Dodaj do ulubionych

QTS - prosba

09.03.14, 22:59
Matki Polki, prosze o pomoc, zamotalysmy sie z kolezanka. W formularzu na QTS, w pytaniu o eligibility for QTS, rozwazamy 2 opcje:

1) You have successfully completed a course of post-secondary higher education of at least 3 years ` duration, as well as the professional training which may be required in addition to that post-secondary course

2) In a member state where post-secondary higher education of at least three years is the normal requirement, you are recognised and permitted to practise as a qualified school teacher, having undertaken some lesser education and training in such a State (acquired rights).

Kurcze nie pamietam, co ja tu wypelnialam na swoje qts. Kolezanka jest po 3-letnich studiach licencjackich w polsce z dyplomem nauczycielskim i licencjackim (anglistyka), nie wiem sklaniam sie do zaznaczenia opcji 2 przez wspomnienie 'in a member state'.
Obserwuj wątek
    • beibichek Re: QTS - prosba 09.03.14, 23:17
      chociaz, juz sama nie wiem, wydaje mi sie teraz ze raczej opcja 1, przez nabyte bezposrednio w czasie studiow kwalifikacje nauczycieskie.
      • bialasek75 Re: QTS - prosba 10.03.14, 21:53
        Na chłopski rozum to raczej 1. Ale w sumie i tak dostarcza przecież przetłumaczone dyplomy i oni sami sobie zobaczą, czy się należy czy nie, niezależnie od tego co się zaznaczy.
        • beibichek Re: QTS - prosba 10.03.14, 22:04
          wypelnilysmy opcje 1, druga dotyczy uprawnien nauczycielskich nabytych jeszcze na starych zasadach, przed wprowadzeniem edukacji 3 letniej, dziekuje za odzew, temat do zamkniecia
          • robak.rawback Re: QTS - prosba 11.03.14, 18:15
            bez kontelstu i na podstaweie tego co napislas - opcja nr 1 -

oraz pytanie -
            kolezanka ma dwa oddzielne licecnjacty: jeden nauczycielski a drugi anglistyka?
            - czy ma zrobione anglistyke z uprawnieniami do nauczania - jeden licencjat?
            • quero9 Re: QTS - prosba 13.03.14, 15:11
              Witam
              Szukam i przeglądam strony i niestety nie potrafię się w tym odnaleźć.
              Sprecyzuję co wiem, a czego jeszcze nie i prosiłabym o pomoc w uporządkowaniu tego.
              Mają polskie kwalifikacje np jak w moim 5 letnie studia magisterskie - nauki ścisłe plus studia podypolmowe - pedagogika nauczycielska - mogę się starać o otrzymanie qts?
              Czytają fora i przeglądając różne strony wychodzi, że tak.
              Do pewnego czasu, jak się domyślam, wchodziło się na stronę ściągało dokumenty, wypełniało, załączniki i czekało się na qts.
              Teraz jak wchodzę na tą stronę okazuję się, że ona już nie istnieje i w kilku miejscach znalazłam przekierowanie do tej strony:
              www.education.gov.uk/get-into-teaching/faqs/becoming-a-teacher/qualified-teacher-status
              Tu jednak, pokazują jak qts zdobyć poprzez szkolenia.
              Jedno co mnie zaciekawiło to te ao - które właśnie prowadzi do qts, ale z mniejszym zakresie szkolenie i test z języka i liczenia.
              Proszę o pomoc, bo wychodzi, że moje uprawnienia w niczym mi nie pomogą i wszystko i tak trzeba tu na miejscu od nowa robić.
              • beibichek Re: QTS - prosba 14.03.14, 21:48
                tak, GTC juz nie istnieje i teraz zajmuje sie tym National Council for cos tam cos tam, nie wiem dokladnie
            • beibichek Re: QTS - prosba 14.03.14, 21:50
              Rawback- Dyplomowka zrobiona z nauczania jezyka angielskiego plus po niej egzamin licencjacki z tytulem licencjat- filologia angielska
    • pufulek Re: QTS - prosba 11.03.14, 19:45
      Podepnę się pod temat - możecie powiedzieć, gdzie taki formularz na QTS dostanę, i czy polskie uprawnienia nauczycielskie (nabyte przed wstąpieniem Polski do Unii) są automatycznie uznawane, czy też trzeba kończyć jakieś kursy, studia uzupełniające, odbywać bezpłatną praktykę itp
      • dorcian Re: QTS - prosba 11.03.14, 21:29
        Formularz tu:
        media.education.gov.uk/assets/files/pdf/n/eea%20form.pdf
        Mi uznali bez problemu ale to bylo w 2008.
        • bialasek75 Re: QTS - prosba 11.03.14, 22:18
          Studia kończyłam w 1999, o QTS starałam się w 2009 chyba. Dostałam bez problemu. Pewnie do niczego mi się nie przyda, ale mam to nikt mi tego nie zabierze.
    • beibichek Re: QTS - prosba 14.03.14, 21:54
      A tak z ciekawosci, wszystkie papiery do QTS maja byc wyslane w formie kopii, i tak sobie dumamy czy tlumaczenie (wykonane w polsce przez tlumacza przysieglego) tez moze byc wyslane w formie kopii, bo to dosc droga sprawa byla,tlumaczenie tylu stron to jakos moja kumpele wyszlo ok 400 zl, czy ktoras z was wysylala kopie i zostala bez problemu zaakceptowana? czy koniecznie to certified translation musi byc oryginalnym tlumaczeniem?
      • lolinka2 Re: QTS - prosba 01.09.14, 00:41
        składając swoją aplikację dzwoniłam i pytałam, czy chcą oryginał tłumaczenia czy kopię.
        Chcą kopię - oryginały mam sobie zachować i się legitymować nimi, jeśli szkoła w ramach rekrutacji poprosi.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka