lianis
01.05.14, 20:36
Mam problem z opieka nad dzieckiem i nie wiem co wybrac.
Studiuje full time, czyli kiedy jestem na uniwerku to 4 dni w tyg, kiedy mam praktyki to 37,5godz. Maz full time pracuje, jeden dzien w srodku tyg ma wolny.
Syn w nursery 15 godz tyg 3 dni po 5 godz. Czwarty dzien jest ze mna w domu, piaty z M. Ale te trzy dni kiedy chodzi do nursery konczy o 1 swoje darmowe godziny, ja koncze wyklady o 4, zanim dojade mija dobre pol godz. Syn zostaje w przedszkolu dluzej, ale nie zawsze jest taka potrzeba, bo zdarza sie ze ja wracam do domu po porannej sesji. W kazdym razie nie mam z przedszkolem ustalonych tych popoludniowych sesji na stale, tylko z kilkudniowym wyprzedzeniem ich informuje, do tej pory nie bylo problemow, a ostatnio mi odmawiaja, bo nie moga miec wiecej dzieci, albo nie maja dosc opiekunek. Do tego dochodzi jeszcze czas kiedy jestem na praktykach, czyli pracuje na pelen etat, albo na rano albo na popoludnie.
Optymalnie byloby miec przedszkole zapisane na full time, ale... to sa niebagatelne koszty, a ja nie pracuje. Dlatego zaczelam myslec o childminder. Pytanie na ile sa to osoby dyspozycyjne, tzn czy ja musze tak jak w przedszkolu zapisac dziecko na staly grafik czy np moge z kilkudniowym wyprzedzeniem poprosic zeby odebrala syna z przedszkola i wziela do siebie na kilka godz. zamiast wykupowac popoludniowa sesje w przedszkolu. Zastanawiam sie czy takie childminder sa w porownywalnej cenie do przedszkola? drozsze? tansze? Fajnie byloby miec nianie na kazde zawolanie, ale niestety nie stac nas :(
Moze ktos korzysta z opieki childminder w taki roznoraki sposob i moze sie podzielic doswiadczeniami.