under.fire
24.04.14, 23:46
Czy orientujecie się może czy jest to możliwe i jakie to koszty? Może ktoś ma doświadczenia w tym temacie? U męża wykryto (namacalnie) 2 guzy w pewnym miejscu i dostał skierowanie na usg. Ma czekać na list ze szpitala...Nie wiadomo ile to czekanie może potrwać i to nas martwi i stresuje bo jeśli to coś poważnego to każdy dzień ma znaczenie...Czy jest jakaś opcja aby zrobić usg prywatnie aby przyspieszyć to czekanie? W Polsce można pójść prywatnie i tak wiele osób robi jak musi czekać długo na jakieś badanie/wizytę u specjalisty. System opieki zdrowotnej w uk jest dość prosty i podoba mi się że nie ma tu łapówek/układów tak jak to ma miejsce w Polsce (albo ja się do tej pory z tym nie zetknęłam i tak mi się tylko wydaje) ale kompletnie nie orientuję się co do możliwości zrobienia sobie jakiegoś badania odpłatnie, nawet w "państwowym" szpitalu.
Intersuje mnie to też jeśli chodzi o odpłatne bad.krwi aby skontrolować sobie wyniki bez proszenia się o skierowanie u gp i ten wynik potem odebrać osobiście i mieć go fizycznie. Spytałam o to panią na recepcji u mojego gp ale powiedziała że nie ma takiej możliwości ale wydaje mi się że ona nie była pewnym źródłem informacji. W Polsce mi się to akurat podoba że mogę sobie pójść 24h/dobę do punktu pobrań (takich punktów jest mnóstwo) i zrobić bad.krwi jakie tylko chcę, zarówno na skierowanie od lekarza jak i prywatnie a wynik odbieram osobiście albo mam do niego dostęp w internecie..
Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje, szczególnie dotyczące usg..