04.12.13, 17:50
Mam pytanie do was. Ktos z kupujacych na ebay przeslal mi pytanie czy zaakceptuje personal cheque. Czy zgodzilybyscie sie ?
Obserwuj wątek
    • cherrie Re: ebay2 04.12.13, 18:40
      nie
      • agnes_6891 Re: ebay2 04.12.13, 18:50
        w życiu
        • nannyjo32 Re: ebay2 04.12.13, 19:11
          odmowilam zanim tutaj napisalam, zastanawiam sie dlaczego wybral kupujacy ta forme platnoci. Sprawdzilam jego/ja i ma same dobre opinie ze szybko placi itp. Ja to mam jakiegos pecha z tym ebay.
          • violus73 Re: ebay2 04.12.13, 20:08
            Nie rozumiem dlaczego sie tak oburzacie na czek? Sprzedaje na ebayu od 12 lat a raczej sprzedawalam, bo ostatnio nie mam czasu i czeki byly kiedys na porzadku dziennym, kiedys ludzie nie ufali Paypalowi.Trwa to tylko troche dluzej, bo czek trzeba zaniesc do banku i poczekac az pieniadze wplyna na konto, wtedy wyslac rzecz. Kupujacy powinien sie z tym liczyc. Wiec czek to zadne zlo.
            • xiv Re: ebay2 04.12.13, 22:45

moje myśli - na ebayu jestem od trzynastu lat - kiedyś czeki były podstawą
            • pyza_uk Re: ebay2 04.12.13, 22:53
              Tez nie rozumiem o co te nerwy :)
              Czeki to normalny srodek platnosci (jeszcze) - trzeba tylko zaczekac z wyslaniem rzeczy az pieniadze beda faktycznie na twoim koncie, czyli jakies 4-5 dni od momentu zaksiegowania (wczesniej widac je na koncie, ale przez te pare dni bank trzyma na nich reke, bo moze sie okazac ze cos z czekiem nie tak ).
              • agnes_6891 Re: ebay2 04.12.13, 23:11
                Może faktycznie przesadzam, ale ja eBaya dużo nie używam i jako żółtodziób mogę używać tylko paypala do płatnosci, więc skojarzyło mi się to od razu z sytuacją, kiedy kupujacy próbuje obejść paypal i wysłać mi czek poza aukcją, "na gębe". A jestem uprzedzona do wszelkich ofert, które wiążą się z transakcjami poza serwisem, na zasadzie obustronnego zaufania - raz się dałam nabrać, historii też znam sporo stąd reakcja na "czek" :) Ale może rzeczywiście nie ma się czego bać.
                • murasaki33 Re: ebay2 05.12.13, 00:14
                  Ale czek nie jest "poza serwisem" na ebayu.
                  • agnes_6891 Re: ebay2 05.12.13, 08:06
                    Napisałam, że dla mnie jest, jako dla początkującego użytkownika, dlatego mi się tak skojarzyło. Nie wzięłam pod uwagę, że ebay dopuszcza czeki jako formę płatności, bo ja nie mam jeszcze takiej opcji, mogę tylko płacić i przyjmować pieniądze przez paypal.
    • jahns Re: ebay2 05.12.13, 10:03
      a podepne sie pod watek, zeby nie zakladac drugiego:0
      opis sytuacji, wystawilam na aukcje buty dzieciece nowe z porzadnym opisem, ze rozmiar 8 (infant), byla aukcja trzydniowa kilkanascie osob bidowalo, poszly za 12.50. Osoba ktora kupila, nie odzywala sie przez kilka dni, ja po 4 dniach wyslalam wiadomosc przypominajaca, ze czekam na zaplate, a ona mi wtedy, ze nie kupuje, bo zle spojrzala, i myslala, ze to rozmiar 8 junior a nie infant, juz pomijam, ze nie ma rozmiaru 8 junior, tylko jest dorosly. Wkurzona troche, ale otowrzylam sprawe w resolution centre, zeby skasowac tranzakcje, jednak osoba ta musi, potwierdzic ze zgadza sie na skasowanie. Od czterech dni cisza, kupiec ani nie zaplacil ani sie nie godzi odwolanie tranazkcji. I co w tej sytuacji? trzeba czekac te terminowe 7 dni? Przyznam, ze mam nerwa, bo buty daje stoja, i nie wiem co z nimi zrobic ;/
      • nannyjo32 Re: ebay2 05.12.13, 10:19
        no ja mam ta sama sytuacje. Wczoraj kupujacemu temu z zagranicy kazalam close the case juz nie wytrzymalam i po 4 dniach mu e-maila wyslalam. I zamknal wielmozny. Zapytaj na ebay chat, ja mialam tak zrobic. Tez nie wiem co z tymi butami zrobic. Czakam az snieg spadnie to moze znowu sprzedam, bo to typowe buty na mrozy i snieg.
        • e-vil Re: ebay2 05.12.13, 16:25
          po tygodniu jeśli nie zapłacił możesz zdalenie zamknąć aukcje - i dostaniesz zwrot prowizji.
          Co ewentualnie możesz zrobić - sprzedać kolejnemu licytującemu za kwoitę jaką dał jako przedostatni - tzw second chance offer.
          • e-vil Re: ebay2 05.12.13, 16:26
            *zdalnie zamknąć aukcje - tzn w resolution centre odhaczyć transkakcje jako niezapłaconą i zamknąć 'case' ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka