georgina04
29.06.13, 14:24
Jestem ciekawa czy ktos mial podobna sytuacje i czy udalo mu sie dostac obywatelstwo. Wlasnie wrocilam z mojego councilu z kompletem dokumentow, bo stwierdzili, ze moja aplikacja zostanie najprawdopodobniej odrzucona. Poniewaz nie mam Working Registration Scheme.
Tyle, ze w 2004 kiedy Polska przystepowala do UE to ja bylam self employed. I wyraznie bylo wszedzie napisane, ze obowiazek WRS nie dotyczy osob samozatrudnionych.
Pan robiacy moj Nationality Checking Service sam nie byl do konca pewien i (nie wiem skad) stwierdzil, ze powinnam sie byla zarejestrowac gdy przeszlam na bycie employed. Aczkolwiek nie byl mi stanie podac konkretnego przepisu, z ktorego to wzial. Ja na stronie UKBA rowniez nic takiego nie bylam w stanie znalezc. Oczywiscie jesli bym sie uparla to moga moja aplikacje zlozyc, ale ryzykuje strate £800.
No i jestem w kropce, bo wiem, ze w Home Office tez moze trafic ktos, kto zobaczy tylko tyle, ze nie mam WRS i po prostu aplikacje odrzuci. Kilka lat temu wyrobilam sobie blue registration certificate i mialam z nimi dokladnie te sama przeprawe. Czepiali sie, ze nie mam WRS, 3 panow z za biurka dlugo sie naradzal. Dopiero jak poprosilam Managera, ktory sprawdzil dokladniej to przyznali mi racje i cetyfikat wydali.
Moglabym oczywiscie pojsc do jakiegos prawnika, zaplacic kolejne pare setek, ale oni tez nie dadza mi zadnej gwarancji przeciez.
No wiec pytanie, czy ktos mial podobna sytuacje i jaka decyzje Home Office?