Dodaj do ulubionych

maz alkoholik

28.10.13, 08:48
Hej Dziewczyny!
Nie jestem tu nowa, dawniej bylam aktywna ale login zmienilam, zeby odciac sie od tamtej siebie - pewnej swego, zdecydowanej, wiedzacej najlepiej co trzeba zrobic. Moj maz jest alkoholikiem. Przeszlam juz podstawowe etapy wspoluzaleznienia, znalazlam w sobie praktycznie wszystkie zle zachowania, praktycznie wszystkie slabosci... Juz mu nie chce dluzej "pomagac". Wiem, ze porownujac z innymi kobietami moja sytuacja jest wrecz komfortowa - mam prace full-time, angielski calkiem znosny, dzieci w wieku powyzej 12 lat - zyc nie umierac. Ale z mojej wyplaty nie jestem w stanie utrzymac siebie i dzieci, a na benefity obawiam sie ze liczyc nie moge - w zwiazku z niedopatrzeniem z naszej strony musimy teraz splacic nienaleznie naliczone benefity. Gdzie moge zwrocic sie po pomoc? Wszedzie gdzie szukalam jest pomoc ale dla alkoholikow (moj maz tego nie potrzebuje bo "on poradzi sobie z tym sam") a nie dla zon, ktore chca zaczac zyc normalnie... Przed pomoca panstwowa tez odczuwam lekki strach - te wszystkie historie o dzieciach odbieranych rodzicom nie nastajaja zbyt ufnie... Podpowiedzcie mi prosze co moge zrobic , bo zaczynam sie znowu krecic w kolko i trace to poczucie, ze moge zmienic swoje zycia jak tylko tego chce...
Obserwuj wątek
    • kalpa Re: maz alkoholik 28.10.13, 09:32
      Słuchaj, dzieci nie odbierają tylko dlatego, że ktos ma problem alkoholowy. Dopiero gdy sytuacja w domu zaczyna byc zagrożeniem lub pojawia się poważne zaniedbanie itp.
      Znajoma koleżankiodeszła od mocno uzależnionego męża, bo nie mogła wytrzymać. Pił, wydziwiał, robił awanturki, ale nie bił, więc długo zwlekała, w końcu powiedziała dosyć. Council jej pomógł znaleźć nowe lokum, dostała standardowoą pomoc jako samotna mama.
      Jeśli masz duża nadpłatę benefitów to gorzej, bo oni nie odpuszczą, aczkolwiek można się dogadać. Ja własnie z powodu idiotycznej pomyłki mam takową i spłacam co miesiąc.
      Jesli chodzi o pomoc dla kobiety, to wiem, że w Waatford w Women Center sa spotkania dla osób współuzależnionych.
      Pozdrawiam cię serdecznie i życzę dużo siły.
    • izabelski Re: maz alkoholik 28.10.13, 11:06
      ale bedziesz dostawala benefity tylko rownoczesnie stare bedziesz splacala
      nie wiem jak to sie odbywa ale chyba trzebaby wynegocjowac, ze ty placisz pol a on pol

musisz zebrac wszsytkie fakty
      bo szukanie pomocy nie bedzie polegalo na znajdowaniu pomocy specyficznej dla zon alkoholikow ale dla samotnych matek
      maz bedzie musial placic alimenty

czy obliczylas wszystko dokladnie?

podejrzewam, ze zakladasz, ze ty bedziesz wszystko splacala na obecnym poziomie a maz umyje rece od wszelkich odpowiedzialnosci
      • eraz-lilipop Re: maz alkoholik 28.10.13, 11:31
        Jezeli finanse zmieniaja sie na gorzej , i benefity sie naleza oni sami wylicza ile zabierac z wplat. A dzieci odbieraja z domow gdzie zle sie dzieje. Jezeli dzieci sa zadbane nikt ich odbierac mie bedzie. Chyba ze w domu z mezem jest zle i matka postanawia zostac przy mezu nie patrzac na dobro dzieci wtedy ktos moze sie przyczepic. Zawsze mozna pojsc do CAB po porade. w sprawie benefitow i mozliwosci pomocy od panstwa.
        Ciezka sytuacja i ciezkie wybory przed Toba. Trzymam kciuki za powodzenie.
        • nottymoni Re: maz alkoholik 28.10.13, 18:15
          Jesli wystapisz o benefity juz jako samotna mama (maz alkoholik sie wyprowadzi) to HMRC potraktuje to jako nowy "claim" i dostaniesz je w pelnej wysokosci. Nic ci nie beda potracac, poniewaz mialas nadplate w "joint claim". Oczywiscie wczesniejsza nadplate musicie razem splacic, wystarczy ich powiadomic, ze nie jestescie razem i ty bedziesz odpowiedzialna za splate polowy tego dlugu. Druga polowe HMRC sciagnie od meza.
          Pisze z doswiadczenia bo mialam identyczna sytuacje, na poczatku tego roku. Nadplata za poprzedni rok a potem separacja i rozwod. Child tax credit w pelnej wysokosci dostalam 3 tygodnie po wyprowadzce bylego meza.
    • plain-vanilla Re: maz alkoholik 28.10.13, 16:24
      Zgadzam sie z izabelski, ze pomocy i info powinnas szukac dla samotnych matek, a nie jako zona alkoholika. Znam samotna mame z dwojka chlopcow, ktora sie utrzymuje nie pracujac full time, wiec twoje obawy sa bezpodstawne. Nadplate powinnas z mezem splacic wspolnie. Nowe zasilki beda naliczone na ciebie. Zaloz sobie odrebne konto bankowe, jesli jeszcze nie masz. Idz do councilu porozmawiac w sprawie mieszkania. Powinnas dostac HB do niego. Council powinien ci pomoc zlozyc aplikacje o mieszkanie socjalne. Moim zdaniem jestes w swietnej sytuacji pracujac na pelen etat i dzieci juz nie malutkie, moga zostac same w domu. Powodzenia, cokolwiek zdecydujesz.
      • ta_ruda Re: maz alkoholik 28.10.13, 17:01
        tak jak wyzej - zaloz sobie swoje wlasne konto bankowe.
        Nie musisz odchodzic juz teraz, dzisiaj (choc to najlepsza opcja), przygotuj sie do tego, dowiedz sie co i jak z zasilkami itd itp. Odkladaj kase na swoje konto, i jak juz bedziesz gotowa to sie wyprowadz.
    • arpikej Re: maz alkoholik 28.10.13, 20:27
      Moim zdaniem powinnas udac sie do Citizens Advice Bureau w swojej okolicy, udzielaja porad wlasciwie na kazdy nurtujacy Ciebie problem.
      Pozdrawiam.
    • ilonka45 Re: maz alkoholik 29.10.13, 09:41
      Zadzwon do AA, oni pomagaja rodzinom alkoholikow takze.
      • botu Re: maz alkoholik 29.10.13, 14:29
        To już prędzej Al-Anon
        www.al-anonuk.org.uk/
        • ilonka45 Re: maz alkoholik 29.10.13, 14:49
          Botu

www.alcoholics-anonymous.org.uk/
          To tez AA i nadal sie uzywa jako Alcoholics Anonymous. Wydaje mi sie, ze dziala dluzej niz ta motoryzacyjna AA. AA to tez partia w Austrii chyba, ale raczej nie doradzam, zeby tam dzwonic :)
          • botu Re: maz alkoholik 29.10.13, 15:34
            Chodziło mi o to, że AA zrzesza samo/pomoc alkoholikom
            ( z Twojego linka
            "Alcoholics Anonymous is a fellowship of men and women who share their experience, strength and hope with each other that they may solve their common problem and help others to recover from alcoholism. The only requirement for membership is a desire to stop drinking.")
            a Al-Anon zrzesza samo/pomoc czlonkom rodzin alkoholików
            ( z mojego linka
            "Al-Anon Family Groups provide support to anyone whose life is, or has been, affected by someone else’s drinking".
            • ilonka45 Re: maz alkoholik 29.10.13, 17:41
              Acha, rozumiem. Wiekszosc ludzi nie orientuje sie i dzwoni pod AA o pomoc. Tam tez udzielaja informacjii rodzinie alkoholikow, mysle, ze gdziekolwiek zadzwoni to potrkatuja ja powaznie :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka