01.07.14, 23:38
Czy jest jakas magiczna forma ktora moge wypelnic i wyslac, by zaczac sprawe rozwodowa?
Mam dosc czekania na termin w City Advise, nie chce placic 90 funtow za pol godziny spotkania z prawnikiem, czy brac do pomocy pseudo prawnikow, ktorzy biora funtow 20. Jest jakis sposob, by sobie kliknac, sciagnac, wyslac i juz?
Ile kosztuje rozwod, taki szybki ugodowy?
Ile to trwa?
I czy mozna obejsc koszta? Slyszalam cos o kwocie 410f od jednej z pseudo prawniczek.
Ktos moze pomoc?
Obserwuj wątek
    • najma78 Re: Rozwód 02.07.14, 00:02
      www.gov.uk/divorce/overview
      £410 to court fee to start a divorce
      Pomoc w kosztach mozna dostac jesli sie spelni odpowiednie warunki.
      w linku znajdziesz potrzebne info.
      • makacjam25 Re: Rozwód 02.07.14, 10:11
        Dziekuje :)
    • andgie Re: Rozwód 02.07.14, 18:03
      Czy probowalas wikivorce?
      • makacjam25 Re: Rozwód 05.07.14, 00:49
        Nie, nie mam pojecia o czym mowisz :) mozesz przyblizyc prosze.
        • andgie Re: Rozwód 05.07.14, 13:26
          www.wikivorce.com
          Kopalnia informacji ,zajrzyj tam.
          • kalpa Re: Rozwód 05.07.14, 17:53
            Makacja
            moje doświadczenia z tutejszymi "darmowymi" prawnikami są złe. Jak zdecydowałam się z exiem na rozwód polubowny, to poszłam do prawnika, który wówczas w ramach legal help pomagał takim jak ja, zagubionym kobietom. Załapałam się na tkz. darmowe porady.
            Ale...
            pan za to berał kaskę i to spora od odpowiedniej instytucji, przeciagał moje sprawy jak mógł, a ja durna chodziłam i wierzyłam, że on naprawdę wie co robi. Po dwóch latach okazało się, że wysłał z błedem cos, co bylo uzgodnione inaczej i polka zaczeła sie od poczatku, przy czym TO JA MUSIAŁAM ZAPŁACIC ZA BŁĄD JEGO. Niestety,...
            Po kolejnym nieudanym podejściu, wściekłam się, powiedziałam mu, że tak to ja sie nie bede bawić i sama poszłam do sadu, powypełniałam wszystko, zapłaciłam i rozwód bez problemu dostałam.
            Okazało sie bowiem, że on tak wszystko liczył, żeby dośtać za mnie kase ale opłaty sadowe już musiałam płacić sama.
            Suma sumarum w niczym mi nie pomógł, bo i tak ja załatwiałam wszystko i płaciłam.
            Jego "opieka" nade mną kosztowała państwo całkiem sporo, a robote odwaliłam ja.
            Teraz z perspektywy czasu i doświadczenia, uwazam, że rozwód prosty- czyli dogadane wszystko z exem, bez żadnych problemów w sprawie dzieci mozna załatwić samemu, szybko i wcale duzo nie płacąć.
            Bo koszty sadowe do ok 400 funtów.
            Szkoda było moich nerwów i straconego czasu dla pana cwaniaka prawnika....
            • andgie Re: Rozwód 05.07.14, 18:03
              Od kwietnia tego roku nie ma juz legal help do spraw rodzinnych. Wspomniana przeze mnie strona zawiera mnostwo informacji, jak to zrobic samemu.
          • makacjam25 Re: Rozwód 07.07.14, 23:26
            Zajrzałam i zgłupiałam. Dziekuje, ale ta kopalnia wiedzy mnie troche przygniotla. Nadal niewiem jak ruszyc i jestem cala glupia.
            • kalpa Re: Rozwód 07.07.14, 23:47
              Makacja
              spróbuj tak:
              ściągnij ze strony formularz rozwodowy i wypełnij ile potrafisz sama. Nie jest trudny:)
              Jak masz koleżankę dobrze mówiącą po angielsku to pokaż jej i niech sprawdzi, a potem idx do county court w twoim mieście i pokaż. Powiedza Ci co jeszcze musisz dopełnić :)
              Piszę to z perspektywy własnej.
              Jeśli chcesz to załatwić szybko płacąc sama, to pójdzie ci szybko, serio.
              czasem warto dac tą kaske, niz np. zbierac wszystkie dokumenty swoich świadczeń socjalnych, żeby dostać jakąś zniżkę.
              Z tego, co pamietam to ok 400 funtów, płatne w kawałkach:)
              Nie bój się, to naprawde nie jest takie trudne... choćja sama padłam własnie dlatego, że się przestraszyłam tych wszystkich niejasnych dla mnie info...
              Na pewno bedziesz potrzebowała tłumaczenia przysięgłe aktów urodzenia wszystkich z was urodzonych poza UK i akt ślubu, jeśli był poza UK.
              Powolutku sobie poradzisz:)
              • makacjam25 Re: Rozwód 13.07.14, 19:41
                kalpa dziekuje :)
                ale ten dotyczacy ustalen dzieci itp. tez mam od razu wypelnic?
                • karolajna83g Re: Rozwód 14.07.14, 00:13
                  A jesli tatus nie chce spotykac sie z dzieckiem- mozna to jakos uregulowac, ale jesli rodzice nie byli malzenstwem?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka