Dodaj do ulubionych

babcia w uk

17.08.14, 13:39
witam zastanawiam sie od czego zaczac:) moja mama mieszka zemna ma 65 lat. puki co jest zdrowa (miala kilka operacji na kregosłup) ale ogolnie jest zdrowa:). narazie nie wraca do polski tylko pomaga mi z dzieciakami. chciałąbym zapisac mame do gp ,nin . niewiem zupelnie jak sie zabrac za to bo ja mam 9lat nin i niepamietam. czy mama moze dostac jakies dofinansowanie? poniewaz nie pobieram zadnego benefitu ( za duzo zarabiamy) mama by miala jakas extra kase.
Obserwuj wątek
    • botu Re: babcia w uk 17.08.14, 14:28
      Chyba mam déjà, bo głowę bym dała, że już widziałam dokładnie takie samo pytanie...

Możesz mamę zapisać do GP, NIN nie jest potrzebny.

Ale dofinansowanie? Jeśli nigdy tu nie pracowała ( w sensie płacenia podatków), to nie bardzo widzę z jakiego tytułu.
      Zapłać jej za pracę przy Twoich dzieciach i już będzie miała swoje pieniądze...
      • botu Re: babcia w uk 17.08.14, 14:39
        Aha, tutaj możesz sprawdzić - może przysługuje jej darmowy bilet na komunikację miejską
        www.gov.uk/apply-for-elderly-person-bus-pass
      • steph13 Re: babcia w uk 17.08.14, 14:40
        Chyba tylko ty mozesz babcie dofinansowac placac jej za opieke nad dziecmi.
      • botu Re: babcia w uk 17.08.14, 15:19
        botu napisała:

> Chyba mam déjà, bo głowę bym dała, że już widziałam dokładnie takie samo p
        > ytanie...

A przepraszam, to nie byłaś Ty i nie na tym forum.
        Pyza mi przypomniała o regionalnym portalu i jego forum
        bham.pl/forum/viewtopic.php?f=1&t=14170&p=137355&hilit=dofinansowanie#p137355
    • pyza_uk Re: babcia w uk 17.08.14, 14:50
      Jesli twoja mama ma emeryture w PL to moze zlozyc wniosek o jej przeslanue co miesiac do UK. Albo - a tak jak pisza dziewczyny - zaplac jej za opieke nad dziecmi.

bham.pl/poradnik/finanse/emerytura/2134-pobieranie-polskiej-emerytury-w-uk

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka