Dodaj do ulubionych

Do 3-mamuska

24.10.12, 12:39
W watku Yadrall wspomnialas ze twoj synek mial anemie, mozesz mi napisac w jaki sposob sie to objawialo.
Podejrzewam moja 3 latke o niedobory zelaza gdyz je bardzo niewiele rzeczy, miesa nie tknie. Ma bardzo ograniczone menu i odmawia probowania czegokolwiek nowego (codziennie podsuwam jej cos czego normalnie nie je).
Zauwazylam u niej rozdwajajace sie paznokcie juz bardzo dlugo, ostatnio panie w przedszkolu mi wspomnialy ze kladzie sie i mowi ze jest zmeczona i ma problemy z koncentracja. Wszystko to wskazywaloby na niedobory zelaza, mamy wizyte w poniedzialek wiec zobacze co lekarz powie.
Obserwuj wątek
    • e-vil Re: Do 3-mamuska 24.10.12, 20:55
      sorry, że odpisuje na pytanie nie do mnie - ale anemie to najprościej sprawdzić przez badanie krwii - jeśli masz takie podejrzenia (a z tego co piszesz to raczej trafną) to poproś lekarza o skierowanie na morfologie i poziom hemoglobiny. Mała lubi wątróbkę? To jest dobre źródło żelaza.
      • elle-joan Re: Do 3-mamuska 24.10.12, 22:52
        Jak nie tknie mięsa, to mało prawdopodobne, że lubi wątróbkę. Wątróbka ma specyficzny smak i zapach. U mnie część rodziny uwielbia, a część biega i otwiera okna żeby nie czuć. Moja nastolatka też nie je mięsa, ale jakoś dobrze się trzyma. Ale chyba mimo wszystko pomyślę też o badaniu krwi.
        • 3-mamuska Re: Do 3-mamuska 25.10.12, 00:33

Brak apetytu, blade dziasla, brak koncentracji, był bardzo blady mimo przebywania cały dzień na słońcu i miał cienie pod oczami, wogole nam schudl w tamtym czasie.
          Zmęczenie wszędzie jeździł wózkiem i dużo spał, ale w tamtym czasie miał problemy ze spaniem.
          Pozdrawiam.
          -----------------------
          Myśl o tym co mówisz...
          Nie mów tego co myślisz...
          • kjan76 Re: Do 3-mamuska 25.10.12, 13:01
            Brak apetytu zdecydowanie tak, je jak ptaszek cos tam poskubie i mimo ze wie ze jak zje ladnie obiad to dostanie cos dobrego na deser to i tak najczesciej wieksza polowa obiadu laduje u mamy w zoladku.
            Sprobowalam zrobic kiedys lasagne z miesem ktora bardzo lubi ale tylko w wersji ze szpinakiem i rozdrobnilam mieso jak tylko sie dalo tak ze praktycznie wyszedl sos miesny, sprobowala i powiedziala ze nie smakuje wiec zdecydowanie rosnie mi bezmiesne dziecko. Moj brat nie jadl miesa jako dziecko i mial anemie i chyba cora poszla w slady wujka.
            Dzieki dziewczyny, zobaczymy co nam lekarz powie w poniedzialek.
            • e-vil Re: Do 3-mamuska 25.10.12, 20:00
              ja jem dużo, mam nadwagę, ale wyniki na pograniczu anemii też mam
              musze zażywac żelazo w tabletkach by jakoś unormować wyniki
              • justincase987 Re: Do 3-mamuska 25.10.12, 20:16
                Kasia,szuszone morele to b.bogate zrodlo zelaza.pozdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka