Dodaj do ulubionych

Cos na stopy dla dziecka

21.11.13, 16:20
Mlodszy ma 18 miesiecy,ale nie chodzi. Ma wade stop-stopy sa obciagniete i palce podwiniete pod spod, ograniczona ruchomosc itp.
I mam problem-szuka czegos co moge mu zalozyc na te stopy. Bo wprawdzie w wozku siedzi w spiworku,ale czasem na spacerze go wyjmuje na hustawke czy cos poogladac itp. I wtedy w samych skarpetach (nawet dwoch parach) ma b. zimne stopy (nie rusza nimi tak jak zdrowe dziecko). Wiec poszukuje jakiegos miekkiego obuwia na te jego nozki. Typowe buty odpadaja-maly sie b. wkurza, jest mu niewygodnie, ciezko itp.
Macie jakies pomysly w co mu ubrac stopy? Gdzie cos takiego znajde? Podpowiedzcie prosze!
Obserwuj wątek
    • lianis Re: Cos na stopy dla dziecka 21.11.13, 16:31
      Moze cos takiego typu
      www.amazon.co.uk/gp/product/B0056TJK06/ref=noref?ie=UTF8&psc=1&s=baby
      W sklepach tez masz podobne, chyba nawet w matalan widzialam jakis czas temu cos podobnego.
    • asica74 Re: Cos na stopy dla dziecka 21.11.13, 19:28
      www.ebay.co.uk/itm/111189769228?var=410224087863&ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649
    • liley11 Re: Cos na stopy dla dziecka 21.11.13, 21:43
      Moja znajoma miala takie cos owijane i zapinane na zatrzask- ze sztucznego futerka.

Twoj synek ma szpotawe stopy tak? To sie da skorygowac cwiczeniami. Chodzicie na rehabilitacje?
      • yadrall Liley11 21.11.13, 22:32
        A moglabs zapytac gdzie takie cos mozna kupic?

Maly ma konsko-szpotowate,a do tego paluszki podwiniete-prawdopodobnie ma wade genetyczna-jestesmy w trakcie diagnostyki. Do fizjoterapeutow chodzimy,ale puki co ogladaja go i nie wiedza co poradzic-to w UK. Bo w Pl mlody byl na turnusie reha i nauczyli go stac i umie zrobic 1-2 kroczki przy meblach. Z Pl ma tez specjalne luski-tu ogladali toto jak jakis cud-choc luski kupowalam od brytyjskiego przedstawiciela firmy z USA-ale tu fizjo nie spotkala sie z czyms takim...
        • agniesia82 Re: Liley11 21.11.13, 23:51
          Szczerze? Ja bym olala "przygladactwo" ang rehabilitantow i jak najpredzej zacZela mlodego rehabilitowac. Im wczesniej tym lepiej. corka kolezanki tez urodzila sie z takimi nozkami ale wyprowadzili ja w polsce na prosta. Takze dzialaj poki czas.
        • liley11 Re: Liley11 22.11.13, 13:34
          Popieram, dzialaj poki czas, nawet lataj do Polski na konsultacje- w koncu to duza stawka. A tu niech sie gapia specjalisci...

Zapytam kolezanki, ale mysle ze cieplejsze beda jednak z prawdziwej skory
        • carmita80 Re: Liley11 23.11.13, 08:06
          Yadrall napisała:

> A moglabs zapytac gdzie takie cos mozna kupic?
          >
          > Maly ma konsko-szpotowate,a do tego paluszki podwiniete-prawdopodobnie ma wade
          > genetyczna-jestesmy w trakcie diagnostyki. Do fizjoterapeutow chodzimy,ale puki
          > co ogladaja go i nie wiedza co poradzic-to w UK.

www.nhs.uk/conditions/Talipes/Pages/Introduction.aspx
          To treatment w przypadku stop konsko-szpotawych, znam dziecko wyleczone - tu w uk. U twojego dziecka widac dochodza inne problemy. Czy tam gdzie chodzice fizjoterapeuci sa niemi? Pytasz ich o to jak zamierzaja to leczyc czy oni tylko ptrza i milcza, ty tez po czym wychodzicie?
          • yadrall O synku 23.11.13, 09:32
            Lekarze tak naprawde nie wiedza dlaczego te stopy sa takie jakie sa... To nie jest typowe ustawienie konsko-szpotowate od urodzenia. Nie wiadomo dlaczego sa przykorcze w miesniach/sciegnach? Bo ustawienie jest konsko-szpotowate,ale dlaczego tak jest? Tego puki co nikt nie wie.

Mlody mial pobrana krew na genetyke-ma sporo cech dysmorficznych-cos znalezli,ale jeszcze pobrali krew mi i mezowi-dopiero jak beda wszystkie wyniki to sie dowiemy co i jak. Do tego mlody mial rezonans magnetyczny glowy-ma maloglowie (wypadl z siatki centylowej) oraz opoznienie w calosci rozwoju. Na wyniki czekamy.

Fizykoterapeuta w UK ogladala go 3 razy (puki co-dlugo trwalo zanim trafilismy do specjalistow) i za kazdym razem oglada te jego nozki i raczki i duma co zrobic. W tym samym czasie OT probuje go czegos nauczyc-ostatnio przez godzine pokazywala mu jak wciskac takie wyskakujace ludziki-mlody ciagle tylko wywalal to na ziemie :(
            Teraz idziemy w poniedzialek-bede prosic o taka rame do chodzenia-mlody z PL ma specjalne luski i probuje robic kroki,ale zwykly chodzik odpada-raz,ze dlonie tez ma znieksztalcone i kiepsko mu sie trzyma,a dwa,ze za szybko mu ucieka i sie przewraca.

W Pl bylismy raz na konsultacji (mlody mial 13 mies i nie stal)-to go oklejili w specjalny sposob i z dnia na dzien zacza stawac przy meblach. Potem pojechalam na turnus rehabiliacyjny-3 tyg cwiczen i masazow. Mlody zostal nauczony jak przenosic ciezar ciala z nogi na noge, jak podnosic stopy itp. Ogolnie po turnusie umie zrobic 1-2-3 kroki przy meblach czy trzymany w pasie (prowadzanie za raczki odpada-mlody ma wiodka obrecz miednicy i stabilizuje sie raczkami). Po nowym roku jedziemy na kolejny turnus-znowu 3 tyg intensywnych cwiczen. Potem moze kolejny? Nie wiem.

Ogolnie dziecko dosc mocno obciazone (choc HV dlugo twierdzila,ze sie czepiam dziecka...),nie gaworzy, nie komunikuje sie, do tego ma niedosluch 50-60db, ciezko sie uczy, nie kopiuje, nie pokazuje palcem, nie reaguje na polecenia itp.

No,ale to nie o tym mial byc watek :)

Ps. mam nadzieje,ze za rok bede szukac wygodnych bucikow do biegania...
    • hanai77 Re: Cos na stopy dla dziecka 21.11.13, 23:36
      Miękkie uggy ale takie z prawdziwym owczym futerkiem i miękkie od spodu tylko pewnie takie wiązane z tylu byłyby najlepsze mam takie oryginalne Ugg w roz. M to tak około 20-21 właśnie z tyłku wiązane i z miękkim spodem mogę ci oddać nam już niepotrzebne wiesz przydatne bo ciepłe może zmierz małemu nóżke ja zmierzę bucik i ci wyślę jak chcesz podaj mi namiary jak coś . Miło pomoc :)
      • yadrall Hanai-napisze na priva 22.11.13, 08:06
    • carmelaxxx Re: Cos na stopy dla dziecka 22.11.13, 00:26
      tak szukaj z owczego korzuszka/futerka, ew z Polski goralskie kapcie moze by zdaly egzamin.
    • agaciha Re: Cos na stopy dla dziecka 22.11.13, 14:25
      Moze cos w tym stylu?

www.joules.com/Boys/Accessories/Jnr-Slipperskb/Boys-Slippersock/Bondi-Blue?id=Q_JNRSLIPPERSKB|DPBLU
    • run_away83 Re: Cos na stopy dla dziecka 23.11.13, 10:22
      A jaki rozmiar tych bucików potrzebujesz (długość stopy w cm)?

Ja mam miękkie buciki ze skóry z futerkiem w środku, kupione jeszcze w Polsce na stoisku "góralskim" - nieusztywnione, w kostce jest troczek do ściągania. Zostały mi po średniaku, dla najmłodszego raczej nie użyję bo teraz o wiele za duże a za rok będą za małe. Jakbyś chciała to są do wzięcia za free.
      • yadrall Re: Cos na stopy dla dziecka 23.11.13, 21:57
        Mlody ma w porywach stope dlugoci 11.5-12cm-to tak max,bo zwykle paluchy sa podwiniete i stopa jest duzo krotsza (pewnie z 10cm).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka