Dodaj do ulubionych

Childminder kilka pytan

01.05.14, 20:36
Mam problem z opieka nad dzieckiem i nie wiem co wybrac.
Studiuje full time, czyli kiedy jestem na uniwerku to 4 dni w tyg, kiedy mam praktyki to 37,5godz. Maz full time pracuje, jeden dzien w srodku tyg ma wolny.
Syn w nursery 15 godz tyg 3 dni po 5 godz. Czwarty dzien jest ze mna w domu, piaty z M. Ale te trzy dni kiedy chodzi do nursery konczy o 1 swoje darmowe godziny, ja koncze wyklady o 4, zanim dojade mija dobre pol godz. Syn zostaje w przedszkolu dluzej, ale nie zawsze jest taka potrzeba, bo zdarza sie ze ja wracam do domu po porannej sesji. W kazdym razie nie mam z przedszkolem ustalonych tych popoludniowych sesji na stale, tylko z kilkudniowym wyprzedzeniem ich informuje, do tej pory nie bylo problemow, a ostatnio mi odmawiaja, bo nie moga miec wiecej dzieci, albo nie maja dosc opiekunek. Do tego dochodzi jeszcze czas kiedy jestem na praktykach, czyli pracuje na pelen etat, albo na rano albo na popoludnie.
Optymalnie byloby miec przedszkole zapisane na full time, ale... to sa niebagatelne koszty, a ja nie pracuje. Dlatego zaczelam myslec o childminder. Pytanie na ile sa to osoby dyspozycyjne, tzn czy ja musze tak jak w przedszkolu zapisac dziecko na staly grafik czy np moge z kilkudniowym wyprzedzeniem poprosic zeby odebrala syna z przedszkola i wziela do siebie na kilka godz. zamiast wykupowac popoludniowa sesje w przedszkolu. Zastanawiam sie czy takie childminder sa w porownywalnej cenie do przedszkola? drozsze? tansze? Fajnie byloby miec nianie na kazde zawolanie, ale niestety nie stac nas :(
Moze ktos korzysta z opieki childminder w taki roznoraki sposob i moze sie podzielic doswiadczeniami.
Obserwuj wątek
    • espionka Re: Childminder kilka pytan 01.05.14, 20:57
      u nas childminder kasuje 25 f za 4 godziny, odbiera dziecko z przedszkola o 12.00. Jest dyspozycyjna, nie pobiera oplaty kiedy dziecko jest chore, ma elastyczne godziny pracy. Mowi, ze pracuje dla dzieci i sama jest mama :)
      To zalezy od childminder. Najlepiej zasiegnac jezyka wsrod rodzicow w przedszkolu i childminderek, ktore zaprowadzaja tam dzieci czyli w swoim srodowisku :)
    • zurekgirl Re: Childminder kilka pytan 01.05.14, 21:11
      Zapytaj w przedszkolu, czy znaja jakas lokalna childminder, ktora juz odbiera jakies dziecko z twojego przedszkola. Czasem niania wychodzi tak samo finansowo jak childminder jesli robi nannyshare w domu jednego z dzieci. Oglos sie na gumtree.
    • benignusia Re: Childminder kilka pytan 01.05.14, 22:48
      ja tylko moge napisać że pracuje w przedszkolu I bardzo często od nas childminders dzieci odbierają,czyli jednak ktoś tak robi. Ja kiedy chodziłam do Collegu miałam małą w nursery, bo bardziej mi pasowalo szczerze mówiąc. rzadko kończyłam prędzej więc inaczej by sie niedało.
    • mrs.t Re: Childminder kilka pytan 01.05.14, 23:28
      dzisiaj wlasnie rozmawialam ze znjoma childminder , ktora ma dziecko w tej samej klasie co moje, plus swoje drugie male, plus zwykle pod szkola/przedszkolem jest jeszcze z 2/4 dzieci ktorymi sie opiekuje, albo w domu swoim albo tez je prowadzi na przedszkole (i jw wlasnie, raz ma wiecej dzieci raz mniej, raz mamy daja na dzien, pare dni w tygodniu do chilminder, raz tylko rano np na zaprowadzenie do przedszkola, raz tylko na odebranie, itp)

mnie interesowalo co np rano?
      WIec ma mamy ktore jej przywoza dzieci powiedzmy ok 8

(moja inna kolezanka, nie chilminder ale ktora z uslug takowej korzysta natomiast, znalazla taka kobitke ktora jest super elastyczna, do tego stopnia ze jak trzeba nawet przed 8 odbierze z domu kolezanki dzieci , ubierze je i zabierze do siebie (bo kolezanka leci na bardzo wczesna zmiane w szpitalu)

wiec zalezy od childminderki, na pewno sa bardziej i mniej dyspozycyjne.

wydaje mi sie ze poza popytaniem pod szkola/w przedszkolu mozna tez na stronie iasta (county council) znalezc zarejestrowane childminderki (ale warto jednak potem jakos je sprawdzic - kto ja zna jakie ma powiazania itp, swiat sie okazuje ze jest maly - niestety wszedzie przydaje sie miec znajomosci;)
      • aga1_o Re: Childminder kilka pytan 02.05.14, 14:15
        Ja korzystalam z childminder przez kilka lat dla mojego starszego syna. Ogolnie oczywiscie wszyskto zalezy od danej osoby i od miejsca - w jakim miescie, czy to Londyn czy male miasto itp. My mieszkamy w malym miescie, ale podobno dosc drogim.
        Z moich doswiadczen:
        - cenowo u nas wychodzilo podonie jak za dobre przedszkole, nie bylo tanio, dla mnie nawet bardzo dorgo. Placilismy £35 za caly dzien, czyli od ok. 8.30 do 18.00. Nigdy raczej syn nie byl u niej tak dlugo, zwykle do ok. 17.15-17.30.
        - dzieci, ktore byly u niej na kilka godzin tylko mialy stawke godzinowa, nie pamietam dokladnie ile
        - potem jak moj syn chodzil do przedszkola to tez chaildminder go odbierala ale placilam i tak za caly dzien, u niej tak bylo, nie do konca mi sie to podobalo ale wiedzialam tez ze jak jest half term, czy szkola zamknieta itp. to tez mam opieke zapewniona
        - nie placilismy nic kiedy ona byla na wakacjach, czy bylaby chora (nie zdazylo sie) itd.
        - placilismy jednak normalna stawke jak my jechalismy na wakacje.

Gereralnie zasada byla taka ze placimy za ten czas kiedy ona jest dostepna dla nas, to ze syn byl chory, lub wyjechalismy itp. to trudno i tak placilismy bo ona byla dostapna i musiala jakby "trzymac" ten etat dla nas. Nie mogla wziac w tym czasie innego dziecka przeciez.

Takze ten "czas" sie kupowalo, z ta elastycznoscia to pewnie jest roznie, ale wiem ze np. moja niania chciala miec wszystko ustalone w grafiku. Czasem mogla sie dostosowac oczywiscie ale o ile miala taka mozliwosc. Inne dzieci miala na kilka godzin dziennie w niektore dni nie we wszystkie, ale tez to bylo wczesniej z tymi rodzicami ustalone, a nie tak ze np. mowili dzis ze syn juto to nie przyjdzie ale za to przyjdzie pojutrze itp. Tak to nie, bo pojutrze to moze ona miec inne dziecko i wtedy ma limit na ilosc dzieci, a jutro ma zarezerwowany czas dla Twoejgo dziecka i za to chce miec zaplacone bo nie moze zaoferowac tego czasu nikomu innemu itp.

Co do tego czy bylam zadowolona z danej chaildminder - to ja bardzo, i moj syn tez. Jednak to juz bardzo zalezy od czlowieka, widzialam tez childminder ktorym nigdy bym dziecka nie powierzyla. Co do rady ogolnej, uwazalabym na te osoby, ktore sa childminder w sumie tylko dlatego ze maja swoje male dzieci, i tak sa w domu wiec chca sobie dorobic. Plus uwazalabym na te co biora duzo dzieci, maja caly dzien w rozjazdach, typu np. rano zawoza dzieci do roznych szkol, potem odbieraja z przedszkoli, potem ze szkoly, potem swoje dzieci na jakies pozalekcyjne zajecia zawoza itd. Wtedy realnie patrzac takie dziecko prawie caly dzien jest w samochodzie w razjazdach wozone przez ta pania i bardzo malo czasu spedza na jakis fajnych zabawach, zajeciach. To moim zdaniem przechowalnia dzieci tylko i tyle, nie ma nic wspolnego z dobrej jakosci opieka nad dziecmi.

Pisac by mozna duzo o tym, wiele tez byla watkow kiedys juz o childminder. Ja bylam zadowolona, ale trafilam na fajna kobitke :-) do tej pory mamy kontakt. Ale jednak drogo bylo dla mnie bardzo i z tego powodu mojej mlodszej corki nie dalam jak na razie. Poki moj M. nie znajdzie naprawde w miare dobrej pracy to nie oplaca sie niestety fin. zeby cala jego pensja szla na nianie (ja pracuje).

Powodzenia zycze, pozdr.
        • mrs.t Re: Childminder kilka pytan 02.05.14, 17:04
          a, u nas koszt childminder to chba cos pomiedzy przedszkolem (ok 4 za godzine) a niania (ok 8 za godzine)
    • lianis Re: Childminder kilka pytan 03.05.14, 16:46
      Dziekuje :)
      Zaczelam wypytywac ludzi, zarejestrowalam sie na jakiejs stronie jako poszukujaca i...
      Normalnie gdybym wiedziala ze to takie rozchwytywane to chybabym inny kierunek studiow wybrala... Wyboru wielkiego jakos nie widze na tej mojej wiosce, a na razie na 7 wykonanych telefonow dowiedzialam sie ze sorry ale miejsc brak i jest waiting list... Mam jeszcze trzy namiary, ale dopiero po weekendzie bede dzwonic, jedna z tych osob ma zaznaczone ze nie odbiera z zadnej szkoly, wiec w sumie nie wiem czy moje dzwonienie ma wogole sens... Wiecej childminder w naszej dziurze nie znalazlam :(
      I co teraz? Niania kosztuje ponad £10 za godz wiec odpada
      • mrs.t Re: Childminder kilka pytan 03.05.14, 17:16
        >I co teraz?

Dogadać sie z jakas mamą z klasy (rownoleglej wyzszej czy nizszej, moze jest ktos kogo odrobine znasz u moglabys te uznajomosc rozwinac :/
        Ja tak kombinuje- bede pytać polskiej mamy z przedszkola

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka