Dodaj do ulubionych

Ja chce spac!

30.01.13, 12:37
Temat pewnie juz 100 razy walkowany, ale ja nie wiem, co robic. Prawie 2 letnia cora budzi sie w srodku nocy i nie chce spac! Placze i wariuje, nie moze dlugo zasnac, wierci sie, robi sobie godzinna albo i dluzsza przerwe w spaniu. Najchetniej poszlaby do zabawek i bawila sie
Czy to jakis skok rozwojowy? To juz jakies 4 tyg trwa!
A my rano musimy isc do pracy!!!!
Obserwuj wątek
    • fifka01 Re: Ja chce spac! 30.01.13, 14:32
      miałam to z dwuletnią. od trzeciej w nocy do piątej masakra, potem spała do 9 rano i zwalałysmy przedszkole. wtedy wycofłm dzienna drzemke. pierwszy tydzien był trudny, bo dziecko marudne pod wieczór i do siódmej ledwie wytrzymywało, trzeba było jak z jajkiem, ale po tygodniu sie przestawiła i spała pieknie 7pm-7am. :)
      teraz prawie rzyletnia jest i po zmianie przedszkola przychodzi po 3 godzinach tak wybawiona i wyeksploatowana, ze w zasadzie pownna miec jednak dzienna drzemke. ale jak raz jej na to pozwoliłam, to nocny problem wrócił. wiec tylko sobie lezakuje po przedszkolu na sofie i odpoczywa i jakos do wieczora djae rade.
      • kjan76 Re: Ja chce spac! 30.01.13, 15:52
        U mnie podobnie jak u fifki, tylko moja miala prawie 3 lata, tez przestalam ja klasc po poludniu i tak przez okolo pierwsze 2 tygodnie zdarzala jej sie 1 albo 2 drzemki w ciagu tygodnia ale potrzebowala ich bo inaczej robila sie bardzo przemeczona i tez sie w nocy budzila i nie mogla zasnac. Po tych dwoch tygodniach przestala w ogole spac w dzien i problem nocny jak reka odjal. Nadal budzi sie w nocy ale przejdzie ze swojego lozka do naszego (jej lozko jest obok naszego) i zaraz zasypia.
        Moja od malego zle sypia w nocy (od kiedy skonczyla rok spi z nami w lozku) i moge na palcach jednej reki policzyc kiedy przespala cala noc ale jak skonczyly sie dzienne drzemki to nocne przebudzenia sa bardzo krotkie.
        • panixx Re: Ja chce spac! 30.01.13, 20:20
          Tylko czy 23-mies dziecko nie potrzebuje jeszcze drzemek w ciagu dnia? Czy caly dzien 'na chodzie' nie zmeczy za bardzo i spowoduje wiecej stresu i atakow zlosci?
          • kjan76 Re: Ja chce spac! 30.01.13, 22:33
            Panixx a jak dlugo twoja mala spi w dzien, moze wystarczy skrocic drzemke.
            Pamietam ze moje dziecie potrafilo spac nawet 3 godz. w dzien ale bardzo rzadko jej na to pozwalalam, budzilam ja po godzinie spania co nie nalezalo do przyjemnych czynnosci bo ona chciala jeszcze spac, co mysmy nie wymyslali z M zeby ja rozbudzic :-)
          • monstroteratum.furiosum Re: Ja chce spac! 30.01.13, 22:34
            Moja corka ma 2 lata i miesiac - drzemki dzienne weliminowalismy kilka miesiecy temu i to byl strzl w dziesiatke :) Przedtem szla spac 22-23 i usypianie trwalo wieki, teraz o 20tej dziecko zasypia w dziesiec minut i spi do osmej rano :) Jesli pozwole jej pospac w dzien dluzej niz godzine np. w aucie to wiem, ze wieczorem bedzie tragedia z zasypianiem :(
          • almamag Re: Ja chce spac! 31.01.13, 14:47
            moja mloda nie spala w dzien od 18 miesiaca
            ale ona z tych co ogolnie malo snu potrzebuja
    • lianis Re: Ja chce spac! 30.01.13, 21:01
      Moj przestal spac zaraz po 2 urodzinach, jeszcze 25 mies nie mial, ale cyrki z wieczornym zasypianiem o polnocy byly ponad moje sily. Poczatki byly koszmarne ok 17 byl padniety marudny i wtedy najchetniej poszedlby spac na dwie godz, trzeba bylo sila przetrzymywac i nigdzie autem o tej porze nie jezdzic bo zasypial jak tylko silnik sie uruchomilo. Ale o 19 kladlismy i nagle okazalo sie ze mamy czas dla siebie, zeby pogadac, poczytac, film obejrzec, itd, a dziecie spalo do 7:30 rano... Cudnie :)
    • zurekgirl Re: Ja chce spac! 30.01.13, 23:21
      Jesli mala spi w dzien, to skroc drzemki. Najlepiej polozyc dziecko w ciagu dnia jak jeszcze nie pada na nos, wtedy godzina na regeneracje wystarcza, potem pobudka na sile. Wieczorem tez klasc dziecko w miare pozno, ale jeszcze nie rozdraznione zmeczeniem. To tak w teorii. Wspolczuje i powodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka