paola_k2 19.01.13, 12:33 Jestesmy tu z mezem 8 lat. Mlodszy synek (2.5) ma brytyjski paszport. Natomiast nie wiem jak z corka, ktora w tym roku skonczy 7 lat. My oboje nie mamy obywatelstwa brytyjskiego i jak na razie nie mamy zamiaru aplikowac. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
plain-vanilla Re: O brytyjskim paszporcie po raz setny pewnie. 19.01.13, 12:56 The child of an EEA national who did not become a British citizen at birth may now have an entitlement to be registered as a British citizen under section 1(3), if the parent has since become “settled” here. The parent will have become “settled” if: - He or she has been granted indefinite leave in the United Kingdom, or - He or she has been exercising EEA free movement rights in the United Kingdom for a continuous period of five years ending on or after 3o April 2006. Section 1 (3) A child born in the UK whose parents are not British citizens and were not settled in the UK (see page 6) will have an entitlement to register when their parents become settled in the UK or become British citizens. Proponuje lekture: www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/nationality/guide_mn1.pdf Odpowiedz Link
panixx Re: O brytyjskim paszporcie po raz setny pewnie. 19.01.13, 21:51 Dzieki za linka, bardzo pomocny, watek na czasie, bo wlasnie mysle nad brytyjskim paszportem dla synka (5 lat). Jego mlodsza siostra juz ma... Odpowiedz Link
netimka Kurier? 27.04.13, 11:39 wlasnie dostalam smsa ze probowali nam cos z ips dostarczyc ale nas nie bylo od the DX... i tak sie pytam czy to jest ten kurier co wysylaja paszporty czy dokumenty pomocne? bo mysmy doplacili te 3f aby je wyslali jako secure? jak wam przysylali to jakiegokuriera uzywali? tia Odpowiedz Link
robak.rawback Re: Kurier? 27.04.13, 12:35 thedx? oni dostarczaja takie rzeczy powninni ci chyba podac jakis reference number - wejdz na ich strone i sprawdz tracking www.thedx.co.uk/customerservice/trackinganitem/ netimka napisała: > wlasnie dostalam smsa ze probowali nam cos z ips dostarczyc ale nas nie bylo od > the DX... i tak sie pytam czy to jest ten kurier co wysylaja paszporty czy dok > umenty pomocne? bo mysmy doplacili te 3f aby je wyslali jako secure? > jak wam przysylali to jakiegokuriera uzywali? > > tia Odpowiedz Link
bisiek10 Re: Kurier? 27.04.13, 15:36 Ja zaznaczylam ze chce secure doplacilam i mi przez skrzynke na listy wrzucili.. Odpowiedz Link
robak.rawback Re: Kurier? 27.04.13, 15:49 no costy - ja bym zlozyla complainta do tego kto ci paszport wydal zeby pouczyli firme kurierska i oddzielnie do firmy kurierskiej - wtf to nie sa zarty z takimi dokumentami. wkurzajace jest jak cos zamawiasz online jakies zakupy i kurierzy robia rozne numery - ale to sie jakos przelknie. ale to sa wazne dokumenty. tez mi ostatnio przsyslali jakies dokumenty nie tak jak chcialam - bedzie complaint - uwazam ze przy takich rzeczach trzeba stanowczo skladac skargi bo jak nie to w koncu cos zgubia. polowa tych wszystkich kurierow to ludzie bez mozgow. bisiek10 napisała: > Ja zaznaczylam ze chce secure doplacilam i mi przez skrzynke na listy wrzucili. > . Odpowiedz Link
bisiek10 Re: Kurier? 27.04.13, 17:22 Wszystko bylo wiec szczerze mowiac nie chcialo mi sie z nimi gadac :) Ale raz sprytny kurier jak nikogo nie bylo w domu zostawil paczke pod drzwiami.Zeby im dac po tylku zglosilismy do firmy ktora miala przeslac rzeczy ze nic nie ma.A ze oni w papierach mieli ze przesylka dostarczona przyslali nam towar drugi raz :) No i oczywiscie mieli zajac sie kurierem :) Odpowiedz Link
robak.rawback Re: Kurier? 27.04.13, 17:40 bardzo dobrze. jak cos waznego to nie moga sobie jaj robic. z drugiej strony jesli chodzilo o jakies kosmetyki albo ubrania to nawet bylam zadowolona jak mi zostawiali pod drzwiami duza torbe albo gdzies naokolo - no ale to bylo na klatce w budynku z domofonem. wtedy nie musialam specjalnie czekac na kuriera albo biegac na poczte i dzwigac - no ale tak jak powiedzialam to byly kosmetyki czy ubrania - jakby zginely to mozna sie kontaktowac z firma. z dokumentami to jednak inna sprawa. z drugiej strony ktos nam kiedys cos ukradl spod drzwi wiec tez w sumie nei wiadomo co i kiedy sie stanie... bisiek10 napisała: > Wszystko bylo wiec szczerze mowiac nie chcialo mi sie z nimi gadac :) Ale raz s > prytny kurier jak nikogo nie bylo w domu zostawil paczke pod drzwiami.Zeby im d > ac po tylku zglosilismy do firmy ktora miala przeslac rzeczy ze nic nie ma.A ze > oni w papierach mieli ze przesylka dostarczona przyslali nam towar drugi raz : > ) No i oczywiscie mieli zajac sie kurierem :) Odpowiedz Link
bisiek10 Re: Kurier? 27.04.13, 18:09 Im sie chyba poprostu nie chce tych paczek nosic jak ich nie dostarcza bo kogos w domu nie ma ;) Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: Kurier? 27.04.13, 18:58 Nam oba paszporty (brytyjskie, aplikacje wysylane osobno) kurierzy wrzucili przez otwor na listy. Oba byly oplacone secure. Nie znam sie na terminologii, ale secure nie musi wcale oznacza sign for. To byly przesylki, ktore nie szly przez Royal Mail. Dla mnie logicznie kurier podjezdza, wrzuca przez otwor na listy i jest pewnosc, ze te przesylki trafily pod adres, ktory byl na formularzu. Ja nie skladalam zadnego zazalenia. Lepiej sie najpierw upewnic, czy secure to musi byc sign for. Odpowiedz Link
robak.rawback Re: Kurier? 27.04.13, 20:29 tak tez prawda - czy na przyklad podpis byl potrzebny etc Odpowiedz Link
fifka01 Re: O brytyjskim paszporcie po raz setny pewnie. 19.01.13, 12:58 jeśli córka sie tu urodziła, to wystrczy, ze rpzemieszka pierwsze 10 lat zycia w uk, i obywatelstwo ma "automatycznie". Jeśli chcecie wcześniej, musicie ja naturalizować. Z tym, że jak j próbowałam naturalizowć swoje dzieci, to NCS poradził mi, żebym poczekała i naturalizowala sie razem z dziecmi, bo sa bardzo nikłe szanse na pozytywne rpzpatrzenie podania dla samych dzieci, ześli nie aplikuje zaden z rodziców. Tyle wiem. :) Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: O brytyjskim paszporcie po raz setny pewnie. 19.01.13, 13:58 Moga poczekac te 3 lata, ale automatyczne to nie jest, bo aplikacje sie sklada i placi £551. Pewnie bardziej pewne, ze rozpatrza pozytywnie. Jedno z rodzicow moze aplikowac razem z dzieckiem (wiekszy wydatek). Z tego, co zacytowalam, to niby wystarczy, ze rodzice maja status 'settled'. Moze tobie odradzili w NCS, bo oboje rodzice nie byli 'settled' albo ty nie pracowalas przez ten czas, pobierajac zasilki? Moze najlepiej bedzie aplikowac o rezydenture dla obojga rodzicow i wtedy sprobowac aplikowac o naturalizacje dla dziecka. Odpowiedz Link
fifka01 Re: O brytyjskim paszporcie po raz setny pewnie. 19.01.13, 17:13 Napisałam "automatycznie" w cudzysłowie właśnie dlatego. Trzeba aplikowć i płacić, ale chyba jest 99.9% szans na pozytywne rozpatrzenie. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: O brytyjskim paszporcie po raz setny pewnie. 19.01.13, 14:03 Aplikujcie o permanent residence oboje, to jest bezplatne. Jak bedziecie mieli potwierdzony status, to mozecie sprobowac aplikowac o obywatelstwo dla corki. Wyraznie jest napisane, ze rodzice maja byc 'settled' LUB obywatelami (mowa o dzieciach urodzonych w UK). Mozecie tez poczekac az corka skonczy 10 lat i aplikowac po jej urodzinach. Tutaj lista wymogow. Aplikacjia T, oplata £551. To be registered under this section you must: l have been born in the United Kingdom on or after 1 January 1983; l be 10 years of age or over; l have spent no more than 90 days outside the United Kingdom in each of the first 10 years of your life; and l be of good character Odpowiedz Link
paola_k2 Re: O brytyjskim paszporcie po raz setny pewnie. 19.01.13, 15:17 Czyli, ze musimy miec potwierdzenie, ze jestesmy settled w formie rezydentury? Dla mlodszego wystarczylo aplikacje o paszport wypelnic, zalaczyc paysilipy, p 60 i juz. Oplata tylko za paszport. Jakos mi sie nie usmiecha placic dodatkowo. Corka sie tutaj urodzila oczywiscie. A mnie sie do brytyjskiego obywatelstwa jakos nie spieszy. Natomiast dzieci to juz co innego. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: O brytyjskim paszporcie po raz setny pewnie. 19.01.13, 15:52 Bez placenia za naturalizacje, obywatelstwa dla corki nie zalatwicie. Przeczytaj ten przewodnik, do ktorego masz linka. Odpowiedz Link
ally-t Re: O brytyjskim paszporcie po raz setny pewnie. 19.01.13, 23:52 Super temat, wlasnie nad tym samym glowkowalam kilka dni temu. Moj syn urodzil sie w 2009. W podanym linku napisane jest, ze: A child born in the UK whose parents are not British citizens and were not settled in the UK (see page 6) will have an entitlement to register when their parents become settled in the UK or become British citizens. Ale nie jest podane, czy za to nalezy zaplacic jak za naturalizacje? Otrzymalam permanent residence w 2011 dopiero... Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: O brytyjskim paszporcie po raz setny pewnie. 20.01.13, 00:42 an entitlement to register - oznacza wlasnie naturalizacje a nie nabycie obywatelstwa. Automatyczne nabycie obywatelstwa nastepuje w wymienionych ponizej przypadkach: Automatic acquisition of British citizenship Children who have automatically acquired British citizenship do not need to be registered. There are two ways a child can automatically be a British citizen without needing to register. 1 British citizenship otherwise than by descent A child born in the UK to parents one or both of whom are British citizens, or are settled in the UK at the time the child is born, or members of the UK armed forces is automatically a British citizen otherwise than by descent and does not need to be registered. Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: O brytyjskim paszporcie po raz setny pewnie. 20.01.13, 00:47 The child of an EEA national who did not become a British citizen at birth may now have an entitlement to be registered as a British citizen under section 1(3), if the parent has since become “settled” here. The parent will have become “settled” if: - He or she has been granted indefinite leave in the United Kingdom, or - He or she has been exercising EEA free movement rights in the United Kingdom for a continuous period of five years ending on or after 3o April 2006. Odpowiedz Link
ally-t Re: O brytyjskim paszporcie po raz setny pewnie. 20.01.13, 10:31 > an entitlement to register - oznacza wlasnie naturalizacje a nie nabycie obywat > elstwa. Super, dzieki za wyjasnienie. Nie super, ze jednak trzeba bedzie wydac kase kiedys ;) Odpowiedz Link
maja3333 permanent residence - opłaty 20.01.13, 11:00 czy za ten dokument sa pobierane jakieś opłaty ? (tak jak za naturalizacje?) Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: permanent residence - opłaty 20.01.13, 16:32 www.ukba.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/eea/guide-eea.pdf www.bia.homeoffice.gov.uk/sitecontent/applicationforms/eea/eea31.pdf Odpowiedz Link
takajakwy pytanie 18.02.13, 21:24 a jak to jest jesli zaczelismy prace w 01.2006 a corka urodzila sie w 11.2009, z tym ze pracujemy caly czas do teraz? czy nadal Nam sie nalezy? Odpowiedz Link
plain-vanilla Re: pytanie 19.02.13, 11:00 Mozecie wystapic o naturalizacje corki - koszt £551. Wszystko w tym i innych watkach wyjasnione, kiedy dziecko rodzi sie Brytyjczykiem (wtedy tylko aplikacja o paszport) a kiedy mozna dziecko zarejestrowac jako obywatela (placac za to). Odpowiedz Link
jahns Re: pytanie 19.02.13, 13:06 nie mozna wystapic o naturalizacje dziecka do lat 18, wiem roznica w slownictwie tylko, rezultat ten sam, ale wystepuje sie o rejestracje dziecka, o otrzymyje ono certyfikat rejestrtacji, natomiast dorosly dostaje certyfikat naturalizacji. i oczywiscie z dokumentem rejestracji mozna zlozyc o paszport, i jest to dokument potwierdzajacy brytyjskie obywatelstwo. Odpowiedz Link