Dodaj do ulubionych

Leki dla mamy

10.01.13, 16:17
Rozwarzam przyjazd mojej mamy na dluzszy czas do nas,ale zastanwiam sie jak z jej lekami.
Mama przyjmuje dosc sporo specyfikow-na cisnienie, na cholesterol i na cukrzyce. Zalozmy,ze na miesiac to moze wziac zapas,ale co dalej? Oczywiscie moge ja zapisac do przychodni,ale czy lekarz tak na piekne oczy wypisze recepte? Czy wysle ja na badania? A moze od lekarza z Pl powinna wziac jakies pismo z informacja jakie leki przyjmuje?
Troche nas ten temat martwi,bo nie widze mozliwosci przesylania lekow z PL...
Wie moze ktos jak taka sytuacja wyglada w rzeczywistosci? Czego sie spodziewac? Bo mam nadzieje,ze nie zostawia jej bez lekow...
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: Leki dla mamy 10.01.13, 16:52
      Zapisalam mame do przychodni. Pierwsza wizyta to by; wywiad z pielegniarka lacznie z pobraniem krwi do zrobienia badan na wskazane przez mame dolegliwosci. Mama podala jakie leki bierze w Polsce. Nie trzeba bylo brac zadnych recept, ale nie sadze, zeby byl z tym jakikolwiek problem. Moim zdaniem, to najlepiej wlasnie brac te same leki, do ktorych sie organizm przyzwyczail i ktore dzialaja. A dlaczego z Polski nie mozna ich przesylac? Chyba, ze twoja mama na stale sie przenosi do UK, to wtedy faktycznie nie ma sensu przesylanie.
    • jaleo Re: Leki dla mamy 10.01.13, 16:56
      Nie wiem, czy to jest regula, ale ja kiedys podczas pobytu we Francji potrzebowalam recepte na lek, ktory regularnie przyjmuje w UK na migrene (zapomnialam wziac wystarczajaco leku ze soba a jest tylko na recepte). Poszlam do kliniki i lekarz mi recepte wypisal bez jakiegos specjalnego dochodzenia, ale mialam przy sobie puste opakowanie.
    • elioli Re: Leki dla mamy 10.01.13, 17:25
      Na poczatek radzilabym zabrac potrzebny zapas lekow i czym predzej zpisac mame do GP.
      Moja mama ma chora tarczyce i jest po zawale. Wszystkie leki dostaje tutaj, malo tego to apteka pilnuje jej terminow i tuz przed koncem danego leku przysylaja jej nowy. Regularnie jest wzywana na badania - to tez przychodnia wysyla jej "zaproszenie".
      • szczur.w.sosie Re: Leki dla mamy 10.01.13, 18:36
        Zapisać do przychodni, powiedzieć jakie leki się bierze, może lekarz zada jakies pytania, a potem już leki odbiera się na zasadzie repeat prescription.
        Tak było z moją mamą.
    • paola_k2 Re: Leki dla mamy 10.01.13, 22:54
      A czy te mamy, ktore tutaj dostaja leki sa zapisane do przychodni jako normalni pacjenci czy jako visitors? Musza miec NIN?
      • karolkowa1 Re: Leki dla mamy 10.01.13, 23:53

Jak u nas byla meza babcia w odwiedzinach na dluzej to wystarczylo zapisac babcie do GP jako temporary patient. Na wizyte u lekarza wzielismy wszystkie opakowania po lekach i bez problemu dostalismy recepty. Po 60 roku zycia leki sa darmowe :)
        • szczur.w.sosie Re: Leki dla mamy 11.01.13, 20:56
          NIN nie jest potrzebny.
          Moja mama najpierw była jako temporary potem już na stałe.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka