Dodaj do ulubionych

Jeszcze o rachunkach za wode

15.03.14, 13:12
Jestesmy rodzina 2 plus 2. Za wode rocznie placimy 566 funtow ryczaltem. Jest mozliwosc przejscia na tzw wodomierz. I sie zastanawiam czy sa z tego korzysci, oczywiscie czy bedzie taniej niz obecnie.
Co do zuzycia wody. Pranie srednio raz na dwa dni powiedzmy, mamy zmywarke, ktora chodzi codziennie, a jak duzo to zdarza sie, ze dwa razy dziennie. Mamy wanne, ale wlasciwie uzywamy tylko prysznic. Ogrodka nie podlewamy wlasciwie. Mamy troche kwiatow zasadzonych i podlewamy tylko jak jest bardzo sucho.
Myslicie, ze jest szansa na oszczednosc po przejsciu na wodomierz? Ma ktos wodomierz i moze doradzic?
Obserwuj wątek
    • yadrall Re: Jeszcze o rachunkach za wode 15.03.14, 21:55
      Nie wiem jak u Ciebie,ale ja 2 lata temu przeprowadzilam sie z mieszkania gdzie byly liczniki. Mielismy wtedy jedno dziecko i powiem Ci,ze nasze rachunki za wode byly bardzo podobne jak teraz przy stalej kwocie (nieco nizszej niz Twoja-jakies 550f/rok). A naprawde staralam sie ograniczac zuzycie wody, mialam podwjna spluczke w wc, zmywarke i staralam sie pamietac o oszczedzaniu. A rocznie nie bylo wiele mniej (jakies 40-45f miesiecznie). Przy dwojcie dzieci i ogrodzie (jak mamy w tej chwili) to napewno placilibysmy wiecej.
      • clonek13 Re: Jeszcze o rachunkach za wode 16.03.14, 17:42
        Przy takiej kwocie rocznej/ ryczalt, nie przechodzilabym na liczniki gdy w domu 4 ludzi.Nie bedzie sie to oplacac wg mnie, mialam juz w jednym domu liczniki i mialam w innym ryczalt.
    • lucasa Re: Jeszcze o rachunkach za wode 16.03.14, 18:04
      My tez jestesmy na ryczalcie i wszyscy odradzaja nam przejscie na liczniki. Placimy mniej wiecej tyle co Wy, pranie robimy czesciej, zmywarke co drugi dzien, codziennie kapiele, i w lecie podlewanie ogrodka i trwanika do oporu.
      U nas tak jest (nie wiem czy wszedzie), ze juz jak sie przejdzie na liczniki to potem nie mozna z powrotem przejsc na ryczalt. Ale u nas w zeszlym roku dostalismy list, ze dla wszystki beda zakladac liczniki, wiec podejrzewam, ze i tak beda wiedziec ile pobieramy, nawet jezeli oficjalnie bedziemy placic ryczaltowo. Oczekuje tez, ze kwota bedzie sie stopniowo zwiekszac...
      • bialasek75 Re: Jeszcze o rachunkach za wode 16.03.14, 23:12
        My płacimy niecałe 500 rocznie na licznikach. Też rodzina 2+2, dzieciaki kąpiel w wannie codziennie, my prysznic. Zmywarka codziennie, pralka codziennie. Podlewamy jedynie parę doniczek jak jest sucho i bardzo rzadko trawę. Yorkshire water.
    • effie1980 Re: Jeszcze o rachunkach za wode 17.03.14, 16:13
      My musielismy przejsc na licznik I oplaty sie zwiekszyly okolo 20 funtow miesiecznie. Wedlug mnie sie nie oplaca chyba, ze bardzo oszczedzacie wode.
    • yuka12 Re: Jeszcze o rachunkach za wode 17.03.14, 21:05
      My placimy ok. 500 funtow na rok, pranie niemal codziennie (czasem kilka), codziennie prysznice my i dzieci, myjemy recznie, ogrodu brak. Welsh Water, liczniki. Z opowiadan ryczalt na cokowiek oplaca sie bardziej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka