14.07.12, 11:00
do mam dzieci zaczynających reception we wrzesniu
ile par ubran kupujecie dla swoich dzieci do szkoły??
kupiłam córce uniform do szkoły,ale okazało sie,że 2 bluzy i t-shirty są za duże!wybrałam rozmiar 5/6,ona jest wysoka i szczupła!w pazdzierku ma 5 lat!do tego zakupiłam spodnie az 4 pary i tez za duze,a rozmiar 4-5!narazie zostawie je na pózniej,za pół roku sie przydadzą,ale znowu musze dokupic mniejsze rozmiary!
nie kupiłam sukienki,spódnic i butów jeszcze!jakie długosci są wymagane?!mają byc koloru szarego..ona strasznie chce nosic spódniczki,a nie spodnie
a odnosnie lunchbox co jest dobrze widziane w szkole a co nie?na pewno dam jej cos zdrowego-jogurt/deserek,owoc i pieczywo czy ..??obiad koszt.2 funty,na pewno 2,3 razy w tyg.zje w szkole,ale nie codziennie
mile widziane inne rady
z góry dzieki
Obserwuj wątek
    • sylaluk1 Re: reception 14.07.12, 11:25
      Spokojnie, we wrzesniu moze sie okazac ze wszystko bedzie dobre bo Ci cora urosnie przez wakacje (-:

Moj syn na semestr jesienno-zimowy ma 2 bluzy, 5 bialych koszul + polowka na PE, 3 pary spodni, plus oczywiscie krawat, buty i bielizna
    • 3-mamuska Re: reception 14.07.12, 13:46
      jess28 napisała:

> do mam dzieci zaczynających reception we wrzesniu
      > ile par ubran kupujecie dla swoich dzieci do szkoły??
      > kupiłam córce uniform do szkoły,ale okazało sie,że 2 bluzy i t-shirty są za duż
      > e!wybrałam rozmiar 5/6,ona jest wysoka i szczupła!w pazdzierku ma 5 lat!do tego
      > zakupiłam spodnie az 4 pary i tez za duze,a rozmiar 4-5!narazie zostawie je na
      > pózniej,za pół roku sie przydadzą,ale znowu musze dokupic mniejsze rozmiary!
      > nie kupiłam sukienki,spódnic i butów jeszcze!jakie długosci są wymagane?!mają b
      > yc koloru szarego..ona strasznie chce nosic spódniczki,a nie spodnie
      > a odnosnie lunchbox co jest dobrze widziane w szkole a co nie?na pewno dam jej
      > cos zdrowego-jogurt/deserek,owoc i pieczywo czy ..??obiad koszt.2 funty,na pewn
      > o 2,3 razy w tyg.zje w szkole,ale nie codziennie
      > mile widziane inne rady
      > z góry dzieki
      Spódnice nie maja jakis wymaganych długości, jak kupisz szkolne to będzie ok.
      Tylko kup takie plisowane zeby było sporo materiału, dzieci siadają po turecku i wtedy spodnica sie naciaga, moja ma jedna taka wąska i po 1 razie powiedziała ze nie będzie w niej chodzić bo gdy siedzą na dywanie majtki jej widać.

Ja bym nie kupowała bluzy mniejszej , mój syn idąc do szkoły musiał mieć marynarke z emblematem szkoły, najmniejszy rozmiar był za duzy, ale Musial ja miec i jego koledzy z kasy wygladali tez jak w marynarce po strszym bracie, w lipcu jak konczyli na wszystkich byly juz za male.

Mnie tez czeka kupno calego kompletu bo najmlodszy zaczyna , wezme ciuchy na 5-6lat bo ma 5 w grudniu.
      Kupie 2-3 bluzy, t-shirty ze 5-6 sztuk zeby zmieniac codziennie, i 5 par spodni plus 1 zapasawa do zostawienia w szkole.Do tego bielizna kurtka na deszcz i buty z Clarksa.

Ja córce kupiłam tak zeby miała 5 kompletów t-shirty i doły, tylko bluzy miała 2 i do tego sweterek w kolorze bluz.2-3 par spodni i 2-3 spódnice. Sukienki letnie tez miała 5 sztuk.
      Ja spodnie kupuje z next całe rok przechodziła nie powypychaly sie na kolanach, kupiłam taki slim bo tez chuda, a i kupiłam takie zeby miało jak najwiecej bawelny 96%.

Ja kupuje sporo tych ubrań bo nie mam suszarki a pranie scenie coś długo nie przez noc, więc muszę mieć zapas zeby sie nie martwić ze coś nie wyschnie.
      W piątek wstawiam 2 pralki z ciemnymi i białymi i w niedziele prasuje i mam z głowy cały tydzień.
      Od września 3 mundurki szkolne.

Co do luchboxu to ja daje co córka lubi kanapki z ogródkiem czy serkiem, jogurt owoc, czasem dostaje bułki z czekolada czy coś słodkiego batonik.
      W szkolnych obradach tez maja deser a to lody a to coś innego.

Rada nie przejmować sie tak, spodnie można podwinac podszyc jeśli dasz radę.

No i jeszcze worek koszulka spodenki plus buty na w-f.
      A ja kupuje 1-2 bluzy z emblematem szkoły bo jak gdzieś wychodzą czy jadą na wycieczke to jest znak rozpoznawczy i nazwa szkoły, gdyby dziecko sie zgubili zawsze z bluzy można odczytać gdzie oddać zgubię.
      A tak kupuje w tym kolorze bluzy swetry.
      • erga4 Re: reception 14.07.12, 17:15
        ja mojemu kupiłam 4 bluzy obowiązkowo z logo szkoły (też nie mam suszarki a w nursery miał 2 bluzy to zimą non stop na kaloryferze musiałam suszyc) - u nas są tylko bluzy (nie ma marynarek itp)
        bluzy w rozmiarze 5-6 lat mimo że szczupły. rozmiar 4-5 ma dośc krótkie rękawy i obawiam się że już w pazdzierniku byłyby za małe.
        spodni ma też sztuk 4, koszulek polo planuję kupic 5. krótkich spodenek ma chyba 2 lub 3 szt.
        • agazat Re: reception 14.07.12, 20:00
          W szkole moich dzieci buty na WF potrzebne byly dopiero na wiosne, wiec nie musialam ich kupowac jesienia - dopytaj sie jakby co, bo jesli niepotrzebnie kupisz teraz, na wiosne moga byc za male.
          Potrzebna im byla takze para kaloszy (tylko w reception) - zostawala w szkole na wszelki wypadek.
          Doradzilabym zakupienie butow do szkoly pod koniec sierpnia - a nuz noga podskoczy przez wakacje.
          • yskyerka Re: reception 14.07.12, 20:30
            Na razie planuję tak:
            - dwa sweterki z logo szkoły
            - dwie sukienki w kolorach szkoły (na pierwszą część semestru jesiennego), za to odpuszczę sobie na razie koszulki polo z logo szkoły
            - jedna spódniczka
            - jeden bezrękawnik
            - dwie pary spodni
            - cztery, pięć białych bluzek z krótkim rękawem (jak się zrobi zimniej, dokupię z długim)
            - biała koszulka polo i spodenki na w-f
            - skarpetki, rajstopy
            - tenisówki do chodzenia po szkole kupię późniejszą jesienią, na razie ma dobre czarne półbuty
            • kinmalek Re: reception 14.07.12, 21:35
              ja dodam od siebie że też mam taką prawie pięciolatkę,tzn wysoką i szczupłą i spodnie zawsze kupuję w next bo mają opcję slim,leżą super.Do takich standardowych to ona by dłuuuuugo w pasie nie dorosła a nogawki zaraz by się krótkie zrobiły.
            • yskyerka Re: reception 15.07.12, 20:18
              Zapomniałam o lunchu. Moja będzie obiady jadła normalnie w szkole. Wolę, żeby jesienią i zimą zjadła w ciągu dnia coś ciepłego niż kanapki czy inny suchy prowiant.
              • w_iika Re: reception 16.07.12, 13:48
                W ubiegłym roku kupiłam córce za dużo rzeczy, więc w tym roku synowi kupię:
                3 białe podkoszulki
                1 bluza z logo szkoły i 1 sweter
                2 pary spodni
                2 pary spodenek
                kurtka przeciwdeszczowa z logo szkoły
                1 parę butów pod koniec sierpnia
                strój na PE na wiosnę

Ja daję dzieciom kanapkę z wędliną i warzywawmi, jogurt/ serek, owoc/ warzywo, do picia woda.
          • makacjam25 Re: reception 19.07.12, 17:23
            na ebayu kupilam rozowe wprasowanki z juz nadrukowanym imieniem i nazwiskiem.
            nawet jak czasem ktos podwedzil corce przypadkiem kurtke szkolna z logo, co nie jest trudne, jak cala gromadka dzieciakow ma identyczne, to na drugi dzien wracala do mnie, te wprasowane metki naprawde rzucaja sie w oczy lepiej niz podpis gdzies na metce dlugopisem.
    • makacjam25 Re: reception 16.07.12, 14:21
      Moje dziecko reception wlasnie konczy.
      Z doswiadczenia wiec powiem tak...
      stroj na PE kupilam w szkole i caly rok jej wystarczy, pewnie nawet we wrzesniu nie bede brala nowego, buty to samo, kupilam ciut wieksze i jeszcze jej starcza (te na PE)
      normalne, szkolne buty to wlasnie zjechala 3-cia pare, strasznie zdziera przody
      Z mundorkow miala tak:
      4 sweterki (wyrosla tylko z jednego)
      2 pary spodni (nie chciala nosic, poniewaz wszystkie dziewczynki nosily spodniczki)
      3 sukienki (wyrosla z 2 na ta chwile)
      1 spodniczka
      i biale polo t-shirts to wywalalam jak mi zszarzaly, ale na poczatek 5 bym kupila.
      Rajstop to nie zlicze ile par kupilam (odradzam szare z asdy, pekaja gumki po kilku razach i rajty leca z tylka)
      Jak cieplej to szare podkolanowki do spodniczki/sukienki
      A najbardziej lubie te sukieneczki w kratke, sa tansze niz sukienka i polowka a w chlodniejsze dni mozna ubrac podkoszulke pod spod i biale rajstopki.
      U nas w szkole jest w miare dowolnosc, ogolnie szkola ma kolor zielony co tyczy sie sweterkow i sukienek w kratke, a poza tym rajty moga byc i biale i szare i czarne i zielone, granatowe... sukienki szare, czarne.
      Wiem, ze niektore szkoly narzucaja, np. tylko szare rajstopki i tylko szare sukienki, dowiedz sie jak jest u Was.
      a co do lunchboxu to u nas nie mozna gazowanego i slodyczy typu zlepek cukru z barwnikiem, czyli lizaki, gumy rozpuszczalne. Ciasteczka i w ostatecznosci jakis kinder batonik jest dopuszczalny, wiem, ze w niektorych szkolach czekalady tez nie wolno.
      • liley11 Re: reception 16.07.12, 17:02
        U nas, za rada kolezanki ktorej cora konczy reception:
        -6 koszulek polo
        - 2 sukienki
        - 3 spodniczki
        - 6 par rajstop
        - 2 T-shirty z logo na PE
        - 2 spodenki na PE
        - 2 sweterki
        - 2 bluzy
        - buty plimsoles
        99% ubran kupilam w Sainsburym, dobra bewelniana jakosc (oprocz sukienek i spodnic) i mieli promocje 25% off:) same w sobie ceny tez lepsze niz w Tesco i jakosc tez.

Mam zamiar dokupic buty skorzane ( moze w Pl sue uda) i koszule z dlugim rekawem, jesli nie w Pl to w Next maja polowki z rekawem 3/4 92% bawelny.
    • jahns Re: reception 16.07.12, 19:38
      ja radzilabym zwrocic uwage tez na wymagania szkoly, np u mojej cory dziewczynki nie moga miec spodni, tylko sukienki badz spodniczki. A stroju na wf tez nie musialam kupowac, bo szkolda dawala, tylkko tenisowki musialam nabyc.
    • jess28 Re: reception 16.07.12, 21:30
      dzięki dziewczyny za wszystkie rady:)duzo sie dowiedziałam...
      jeszcze tylko została mi childminder do znaleznienia na school holdays..
      pozdrowionka
      • chestnutflower Re: reception 19.07.12, 12:23
        Chcialabym sie zapytac jak podpisujecie ubranka dzieciom do szkoly?
        Na ebay jest firma ktora wysyla prasowanki z imieniem dzieci.
        Mam dylemat pomiedzy drukowanymi a pisanymi literami choc bardziej obstawiam te drugie.
        A jak Wy robicie?
        • szprotka6 Re: reception 19.07.12, 13:35
          Ja zamawiam na stronie www.MyNametags.com Dzieciaki wybierają sobie znaczek, ktory chcą mieć przy imieniu, ja wybieram ile potrzebuje naprasowanek, a ile naklejek. Zamawialam ostatni raz 2 lata temu, wlasnie mi brakło, więc w tym roku zamawiamy znów. Naprasowanki naprasowywuję na ciuchy i tenisowki, a naklejki mam na buty, lunchbox i wszystko co w ciagu roku się pojawia nowego (u nas nawet zabawki, ktore dzieci moga przyniesc 2-3 razy w roku do szkoly musza byc opisane, wtedy taka naklejka zdaje egzamin).
          • chestnutflower Re: reception 19.07.12, 13:43
            szprotka6, fajna strona , dzieki! :)
            • panixx name tags 19.07.12, 22:58
              O! Swietnie, wlasnie mialam o to pytac!
              a te 'naprasowanki' sa dobre? Nie schodza w praniu?

A propo's ciuchow - 4 koszule, 4 pary spodni, 4 sweterki. Ja piore zawsze w weekend i w srodku tyg, wiec tyle nam wystarczy (w nursery mial 3 zmiany i wystarczylo).
              • szprotka6 Re: name tags 20.07.12, 10:32
                Ja uzywam tylko tych www.mynametags.com Więc jesli o te naprasowanki chodzi to nie zdarzyło mi się, zeby jakas w ciągu roku mi się "sprała" lub odkleiła. One sa dobrej jakosci raczej. Tylko trzeba je odpowiednio zelazkiem potraktowac, jesli za krotko to odpadna, ale tez jak za dlugo to się roztopią totalnie:-) Więc trening na pierwszych dwoch naprasowankach a potem juz zna się ten patent;-)
    • karolina_zet rajstopy 19.07.12, 23:21
      to ja podpytam gdzie kupujecie rajstopy aby po dwoch praniach nie wygladaly tragicznie?
      • murasaki33 Re: rajstopy 20.07.12, 14:25
        wg mnie najlepsze szare-bo takie u nas nosza dziewczynki, maja w H&M, po pol roku nadal wygladaly jak nowe, niezmechacone. Takie szare jednolite z wzorem wytlacznym na calej dlugosci, swietne na jesien i zime.
      • 3-mamuska Re: rajstopy 21.07.12, 12:31
        karolina_zet napisała:

> to ja podpytam gdzie kupujecie rajstopy aby po dwoch praniach nie wygladaly tra
        > gicznie?

M&S ja kupuje czarne i nosila caly rok.Piore zawsze na lewej stronie ,wszystkie rzeczy.
        -----------------------
        Myśl o tym co mówisz...
        Nie mów tego co myślisz...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka