14.08.12, 19:06
Chodzi mi o zdejmowanie kamienia u osoby z aparatem stałym. Czy w gabinetach w ramach NHS zdejmują ultradzwiękami? Bo chyba tylko to jest możliwe na odrutowanych zębach. Do wizyty u ortodonty jeszcze trochę czasu, a są wakacje, to chciałam wykorzystać czas żeby potem dzieciak nie zwalniał się z lekcji. Dentysta mówił podczas ostatniej wizyty, że jest OK, a ja zapomniałam języka w gębie i nie wyraziłam moich wątpliwości. Zanim pójde do niego jeszcze raz albo poszukam prywatnego gabinetu, to posłuchałabym trochę o Waszych doświadczeniach.
Obserwuj wątek
    • mamakostka Re: Dentysta 20.08.12, 21:00
      Jesli dentysta i ortodonta nie wyrazili koniecznosci wykonania czyszczenia to czym sie martwisz? U mnie nie mamy ultradzwiekow, ale o ile paimietam, tylko raz sciagalismy kamien u osoby z aparatem na zebach, i tylko po wewnetrzej stronie dolnych jedynek, gdzie masz ujscia kanalow sliniankowych. Ortodonta nie zalozylby aparatu osobie z kamieniem i problemami z utzymaniem higieny jamy ustneja a zakladam, ze trzymacie sie instrukcji od ortodonty jak szczotkowac zeby. Wiec jesli dziasla nie krwawia podczas szczotkowania,nie sa spuchniete i czerwone, niczym sie nie martw.
      jesli i tak chcesz dziecku wykonac czyszczenie, nie zrobia tego na nhs, jesli nie ma wyraznych wskazan
      • margaretka_5 Re: Dentysta 20.08.12, 21:28
        Dziękuje za odpowiedź. Na dolnych ząbkach na zewnętrznych powierzchniach jest żółty osad. Czyścimy oczywiście taką małą "szczotką do butelek", mamy Meridol (paste i płyn) podobno zalecane dla aparaciarzy, ale te ząbki są drobne i zachodzące na siebie, trudniej sie tam wcisnąć ze szczoteczką. Zresztą raz ortodonta zwrócił dziecku uwagę, żeby bardziej uważać bo odkleił sie zamek. Dziecko boi się tam wciskać tę szczoteczkę na siłę. Akle czyści jak może oczywiście. zdaje sobie sprawę, że może to być usługa płatna. Jak możesz to napisz na ile mniej wiecej się przygotować. Boje się żeby nie zrobiły się jakieś trwałe szkody. Aparat mamy 10 miesiecy więc zostało ok 8 wg planu.
        • robak.rawback Re: Dentysta 20.08.12, 21:52
          hmm szczerze powiem ze nie wiem od czego zalezy odpadanie zamkow - byc moze dzieciece zeby sa male i mniejsza jest powierzchnia przyczepna zeba - ale nie powinny odpadac zamki przy myciu bo mycie musialoby byc jakies nieziemsko wyrywajaco-ciagnace.

patrzac na to jak ortodonta ciagnie zamki przy wymianie drutow to zadne mycie nie rowna sie temu i chyba wszystkie powinny mi juz odpasc.
          na poczatku sie trzeslam bo myslalam ze konstrukcja delikatna jak domek z kart - ale nic podobnego - wiec macham szczotka elektryczna, wyciorkami etc i nic nie odpada. moze jakos malo kleju daje czy cos? albo jakis krysztalowy aparat...?
          • margaretka_5 Re: Dentysta 20.08.12, 23:41
            Ten zamek nie wiemy kiedy i dlaczego się odkleił Tylko dzieciak ma uraz, bo nie chce reprymendy od pana doktora (bardzo fajnego zresztą). Ale nie jest to główny problem, bo staramy sie te ząbki czyjścić i już były dwie wizyty bez przyklejania zamka.
            Co do ciągnięcia drutami przy wymianie, to własnie ortodoncie też się odkleił zamek podczas jego roboty, ale faktycznie robił coś skomplikowanego- motał tymi drutami przy dwóch bardziej krzywych ząbkach.
            Używasz irygatora?
            • robak.rawback Re: Dentysta 21.08.12, 19:19
              wiesz co nie uzywam irygatora bo nie za mocno wiem jak to ma dzialac a one sa dosc drogie wiec nie chcialam experymnetowac z czyms co nie wydawalo mi sie niezbedne. tez nie widzialam jak mialoby mi wyczyscic w jakis cudowny sposob.
              uzywam wyciorkow czyli tych mlych szczoteczek do butelek te he, zwyklych szczoteczek manualnych oraz elektrycznej - zwykly czubek i takie bardzo cienkie nakladki ktore w miare wchodza miedzy zeby pod drut www.dentalshop.co.uk/acatalog/PowerTipBG.gif
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka