gabez1 29.08.13, 13:01 kupujecie takie, co Wam smakuje? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sfornarina Re: Ciemne pieczywo gruboziarniste- gdzie 29.08.13, 13:48 Sama piekę chleb żytni na zakwasie. Na dwa bochenki daję prawie pół kilo ziaren: dynia, słonecznik, czasem sezam:) Jeśli kupuję, to wyłącznie taki lub inne podobne: pakowane próżniowo, mogą miesiącami leżeć nieotwarte i są nieocenione, gdy skończy mi się świeży. Odpowiedz Link
sfornarina Re: Ciemne pieczywo gruboziarniste- gdzie 29.08.13, 13:56 Takie cuda piekę: Odpowiedz Link
gabez1 Re: Ciemne pieczywo gruboziarniste- gdzie 29.08.13, 16:12 Wyglada wspaniale. A mozesz wrzucic przepis? Odpowiedz Link
sfornarina Re: Ciemne pieczywo gruboziarniste- gdzie 29.08.13, 17:16 > A mozesz wrzucic przepis? Pewnie, że mogę. Tylko z tym chlebem jest sporo zachodu. Niemniej warto, bo ten chleb to skarb! Przepisu oryginalnego na starter już nie posiadam, ale podam Ci inny, też dobry. Starter "robi się" przez trzy dni i tylko za pierwszym razem. Kolejne startery wybiera się z ciasta chlebowego i trzyma w lodówce, w plastikowym pojemniku bądź słoiczku (mały jak po musztardzie się nada). Starter im starszy (więcej-pokoleniowy) tym lepszy. Jak już upieczesz kilka bochenków, warto sobie dodatkowy starter z ciasta podebrać i zamrozić, w razie jakby oryginalny się zepsuł/przepadł/cokolwiek. Brzmi to skomplikowanie, ale wcale nie jest:) PRZEPIS STARTER 1. Filiżankę mąki (wholegrain rye flour) wymieszać z filiżanką zimnej wody (kranówki) w misce. Nakryć wilgotną ściereczką, odstawić na 24 godziny w jakimś ciepłym miejscu (ja stawiam w kuchni na blacie). 2. Dodać kolejną filiżankę mąki i filiżankę wody, wymieszać, nakryć ściereczką, znów odstawić na 24 godziny. 3. Trzeciego dnia masa powinna lekko śmierdzieć drożdżowo i być lekko puchata - możesz sprawdzić łyżką, czy jest gąbczasta i spulchniona. Jeśli jest - starter jest gotowy. Jeśli nie (mało prawdopodobne), możesz jeszcze raz dać mąkę z wodą i odczekać 24h. CHLEB Za pierwszym razem starter masz już w (dużej) misce. Jeśli był w małej przełóż do dużej. Przy kolejnych chlebach starter będziesz miała w słoiczku w lodówce, więc zanim przejdziesz do punktu 1. wykładasz starter do miski:) 1. Do startera dodajesz 200g mąki (żytniej, wszystko jedno z jakiego sklepu, bo pewnie po iluś miesiącach będziesz chciała różne wypróbować) i 200ml wody. Wymieszaj dobrze łyżką (zwykłą metalową możesz.) Wsadzasz miskę do plastikowej reklamówki/jednorazówki, tak by reklamówka nie dotykała ciasta. Ja zawsze robię taki jakby balon z reklamówki i zawijam rączki pod miskę - ale wszystko jedno jak to zrobisz, ważne by masa się tak jakby pod przykryciem kisiła. Odstawiasz na 12 godzin w ciepłe miejsce. 2. Po 12 godzinach dodajesz 500g mąki i 500ml zimnej wody. Mieszasz, wsadzasz do reklamówki, odstawiasz na 12 godzin. 3. Po 12 godzinach WAŻNE - z ciasta odkładasz łyżką do słoika STARTER, zakręcasz, wsadzasz do lodówki. Do pozostałej masy dodajesz wszystko jedno w jakiej kolejności: - 180ml zimnej wody - 100g mąki - 450g ziaren (słonecznik i dynia są najlepsze, wszystko jedno w jakich proporcjach), w Holland and Barret słonecznik jest w miarę sensownie wyceniony. (Konia z rzędem temu, co zapoda mi namiary na tańszy słonecznik!) - 1 płaska łyżka stołowa soli - 2 łyżki stołowe oliwy - 1 łyżka miodu. Wszystko razem mieszasz łyżką. Trochę się namachasz, bo ta masa jest gęsta i ciężka. Szykujesz foremkę/foremki - smarujesz je lekko masłem i osypujesz lekko mąką. Do foremek równo rozkładasz masę. Możesz ją lekko uklepać mokrymi dłońmi, wtedy się nie klei. Wsadzasz foremki pod reklamówki i odstawiasz na 6-10 godzin. Ja preferuję 6-8. 4. Nagrzewasz piekarnik do 175 stopni (ja nie mam termoobiegu, włączam dolną i górną grzałkę i stawiam chleb na dolnej półce). WAŻNE - do piekarnika wsadzasz naczynie z gorącą wodą, by zapewnić w piekarniku dobrą wilgotność, woda niech sobie tam paruje. Chleby w foremkach lekko smarujesz zimną wodą - ja moczę dłonie i po nich lekko przejeżdżam. Wsadzasz do piekarnika na równe 2 godziny. Będą wyglądać, jakby się przypaliły z góry, ale one takie mają być. 5. Po dwóch godzinach wyciągasz chleby. Z wierzchu trzeba je szybko spryskać bądź posmarować zimną wodą, żeby uzyskały lśniącą skórkę. Po kilku minutach wyjmujesz je z foremek - powinny same wypaść i odkładasz do góry nogami na jakąś kratkę do wystygnięcia. Gotowe! Ja wiem, że to wszystko bardzo skomplikowanie wygląda. Ale jak masz już starter, to cały przepis w skrócie wygląda tak: 1. starter + 200 mąki + 200 wody = 12 godzin 2. + 500 mąki + 500 wody = 12 godzin 3. (-odłożyć starter) + 180 wody + 100 mąki + 450 ziaren + 1TS soli + 1TS miodu + 2TS oliwy = 6-8 godzin 4. Piecz w 175 stopniach, z kąpielą wodą, przez 2 godziny. Wułala:) Inne uwagi: Czasów nie musisz aż tak dokładnie przestrzegać, jedna czy dwie godziny wte czy we wte wielkiej szkody nie zrobią:) Odmierzanie tej mąki i wody też jest diabelnie proste. Mnie to zajmuje góra 2-3 minuty łącznie z wymieszaniem. 2 chleby starczają nam na dwie osoby na 7-10 dni. Ten chleb się nie psuje i jest pyszny nawet po dwóch tygodniach. Ma być lekko wilgotny w środku. Odpowiedz Link
karolina_zet Re: Ciemne pieczywo gruboziarniste- gdzie 29.08.13, 18:18 ja po probach pieczenia i szukaniu normalnego pieczywa znalazlam Vogel i cala moja rodzina jest zadowolona:) www.vogelsbread.co.uk/home.ashx Odpowiedz Link
gabez1 Re: Ciemne pieczywo gruboziarniste- gdzie 29.08.13, 18:30 A mozna go kupic w "sieciowkach", np. TESCO? Odpowiedz Link
ann.38 Re: Ciemne pieczywo gruboziarniste- gdzie 29.08.13, 19:33 gabez1 napisała: > A mozna go kupic w "sieciowkach", np. TESCO? U nas w Tesco jest, chyba ze trzy rodzaje. Odpowiedz Link
sfornarina Re: Ciemne pieczywo gruboziarniste- gdzie 29.08.13, 18:31 > ja po probach pieczenia i szukaniu normalnego pieczywa znalazlam Vogel i cala m > oja rodzina jest zadowolona:) eee, przecież to zwykły angielski chleb, tyle że lepszej jakości. Odpowiedz Link
ann.38 Re: Ciemne pieczywo gruboziarniste- gdzie 29.08.13, 19:34 sfornarina napisał(a): > eee, przecież to zwykły angielski chleb, tyle że lepszej jakości. Jest coś złego w byciu "chlebem angielskim lepszej jakości".... ;) Odpowiedz Link
sfornarina Re: Ciemne pieczywo gruboziarniste- gdzie 29.08.13, 19:49 > Jest coś złego w byciu "chlebem angielskim lepszej jakości".... ;) Chyba jest. Nie umieją piec chleba tutaj wcale, niestety. To co wychodzi z ich pseudopiekarni nie powinno chlebem się zwać. I mówi Ci to wnuczka mistrza piekarskiego:P I żeby nie było - kompletnie nie mam nic przeciwko angielskiemu jedzeniu. Wręcz przeciwnie, zachwycam się większością jedzenia w supermarketach. Ale tutejszego czy tostowego czy nietostowego nie zdzierżę, choćbym się samą Ryvitą żywić musiała;) Odpowiedz Link
sfornarina Re: Ciemne pieczywo gruboziarniste- gdzie 29.08.13, 18:52 > Dzieki! Życzę powodzenia w pieczeniu. Naprawdę warto, już chyba wszyscy znajomi go teraz pieką:) Odpowiedz Link
lucasa Do Sfornarina 29.08.13, 22:14 sfornarina napisał(a): > > A mozesz wrzucic przepis? > > Pewnie, że mogę. Tylko z tym chlebem jest sporo zachodu. Niemniej warto, bo ten > chleb to skarb! a w p.3 - jak sie odklada troche zaczynu - to dokladnie ile? Sporobuje Twoj przepis, dziekuje. Odpowiedz Link
sfornarina Re: Do Sfornarina 30.08.13, 08:00 > > a w p.3 - jak sie odklada troche zaczynu - to dokladnie ile? Tak ze trzy czubate łyżki - to ciasto jest bardzo klejące, więc na łyżkę nabiera się kopiasto. Mój słoik na zakwas ma pojemność 160ml (po chrzanie z Sainsburys). Nakładam do niego zakwasu do pełna, ale luźno i bez upychania, bo on zawsze ciupinkę jeszcze podrośnie, nawet w lodówce. Odpowiedz Link
lucasa Re: Do Sfornarina 02.09.13, 10:03 dzieki za przepis - zrobilam chlebki. Dobrze, ze napisalas, ze beda w srodku wilgotne, bo bym pomyslala, ze sie niedopiekly, ale myslalam, ze chociaz troche beda bardziej "chlebowate" a tak sa raczej takie jak pumpernikel. Duzo nie urosly i sa bardzo zbite (takie maja byc?) Dobre, ale kanapki nie da sie z tym chlebem przygotowac do pracy. Na sniadanie z mezem zjedlismy polowe jednego. Nie da sie cieniutko kroic bo sie kruszy. W sumie ciekawe (i wiem ze zdrowe) ale nie wiem czy bede czesto robic. Mam teraz zakwas wiec szukam przepisu aby wykorzystac np z maka orkiszowa. Odpowiedz Link
sfornarina Re: Do Sfornarina 02.09.13, 10:56 > Dobrze, ze napisalas, ze beda w srodku wi > lgotne, bo bym pomyslala, ze sie niedopiekly, ale myslalam, ze chociaz troche b > eda bardziej "chlebowate" a tak sa raczej takie jak pumpernikel. Duzo nie urosl > y i sa bardzo zbite (takie maja byc?) Dobre, ale kanapki nie da sie z tym chleb > em przygotowac do pracy. Wilgotne i zbite mają być:) Natomiast nie wiem, dlaczego się kruszą przy krojeniu... Mój chleb daje się pokroić bardzo cieniutko. Na kanapki do pracy również się nadaje - nie są to wielkie kromki, ale się nadają. Ostatnio już ofukałam niemęża, bo do pracy zabiera niemal cały bochenek. Jego koledzy w pracy ciągle proszą, by dla nich też trochę przyniósł! Na początku słabo rosną, bo zakwas jest młody - im starszy tym lepszy. Ja dziś wypiekłam moje - wyrosły ponad foremkę! Przy młodym zakwasie sięgały ledwie połowy formy. Zakwas trzymaj, bo to skarb! Nie polecam jedynie trzymania go dłużej niż 10 dni w lodówce. Jeśli chcesz trzymać go dłużej - zamróź. Odpowiedz Link
lucasa Re: Do Sfornarina 02.09.13, 11:39 sfornarina napisał(a): > Zakwas trzymaj, bo to skarb! Nie polecam jedynie trzymania go dłużej niż 10 dni > w lodówce. no to bede musiala piec :), to dobrze :) pozdrawiam, A > Odpowiedz Link
izabelski Re: Do Sfornarina 02.09.13, 12:18 jesli sie kruszy to pewnie nie byl dopieczony sprobuj ciut dluzej nastepnym razem Odpowiedz Link
podkocem Re: Ciemne pieczywo gruboziarniste- gdzie 29.08.13, 21:54 Kupuję zwykłe supermarketowe bo zazwyczaj nie mam czasu latać po ksiegaraniach: Odpowiedz Link
sfornarina Re: Ciemne pieczywo gruboziarniste- gdzie 29.08.13, 22:03 O, ja też te swego czasu kupowałam:) Odpowiedz Link
under.fire Re: Ciemne pieczywo gruboziarniste- gdzie 30.08.13, 23:10 Przy okazji tematu chleba i jego pieczenia - był kiedyś wątek o pieczeniu ale nie mam czasu go szukać, któraś z Was podawała w nim chyba że fajna jest maszyna do pieczenia chleba z Lidla? Że wystarczy wsypać składniki a ona sama miesza, wyrabia ciasto i piecze....czy tak? ;) Bo od poniedziałku będzie właśnie bread maker w Lidlu i się zastanawiam nad kupnem... Odpowiedz Link
ann.38 Re: Ciemne pieczywo gruboziarniste- gdzie 30.08.13, 23:20 Z tego co wiem, to każda maszyna do chleba sama miesza, wyrabia i piecze. Odpowiedz Link
botu Re: Ciemne pieczywo gruboziarniste- gdzie 30.08.13, 23:45 A ja tylko dopowiem, ze wbrew pogłoskom w maszynie można tez upiec wieloziarnisty chleb razowy na zakwasie. Lidlowej maszyny nie znam ale nawet argosowa najtańsza ma przydatny w tym celu program samego pieczenia (chleb na zakwasie musi dluzej rosnac wiec standardowe programy sa za krótkie - ale można wieczorem wlaczyc mieszanie a dopiero rano samo pieczenie). Odpowiedz Link
tonia2005 Re: Ciemne pieczywo gruboziarniste- gdzie 31.08.13, 17:17 Kiedys pieklam sama zytni na zakwasie, ale ostatnio zakwas mi plesnieje nim sie zkwasi. Teraz kupuje na marketach farmerskich okazyjnie tez zytni na zakwasie. Wczoraj udalo mi sie dostac zytni w Waitrosie ale jest za drogi, zebym go kupowala tam stale, 4,95 £ za bochenek. Odpowiedz Link
jaleo Re: Ciemne pieczywo gruboziarniste- gdzie 02.09.13, 11:59 Ja tylko sie dopisze w sprawie maszynek do chleba - ja mam Philipsa juz kupe lat i jest to jeden z najlepszych zakupow w moim zyciu (serio!). Uzywam nie tylko do wypiekania chlebow z broszurki, ale tez do pieczenia ciast (funkcja bake only) i do wyrabiania i wyrastania bagietek, bulek itp (funkcja dough only). Mozna droga eksperymentow naprawde wiele rzeczy w takiej maszynce zrobic. Chleba na zakwasie co prawda jeszcze nie probowalam, ale czemu nie. Odpowiedz Link
tonia2005 Re: Ciemne pieczywo gruboziarniste- gdzie 02.09.13, 18:07 Mnie nie wychodziły chleby na zakwasie z maszyny do chleba. Innych nie pieklam wiec ja sprzedałam. Odpowiedz Link