Dodaj do ulubionych

obywatelstwo a brak WRS

29.06.13, 14:24
Jestem ciekawa czy ktos mial podobna sytuacje i czy udalo mu sie dostac obywatelstwo. Wlasnie wrocilam z mojego councilu z kompletem dokumentow, bo stwierdzili, ze moja aplikacja zostanie najprawdopodobniej odrzucona. Poniewaz nie mam Working Registration Scheme.
Tyle, ze w 2004 kiedy Polska przystepowala do UE to ja bylam self employed. I wyraznie bylo wszedzie napisane, ze obowiazek WRS nie dotyczy osob samozatrudnionych.
Pan robiacy moj Nationality Checking Service sam nie byl do konca pewien i (nie wiem skad) stwierdzil, ze powinnam sie byla zarejestrowac gdy przeszlam na bycie employed. Aczkolwiek nie byl mi stanie podac konkretnego przepisu, z ktorego to wzial. Ja na stronie UKBA rowniez nic takiego nie bylam w stanie znalezc. Oczywiscie jesli bym sie uparla to moga moja aplikacje zlozyc, ale ryzykuje strate £800.

No i jestem w kropce, bo wiem, ze w Home Office tez moze trafic ktos, kto zobaczy tylko tyle, ze nie mam WRS i po prostu aplikacje odrzuci. Kilka lat temu wyrobilam sobie blue registration certificate i mialam z nimi dokladnie te sama przeprawe. Czepiali sie, ze nie mam WRS, 3 panow z za biurka dlugo sie naradzal. Dopiero jak poprosilam Managera, ktory sprawdzil dokladniej to przyznali mi racje i cetyfikat wydali.
Moglabym oczywiscie pojsc do jakiegos prawnika, zaplacic kolejne pare setek, ale oni tez nie dadza mi zadnej gwarancji przeciez.
No wiec pytanie, czy ktos mial podobna sytuacje i jaka decyzje Home Office?
Obserwuj wątek
    • robak.rawback Re: obywatelstwo a brak WRS 29.06.13, 16:23
      napisz email do home office i powiedz ze nationality checking service nie ma pojecia jak to rozstrzygnac a ty nie chcesz marnowac czasu swojego ich oraz £800 - jak email zignoruja to zadzwon a potem po rozmowie poprosc o przeslanie potwierdzenia emailem zeby byo wiadomo co ustalili sami - jak ci odzuca to sie powolasz na ich wlasny email.
    • aviel Re: obywatelstwo a brak WRS 01.07.13, 09:55
      odrzuca wniosek, nie aplikuj, poczekaj jeszcze trzy lata
      mam podobna sytuacje, nie mam WRS, maz ma. W momencie podjecia pracy mialam niebieska ksiazeczke, w pracy jednej a potem drugiej powiedziano mi, ze nie potzrebuje WRS, wiec go nigdy nie wyrobilam. Pracuje juz szosty rok, bez przerw.
      Pare miesiecy temu chcialam starac sie o obywatelstwo dla mnie, meza I dwojki dzieci. Ale nie byla pewna co do tego mojego braku WRS, wiec zaczelam szukac. W Nat. Checking Service (lokalnym) nie wiedzili o czym mowie, zero wiedzy na temat WRS, napislam kila maili do HO zanim mi odpowiedzieli, najpierw automatyczna odp, a potem odpowiedz zeby dokladnie przeczytac przepisy a kazda sprawa to w ogole jest inna I oni mi nic nie poradza dopoki nie rozpatrza akt.
      W internecie znalazlam kilka przypadkow o odmowie obywatelstwa w ziwazku z brakiem WRS u osob innej narodowosci.
      Ale najwazniejsze idz do przepsiow dot. stalego pobytu po 5 latach tam pisze duzymi literami - nie aplikuj o staly pobyt jak nie masz WRS bo aplikacja zostanie odrzucona.
      Wiec po prostu - to rozpatruja za darmo to szkoda im czasu na odsylanie a obywatelstwo kosztuje wiec tu chetnie kase zgarna.
      • kawo3 Re: obywatelstwo a brak WRS 01.07.13, 10:54
        Witam! W 2003 roku wzielam slub z Anglikiem, mamy trojke dzieci. W tym roku postanowilam aplikowac o obywatelstwo, a tu niespodzianka! Kiedy dzieci byly male nie pracowalam. Rozpoczelam prace w 2008 roku I nikt mnie o WRS nie pytal. Nawet nie wiedzialam, ze cos takiego istnieje. NCS przyjelo moje dokumenty I dopiero po kilku dniach oddzwonili I poinformowali mnie mnie, ze nic z tego nie bedzie. Musze czekac do 2016 aby moc aplikowac. Nie pomoglo bycie zona Brytyjczyka ani to, ze przyjechalam tu jeszcze przed Unia. Teraz lece do Polski wyrobic nowy paszport I dam sobie spokoj z obywatelstwem. Pani w NCS powiedziala, ze latwiej jest kiedy jest sie z poza Europy. Pozdrawiam
        • kasiaprzyb Re: obywatelstwo a brak WRS 01.07.13, 12:33
          Ale przeciez nie trzeba pracowac by starac sie o obywatelstwo
      • oolijull Re: obywatelstwo a brak WRS 01.07.13, 11:40
        no dokladnie. jeszcze trzy lata oczekiwania, moj maz tez nie ma wrs. w sumie nie wiecznosc ;)
        • flying_mum Re: obywatelstwo a brak WRS 01.07.13, 18:41
          Nigdy nie mialam WRS - zawsze pracowalam u jednego pracodawcy, a po jakims czasie zniesiono obowiazek WRS. W zeszlym roku dostalam obywatelstwo, bez zadnego problemu.
          • flying_mum Re: obywatelstwo a brak WRS 01.07.13, 18:42
            i jeszcze - tez przeszlismy przez National Checking Service w naszej gminie i jak urzednik mial watpliwosci to od razu dzwonil do Home Office.
          • georgina04 Re: obywatelstwo a brak WRS 02.07.13, 00:16
            flying mum, jesli przed wejsciem Polski do Unii juz pracowalas u tego samego pracodawcy to nie musialas robic WRS. Moze to dlatego nie mialas problemu?
          • 444beata Re: obywatelstwo a brak WRS 29.07.13, 12:38
            Hej Flying Mum, ja rownież jestem od 2005 , nie słyszałam o konieczności WRS. M zdany egzamin i nie wiem co robić, bo agencja przez która mam prowadzić cała sprawę mówi ze mam nikłe szanse bez WRS. Przez kogo to prowadzilas? Z góry dziękuje za odpowiedz.
      • georgina04 Re: obywatelstwo a brak WRS 02.07.13, 00:08
        aviel dzieki za odpowiedz.
        Ja rozumiem, ze odrzucaja w sytuacji gdy ktos powinien byl WRS zrobic a nie zrobil. Mnie ten obowiazek nie dotyczyl bo w 2004 bylam self employed.

Poza tym mi w Nationality Checking Service powiedzieli, ze musze teraz czekac jeszcze 6 lat. Bo wedlug ich teorii jesli WRS zniesiono w 2011 to moge dostac obywatelstwo dopiero liczac od tej daty. Nie mam pojecia skad to wzieli. Gosc przy mnie zadzwonil do Home Office i tak mu powiedzieli.
        Poradzili mi, ze jak chce to moge sobie teraz zrobic Permanent Residency i ewentualnie za rok obywatelstwo, jak mi sie uda z Permanent Residency. Tylko to sie wszystko jakos kupy nie trzyma.
        Tez slyszalam o tym, ze ostatnio sie tego WRS-u czepiaja, ale nie znajac szczegolow konkretnych przypadkow to trudno stwierdzic czy slusznie czy nie.
        • flying_mum Re: obywatelstwo a brak WRS 02.07.13, 01:25
          jestem w UK od 2005 roku czyli rok po tym jak Polska weszla do Unii, pracuje od 2006 roku part-time u tego samego pracodawcy (byl przepis, ze jak sie pracuje ponad mc i przez rok sie nie zmienia to nie potrzeba WRS - tak mi sie wydaje, a poniewaz moim pracodawca oficjalnie jest council, to zostawilam to na ich sumieniu).
          Bez problemu dwa lata temu dostalismy Permanent Residency - nikt nie pytal o moj WRS, a rok pozniej zlozylismy aplikacje i dostalismy obywatelstwo.
          Nie wiem dlaczego ale nigdy to nie bylo problemem, WRS ma moj maz ja nigdy nie mialam.
          • robak.rawback Re: obywatelstwo a brak WRS 02.07.13, 14:41
            whaaaat czyli cos mi sie zdaje ze jakis homeoffice ratord nie doczytal swoich wlasnych wytycznyych ale to juz nie twoj problem he he

flying_mum napisała:

> jestem w UK od 2005 roku czyli rok po tym jak Polska weszla do Unii, pracuje od
            > 2006 roku part-time u tego samego pracodawcy (byl przepis, ze jak sie pracuje
            > ponad mc i przez rok sie nie zmienia to nie potrzeba WRS - tak mi sie wydaje, a
            > poniewaz moim pracodawca oficjalnie jest council, to zostawilam to na ich sumi
            > eniu).
            > Bez problemu dwa lata temu dostalismy Permanent Residency - nikt nie pytal o mo
            > j WRS, a rok pozniej zlozylismy aplikacje i dostalismy obywatelstwo.
            > Nie wiem dlaczego ale nigdy to nie bylo problemem, WRS ma moj maz ja nigdy nie
            > mialam.
            • flying_mum Re: obywatelstwo a brak WRS 02.07.13, 19:00
              No to nie doczytali dwa razy: raz przy Permanent Residency, a drugi raz przy Citizenship ;)
              Mam wszystkie P60, nie pobieram zasilkow, co trzeba oddaje do Tax Return - moze starczylo.
              • aviel Re: obywatelstwo a brak WRS 02.07.13, 21:26
                cytat ze strony HO, w sekcji dot. Premament Residence (by the way wprowadzili oplate £55 od osoby!!) -mozna znalezc w sekcji 12

From 1 May 2004 until 30 April 2011 nationals
                of Czech Republic, Estonia, Hungary, Latvia, Lith
                -
                uania, Poland, Slovakia and Slovenia (known as
                A8 countries) who wished to exercise their Treaty
                rights in the UK as a worker were required to reg
                -
                ister their employment under the Worker Regis
                -
                tration Scheme (WRS) for a period of 12 months
                unless they were exempt.
                If you are applying for a document certifying per
                -
                manent residence and your continuous 5-year
                period of residence in the UK in accordance with
                the regulations includes a period when you were
                required to be registered on WRS then you must
                provide evidence of this as stated in section 10.
                If you cannot show that you were registered as
                required then you will not be issued a document
                certifying permanent residence.
                • aviel Re: obywatelstwo a brak WRS 02.07.13, 21:28
                  i jeszcze cytat z wymaganych doikumentow:

For time spent in employment:
                  this can include contracts of employment, letter(s)
                  from your employer(s) confirming your employment, wage slips or P60s covering the
                  5-year continuous residence should be provided. These should feature a full National
                  Insurance Number rather than a temporary one. If you were required to be registered
                  on the Worker’s Registration Scheme at any time during your 5-years continuous
                  residence you must provide all of your worker’s registration cards and certificates and
                  proof of your employment with each employer named on the certificate and cards.
    • beibichek Re: obywatelstwo a brak WRS 03.07.13, 23:26
      Straszny balagan z tym WRS. Ja wyrobilam jeden WRS, zaraz po podjeciu pierwszej pracy, a pozniej nikt ode mnie juz tego nie wymagal, w kazdej pracy kazano mi okazac ten pierwszy certyfikat.Po podjeciu 2 pracy HO poinformowal mnie ze juz jestem zarejestrowana wiec nie ma koniecznosci wyrabiania wrs. No to teraz co? Widzi mi sie urzednicze?
    • pan.yeto Re: obywatelstwo a brak WRS 23.07.13, 02:30
      Witam

Ja mam podobny problem. W UK jestem od lipca 2004. Po przyjezdzie moj pierwszy pracodawca dopelnil obowiazku w moim imieniu i zarejestrowal mnie w WRS. Niestety nie przepracowalem u niego pelnych 12 miesiecy. W kolejnych latach pracowalem w kilku firmach ale nie rejestrowalem sie ponownie w WRS. Az do momentu zatrudnienia w obecnej firmie (27 pazdziernika minie 5 lat) w ktorej odnowilem WRS.

1. Czy wystarczy, ze w aplikacji podam te ostatnie 5 lat pracy i dolacze aktualny WRS?
      2. Czy wpisac 6 rok mimo iz w firmie w ktorej pracowalem przez ten czas nie bylem zarejestrowany w WRS?
      3. Czy jednak bede musial odczekac ten jeden rok?
    • tonia2005 Re: obywatelstwo a brak WRS 23.07.13, 19:22
      A co w przypadku jeśli jestem selfemployed od kwietnia 2007 i nigdy nie byłam zatrudniona w firmie, pracowałam na swój rachunek ( mam firme) WRS w takim przypadku tez był wymagany?.

Kurcze, byłam pewna, ze w przypadku odmownej decyzji, zwracają opłatę za wniosek:(

• yadrall Re: obywatelstwo a brak WRS 23.07.13, 21:33
        Oplaty nie zwracaja-to tez pisze w ktoryms guide do aplikacji.

I w 2005 na 100% byl obowiazek rejestracji w Wrs,bo nasz pracodawca to pomagla zalatwica-tyle,ze ja wyrabiaja obywatelstwo pracowalam tylko w tej jednej firmie (z przerwa na macierzynski plus troche bezrobocia i wlasna dzialanosc). Ale na 100% trzeba bylo sie rejestrowac.
        • botu Re: obywatelstwo a brak WRS 23.07.13, 22:04
          Jeśli odpowiadasz toni2005 to samozatrudnieni nie mieli obowiązku rejestracji w WRS.

Strona HO juz o tym nie pisze (tylko o zakończeniu WRS) ale znalazłam to np. tu:

www.migrationobservatory.ox.ac.uk/data-and-resources/data-sources-and-limitations/worker-registration-scheme
          • yadrall Re: obywatelstwo a brak WRS 23.07.13, 22:16
            Nie to bylo do flying_mum i do tego:

"jestem w UK od 2005 roku czyli rok po tym jak Polska weszla do Unii, pracuje od 2006 roku part-time u tego samego pracodawcy (byl przepis, ze jak sie pracuje ponad mc i przez rok sie nie zmienia to nie potrzeba WRS - tak mi sie wydaje, a poniewaz moim pracodawca oficjalnie jest council, to zostawilam to na ich sumieniu). "

Ja w 2005 roku (w czerwcu) zaczelam prace i u tego samego pracodawcy pracowalam ponad 5 lat i musialam miec WRS.
            • botu Re: obywatelstwo a brak WRS 24.07.13, 09:06
              A to co innego, ona rzeczywicie powinna była się zarejestrować.

>> (byl przepis, ze jak sie pracuje
              >> ponad mc i przez rok sie nie zmienia to nie potrzeba WRS - tak mi sie wydaje,

To nie jest prawdą, trzeba było się zarejestrować po podjęciu pracy u pierwszego pracodawcy i poinformować HO o ewentualnym podjęciu pracy u każdego kolejnego w ciągu 12 miesięcy od rejestracji; przerwa w zatrudnieniu nie mogła być dłuższa niż 30 dni. Jeśli się nie zmieniało pracodawcy przez rok to zwalniało to od kolejnych zgłoszeń ale po rejestracji a nie zamiast.

>> poniewaz moim pracodawca oficjalnie jest council, to zostawilam to na ich sumi
              >> eniu).

A to też nie przejdzie jako usprawiedliwienie, ponieważ obowiązek rejestracji był nałożony na pracownika, nie na pracodawcę.
    • georgina04 Re: obywatelstwo a brak WRS 09.09.13, 18:01
      maly update dla zainteresowanych tematem WRS. Wlasnie otrzymalam list z HO o przyznaniu mi obywatelstwa! :):):) Wiedzialam, ze mam racje hahaha!

Poszlam jeszcze raz do Nationality Checking Service i tam jeszcze raz uparcie mnie przekonywali, ze nie ma sensu skladac aplikacji bo nie mam WRS. I ze napewno moja aplikacje odrzuca.
      Poradzilam sie jeszcze znajomego prawnika imigracyjnego, ktory potwierdzil, ze niestety ci w NCS czesto cale g. wiedza. Przepisy dotyczace WRS nie sa klarowne i ich interpretacja czesto zalezy od urzednika w HO. Wiec postanowilam zaryzykowac.
      W NCS bardzo niechetnie wzieli dokumenty i musialam podpisac pisemna zgode, ze skladam niekompletne dokumenty wbrew ich radzie. Na koniec jeszcze gosc sarkastycznie powiedzial, zebym mu dala znac jesli dostane decyzje, to moze on tez sie czegos nauczy :P

Do mojej aplikacji dolaczylam:
      - cover letter wyjasniajacy, ze obowiazek WRS mnie nie dotyczyl gdyz w 2004 bylam self employed
      - Self Assesment z lat 2004-2005 na dowod, ze bylam self employed
      - Broszurke wydana przez Home Office z 2004, gdzie jak wol jest napisane, ze obowiazek WRS nie dotyczy osob self employed
      No i zadzialalo! Teraz juz tylko ceremonia.
      Moze komus sie przyda takie info. Nationality Checking Service to nie wyrocznia, tez sie myla i w bardziej skomplikowanych przypadkach wola "play safe". Poza tym oni tak naprawde tylko przyjmuja dokumenty i nie wiedza jaka jest koncowa decyzja HO wiec nieco mnie wkurzylo, jak gosc w NCS gwarantowal mi, ze strace £800.
    • mar.tom76 Re: obywatelstwo a brak WRS 08.03.16, 20:07
      Witam,czy ktos z panstwa sie orientuje jak mozna aplikowac o duplikac WRSu,tego ze zdjeciem???Z tego co wiem to nie jest mozliwe,aczkolwiek gdzies widzialm wpis ze jest to mozliwe i trzeba wyslac D.O.lub paszport.Pytanie tylko gdzie?
      • plain-vanilla Re: obywatelstwo a brak WRS 08.03.16, 23:23
        Nigdy o tym nie slyszalam. Na dokumencie jest info, ze duplikaty nie sa wydawane.
        Zadzwon na infolinie i zapytaj. Numer byl podawany w watkach o obywatelstwie.
        I tak musisz aplikowac o rezydenture. Mozesz wtedy wyjadnic powod braku papierowego dokumentu. Jesli rejestracja sie odbyla i byla wazna, to jest szansa, ze rezydentura zostanie pozytywnie rozpatrzona. Mysle, ze oni maja te wszystkie rejestracje wrs w systemie.
        • plain-vanilla Re: obywatelstwo a brak WRS 08.03.16, 23:26
          Rozumiem, ze registration certificate posiadasz z danymi pracodawcy, u ktorego przepracowales 12 miesiecy?
          • mar.tom76 Re: obywatelstwo a brak WRS 24.03.16, 19:54
            Witam ponownie,ostatnio moze troche namieszalem w poprzednim wpise;)Teraz postaram sie poprawic pytanie i to uproscic.Gdy przyjechalem do uk moja pierwsza firma zarejestrowala mnie w HO,niedlugo potem zmienilem prace i sadzac ze pierwsza rejestracja wystarczy pracowalem sobie w takiej nieswiadomosci.W drugiej firmie przepracowalem ciagiem prawie 14 miesiecy.Gdy zaczely docierac do mnie informacje ze trzeba sie ponownie zarejestrowac zrobilem to ,jednak rok po zatrudnieniu.Otrzymalem certyfikat z faktyczna data rozpoczecia pracy,jednak bez zadnej adnotacji czy listu ze rejestracji dokonano duzo pozniej anizeli powinno sie to zrobic.Szczerze piszac to do tej pory sadzilem ze jezeli dostalem nowy papier(cert.) z data rozpoczecia pracy to wszystko jest OK,ponad rok pracy zaliczony i nie trzeba sie ponownie rejestrowac.Zamierzam aplikowac o PR i mam dylemat czy wysylajac aplikacje (glownie sekcja 9B aplikacji)i przedstawiajac sytuacje zgodnie z tym co mam na certyfikacie to zostane zaaprobowane, a jezeli nie czy czekac moga mnie jakies nieprzyjemnosci/konsekwencje prawne.Moze masz(lub ktokolwiek z forumowiczow ma) jakes inforacje ktore by pomogly naswietlic temat .Z gory dziekuje za informacje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka