06.01.14, 21:34
Moja corka wlasnie zaczela lekcje gry na pianinie. Jest tym zachwycona. Pomyslalam ze to cwiczen przydal by sie jej keyboard ale kompletnie nie wiem jaki mam wybrac. Macie doswiadczenie w tym temacie???? Polecacie cos ??? Corka ma 8 lat.
Obserwuj wątek
    • steph13 Re: Keyboard 06.01.14, 21:46
      Przerabialam to kiedys z moja corka. Zaczela nauke w wieku 5 lat na szkolnym pianinie, kupilismy duzy keyboard do praktyki w domu ale po dwoch latach trzeba bylo zakupic pianino bo elektryczny instrument nie nadawal sie dalszej nauki. Dociagnela do grade 8, zdala egzamin, dostala certyfikat I stracila zainteresowanie. Pianino zostalo sprzedane.

Moze wiec lepiej od razu kupic pianino?
      • sophie2202 Re: Keyboard 06.01.14, 22:30
        Dociagnęła do grade 8 - Jestem pełna podziwu, jak tego dokonaliscie czy sama chciała grac czy musiałaś ja jakos mobilizować a zwłaszcza w wieku 6, 7 lat?
        Ja bym nie inwestowała w pianino jeszcze, chyba ze uzywane albo okazyjnie bo jak jej sie odmieni to szkoda od razu tyle pieniedzy na instument. Organy sa przydatne, bo mozna je zawsze przeniesc, poza tym dzieci lubia sie bawic, komponowac, zmieniac dzwieki. Moja zaczeła w wieku 6 lat, fascynacja była ogromna, ale jak juz zaczeły sie utwory z grade 2 nagle znienawidziła ogromnie, obecnie ma przerwe choc cos tam obiecała zagrac w polskiej szkole ostatnio ale bez jakiejs pasji.
        • steph13 Re: Keyboard 06.01.14, 22:53
          sophie2202 napisała:

> Dociagnęła do grade 8 - Jestem pełna podziwu, jak tego dokonaliscie czy sama ch
          > ciała grac czy musiałaś ja jakos mobilizować a zwłaszcza w wieku 6, 7 lat?
          Byl pewien stopien mobilizacji z mojej strony bo bardzo lubilam kiedy zasiadala do pianina I grala koledy angielskie dla calej rodziny w wigilie. Miala rowniez super nauczyciela, ktory potrafil rozbudzic entuzjazm I zachecic do postepow.
          Ale po grade 8 stwierdzila, ze pianistki koncertowej z niej nigdy nie bedzie I tyle co sie nauczyla, dla niej samej wystarczy.
          • sophie2202 Re: Keyboard 07.01.14, 14:19
            Szczerze zazdroszcze moim marzeniem jest zeby córki ukończył chociaz grade 6, a syn grał na gitarze ale to moje marzenie, niekoniecznie ich :) Póki co mąz ciagnie ich do sportu ja zachecam do muzyki , pozyjemy zobaczymy.
    • sfornarina Re: Keyboard 07.01.14, 14:26
      Jeśli córa uczy się na pianinie, to keybord powinien być z klawiaturą dynamiczną.
      5 oktaw to zdecydowanie za mało, z szóstką (nie wiem, czy takie w ogóle robią) powinna już dać radę, 7 oktaw to tyle co pianino.

Osobiście wybrałabym używane pianino. Nie znam się na cenach, ale przypuszczam, że zapłacisz podobnie, jak za używany keyboard z klawiaturą dynamiczną.
      • xiv Re: Keyboard 07.01.14, 15:31

używane pianimo "tradycyjne" można dostać za darmo, ale strojenie będzie kosztować swoje
        • sfornarina Re: Keyboard 07.01.14, 16:50
          > używane pianimo "tradycyjne" można dostać za darmo, ale strojenie będzie koszto
          > wać swoje

Ja za darmo dostałam mój keyboard, ale do kitu jest, to nie to samo co pianino i porządna klawiatura.

Jak się urządzimy kiedyś gdzieś na dobre, to mój stary fortepian z Polski sprowadzę:)
          • xiv Re: Keyboard 07.01.14, 17:58

strojenie - od 100 do 200 funtów...

ja polecam Casio Privia z serii siedemset: PX-730, PX-735, bieżący model to PX-750
    • ola_twist Re: Keyboard 13.01.14, 22:00
      yamaha YPT 220, swietny dzwiek, teraz w argosie za £65
      • sfornarina Re: Keyboard 15.01.14, 19:59
        > yamaha YPT 220, swietny dzwiek

A co jej po tym dźwięku, jak toto ma 5 oktaw zaledwie? Przecież żaden utwór na dwie ręce się na takim maleństwie nie zmieści.
        • miusic-eksper Re: Keyboard 22.11.14, 20:07
          Na początkowy etapie nauki nie chodzi o ilość oktaw tylko o rodzaj klawiatury. Jeżeli córka uczy się gry na pianinie to keyboard jest w tym wypadku porażką, bez względu na to czy będzie miał 5,6 czy 7 oktaw. W tych instrumentach jest zupełnie inna klawiatura niż w pianinach czy to akustycznych czy cyfrowych. I nie ma znaczenia czy uczący ma 5, 7, 8 czy 99 lat, do nauki gry MUSI!!! być pełnowymiarowa ważona klawiatura.
    • benanana Re: Keyboard 23.11.14, 03:06
      Zapytaj nauczyciela. Jeśli poradzi Ci jakikolwiek keyboard, to zmień nauczyciela, jeśli chcesz mieć w domu pianistkę. Dynamiczna klawiatura na początku drogi do bycia dobrym instrumentalistą to podstawa. Dobry nauczyciel też.
      Akustyczne czy cyfrowe? Też dylemat :)
      arspolonica.ocross.net/pianino-akustyczne-czy-cyfrowe/
      Jeśli któreś z powyższych, to polecam na początek używane, bo dużo taniej.

Jeśli chcesz, aby Twoje dziecko po prostu się nauczyło grać, bo może ma z tego frajdę to i nauczyciel uczący na keyboardzie dobry. Jeśli keyboard z Argosa to minimum www.argos.co.uk/static/Product/partNumber/2137964.htm#pdpFullProductInformation
      lub droższe
      Też poszukaj na ebay używanych. Może ktoś sprzedaje taniej.

Pozdrawiam!
    • karolina_zet Re: Keyboard 23.11.14, 10:47
      Jestesmy w podobnej sytuacji. 7 letnia corka pierwszy przymiarke do gry na pianinie miala w zeszlym roku. Teraz zaczela. Lekcje ma dwa razy w tyg: raz u prywatnego nauczyciela raz w szkole. Tez mielismy dylemat co kupic - zwlaszcza w sytuacji gdyby to byl slomiany zapal. Kupilismy jej pelnowymiarowe digital piano. Dokladnie takie:
      usa.yamaha.com/products/musical-instruments/keyboards/digitalkeyboards/dgx_series/dgx-520/
      Co cwiczen wystarczy:) Duzy plus ze jest lekkie - corka jednak troche narzeka ze dzwiek nie taki i chcialaby miec take jak nauczyciele. Jak zacznie zdobrywac kolejne "grades" to pomyslimy ;)
      • miusic-eksper Re: Keyboard 15.12.14, 19:19
        karolina_zet, bardzo zdrowe podejście do sprawy. Na samym początku nie ma co
        nie wiadomo jakich finansów przeznaczać, bo dziecko jest tylko dzieckiem i
        dzisiaj ma chęci a jutro może się okazać, że jednak nie do końca chce się to
        robić. Natomiast jeżeli córka, rzeczywiście będzie zainteresowana dalszą
        edukacją muzyczną to warto zainwestować w instrument z lepszymi brzmieniami
        bo już sam fakt że rozróżniła brzmienie pomiędzy instrumentem swoim a
        nauczycielem świadczy o tym, że słuch ma. Napisz jeszcze jaki instrument
        posiada nauczyciel to będzie można podrzucić kilka innych porównywalnych
        modeli.
        • szprotka6 Re: Keyboard 15.12.14, 21:29
          My własnie wybralismy digital piano-Casio CDP120. Bardzo podobna jest Yamaha P35, ale ostatecznie przy porownaniu blizszym wygralo Casio ze wzgl m in na lepsza polifonie.
          • kasia25251 Re: Keyboard 18.02.15, 14:33
            Gdzie kupujecie używane pianina? Są "komisy" czy trzeba szukać eBayu itp?Planujemy przyjazd na rok , corka( 7 lat )- w szkole muzycznej , musi przez ten rok dużo ćwiczyć . Planuje wynająć mieszkanie - jak sąsiedzi sie do tego odnoszą? Czy nie przeszkadza im granie? Jakie są wasze doświadczenia? Obawiam się ,że może być problem - emigranci przyjechali i jeszcze im spokój zakłócają .
            • plain-vanilla Re: Keyboard 18.02.15, 14:37
              Pianina widzialam kilkanascie razy wystawione za darmo na Freecycle albo Gumtree. Trzeba tylko ludzi i transport zalatwic oraz oplaty za strojenie. Sasiedzi moga sie skarzyc na zaklocanie ciszy, nie musza czekac i sie meczyc do godz. 22.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka