Dodaj do ulubionych

polsko-ang wesele

09.08.14, 23:39
Dziewczyny wiem ze podobny watek byl wiec nie krzyczcie na mnie :) bo nie wszystko moglam znalezc
Cos czuje ze chyba nie doroslam jeszcze zeby wlasnemu dziecku szykowac taka uroczystosc, a mlodzi wybrali juz termin na poczatek przyszlego roku . Stracha mam okropnego.
Wesele bedzie polsko-angielskie na 60-70 osob, w sali w pubie, masza tez polsko-angielska. Nie chce poruszac spraw finansowych bo o tym bylo sporo w poprzednim watku . Szukam natomiast fajnych pomyslow wiec jesli cos wam sie szczegolnie podobalo / ktos pisal wczesniej o kieliszkach z imionami mlodych , ktore to goscie mogli zabrac ze soba/ lub przeciwnie cos wedlug was totalnie nie wypalilo piszcie prosze, bede BARDZO WDZIECZNA.
Mamy spory dylemat odnosnie placenia za alkoholu bo nie wyobrazam sobie polskiej rodziny placacej za kazdy kieliszek oraz obiadu. podobno czesto na obiad idzie najblizsza rodzina tylko a reszta tylko na impreze.
No I nie wiem jak z muzyka, bo jednak wolalabym zeby byla 'na zywo' a nie DJ I plyty. Ale tu tez nie wiem czy mozna tu znalezc kogos to poprowadzi wesele. A I jeszcze ostatnia rzecz czy jest to cos w rodzaju naszych oczepin ??
dzieki za kazdy pomysl
Obserwuj wątek
    • lucasa Re: polsko-ang wesele 10.08.14, 00:12
      My mielismy pol-ang wesele w PL wiec nie mialam takich dylematow jak opisujesz. Jezeli tylko moge podpowiedziec odnosnie mszy- jezeli macie w rodzinie osoby tzw praktykujace to moim zdaniem rodzinnie sie robi jak ktos znajomy czyta pierwsze i drugie czytanie, spiewa psalm, czyta modlitwe powszechna, kilka osob niesie dary. Fajnie jak jest ministrant w ridzinie...Jezeli rodzina jest w miare muzykalna/rozpiewana mozna wybrac piesni... My tak zrobilismy na swoj slub i ostatni chrzest i calkiem sympatycznie wyszlo.
      Mysle ze w towarzystwie pol-ang mozna by wydrukowac przebieg mszy (z czytaniami i piesniami) aby kazdy mogl wziasc udzial i sie zorientowac w ktorym miejscu sie znajduje.
    • aniaheasley Re: polsko-ang wesele 10.08.14, 09:44
      A juz zamowiona jest ta sala w pubie?
      Moze warto sie zastanowic nad wynajeciem tylko jakiejs golej sali, no powiedzmy ze stolami i krzeslami, ktora dostajecie dzien wczesniej do dyspozycji, ktora sami dekorujecie wedle uznania, sami przynosicie domowe jedzenie, sami przywozicie alkohol (po ktory czesto gesto mlodzi wyskakuja na zakupy przez kanal do Calais).

Muzyka. Nie wiem w jakiej okolicy to sie odbywa. Ale moze chcialabys wziac pod uwage wynajecie polskiego zespolu tzw. biesiadnego, ale takiego co ymca, one more night, i I will survive tez w razie czego potrafi katowac.
      W Londynie sporo takich zespolow jest, i na wesela sa rozchwytywani.
      Nie stresuj sie 'poprowadzeniem' wesela, ono sie samo poprowadzi. Pierwszy taniec mlodych jest wazny, wiadomo, potem po prostu moze leciec muzyka, byle melodyjna, i ludzie sami sie beda bawic. Nie musi byc wodzireja, ani nikogo zapowiadajacego kolejny element.
      Mozna obarczyc glownego druzbe obowiazkiem pilnowania, ze wszystkie stale punkty programu przebiegaja w kolejnosci, czyli zapowiadanie przemowy kazdej po kolei osoby, zapowiadanie, ze teraz bedzie krojenie tortu, itp.

Czy oboje mlodzi sa Polakami? Od tego 'troche' zalezy, bo jezeli nie to warto pomyslec o tradycjach weselnych z obu kultur.

W przypadku polsko-ang wesel czesto sie stosuje witanie chlebem i sola pary mlodej przez rodzicow (polskich). Dla niektorych, zwlaszcza tych bardzo swiatowych Polakow, to 'obciach' ale dla angielskiej czesci widowni to ciekawy element.

Nie do konca rozumiem instytucje polskich oczepin, ale tutaj odbywa sie rzucanie bukietu przez panne mloda za siebie. Ktora zlapie ta nastepna do zamazpojscia, motyw do znudzenia walkowany w komediach romantycznych :)

Stosuje sie prezenty dla druhen, druzbow, i rodzicow mlodych, mozna cos na nich wygrawerowac, mnostwo jest tego w internecine, poszukaj best man gifts, bridesmaids gifts, itp.

To tak na pierwszy ogien :)

• onmytoes Re: polsko-ang wesele 10.08.14, 13:21
      u nas tez bedzie mieszane i powiem Ci, ze my po prostu wybieramy sobie z obu tradycji to co nam sie najbardziej podoba i pasuje ;)
      Ja nie wyobrazam sobie polskiego weselicha ze wszystkimi jego obyczajami, ale NIESTETY tutejsi przyjaciele strasznie sie na to napalili. Dla nas przyspiewki typu "Kto urodzony w styczniu" i "Gozka wodka" to obciach na calego ;P dla nich niesamowita atrakcja, na ktora nie moga sie doczekac i juz cwicza hahaha! Wiec pewnie jako taki gest w ich strone bedziemy musieli chociaz te jedna nieszczesna przyspiewke odstawic, co w sumie moze byc nawet zabawne. Ale na oczepiny nie ma mowy, za stara juz jestem i do mojego imagu nie pasuje :P

Co do Twojego dylematu placenia za alkohol i obiad, wydaje mi sie, ze goscie z PL moga byc nieco zszokowani. Ja pamietam, ze bylam, gdy 15 lat temu po raz pierwszy bylam na wypasionym angielskim weselu na zamku w Leeds- goscie dostali po kieliszku szampana a za reszte musieli placic sami. W PL placi sie nawet za noclego i transport gosci, tutaj raczej goscie organizuja to na wlasna reke, robia lift share itp.
      Moim zdaniem bardzo dziwnie i niezrecznie byloby, jesli czesc gosci, tych angielskich mialaby placic za alkohol a goscie z Polski nie.
      • steph13 Re: polsko-ang wesele 10.08.14, 14:39
        Bylam tutaj kiedys na wlosko-angielskim weselu, gdzie mlodzi rozwiazali kwestie alkoholu finansujac szampana I wina na caly wieczor, natomiast o 22.00 otworzyl sie platny bar dla tych spragnionych piwa czy czegos mocniejszego. Nikt nie narzekal.
        • alamala4 Re: polsko-ang wesele 11.08.14, 00:59
          Dzieki dziewczyny
          Jestesmy wlasnie po pierwszym spotkaniu ze swatami i wstepnym omowieniu. no I postanowilismy zrezygnowac z 'polskiego' blogoslawienstwa w domu bo mlodzi chca spotkac sie dopiero w kosciele ( cora prowadzona bedzie przez malzonka), ale zostawimy witanie chlebem I sola. A na alkohol zastawimy zastaw zeby do pewnej godz nikt nie placil.
          Tyle wiem jak na razie :)
          • robak.rawback Re: polsko-ang wesele 11.08.14, 23:18
            co ja ostatnio widizalam na weselu w uk - pzyjecie w jakiejs takiej a la drewnianej remizie, przystrojenie i snacki - niebieskie cup cakes i jakies misie harribo - no po prostu oslablam z wrazenia.
            • robak.rawback Re: polsko-ang wesele 11.08.14, 23:19
              dodam moze jeszcze ze ludzie nie wiesniaki ale calkiem na poziomie, wyksztalceni ....

robak.rawback napisała:

> co ja ostatnio widizalam na weselu w uk - pzyjecie w jakiejs takiej a la drewni
              > anej remizie, przystrojenie i snacki - niebieskie cup cakes i jakies misie harr
              > ibo - no po prostu oslablam z wrazenia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka