Dodaj do ulubionych

Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom

12.10.13, 22:12
przepraszam jesli sie powtarzam,ale znow w googlach krece sie w kolko i trace cenny czas snu , szukajac zrozumienia dla w/w

czym jest Level 2 Literacy and Numeracy qualification (dot pracy chyba jako teachng assistant)
i jak sie ma do tego dyplom polskiego uniwersystety z filologii? Ma on ( ten dyplom) jakies znaczenie w tym kraju, czy trzeba na gwalt zdobywac znow kwalifikacje?
Obserwuj wątek
    • derka1 Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 12.10.13, 22:45
      Ale te wymagania to nie zaleza przypadkiem od danej szkoly?

Probuje sobie przypomniec czy panie asystentki, ktore pomagaly w moich klasach mialy jakies wyksztalcenie lub skonczyly jakies specjalistyczne kursy. W szkole secondary pamietam jedna pania, ktora miala BA z psychologii, byl pan, ktory wczesniej pracowal w banku ale mu sie znudzilo i przyszedl do szkoly, bylo kilka pan tzw gospodyn domowych, ktore szukaly pracy nie kolidujacej ze szkolnymi wakacjami ich dzieci. W szkole specjalnej mialam tez kilka dziewczyn zaraz po skonczeniu psychologii ale one potrzebowaly szkolnego doswiadczenia, byla rowniez pani, ktore wczesniej chyba pracowala jako pomoc kuchenna i niestety sama miala problemy z pisaniem i czytaniem wiec dlugo z nami nie pobyla ale dlatego, ze sama nie czula sie pewnie a nie dlatego, ze ja ktos wyrzucil.

Z tego co pamietam to w przypadku tych osob bardziej liczyla sie tzw predyspozycja, chec pracy i dobre odpowiedzi w trakcie rozmowy z pracodawca niz Level 2 z czegos tam. Ja mysle, ze dyplom ukonczenia studiow, a wczesniej matura (no i co z tego, ze z Polski) wyraznie wskazuja na to, ze czytac i liczyc jednak umiesz :-). Moze z jakas SENCo dobrzy byloby porozmawiac i zapytac jakie kwalifikacje/doswiadczenie robia na nich wrazenie.
      • mrs.t Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 12.10.13, 22:56
        > z :-). Moze z jakas SENCo dobrzy byloby porozmawiac i zapytac jakie kwalifikacj
        > e/doswiadczenie robia na nich wrazenie.

o wlasnie, dzieki
        to bylo wlasciwie kolejne pytanie- do kogo sie udac pogadac - do samej szkoly?(UWAGA Pytanie ponizej oziomu- wrazliwi nie czytac;) - czy w szkolach jest cos w podobie dzialow HR?;)
        czy jw, wlasnie SENco- czyli do local council?

Czy w instytucji Jobcentre plus ktos mi by pomogl? (Czy to bezsensowny posrednik i lepiej uderzac ^ , do zrodel?)

tu jest napisane dokladnie tak
        "
        Two teaching assistants, required as soon as possible, to become part of our happy and hardworking team. Successful applicants will be enthusiastic and adaptable. An NVQ3 qualification is a minimum requirement for the Foundation Stage post and is desirable, but not essential, for KS2 position. All applicants will need to have the equivalent of a Level 2 Literacy and Numeracy qualification."

mi chodzi o KS2 position , nie ma w tekscie wymienionych innych kwalifikacji wymaganych
        , no to jak :/
      • marninor Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 12.10.13, 22:57
        mysle ze bzdury klepiesz... bo to nie chodzi o wrazenie a potwierdzenie postawowych umiejetnosci... u mnie osoby ktore maja gcse english i math A-C nie potrzebuja potwierdzenia essential skills , pozostali owszem. jest to kurs czesto bezplatny w collegu... jesli wiec widzisz ze pracodawca wymaga level 3 literacy, numercy tzn ze mozesz miec zrobiony kurs childcare, nie potrzebujesz matury ale kurs essential skills -owszem... i to zadne gornolotne umiejetnosci sa tak naprawde...
        • mrs.t Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 12.10.13, 23:00

> wych umiejetnosci... u mnie osoby ktore maja gcse english i math A-C nie potrze
          > buja potwierdzenia essential skills , pozostali owszem. jest to kurs czesto bez
          > platny w collegu... jesli wiec widzisz ze pracodawca wymaga level 3 literacy, n
          > umercy tzn ze mozesz miec zrobiony kurs childcare, nie potrzebujesz matury ale
          > kurs essential skills -owszem... i to zadne gornolotne umiejetnosci sa tak napr
          > awde...

dzieki, jak czlowiek zrozumiale sie wyslawia to nawet polglowek wie co co chodzi jak widac ;)

spytalam bo nie bylo to dla mnie jasne z gogla, czym jest Level 2 Literacy and Numeracy qualification, nie mialam do tej pory styku z tutejsza edukacja za bardzo
    • mrs.t Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 12.10.13, 22:58

> chodzi o essential skills... in literacy i in numercy ... mysle ze dyplom mozes
      > z schowac sobie i maszerowac do collegu robic...

rozwin mysl prosze
      maszerowac do collegu co, robic doktorat z umiejetnosci rozumienia tekstu pisanego?:)
      oczywiscie, czytajac twoj wpis, musialabym najpierw zaliczyc w tym temacie reception bo totalnie nie rozumiem o czym piszesz :)
      • derka1 Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 12.10.13, 23:13
        Powiem Ci jak ja to widze po 13 latach uczenia w tym kraju.

"An NVQ3 qualification is a minimum requirement for the Foundation Stage post and is desirable, but not essential, for KS2 position"

Desirable but not essential!

All applicants will need to have the equivalent of a Level 2 Literacy and Numeracy qualification."

Equivalent! Skonczenie studiow to wiecej niz equivalent (moglabys sie obawiac, ze masz wyzsze kwalifikacje niz potrzeba).

SENCo pracuje w szkole i ona najprawdopodobniej bedzie wybierac sobie nowych TA. Napisz dobrze list motywacyjny, pomysl sobie o roznych scenariuszach dotyczacych pracy w szkole - bo o to moga zapytac podczas rozmowy i idz podbijac swiat! Dasz rade :-).

• derka1 Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 12.10.13, 23:19
          Aaaaa, juz wiem gdzie wpadlam - zalozylam, ze skonczylas tutaj jakies studia. Z drugiej strony pamietam, ze aby dostac sie ma kurs nauczycielski musialam miec co najmniej C z gcse z matematyki i angielskiego lub odpowiednik. Mialam mature z angielskiego i z matematyki z Polski i to wystarczylo.

Niektore nasze asystentki, ktore mialy ambicje zostania nauczycielkami, juz w trakcie pracy zdawaly egzaminy gcse w naszej szkole. Moze to tez jest rozwiazanie?
          • mrs.t Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 12.10.13, 23:29
            dzieki dziewczyny
            tak sie porobilo ze musze poszukac nowej drogi zyciowej ;) i praca w szkole - mimo ze nigdy nie bralam jej pod uwage (bo wlasnie, przede wszystkim ze wzgledu na te wszystkie NVQ, GCSs i inne terminy kwalifikacje itp) - jawi sie jako bardzo silna opcja , wiec musze sie podowiadywac i dowiedziec o wielu sprawach.

> Niektore nasze asystentki, ktore mialy ambicje zostania nauczycielkami, juz w t
            > rakcie pracy zdawaly egzaminy gcse w naszej szkole. Moze to te

derko , tak na zywo , z kim neutralnym
            moglabym o tym pogadac? w w/w jobcentre? collegu? local council (?) czy kurcze jakims platnym Life coachem ? jest tu jakies doradztwo tym sie zajmujace?

wlasnie o tym zeby sie doweidziec dokladniej co mam( moje polskie kwalifikacje; plus tutejsza praca - wymagane w tej konkretnej robocie )

kurcze , jakie to bylo latwe 8 lat temu dostac pierwsza prace tutaj , teraz po 4 latach od macierzynskiego czuje sie totalnie zacofana i nie wiem od czego zaczac!
        • izabelski Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 12.10.13, 23:21
          www.trainingzone.co.uk/anyanswers/level-2-literacy-and-numeracy
          It should be noted that the "level 2" qualifications are actually not really equivalent to their respective GCSEs despite the GCSE also being a level 2 qualification.
          The level 2 literacy and numeracy are both practical tests of everyday reading, writing and arithmetic and do not contain the level of study or interpretation of data that a GCSE does

wg mnie to jest umiejetnosc czytania tekstu ze zrozumieniem
          wykonywanie prostych obliczen (pewnie 4 podstawowe dzialania)
        • mrs.t Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 12.10.13, 23:21
          derko znacznie bardziej podoba mi sie to co piszesz Ty ;)

w tej chwili hamuje mnie brak pewnosci siebie i nieznajomosc systemu; patrzac na siebie z boku - az szkoda zebym sie marnowala bo braki moge miec owszem, ale potencjal tez :)

zwrocilam tez uewge na to wszystko wlasnie - essential, i equivalent.. i zaswitalo mi ze moglabym miec szanse (ale ostatnio przerobil mnie pracodawca i bardzo mi podcial skrzydla:(
          tylko nie chce wyskakiwac jak filip z konopii i wyjsc na naiwnego idiote (jakim momentami sie czuje ;) ; owszem, wstydzic sie mozna nieznajomosci systemu ale coz nie od razu krakow zbudowano; to nie jest rocket science w koncu.
          • derka1 Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 12.10.13, 23:32
            To ja bardzo prosze o kontakt na maila, moze byc gazetowego i sprobuje Cie skontaktowac z kims kto Ci moze troche rozjasnic i odwagi dodac :-)
            • mrs.t Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 12.10.13, 23:49
              dzieki derka,napisalam - daj znac czy doszlo
              • dorcian Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 13.10.13, 00:07
                System jest taki, ze to dyrektor szkoly podejmuje ostateczna decyzje, jakie kwalifikacje ma miec zatrudniony TA, zalezy do czego mu ten asystent potrzebny, niekoniecznie musi byc dla dzieci SEN. Ja zaczynalam tutaj jako TA I pierwsza prace dostalam majac polski dyplom ukonczenia studiow. Zadnych kursow miejscowych. Moj angielski sprawdzili rozmawiajac ze mna na rozmowie kwalifikacyjnej, a skoro skonczylam studia wyzsze to widocznie doszli do wniosku, ze dodawac I odejmowac potrafie.
                • derka1 Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 13.10.13, 00:18
                  dorcian napisała:

> System jest taki, ze to dyrektor szkoly podejmuje ostateczna decyzje, jakie kwa
                  > lifikacje ma miec zatrudniony TA, zalezy do czego mu ten asystent potrzebny, ni
                  > ekoniecznie musi byc dla dzieci SEN. Ja zaczynalam tutaj jako TA I pierwsza pra
                  > ce dostalam majac polski dyplom ukonczenia studiow. Zadnych kursow miejscowych.
                  > Moj angielski sprawdzili rozmawiajac ze mna na rozmowie kwalifikacyjnej, a sko
                  > ro skonczylam studia wyzsze to widocznie doszli do wniosku, ze dodawac I odejmo
                  > wac potrafie.

I o tym wlasnie mowilam wczesniej :-).
              • derka1 Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 13.10.13, 00:17
                mrs.t napisał:

> dzieki derka,napisalam - daj znac czy doszlo

Doszlo. Odpowiedzialam, cale 3 razy :-)
    • mrs.t Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 12.10.13, 23:08

> kursu w collegu szukasz.

dzieki, zbilo mnie z tropu to ze wlasnie to staralam sie w lokalnym college znalezc, wrzucajac razem,osobno, i nie wyskoczylo nic = to zwatpilam.
      widocznie bede sie musiala dowiedziec gdzie ewentualnie te kwalifikacje lokalnie zdobyc

abstrachujac od tematu - czy wiesz czemu polskiego dyplomu ci nie uznali? Nie pytam tu zeby sie dowiadywac o jakies szczegoly twego zycia;) tylko raczej w celu zapoznania sie z ewentualnymi kryteriami i tym jak sie zapatruja n a polskie uniwersytsty. W koncu 5 lat nauki szkoda wywalic nagle na smietnik:/
    • derka1 Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 12.10.13, 23:48
      marninor napisała:

> moze matura z pl wystarczyla 13 lat temu bo teraz to raczej malo... szkoly / in
      > stytucje chca ludzi z kwalifikacjami ktorych wartosc znaja .pl dyplom to abstra
      > kcja jak i system edukacji w pl...

Oj zdziwilabys sie.
    • monstroteratum.furiosum Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 13.10.13, 00:25
      Jeszcze gwoli wiekszego namieszania - Essential Skills sa w Walii, w Anglii do konca sierpnia byly Adult Literacy and Numeracy www.edexcel.com/quals/skillsforlife/alan/pages/viewNotice.aspx?notice=3349 - wlasnie zostaly zastapione Functional Skills en.wikipedia.org/wiki/Functional_Skills
    • izabelski Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 13.10.13, 14:55
      jesli masz polsca mature to masz co najmniej odpowiednik GCSE
    • dorcian Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 13.10.13, 15:11
      Nikt nie robi zludnych nadziei bo nikt nie obiecuje, ze prace bez problemu dostanie. W kazdym sektorze jest teraz znacznie ciezej niz pare lat temu, szczegolnie w szkolnictwie gdzie wiele matek probuje sie "zahaczyc" ze wzgledu na dogodne godziny pracy. To, co moze zadecydowac o odrzuceniu podania to brak doswiadczenia w tutejszym systemie. I dodatkowy kurs z podtawowej umiejetnosci czytania I pisania czy "childcare" wiele tu nie zmieni niestety. Ja bym sugerowala woluntariat na poczatek, zeby zdobyc doswiadczenie. Wiele TA w mojej szkole tak zaczynalo po czym - jesli sie sprawdzili - dostawali prace, ktora nawet nie byla zglaszana jako wakat do gminy.
    • sfornarina Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 13.10.13, 15:22
      > te z was ktore dostaly prace na podstawie pl dyplomu - nie musial
      > y dorobic jakiegos kursu juz w trakcie pracy?

Nie. Przyjęto mnie do pracy bez problemu na podstawie pl dyplomu.
      • sfornarina Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 13.10.13, 15:32
        > Nie. Przyjęto mnie do pracy bez problemu na podstawie pl dyplomu.

I żeby nie było - nie miałam kompletnie doświadczenia w szkolnictwie, bo przyszłam z sektora finansowego.
        O moje stanowisko walczyło przynajmniej kilku Anglików (bo tylu poznałam podczas rozmowy kwalifikacyjnej), wszyscy z angielskimi dyplomami, a niektórzy mieli nawet doświadczenie na konkretnym stanowisku. Język polski nie był żadnym atutem, bo go do pracy w ogóle nie potrzebuję.
        I jednak to ja pracę dostałam, więc nie zniechęcajcie dziewczyny:)
    • sfornarina Re: Level 2 Literacy and Numeracy vs dyplom 13.10.13, 15:45
      > czy trzeba na gwalt zdobywac znow kwalifikacje?

Jeżeli chcesz wkrótce składać podanie o tę pracę, to już chyba za późno, ale na przyszłość mogę polecić Ci wolontariat z dziećmi.

Ja zaangażowałam się w Girlguiding (wspaniała organizacja!), gdy nie miałam pracy i miałam zbyt dużo wolnego czasu.
      Obecnie mam dwie prace i wciąż udzielam się w Girlguiding, tak mi się tam spodobało - choć z czasem i obowiązkami ledwo wyrabiam:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka