22.03.14, 13:22
Dostalam liste zlobkow z okolicy z dobrym ofsted , umowilam sie do dwoch na ogladanie.Na co zwrocic uwage przy wyborze? Jak wyglada te cale ogladanie ? Ile dzieci powinno byc w grupie a ile pan do opieki? Prosze o jakies podpowiedzi. Dodam ze synek jest w trakcie obserwacji/ diagnozy w kierunku autyzmu.
Obserwuj wątek
    • julek_i_ja Re: zlobek 22.03.14, 13:51
      My patrzyliśmy na wiele rzeczy, m.in. czy dzieci są jakoś zajęte, czy latają samopas, czy zdarza się im płakać a nikt nie reaguje, czy latają brudne albo wyglądają jakby potrzebowały zmiany pieluszki. No i czy ogólnie wyglądają na zadowolone, a dzieci które są smutne, nieśmiałe albo obcojęzyczne są wciągane do zabawy.
      Warto dowiedzieć się czy dużo mają dzieci polskojęzycznych (u mnie jest to akurat problem, bo synek trzyma się z nimi, co upośledza jego naukę języka angielskiego) i w Twoim konkretnym przypadku jak to wygląda z dziećmi ze special needs, czy przysługuje dodatkowa opiekunka na takie dzieci etc.
      Oprowadzała nas pani menager ale na pełnym luzie, mogliśmy wszędzie wejść (łącznie z kuchnią), zobaczyć menu.
      Dla wieku 3-5 lat przysługuje jedna opiekunka na 8-mioro dzieci.
      • yadrall Re: zlobek 22.03.14, 14:30
        Jak mlody ma problemy to przede wszystkim pros o rozmowe/spotkanie z SENCo-to osoba zajmujaca sie dziecmi z problemami. Od niej sporo zalezy-jakie wsparcie dziecko dostanie w przedszkolu itp.
        Co do reszty-tj. zajec typu 1:1 zaleza SENCo wlasnie i tego na ile przedszkole "dogada" sie z COuncilem na dodatkowe pieniadze.
        I dowiedz sie czy w Waszym ukladzie nie lepiej/latwiej pomyslec o przedszkolu specjalnym-tyle,ze nie wszedzie sa :(
        • eraz-lilipop Re: zlobek 22.03.14, 15:26
          Synek ma 2 lata i lekarze jak narazie orzekli ze jest do obserwacji. Zostawal sam raz w tygodniu w centrum dziecka na 2 godziny i radzi sobie dobrze, jest troche na uboczu ale kiedy sa zabawy grupowe bierze w nich udzial.Jak na razie na pismie mamy lekkie opoznienie mowy. Zlobek zostal zaproponowany przez panie ktore robia mlodemu CAF. One twierdza ze zlobek moze pomoc w rozwoju spolecznym, a ze mlody ma dwa lata jak dla nich nic nie odbiega od normy no i plusem jest to ze mamy ciagly progres.
          A o te senco to kogo prosic?
          • yadrall Re: zlobek 22.03.14, 15:46
            SENCo to osoba pracujaca w przedszkolu :) Jest to zwykle jest osoba,ktora normalnie pracuje z dziecmi,ale dodatkowo ma wyksztalcenie i doswiadczenie w pracy z dziecmi ze special needs-czyli wlasnie z Twoim synkiem. I szukajac przedszkola pytaj o te osobe-dobrze jest z nia porozmawiac zanim zdecydujesz sie na przedszkole. Sprobuj "wybadac" kompetencje tej osoby,a takze to czy nadajecie na tych samych falach. Wbrew pozorem to bardzo wazne.
            U nas jest tak,ze jezeli ktos podejrzewa,ze z dzieckiem cos jest nie tak to rozmawia z SENCo-na poziomie przedszkola. Ta osoba po przemysleniu sprawy, zalatwia "wizyte" kogos z Counciulu,kto oceni zachowanie dziecka. I wspolnie ustalaja plan dla danego dziecka-czy i ile bedzie pomocy. Zwykle jest to dosc malo-u nas przy dziecku bardzo niepelnosprawnym (moj mlodszy syn-ma the higest level of care z DLA) moze dostac max 6h/tygodniowo 1:1.
            Tyle,ze to zalezy od councilu-u Ciebie moze byc zupelnie inaczej.

I z ciekawosci-kto u Was pomyslam o zrobieniu CAF dla synka? Bo zaden z moich nie ma,a obaj sa special need. Dopiero jedna z forumek mi powiedziala,ze cos takiego istnieje i moze warto zrobic dla chlopakow...
            • eraz-lilipop Re: zlobek 22.03.14, 17:28
              Gp sie na nas wypieli, Hv powiedziala ze do 28 miesiaca nic nie moze zrobic, kiedy chodzilam prosic o skierowanie.Znalazlam Centrum dziecka gdzie zameczalam panie moimi obawami.To ze regularnie wstawialam sie na spotkania dla dzieci i wyszukiwalam nowych zajec spowodowalo ze panie z CC zaproponowaly mi CAF.Co 6 tygodni robia ze mna wywiad i w ramach potrzeb dziecka wyszukuja na nowych zajec aby wspomoc rozwoj.Ze synek w lutym skonczyl 2 lata i zaliczylismy juz wszystkie mozliwe zajecia,zaproponowali nam albo raz w tygodniu 3 godziny jeden na jeden w centrum dzieci z deficytami albo przedszkole.Ze wzgledu ze w naszym okregu nie chca diagnozowac dzieci do 3 roku zycia trzeba sie niezle nakombinowac aby jakakolwiek pomoc uzyskac, wiec ciesze sie ze trafilam na pomocne panie w CC. Jak narazie oprocz zajec dla mlodego zalatwily mi spotkania raz w miesiacu z psychologiem dla mnie i w razie potrzeby oferuja mi swoja pomoc przy wizytach u specjalistow.To tyle dobrego z ich strony.Panie maja ped do tego aby w swoich rubryczkach na formularzu zaznaczac progres i moje tlumaczenia na temat kiepskiego kontaktu wzrokowego lub braku reakcji na imie tlumacza wiekiem dziecka. Wiec robia duzo dobrego ale tez mieszaja robiac na sile zdrowe dziecko z mojego synka aby w rubryczkach ladnie wygladalo.Na DLA nawet nie bede skladac papierow bo na dzien dzisiejszy dziecko jest latwe w prowadzeniu tylko ma problemy w kontaktach spolecznych w domu jak i na zewnatrz.Nie mamy problemu ze spaniem, karmieniem i buntem ,agresja.
              A jak sie pytac o te senco, wystarczy ze przeliteruje to czy to ma jakas nazwe.Nigdy sie z tym nie spotkalam.
              • yadrall Re: zlobek 22.03.14, 17:35
                Napisze na maila
              • mrs.t Re: zlobek 23.03.14, 09:21
                Jak wymówisz "senko' to wystarczy

mozesz dodac senco coordinator (choc to troche maslo maślane), bo senco to special educational needs coordinator
                • dorcian Re: zlobek 23.03.14, 10:13
                  Senco w przedszkolu na ogol pracuja na pol etatu, albo zajmuje sie ta dzialka jeden z pracownikow, czasami nie nazywaja ich senco tylko SEN key worker.
                  Kazde dziecko w przedszkolu ma swojego "key worker", taka osoba pracuje z dzieckiem i obserwuje jego rozwoj. Wyslanie dziecka do przedszkola w twojej sytuacji moze zatem spowodowac, ze deficyty rozwojowe zostana wychwycone w miare szybko i przedszkole bedzie pracowac w kierunku ich "nadrobienia". To w teorii, w praktyce zalezy na jakie przedszkole trafisz. W czasie wizyt rodzicow kazda pliszka swoj ogon chwali, warto zatem podpytac tez rodzicow co sadza na temat przedszkola, moze tez poszukac opinii w necie. Kazde przedszkole powinno tez byc zrejstrowane w OFSTED i miec inspekcje, warto wiec tez sprawdzic ich raport (w ktorym powinien byc komentarz na temat tego, jak przedszkole pracuje z dziecmi z SEN).
                  Diagnoza przed 3 rokiem zycia zdarza sie rzadko i jest stawiana w przypadku, kiedy dziecko ma dosc powazne i glebokie deficyty rozwojowe. Jezeli przedszkole zacznie niepokoic rozwoj twojego dziecka w jakimkolwiek zakresie (spolecznym, jezykowym, emocjonalnym itp.) zglosi ten fakt i tobie i - przynajmniej powinno - poinformuje CAF team. Ich czeste spotkania maja na celu sprawdzanie, czy wszystko dziala wg. planu czy tez moze trzeba pomyslec o wlaczeniu dodatkowego wsparcia (badz zamknac CAF bo nie ma juz powodow do niepokoju), wypelnianie rubryczek zeby ladnie wygladaly nie ma tu nic do rzeczy, chociaz rozumiem, ze z pozycji rodzica ta sytuacja moze byc tak wlasnie odbierana.
                  • yadrall Re: zlobek 23.03.14, 10:42
                    A ja ze swojego bogatego doswiaczenia dodam,ze u nas jakos tak sie sklada (jak do tej pory),ze przedszkola z opinia ofsted: goog sa lepsze niz te z outstanding. Nie wiem z czego to wynika-moze dlatego,ze Ofsted opiera swoja opinie na papierologi prowadzonej przez przedszkole? A w placowce z Outstanding nie ma juz za wiele czasu dla dziecka? Tak sobie gdybam,bo moze to przypadek.
                    • dorcian Re: zlobek 23.03.14, 11:11
                      Z doswiadczenia zawodowego Yadrall;) - inspektorzy wchodza do szkoly z juz wyrobiona opinia na podstawie wynikow egzaminow oraz SEF (self evaluation form) ktory kazda szkola/przedszkole ma obowiazek miec i uaktualniac kazdego roku. I my w czasie inspekcji musimy udowodnic, ze faktycznie jest tak, jak papier powiedzial. Nie patrzylabym na to, czy szkola/przedszkole jest "good" czy "outstanding" a bardzo uwaznie przeczytalabym caly raport i wyluskala to, co mnie najbardziej interesuje. Z ciekawosci sprawdzilam przedszkole mojego syna: overall good, progress made in early years goals - outstanding, communication with parents - outstanding, room for improvement: ensure multi cultural and diversity resources are available for children every day:)
                      Jezeli szkola ma ocene "good" a przy tym na przyklad: 50% uczniow na free school meals, duzo uczniow z problemami w zachowaniu i dzieci zaniedbanych edukacyjnie to jest to rownie fantastyczny wynik jak "outstanding" szkoly w bardzo dobrej dzielnicy, z dziecmi z middle class background bez wiekszych problemow wychowawczo-rozwojowych. Jak we wszystkim - wazny jest kontekst. Dlatego warto czytac raport od deski do deski.
                      • yadrall Re: zlobek 23.03.14, 11:24
                        Serdecznie dziekuje.
                        Obecne przedszkole starszego jest lubiane przez rodzicow middle class itp. Raczej takie prestizower, powiedzialabym "modne". Dla mnie ma tylko jeden plus-jest blizko :)
                        A mozesz spojrzec na ten raport:
                        www.ofsted.gov.uk/inspection-reports/find-inspection-report/provider/CARE/EY334293
                        O mlodszym mysle.
                        AHA! Przedszkole to obecnie ma zupelnie nowy budynek (nie jest juz w kontenerze) i nowy plac zabaw
                        www.sunbeamsdaycare.co.uk/Pigglets_Tiggers_and_outdoors.html
                        Bo widze,ze Ty w tych raportach widzisz szczegoly,ktore dla mnie jako dla laika nie maja szerszego kontekstu,a powinny.
                        Duzy wczesniej chodzil tu:
                        www.ofsted.gov.uk/inspection-reports/find-inspection-report/provider/CARE/EY290237
                        I ja bylam zadowolona-jeden minus tego przedszkola-dosc daleko od szkoly starszego-jakies 40 min piechota,a autobusu brak...
                        • eraz-lilipop Re: zlobek 23.03.14, 13:33
                          Przeczytalam ofsted i sa tam same pochwaly i wytlumaczone ze tylko dobry bo pozwalaja dzieciom mowic w ojczystym jezyku podczas zabawy. Z tego co sie orientuje jest malo polskich dzieci ale to jeszcze wypytam.Jest to przedszkole montessori wiec chyba na plus. Posiadaja dzieci SEN wiec chyba tez na plus. Jutro ide ogladac wiec sie wypytam co i jak. Duzym plusem jest to ze przedszkole jest minutke od naszego domu. Dziekuje wszystkim za podpowiedzi.Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka