Dodaj do ulubionych

Eurowybory

19.05.14, 13:54
Jakaś tępa jestem ale jak to jest?
Dostałam list z councilu z info, że mogę głosować i żeby potwierdzić adres i obywatelstwo. List odesłałam i dostałam potwierdzenie i mam się zgłosić do lokalnego punktu wyborczego zagłosować.
Tylko teraz to na kogo ja będę głosowała? Jakoś wcześniej o tym nie myślałam bo wydawało mi się, że chcieli mnie policzyć tylko i że maja dla mnie polskie karty do głosowania ale to raczej bzdura by była.... BO jeśli glosować miałabym na polskich kandydatów to bym jakiś kontakt z konsulatem miała a nie tylko z lokalnym coucilem, to co na brytyjskich kandydatów głosuje? I mam do tego prawo?
W ostatnich polskich glosowałam korespondencyjnie ale przez ten list z councilu jakoś sobie zakodowałam, że już nie muszę niczego załatwiać..
Sorry wiem, ale ostatnio jakaś tępa jestem;-)
A wy będziecie głosować? I jak? (tzn nie na kogo personalnie, tylko w jaki sposób)
Obserwuj wątek
    • jaleo Re: Eurowybory 19.05.14, 15:29
      Jesli Ci przyslali karte z tutejszego councilu, to glosujesz na lokalnych kandydatow (tzn tych z Twojego okregu wyborczego w UK). Nie wiem, kto i na jakich zasadach moze glosowac w polskich wyborach bedac zamieszkalym w UK - pewnie trzeba sie zarejestrowac w polskim konsulacie.
    • zurekgirl Re: Eurowybory 19.05.14, 15:35
      Tez zauwazylam, ze wybory beda :) Odwiedzilo mnie kilku kandydatow nawet. Wybralam, na kogo bede glosowac. Pojde w czwartek do polling station (u nas w szkole) i po sprawie.
    • plain-vanilla Re: Eurowybory 19.05.14, 16:46
      Glosowalam listownie, maz tez. W zeszlym tygodniu wyslalam listy. Do wyb. Parlamentarnych tez sie zarejestrowalismy. Trzeba byli kopie certyfikatow naturalizacji wyslac, zeby nas wpisali na liste.
    • nocna_pora Re: Eurowybory 20.05.14, 00:20
      W wyborach do Europarlamentu można głosować na polskich kandydatów w konsulacie lub innym lokalu wyborczym. Trzeba się zarejestrować mailowo, telefonicznie lub osobiście do 22 maja. Do głosowania na polskiego kandydata potrzebny jest ważny polski dowód osobisty lub paszport. Mieszkając na terenie UK można głosować też na brytyjskiego kandydata, oczywiście trzeba się zarejestrować w councilu do 6 maja. Nie trzeba mieć obywatelstwa brytyjskiego, wystarczy mieszkać na terenie UK. Również do wyborów samorządowych nie trzeba mieć obywatelstwa. Głosujemy tylko raz, tzn. albo na polskiego kandydata ( z zagranicy tylko z okręgu mazowieckiego), albo na brytyjskiego.
      • nannyjo32 Re: Eurowybory 22.05.14, 11:49
        dziewczyny a zeby glosowac trzeba miec brytyjski paszport tzn. brytyjskie obywatelstwo?
        • kaka-llina Re: Eurowybory 22.05.14, 13:11
          Nie trzeba.
          Właśnie zagłosowałam.
          Jak w końcu pomyślałam, to skumałam o co chodziło:-).... List, który dostałam z councilu był po to, żebym zdecydowała czy chcę glosować w Uk, czy w Polsce (mogłam glosować korespondencyjne przez ambasadę) wybrałam Uk i głosowałam na tutejsze partie...
          Wcześniej nie wiedziałam, ze jako obywatelka polski mam takie prawo, ale logicznie rzecz biorąc to wybory do parlamentu europejskiego a ja jestem obywatelka UE, czyli mam prawo głosować a gdzie? to chyba własnie powinnam tam gdzie mieszkam:-)
        • plain-vanilla Re: Eurowybory 22.05.14, 13:35
          Trzeba miec obywatelstwo do wyborow parlamentarnych, tych ktore beda za rok. Do samorzadowych I do europarlamentu nie trzeba.
          • ssabaudia Re: Eurowybory 22.05.14, 15:38
            kurde ja nawet imienny list od Pana Camerona ;D dostałam z propozycją zagłosowania na Jego partię. Chyba Chłopina się zapomniał, że ja jako emigrantka z Polski to samo ZUO , mhrok i występek. Aha i kiler na budżet Państwa.
            • nannyjo32 Re: Eurowybory 22.05.14, 16:58
              no to super bo ja myslalam ze trzeba i wyrzucilam do kosza. Jak teraz moge zglosowac, co zrobic. I na kogo bo juz teraz to nie jestem w temacie.
              • ally-t Re: Eurowybory 22.05.14, 17:44
                Nie na UKIP ;) (zarty zartami, ale jestem mega zbulwersowana 'Romanian gate'!)

Ja zaglosowalam na Lib dems, na ktorych normalnie nie glosuje, ale do EU tak, poniewaz wydaja mi sie najbardziej pro-europejscy.
                • nannyjo32 Re: Eurowybory 22.05.14, 17:54
                  no ja juz sie nie zalapie wybory sa dzisiaj:(((

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka