Dodaj do ulubionych

Zalozenie konta w UK bez adresu w UK

27.09.12, 12:07
Czy ktos wie jaki bank oferuje mozliwosc zalozenia konta bez potwierdzania adresu w UK? Pytalam w Natwest i tam powiedzieli,ze nie ma takiej mozliwosci-musi byc potwierdzenie adresu i juz. Nie mam czasu chodzic od banku do banku,zeby znalezc bank,ktory nie wymaga takich dokumentow...
Jestescie w stanie pomoc?
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 12:17
      > Czy ktos wie jaki bank oferuje mozliwosc zalozenia konta bez potwierdzania adre
      > su w UK? Pytalam w Natwest i tam powiedzieli,ze nie ma takiej mozliwosci-musi b
      > yc potwierdzenie adresu i juz. Nie mam czasu chodzic od banku do banku,zeby zna
      > lezc bank,ktory nie wymaga takich dokumentow...

Nie słyszałam o takim. Wszędzie chcą potwierdzenie adresu.
    • glasscraft Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 12:20
      Mam nadzieje, ze takiego banku nie ma i chyba niekoniecznie chcialabym tam trzymac pieniadze. Czy moge zapytac, dlaczego takiego szukasz?
      • sfornarina Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 12:24
        > Mam nadzieje, ze takiego banku nie ma i chyba niekoniecznie chcialabym tam trzy
        > mac pieniadze.

Na pewno nie ma.
        Inaczej w takim banku prałoby się powszechnie pieniądze:)
        • yadrall Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 12:40
          Az trudno uwierzyc,ze takiego banku nie ma...
          Dlaczego uwazacie,ze jest cos zlego w tym,ze osoba mieszkajaca poza UK chce miec konto w Brytyjskim banku? Pieniadze pochodza z legalnego zrodla-osoba ta moze udowodnic skad je ma-oraz posiada staly adres i wszelkie dokumenty (paszport, dowod osobisty, prawo jazdy) wystawione w PL.
          Ludzie Ci chca posiadane pieniadze przelac na konto w UK,gdyz w dalszej perspektywie chca sie przeniesc do UK. Jednak najpierw musza zakonczyc sprawe sprzedazy pozostalch nieruchomosci i bez sensu wynajmowac mieszkanie tylko po to,zeby miec potwierdzenie adresu.
          Powiem szczerze nie widze w tym nic zlego...
          Ps. wiem,wiem mozna na jakis zaprzyjazniony adres wyrobic prawo jazdy i bedzie z glowy,ale nie chce mi sie wierzyc,ze mieszkajac w PL nie mozna miec konta w UK...
          • glasscraft Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 12:44
            www.res-non-dom.barclays.com/open-non-resident-bank-account/
            Przypuszczam, ze ciagle beda musieli jakos udowodnic miejsce zamieszkania.
          • sfornarina Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 12:52
            > Ps. wiem,wiem mozna na jakis zaprzyjazniony adres wyrobic prawo jazdy i bedzie
            > z glowy,ale nie chce mi sie wierzyc,ze mieszkajac w PL nie mozna miec konta w U
            > K...

Myślałam, że chodzi Ci o założenie konta bez podania jakiegokolwiek adresu - to byłoby cudowne rozwiązanie dla słupów biorących udział w praniu pieniędzy.

Można mieć konto w UK, nie mieszkając w UK. Tylko będą bardzo dużo sprawdzać. Ty może masz dobre intencje, ale bank nie ma pojęcia, czy nie próbujesz prać pieniędzy i czegoś ukryć przed polskim urzędem podatkowym. Do tego przypuszczam, że o ile nie wchodzą w grę bajeczne sumy, konto takie będzie sporo kosztować. Choćby dlatego, żeby pokryć ewentualne koszty sprawdzania/tłumaczeń.

> Ludzie Ci chca posiadane pieniadze przelac na konto w UK,gdyz w dalszej perspek
            > tywie chca sie przeniesc do UK. Jednak najpierw musza zakonczyc sprawe sprzedaz
            > y pozostalch nieruchomosci i bez sensu wynajmowac mieszkanie tylko po to,zeby m
            > iec potwierdzenie adresu.

Nie rozumiem, dlaczego nie mogą zrobić tego natychmiast po przeprowadzce. W polskim banku można mieć konto walutowe, dostęp do pieniędzy online i można spokojnie teraz wszystko załatwić przez internet/pocztą.
            • yadrall Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 13:00
              O szczegoly sie nie pytajcie,bo nie znam. To nie sa moje pieniadze-ktos tylko mnie prosil o sprawdzenie czy jest taka mozliwosc i jakie sa koszty. W Natwest gdzie mam konto powiedziano mi,ze nie ma takiej mozliwosci,wiec szukam innego banku. Przejde sie do Barcley bank i dowiem o szczegoly :)
              Dzieki serdeczne!
    • yskyerka Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 12:55
      Niech ci ludzie podpytają w Citibanku. Z tego co się orientuję, można tam prowadzić coś w rodzaju rachunku międzynarodowego w różnych walutach. Czyli wpłacasz funty w Polsce, a po przyjeździe do Anglii w Citi angielskim i te funty wypłacasz.
    • marninor Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 13:10
      bez potwierdzenia adresu - na paszport można założyć konto podstawowe w HSBC. można też kupić kartę prepaid np escape i do niej przypisany jest nr konta -ktory można podac oczekując na przelew. w escape jest limit wpływów po przekroczeniu trzeba potwierdzić tożsamość wysylając mailem dokument tożsamości i wówczas limit się zwiększa a także dostaje się kartę spersonalizowaną tzn ze swoim nazwiskiem na niej.
      • sfornarina Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 13:18
        > bez potwierdzenia adresu - na paszport można założyć konto podstawowe w HSBC

Musiało się coś pozmieniać.
        Będąc studentką dzienną w UK i mieszkając w akademiku miałam problem z założeniem konta w UK i w ogóle w większości banków. Paszport nie wystarczył w HSBC, pomogła mi dopiero zaprzyjaźniona Angielka mająca tam konto Pro, która ze mną poszła do banku i za mnie poręczyła.
        • bialasek75 Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 14:16
          W Barclaysie do założenia konta potrzebny jest tylko paszport albo prawo jazdy. Adres podajesz, ale nie musisz mieć żadnego potwierdzenia. To samo z zatrudnieniem albo zarobkami. Jedynie mówisz gdzie pracujesz, co będzie wpływało na konto, jakie miesięczne wydatki i tyle. Przed otwarciem konta sprawdzana jest historia kredytowa i od jej wyniku będzie zależny typ konta jaki będziesz mogła otworzyć. Jeśli na konto będą wpływały tylko benefity albo historia kredytowa jest kiepska to dostaniesz tzw Cash Card Account, w przeciwnym wypadku masz wszystkie inne konta do wyboru.
          • glasscraft Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 14:17
            A w ramach historii kredytowej - adres (plus poprzednie) zamieszkania.
            • bialasek75 Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 14:19
              Aha, dopiero doczytałam. Żeby otworzyć takie konto trzeba być rezydentem UK.
          • sfornarina Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 14:39
            > W Barclaysie do założenia konta potrzebny jest tylko paszport albo prawo jazdy.
            > Adres podajesz, ale nie musisz mieć żadnego potwierdzenia. To samo z zatrudnie
            > niem albo zarobkami. Jedynie mówisz gdzie pracujesz, co będzie wpływało na kont
            > o, jakie miesięczne wydatki i tyle. Przed otwarciem konta sprawdzana jest histo
            > ria kredytowa i od jej wyniku będzie zależny typ konta jaki będziesz mogła otwo
            > rzyć.

Widzisz - i jeśli się okaże, że jesteś zagraniczną studentką, nie masz pracy i nie możesz zdeklarować regularnych wpływów, to będą problemy, i nawet papierek o zakwaterowaniu nie wystarczy; historii kredytowej również nie masz.
            Póki mówisz, że pracujesz, podajesz wpływy, adres itd, wszystko gra. Jeśli masz benefity, też gra, bo jesteś przez inne urzędy posprawdzana. Ale jeśli tego nie masz, raczej o koncie możesz zapomnieć (za moich czasów tylko NatWest oferował konto studenckie i nie robił problemów obcokrajowcom).
        • marninor Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 14:39
          www.hsbc.co.uk/1/2/current-accounts/uk-bank-account?HBEU_dyn_lnk=CurrentAccount_FilterTool_Passport_FindOutMore_ProductNameLinkButton
          • sfornarina Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 14:50
            No niby tak.
            Ale to konto otworzą pod warunkiem, że zamierzasz się do UK w ciągu 3 miesięcy przeprowadzić + aby otworzyć konto, będzie trzeba jednak z dokumencikami się do brytyjskiego oddziału banku wybrać. To tego kosztuje 8F na miesiąc.

Równie dobrze można wybrać się do banku krótko po przeprowadzce, przynieść dokumenty i mieć konto otwarte tego samego dnia. Za darmo i bez problemu.
            • marninor Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 14:56
              w praktyce wystarczy udać się do odziału hspc z paszportem i już. wiem byłam, miałam takie kkonto zanim byłam w stanie ppotwierdzic swój adres wg tutejszych standardów.
              a po konto z kartą prepaid wystarczy iść do phone4you po karte prepaid-doładować za 10f i już. świat idzie do przodu a "byłam studenką "oznacza czas przeszły.
              nie wiem dlaczego wśród niektórych to oburzające konto bez potwierdzenia adresu , bo w polsce naszej ukochanej wystarczy chęć i dowód i konto można mieć w każdym banku.
              • sfornarina Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 15:11
                > nie wiem dlaczego wśród niektórych to oburzające konto bez potwierdzenia adresu

A widziałaś takie maile, co oferują pracę za 400 funtów dziennie? I że jedynym warunkiem jest mieszkanie w UK, posiadanie konta i dostępu do internetu?
                Taki "zatrudniony" (a w rzeczywistości słup) dostaje mailem instrukcje, że na jego konto przyjedzie duży przelew i jego zadaniem jest wyciągnięcie kasy z konta, przelanie transferem (western union czy czy podobnym) na konto zagraniczne, no i zatrzymanie sobie 10% prowizji (genialny zarobek za w zasadzie nic, nie?).
                Takim cudem słup uczestniczy w praniu pieniędzy, mafia dostaje swoje czyściutkie 90%, a słupa w ciągu kilkunastu dni zgarnia policja i słupowi będzie grozić całe siedem latek.

Bez adresu przypisanego do konta byłoby znacznie trudniej słupy wyłapać. A i banki miałyby przekichane w policji. Adres musi być, i basta.
                • marninor Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 16:15
                  -A widziałaś takie maile, co oferują pracę za 400 funtów dziennie? I że jedynym warunkiem jest mieszkanie w UK, posiadanie konta i dostępu do internetu?

ja to bym pomyślała że to sex chat ;))
              • sfornarina Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 15:18
                > świat idzie do przodu a "byłam studenką "oznacza czas przeszły.

To prawda, wiele się pozmieniało, od kiedy byłam studentką dzienną. Bo wciąż studiuję, tyle, że kończę już zaocznie:P
              • mamonia78 Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 22:52
                , bo w polsce naszej ukochanej wystarczy chęć i dowód i konto można mieć w każ
                > dym banku.

A czy dowod nie jest potwierdzeniem adresu przypadkiem??
                • marninor Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 23:40
                  nie, dlatego że nie ma obowiązku meldunkowego i w dowodzie może być adresu brak-jeśli ktoś nie jest nigdzie zameldowany, poza tym może być zameldowany w pścimiu dolnym wg dowodu a mieszkać w pścimiu północno-wschodnim....
                  • jacinda HSBC 28.09.12, 15:36
                    W HSBC maja konta dla expatow. Mozna chyba nawet zalozyc w Polsce, przed przyjazdem do UK.
    • brown_aurelia Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 14:27
      ja zakładałam w LLoydsie i nie chcieli żadnych papierów na potwierdzenie zamieszkania.

Miałam adres napisany na karteczce i na podstawie tego mi założyli konto (ale powiedziałam im, że to nowy adres, bo wcześniej gdzieś indziej mieszkałam).
      Skserowali mi tylko dowód osobisty i konto założone :)
      • polka84 Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 15:29
        Ja przyjechałam jako studentka i bez potwierdzenia adresu w ciągu godziny założyłam konto w Santander (2010). Teraz nie-mąż Niemiec próbuje założyć konto (jest self-employed) i ma jakieś straszne przygody, więc może coś się pozmieniało faktycznie...

citibank jest niezły, tak jak dziewczyny wspominały - można mieć konto walutowe i nie tracić na kursach bankowych przy wypłatach (w stanach działało mi to konto świetnie, więc w uk powinno chyba też)
    • illegal.alien Re: Zalozenie konta w UK bez adresu w UK 27.09.12, 16:43
      Moj znajomy dwa razy zalozyl konto w Halifaxie bez potwierdzenia adresu. Raz bylo to zupelnie normalne i ok, drugim razem w wyniku jakiegos zamieszania go o to nie zapytali, a teoretycznie mial cos pokazac w oddziale - przyszedl do oddzialu to go zapytali o cos zupelnie innego, potwierdzenia adresu nie sprawdzili.
      Ten sam bank kazal mi przyniesc potwierdzenie tozsamosci po tym jak mialam u nich konto od pieciu lat - zagrozili mi zablokowaniem konta, a ja akurat bylam w koncowce ciazy i ani nie usmiechalo mi sie blokowanie konta, ani wozenie papierow w ta i z powrotem, bo im sie po pieciu latach przypomnialo - dodam, ze nie zaakceptowali polskiego prawa jazdy ani polskiego dowodu osobistego, kazali mi wrocic z paszportem.
      Od tego czasu mam konto w HSBC, do ktorego tez mam duzo zastrzezen, ale juz mi sie nie chce po raz kolejny zmieniac.
    • karolajna83g Lloyds 27.09.12, 18:18
      Ja założyłam tam konto Classic podając tylko adres ale nie pokazując żadnych rachunków.
      Specjalnie zapytałam się, czy potrzebuję potwierdzenie adresu, bo akurat zakupy robiłam.
      A w HSBC- niestety nawet do konta paszportowego, za które zdzierają 8f trzeba mieć rachunek.
      • marninor Re: Lloyds 27.09.12, 18:27

> A w HSBC- niestety nawet do konta paszportowego, za które zdzierają 8f trzeba m
        > ieć rachunek.

miałam tam rachunek i nic poza paszportem nie dostali, bo wtedy nie miałam
        • gnusmas12 Re: Lloyds 27.09.12, 21:09
          Mój mąż przyjechał tu mając załatwioną pracę ale z zamiarem szukania mieszkania; mieszkał przez ponad tydzień w b&b i w tym czasie wyrobił sobie konto w Barclays. Uzgodnił z właścicielem b&b że poda jego adres a jak tylko znajdzie mieszkanie, to zmieni. Wytłumaczył wszystko w Barclays i nie robili żadnych problemów, nie chcieli potwierdzenia, chodziło tylko o to, żeby mogli gdzieś wysłać listy z kartą i pinem. Dodam, że było to 2 lata temu i chodziło o konto "basic".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka