Dodaj do ulubionych

kiedy pierwszy scan, jesli nie znam daty OM?

26.02.14, 11:45
tzn. nie jsetem pewna, czy to co nastapilo ostatnio to byl okres, czy tylko plamienie
przez to rownie dobrze moge byc obecnie w w 5tc jak rowniez w 9tc
czyli naprawde spora roznica
jutro mam wizyte u poloznej
dating scan jest okolo 12tc, czyli jesli ona mnie jutro umowi na takowy liczac wg tej pierwszej daty okresu, to scan wypadnie mi za okolo 3tyg, ale bedzie to rownie dobrze 12tc jak tez dopiero 8
co jesli na tym scanie okaze sie, ze to jest jednak 8tc?
czy bede miala powtorne badanie za kolejne 4tyg?
przeziernosc karkowa bada sie przeciez dopiero po 12tc
poza tym na tym etapie to jest przeciez ogromna roznica te 4 tygodnie...

ma ktos tego typu doswiadczenia?
jak sie sytuacja potoczyla?
Obserwuj wątek
    • maja3333 Re: kiedy pierwszy scan, jesli nie znam daty OM? 26.02.14, 12:13
      jesli na skanie okażesię, że to dopiero 8 tydzien, będzieszmiała termin na kolejny skan ok. 12 tygodnia.
      W takim przypadku w Twoim interesie jest, żeby miec ten skan jednak wcześniej (ryzykując, że to moze być 8 tydzień), bo skan w 12 tygodniu jest istotny, więc lepiej nie przegapic terminu, bo potem będzie tylko więcej zamieszania w ciązy, bo będa dodaktowe badania itd.
      Podając przykład mojej znajomej, która nie wiedziała kiedy miała ostatni okres, miała skan zrobiony troche za późno, przez to pomiary wyszły złe, podejrzewali zespół Downa u dziecka, miała dodatkowe badania w tym kierunku, dużo stresu,musiała jeździć do kliniki w Londynie.. Na koniec wszystko było ok, bo dziecko zdrowe sie urodziło.

jeśli to plamienie znacznie odbiegało normą od Twoich zwykłych miesiączek to ja bym wyszła z założenia, że juz byłaś wtedy w ciąży.
    • illegal.alien Re: kiedy pierwszy scan, jesli nie znam daty OM? 26.02.14, 12:30
      Powiedzialabym poloznej to, co tu napisalas i zapytala ja o jej opinie :)
      • kubanika1 Re: kiedy pierwszy scan, jesli nie znam daty OM? 26.02.14, 12:39
        a to oczywiste
        ale tez chce wiedziec zawczasu jakie sa zwyczaje
        • 00zuza00 Re: kiedy pierwszy scan, jesli nie znam daty OM? 26.02.14, 14:24
          Nie wiem, czy tak jest wszędzie, ale ja pierwszą wizytę z położną miałam po skanie w 12tyg. Wcześniej tylko booking appointment w szpitalu, ale to zaraz po tym, jak odkryłam że jestem w ciąży.
          Co do pytania - tak, jeśli na skanie wyjdzie, że płód jest młodszy niż podejrzewacie, to będziesz miała kolejny skan według prawidłowego wieku płodu w 12 tyg, umówią Cię od razu w szpitalu.
    • kubanika1 Re: kiedy pierwszy scan, jesli nie znam daty OM? 01.03.14, 12:29
      no i sprawa wyglada tak
      mam umowiony termin scanu na dzien w ktorym wypada mi 12w0d ktory moze byc rownie dobrze 9w3d
      polozna nie umiala mi powiedziec, co bedzie jesli ciaza jest mlodsza niz wynika z om
      podobno maja mi powiedziec w szpitalu
      ja mam jednak dziwne wrazenie, ze rzeczywiscie jest mlodsza - sadzac po roznych ciazowych objawach, ktore wystapily u mnie bardzo pozno, a to moj 3x wiec troche sie orientuje
      i ze data OM tylko robi tutaj zamieszanie
      takze mam nadzieje ze po tym scanie dostane jednak drugi w pozniejszym terminie, bo czytalam wlasnie w necie ze minimum kiedy sie sprawdza NT to 11w5d
      jesli ktos mial podobny problem to prosze o dopisanie sie jeszcze w tym watku
      dzieki
    • londynwarszawaparyz Re: kiedy pierwszy scan, jesli nie znam daty OM? 01.03.14, 13:20
      > ma ktos tego typu doswiadczenia?
      > jak sie sytuacja potoczyla?

Nie no, wybacz, kolejny czytam twoj watek- dziewczyno, w ciaze to sie umie zachodzic a nie jak krolik, nie wiadomo kiedy, gdzie, moze jeszcze z kim...:/
      Na szczescie mam glowe na karku wiec takich doswiadczen nie mialam.
      Pojdziesz na skan, moga okreslic po wielkosci plodu.
      Teraz mnie zakrzycza, normalne, ale prawda taka ze jakby sie pilnowala panna nie pojawialyby sie teraz jej watki ratunku w ktorym tygodniu ciazy jestem bo nie wiem, i czy test elektroniczny pokaze nic nie pamietajacej mamusi w ktorym tygodniu ciazy moze byc. Dorosle baby, swiadome, a ciazy zaplanowac nie potrafia?
      • m.alisia Re: kiedy pierwszy scan, jesli nie znam daty OM? 01.03.14, 16:38
        Moja koleżanka prosiła o wcześniejszy scan ze względu na to że bardzo sie bała po wcześniejszych poronieniach, owszem scan wcześniej zrobili ale potem odmówili zrobienia tego w 12 tyg:/ Także różnie to bywa :/
        Kobieto wyluzuj, dziewczyna miała jakieś plamienia czy też lekkie krwawienie więc uznała że ciąży nie a teraz po objawach sądzi że może jednak w ciąży już była, organizm to nie maszyna, zdaża sie a Ty ja odrazu od niekumatych i puszczalskich wyzywasz, litości....
        • szczepka75 LWP 01.03.14, 16:49
          Ty i Twoje madrosci zyciwe !!!!!!!! ehhhhh rece i wszystko opada
          • agnes_6891 Re: LWP 02.03.14, 16:09
            Londynwarszawaparyz, Ty się lecz na głowę. Nie wszystkie kobiety mają regularne cykle, nie zawsze miesiączka przychodzi w terminie, nie każda starająca się o dziecko planuje ciążę co do dnia. Wyzywanie autorki od puszczalskich tylko dlatego że nie jest pewna wieku ciąży świadczy tylko o Tobie... faktycznie cycki opadają :/
            • londynwarszawaparyz Re: LWP 02.03.14, 22:28
              Wyzywanie autorki od puszczalskich tylko dlat
              > ego że nie jest pewna wieku ciąży świadczy tylko o Tobie... faktycznie cycki op
              > adają :/

ale ja nie wyzywam, stwierdzam dla mnie oczywisty fakt. nigdzie nie pisalam ze jest puszczalska dziwka, bez przesady.....
    • kubanika1 Re: kiedy pierwszy scan, jesli nie znam daty OM? 03.03.14, 13:03
      dziekuje za rzeczowe odpowiedzi
      mam nadzieje, ze jesli faktycnzie okaze sie to dopiero 9tc, to dostane drugi pozniejszy termin scanu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka