06.12, 11:37
            Maly ma 4 tygodnie, karmiony wylacznie piersia, ja przechodzilam ospe ale niestety ja zlapal.
            Ma 4 pecherzyki i wydaje sie ze jest ok.
            Starsza siostra obsypana wszedzie.
            • natalinka.londyn ospa u dwulatka 21.06.12, 15:01
              nie chce powielac watków, więc podpinam się pod ten... mój 2 letni syn ma chyba (prawie na pewno ospę) i sie zastanawiam, czy sie to jakos leczy, tzn rozumiem ze do gp nie idziemy bo pozarazalby wszystkich, ale czyms konkretnym sie smaruje te krostki? ma dopiero okolo 10... w Pl słyszałam o heviranie a tutaj jest cos konkretnego czy po prostu przeczekac? kurde nigdy nie mialam z ospa do czynienia, nawet nie wiem czy sama przechodzilam...
              • buizu Re: ospa u dwulatka 21.06.12, 18:21
                Nie leczy się, ale można złagodzić objawy takie jak swędzenie , w aptece powinni Ci doradzić coś, w Asdzie na półce też znajdziesz kremy łagodzące swędzenie jak np: camomile lotion, Eurax (crotamiton) itp.
                • chestnutflower Re: ospa u dwulatka 22.06.12, 06:10
                  Za rada kolezanki, ktora bardzo polecala kupilam w Boots Poxclin.
                  Pianka do smarowania nie tylko pecherzy wiec bardzo ulatwia sprawe.
                  Tyle ze moja 4-latka bardzo uparta i nie daje sobie smarowac niczym.
                  Przekonuje pol dnia.
                  www.boots.com/en/PoxClin-CoolMousse_120395/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka