Dodaj do ulubionych

angielski dla dzieci

05.11.14, 12:47
Dziewczyny,

chcialabym zapisac dzieciaki w wakacje na naukę jezyka angielskiego, chce przyjechać z nimi na 3 miasiace do anglii w tym celu. Poradźcie jak to najlepiej zorganizować, mam na mysli czy sa jakies szkoly na miejscu ktore to organizuja, czy lepiej wybrac sie na kurs z polski. Zalezy mi na jak najnizszym koszcie. Moze macie takie doswiadczenia albo cos slyszalyscie.
Obserwuj wątek
    • yskyerka Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 12:41
      A w jakim wieku masz dzieci i jaki jest ich poziom angielskiego? Muszą być typowe lekcje czy mogą być jakieś kluby wakacyjne? (coś w rodzaju naszych półkolonii)
      Masz w Anglii jakąś rodzinę albo znajomych, blisko których chcesz mieszkać, czy jest ci obojętne, do jakiego miasta jedziesz?
    • livia25 Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 13:23
      generalnie jest mi obojetne gdzie pojade, nikogo nie mam
      dzieci to prawie 5 lat i 8 lat ( w wakacje przyszle tyle beda mialy) i ich znajomosc jest prawie zadna
      chcialabym zeby uczeszczaly przez 3 miesiace na intensywny angielski, a potem wracamy do polski - w perspektywie mamy wyjazd na pare lat do anglojezycznego kraju, wiec chcialabym zeby mialy wczesniej stycznosc z jezykiem, a ja w wakacje bede miala 3 miesiace wolne to moge z nimi na taka intensywna nauke pojechac, potem bedziemy kontunuowac w polsce

fajnie jakby chodzily zarowno na zwykle lekcje jak i na jakas zorganizowana opieke, zeby oprocz lekcji zwyklych mialy tez kontakt z innymi dziecmi i codziennymi sytuacjami, moze cos w stylu pol kolonii
      ja tez sobie wtedy jakis kurs tez znajde i sie podszkole

z polski jak szukalam to wszytko jest mega drogie i nie proponuja nam takiego 3 miesiecznego intensywnego programu, oczywiscie zadje sobie sprawe ze i tak to bedzie duzo kosztowac, ale wydaje mi sie ze bardziej sie oplaca zrobic to na wlasna reke niz przez jakas szkole
      tyle ze zielona jestem i nie wiem jak to funkcjonuje w anglii
      • plain-vanilla Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 13:46
        Nie znam sie za bardzo, ale czy aby na pewno bedzie taniej przyjechac do UK, mieszkac w hotelu czy B&B, wyzywic siebie i dzieci przez 3 miesiace, oplacic wszystkie dojazdy i inne koszty? Plus jeszcze koszty kursow. Chyba, ze planujesz wynajac jeden pokoj.
        • livia25 Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 14:02
          planuje wynajac mieszkanie jakies, choc wiem ze moze byc ciezko bo na krotki okres, pewnie nie powinnam tego mowic przyszlemu wynajmujacemu
          • plain-vanilla Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 14:18
            Dla mnie to bez sensu.
            • livia25 Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 14:37
              ale czemu bez sensu?
              • livia25 Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 14:44
                poprostu jade na 3 miesieczne wakacje do uk i przy okazji chce zeby moje dzieci nauczyly sie w tym czasie angielskiego, to tak samo jakbym planowala sie tam przeniesc tylko postanowilam wyjechac w czerwcu zeby dzieciaki pochodzily na angielski zanim pojda do szkoly, to w kazdej z tych sytuacji potrzebuje kursow i zorganizowanej opieki dla dzieci w wakacje, zeby im zapewnic latwiejszy start w anglojezycznym srodowisku, roznica jest taka ze docelowo nie bede mieszkac w anglii tylko innym anglojezycznym kraju a zeby nie rujnowac roku szkolnego chce na jakis czas wrocic do pl zanim przeniesiemy sie na stale
          • botu Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 15:05
            livia25 napisała:

> planuje wynajac mieszkanie jakies, choc wiem ze moze byc ciezko bo na krotki ok
            > res, pewnie nie powinnam tego mowic przyszlemu wynajmujacemu

W sensie wynająć na pół roku (takie tu są zazwyczaj umowy) i nie mówić, że się zwiniesz po 3 miesiącach? Bardzo uczciwie...
            Umowa będzie dalej obowiązywać, więc właściciel Cię obciąży za ten pozostały czas.
            Plus będziesz miałą trudności z odzyskaniem depozytu, czyli dodatkowego miesięcznego (co najmniej) czynszu.
            A zacząć trzeba od tego, że wcale nie tak znów łatwo coś wynająć bez tutejszego credit check - właściciele/agencje się chronią przed takimi uczciwymi inaczej...
            • livia25 Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 15:15
              prawdopodobnie zaraz po mnie przyjedzie moj maz na angielski, wiec kontynuacje zachowamy....
              • livia25 Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 15:28
                a poza tym zamiast kasliwego tonu wystarczy napisac ze na krocej nie wynajmuja, skad mam to wiedziec, nie wynajmowalam nigdy mieszkania w uk
                w polsce wynajmujesz na ile chcesz jak sie dogadasz z wlascicielem
                • botu Re: angielski dla dzieci 07.11.14, 01:22
                  livia25 napisała:

> a poza tym zamiast kasliwego tonu wystarczy napisac ze na krocej nie wynajmuja,
                  > skad mam to wiedziec, nie wynajmowalam nigdy mieszkania w uk
                  > w polsce wynajmujesz na ile chcesz jak sie dogadasz z wlascicielem

No ale ja się odniosłam do tego:

> > moze byc ciezko bo na krotki okres, pewnie nie
                  > > powinnam tego mowic przyszlemu wynajmujacemu

co nie wyglądało na dogadywanie się z właścicielem...

Istnieją krótsze wynajmy choć 6 miesięcy to standard dla celów mieszkaniowych, nie urlopowych.
                  Ale urlopowe stawki za to wychodzą wyższe, oczywiście.
                  Istnieje też wynajem okazjonalny, np. podnajem od ofiar 6 miesięcznych umów, którym plany się zmieniły w tzw. międzyczasie - bo co do zasady tych umów nie można wcześniej rozwiązywać.
                  Tu masz proste wyjaśnienie dlaczego
                  londynek.net/ukipedia/article?jdnews_id=2589495
              • szczur.w.sosie Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 15:28
                Można jeszcze wynająć jakiś holday cottage. Lepiej niż półroczna umowa...
                Taki miesiąc to (z tych tańszych, dalej od miasta) 1500-2000.
                • effie1980 Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 15:51
                  Jak wynajmniesz holiday let na trzy miesiace to mozesz negocjowac cene I zjechac sporo w dol, odchodza wlascicielowinkoszty manipulacyjne plus jakies wolne okresy. Warto sprobowac. Jest tez opcja short let.
        • livia25 Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 14:29
          jesc musze zarowno tu jak i tam wiec tego nie licze, zarowno dojazd mnie nie przeraza raz pojade i potem raz wroce
          najwazniejszy koszt to wynajecie mieszkania i koszt kursow
          ewentualnie myslalam o np. przedszkolu wakacyjnym czy wlasnie polkoloniach dla starszego dziecka
          tak jak w polsce w wakacje mozna zapisac na taka zorganizowana forme opieki

uwazam ze to im da wiecej niz rok nauki w polsce i zdobede podstawy aby nie czuc sie calkiem obco w innym kraju, jak pojda do szkoly
          • project-365 Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 14:44
            No z tym wyżywieniem byłabym ostrożna, tu kilogram schabu kosztuje Ł20 a w Polsce Ł5/6.
            Ogólnie jest sporo drożej.
            Z mieszkaniem też nie popadałabym w entuzjazm, wynająć na krótko = drogo, wynająć na długo, też drogo i do tego co najmniej na pół roku. Do tego trzeba doliczyć kaucję w wysokości sześciotygodniowego czynszu, podatki i opłaty za en, gaz, wodę.
            Przedszkole dla dziecka ok 900/1000 funtów za miesiąc. Są szkółki popołudniowe dla dzieci, koszt ok 150 funtów miesięcznie, przeważnie trzeba wpłacić bezzwrotne wpisowe w wysk ok miesięcznej opłaty.
            Kursy dla dorosłych tyle co przedszkole dla dziecka.
            Jeżeli chciałabyś oszczędzić, to najrozsądniej posłać dziecko w Polsce do native speaker'a. Ja tak zrobiłam.
            Na wakacje owszem fajnie przyjechać, ale tanio to nie będzie :)
            • kurczakwanda Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 15:00
              Moge Ci napisac z perspektywy Londynu o kosztach. Mieszkanie 2 sypialnie okolo ?1300-1500 za miesiac plus oplaty, taniej bedzie wynajac pokoj, mysle ze ?150-200 za tydzien moze sie udac. Musisz pamietac ze tu rok szkolny wyglada inaczej, moja corka w tym roku szkolnym skonczy nauke 17go lipca. Oznacza to ze wszelkie kluby dla dzieci rozpoczna sie po tym terminie. Przykladowo moje dzieci chodzily na polkolonie tenisowe od 10-12:30 ?100 za tydzien za dwojke (cena dla czlonkow klubu). Niedaleko nas jest takie centrum edukacyjne dla dzieci i doroslych, ostatnio w podobnej sprawie tam pytalam i maja jakies kursy ang dla dzieci 2h dziennie ?7/h, bylaby to jakas opcja na zapelnienie dnia jezykiem angielskim. Poza tym bezposrednio w takim centrum musialabys popytac, moze moga zaproponowac cos innego. Nie pamietam nazwy, ale bede przejezdzala autem potem to zobacze.
              Przedszkole nie wchodzi w gre, tu 5latki chodza juz do szkoly, poza tym dobre przedszkole kosztuje w Londynie okolo ?60/dzien.
              Pamietam tez ze kiedys syn mojeo meza, ktory na codzien mieszka w Pl, chodzil na calodniowe polkolonie gdzies na Wimbledonie, mial wykupiona tam dodatkowo godzine nauki ang dziennie i to kosztowalo cos kolo ?300/tydzien (to bylo ze 4 lata temu :)
              Tak z ciekawosci ile kosztuje taki oboz jezykowy wykupiony w P?l
              • livia25 Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 15:13
                np. 3200 funtów za 4 tygodnie za jedno dziecko, drugie dziecko wtedy kosztuje troche taniej
                mnie interesuje wyjazd wlasnie w lipcu (chce zachaczyc o wrzesien i wrocic dopiero w pazdierniku)

to sprawdz prosze bo to by bylo bardzo pomocne
            • livia25 Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 15:03
              jestem swiadoma ze tanio nie bedzie, mimo to chcialabym to zrobic
              wiem jakie sa ceny zywnosci bo juz pare razy bylam, chcialabym poprostu poznac opcje jakie mam
              czyli czy mozna znalezc przedszkole dla dziecka w wakacje, czy mozna znalezc polkolonie dla starszego dziecka, gdzie tego szukac ? jaki jest mniej wiecej koszt? nie musze posylac dzieci na caly dzien albo codziennie, a to powinno byc tansze
              kto i w jaki sposob organizuje zajecia jezykowe dla dzieci?, gdzie tego szukac?
              jak wynajme mieszkanie to mam luz bo moge zostac dluzej albo krocej, jak bede uwazac

a jak sprawdzalam to i tak powinno byc tansze niz zorganizowane kursy angielskiego z polski gdzie za kazda osobe musze placic oddzielnie, to wyjdzie majatek, chce poprostu jednym sumptem cala rodzine przeszkolic z angielskiego, w najbardziej sprzyjajacych do tego warunkach, czyli w anglojezycznym srodowisku, wydaje mi sie to warte zachodu i najbardziej efektywne
              • kurczakwanda Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 15:07
                Zobacz moj post powyzej, znajdziesz tam kilka szczegolow. Szczerze mowiac musisz byc przygotowana na wydatki lekko £3000-4000 za miesiac jesli chodzi O Londyn
                • espionka Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 15:32
                  mozesz zapisac na kolonie PGL. Widzialam ze maja w ofercie wyjazdy rodzinne (nie wiem czy akurat PGL). Z doswiadczenia wiem ze trudno jest znalezc kurs j. angielskiego dla dziecka ponizej 16 lat (byc moze w Londynie prosciej). Dom mozesz wynajac na 6 miesiecy, jesli bedziesz w nim zamieszkiwac 3 miesiace przez pozostale 3 miesiace rowniez bedziesz musiala placic za wynajem.
                  • livia25 Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 15:41
                    ja znalazlam tylko dwie szkoly obejmujace dzieci ponizej 7 roku zycia, ceny podobne bo 800-850 tygodniowo za dziecko, drugie dziecko 500 funtow

no nic zobaczymy co mi tutaj jeszcze poradzicie i zobacze co sie bardziej oplaca w takim razie i czy mnie to organizacyjnie nie przerośnie

choc docelowo wolalabym jednak wynajac mieszkanie i byc nie zalezna, niz jechac na zorganizowany kurs....
                  • steph13 Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 15:43
                    Skontaktuj sie moze z www.thameslc.co.uk (Thames Language and Culture). Wlascicielka firmy jest od dobrych 20 lat Polka wiec latwo sie dogadasz. Organizuje przyjazdy mlodziezy na kursy jezykowe, w celach turystycznych itp. Wiem ze czesto umieszcza polskie dzieci w angielskich tzw host families, rowniez z dziecmi, aby dac maksymalny kontakt z jezykiem. Nie jestem pewna jednak, czy twoje dzieci nie sa na to za male.
    • espionka Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 15:42
      jesli chodzi o polkolonie czyli tzw. holiday clubs to odbywaja sie podczas ferii szkolnych. W osrodkach sportowych, szkolach, niektore organizuje counsil, inne firmy prywatne. Informacje znajdziesz w internecie, na stonach gazetek Families, Primary Times. Koszt holiday club u nas to 19-40 funtow/dzien.
      • espionka Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 15:44
        council mialo byc
    • glasscraft Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 15:52
      www.skola.co.uk/junior_english_Regents_Summer.html#efe
    • effie1980 Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 15:57
      Wpisalam w wyszukiwarke intensive summer English courses for children I my wyskoczylo sporo ofert. Przejrzyj I zobacz czy cos spelnia twoje warunki. Mysle, ze najtrudniej bedzie ci zgrac terminy.
    • lianis Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 20:59
      Kiedys szukalam dla znajomych ktorzy mieli bardzo podobny plan jak ty i mozesz znalezc osoby ktore ucza cie angielskiego prywatnie u siebie w domu, w tym masz tez zamieszkanie u nich, wyzywienie, plus jakies dodatkowe atrakcje, no i ciagly kontakt z jezykiem, nie byla to tania opcja, ale przy trzech osobach i dluzszym pobycie byly znizki.
      • livia25 Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 22:08
        ale szukalas ich w internecie? czy wsrod znajomych, zebym wiedzialam w ktorym kierunku szukac
        • lianis Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 22:11
          W internecie, ale to bylo juz dobre 3 lata temu
          • livia25 Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 22:26
            a ci znajomi nie maja jakis namiarów, no nic poszukam sobie w takim razie, ale jakby ci sie cos przypomnialo to daj znac
    • livia25 Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 22:22
      dziewczyny dzieki za rozjasnienie, oczywiscie jak cos jeszcze wam przyjdzie do glowy to prosze piszcie
      • carmelaxxx Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 22:40
        szczerze mowiac dzieci w 3 mies nie naucza sie mowic, zazwyczaj wlasnie dzieci te pierwsze 3-6 mies bardziej osluchuja sie z jezykiem i dopiero po tym czasie zaczynaja mowic. Mowie z doswiadczenia ze swoimi dziecmi i po obserwacjii dzieci znajomych. Wakacje trwaja tutaj tylko 6 tyg wiec dla starszego dziecka bedzie problem cos zorganizowac w czasie jak jest szkola. Zreszta dla mlodszego tez bo tutaj dzieci zaczynaja szkole jak maja 4-5 lat.
    • mama-123 Re: angielski dla dzieci 06.11.14, 23:55
      To bedzie bardzo, bardzo kosztowne.
      • iza.40 Re: livia25 07.11.14, 11:54
        czegoś tu nie rozumiem , czy chcesz przyjechać tu z noworodkiem czy za jednym zamachem poród i lekcje angielskiego w Anglii? forum.gazeta.pl/forum/w,251035,154883488,155366972,Re_nasze_tp.html
        a może maleństwo zostanie z mężem w Polsce?
        • livia25 Re: livia25 07.11.14, 13:16
          widze ze zostalam przeswietlona....:) czuje sie jak jakis minister, albo moze robie cos strasznego tylko nie zdaje sobie z tego sprawy:)

tak zamierzam przyjechac z poltora miesiecznym dzieckiem, nie zamierzam rodzic w anglii, ale nie istotne jest to chyba dla tego watku??????
          choc powoduje to ze dlatego obstaje za wynajeciem wlasnego mieszkania no i dlatego bede miec czas na wojaze po swiecie
          • plain-vanilla Re: livia25 07.11.14, 13:26
            Za te pieniadze, ktore wydasz tutaj, to w Polsce bedziesz miala na lekcje z nativem przez pol roku albo wiecej. Jak juz pisala jedna z dziewczyn, dzieci sie nie naucza mowic przez 3 miesiace, do tego wakacje tutaj sie nie pokrywaja z wakacjami w PL. Dziecka 5-letniego nie wyslesz do przedszkola ani prywatnego ani zadnego, bo takie dzieci juz chodza do szkoly. Dla mnie to strata czasu i pieniedzy, ale jak masz obie rzeczy, to juz tylko twoja sprawa de facto.
            Dodam, ze moim dwom bratanicom zalatwilam dwutygodniowy pobyt u rodziny angielskojezycznej, dziewczyny mowily po angielsku i uczyly sie intensywnie, mialy wtedy 12 i 14 lat. Mialo to sens, bo naprawde odblokowaly sie z mowieniem i skorzystaly.
            Dziecko 5 i 8 lat skorzysta, kiedy zaczniesz do nich mowic w domu po angielsku, wlaczac wylacznie angielskojezyczne bajki, czytac wylacznie po angielsku, to samo gry i zabawy. Minority language at home sprawdza sie swietnie i mieszkajac w PL mozna stosowac mowienie po angielsku w domu do dzieci. Poza domem polski.
            Dla mnie ten wyjazd to mialby sens dla ciebie i meza. Z dwojka malych dzieci i niemowlakiem, powtorze sie znowu - bez sensu.
            • livia25 Re: livia25 07.11.14, 13:45
              dziewczyny jestem wdzieczna za wszelkie rady i czekam na wiecej:)

ale pozwolcie ze sama ocenie co ma sens a co nie, i nie zamierzam w detalach opisywac mojej systuacji, motywacji, stanu majatkowego i rodzinnego bo to nie jest istotne dla tego watku

ja poprostu potrzebuje informacji ktore sa oczywiste dla miejscowych a dla mnie nie, bo ich nie wyczytam z internetu, chociazby dziekuje za post kurczakwandy ktora opisujac swoja sytuacje podpowiedziala mi ciekawe rozwiazania
              • glasscraft Re: livia25 07.11.14, 14:17
                www.britishcouncil.pl/angielski/kursy-dla-dzieci
    • yskyerka Re: angielski dla dzieci 07.11.14, 18:17
      Poza Londynem będzie taniej. Jeżeli poszukasz ofert mieszkań/domów w miastach, w których są duże uniwersytety, możesz znaleźć coś i na trzy miesiące, bo studenci często wyjeżdżają na wakacje i domy stoją puste. Niektóre agencje nie biorą depozytu, ale trzeba uważać, bo studencki standard mieszkań często nie nadaje się dla osób z małymi dziećmi.

Kiedy już zdecydujesz się na miasto (i okolicę), na 6 tygodni wakacji możesz poszukać "playscheme" albo "holiday club". Poza wakacjami może "childminder"? Poszukaj kogoś, kto zajmuje się głównie dziećmi szkolnymi, bo wtedy przez tych 6 godzin szkoły opiekunka będzie mogła poświęcić się twoim dzieciom, a po 15 dzieciaki będą miały towarzystwo do zabawy.
      • iza.40 Re: angielski dla dzieci 07.11.14, 19:09
        Z tak małymi dziećmi wybrałabym miasteczko z domkami letniskowymi ogrzewanymi
        www.static-caravan.co.uk/caravan-holiday-parks.htm tylko sprawdz które oferują pralkę , pościel i wyposażenie kuchni. W okolicy poszukaj childminder ( koszt ok 3,5 funta za godz. za dziecko. Tak to chyba najlepsza opcja. Przydałby się także samochód , autobusy i taksówki są drogie .
        Kiedyś przyjechała do mnie koleżanka z dziećmi. Chłopca w wieku 10 lat zapisałam do szkoły od połowy czerwca do połowy lipca. Z młodszym chodziła na zabawy dla maluszków i mam.
        • robak.rawback Re: angielski dla dzieci 07.11.14, 21:55
          czy ja dobrze zrozumialam? - przyjezdzasz na wakacje czyli kolo czerwca 2015 zeby sie uczyly przez 3 imesiace zeby od razu na jesien 2015 poszly do angielskiej szkoly? o to chodzi?

czy po tych 3 miesiacach wracaja do polski? i co dalej?

5 latek jest za maly zeby przez 3 miesiace nauczyc sie mowic etc - tak jak dziewczyny powiedzialy troche sie oslucha cos zakuma - pare piosenek bedzie spiewal - to jest dla mnie kompletny bezsens zeby wydawac w anglii tysiace funtow - na 3 miesiace wyzywienia, czynsz, wynajem, lokalny transport, po to zeby 5-latek nauczyl sie spiewac 'head shoulders knees and toes' albo 'old macdonald had a farm' za taka kupe pieniedzy jak tu wydasz - kompletnie sie nie oplaca.

jesli glownym powodem jest zeby dzieci zalapaly cos z angielskiego - duzo lepsze jest intensywne 3 miesiace w polsce z native speakers oraz z polskim nauczycielem angielskiego
          wez pod uwage ze 5 latek nie bedzie sie aktywnie uczyl przez pol dnia - jest za maly na to - wiec to nie tak jak juz wyzej ktos powiedzial ze przyjdzie starsze dziecko zdolne do logicznej nauki - i z jednej strony sie oslucha z grupa dzieci, a potem jeszcze tego samego dnia pojdzie zrobic prace domowa - i bedzie intensywnie. a potakich paru giodzinach z native speaker - puszczasz w domu bajki po angielsku zeby dzieciak zalapal jak sie bawi klockami etc

5 latek nie bedzie sie sam douczal wiec o wogole odpada. 5 latek to tylko zabawy. - wynajmij native speaker na pare godzin dziennie dla dzieciaka w poslce - nie ch sie bawi z nim po angielsku - dzieciak sie oslucha -
          osmiolatek jak sie z nim usiadzie to cos porobi podstawowego pisanie czytanie etc zabawy a potem tez glownie osluchanie - moze sie da razem ich polaczyc zeby razem mieli zajecia - ale byc moze sie nie da.

nie wiem jak ci to wyjdzie finansowo ale podejrzewam ze bedzie w polsce duzo taniej.
          jak pojedziesz na wykupione szkole jezykowa tom oze sie okazac ze sa polacy w grupie - a to zle bo dzieciaki sie moga podobierac w podgrupki narodowosciowe i beda konwersowac po polsku - wiec sie dowiedz z czego sie skladap ozostala grupa - jesli sie upierasz na wyjazd.
          sila rzeczy jak masz grupe to uwaga nauczycieli nie skupia sie tylko na twoim dziecku tylko na wszystkich, wiec nie jest to tak oczywiste jakby sie wydawalo jesli chodzi o wynik takiego 'osluchiwania sie'
          jak masz wynajetego osobistego nauczyciela to jest skupiony tylko na twoim dziecku.
          • livia25 Re: angielski dla dzieci 07.11.14, 22:32
            maja się osłuchać z angielskim, nie oczekuje ze będą mówić czytać i pisać
            potem wracamy żeby nie zaburzać roku szkolnego, bo w planach mamy wyjazd do anglojęzycznego kraju ale dopiero gdzieś za rok mniej więcej
            a nie chce żeby zostały wrzucone na głęboką wodę, jak już wyjedziemy
            jak wrócimy to będą miały dalej lekcje języka angielskiego w Polsce celem kontynuacji

generalnie tu w Polsce zamierzam im zorganizować język angielski swoja droga, przed wyjazdem wakacyjnym jak i po powrocie, wiec jest szansa ze nie będą aż tak zielone jak wyjada
            • carmelaxxx Re: angielski dla dzieci 08.11.14, 00:13
              z tym native speakerem super pomysl a za to co zostanie mozna pojechac na mega wycieczke czy do uk czy innego kraju wykorzystac nabyte umiejetnosci. Ogolnie organizacyjnie twoj pomysl jets niewypalem ze wzgeldu na tutejszy rytm edukacyjny do ktorego przystosowuja sie doslownie wszystkie instytucje zwiazane z dziecmi.
              • iza.40 Re: angielski dla dzieci 08.11.14, 09:06
                Dziewczyny może livia25 ma tyle kasy ( nic o niej nie wiemy ) ,że stać ją na taką wyprawę. My liczymy się z każdym groszem , ciężko pracujemy a są ludzie którym łatwo przychodzą pieniądze. Tak myślę bo skoro chce wyjechać z tak malutkim dzieckiem to chyba bedzie mieć jakąś opiekunkę ze sobą, nie sądzę że przyjechała z 3 dzieci sama . Różnie bywa przecież, inny klimat, mogą być chore , etc.
                • mama-123 Re: angielski dla dzieci 08.11.14, 09:22
                  Moze livia to zona jakiegos polityka np z PiS_u. Ostatnia afera pokazuje jak latwo mozna pobrac pieniadze z sejmu na konferencje w Madrycie i nigdy sie na nia nie stawic.
                • liley11 Re: angielski dla dzieci 08.11.14, 09:31
                  A ja uwazam, ze jest to dobry pomysl, tylko ze dla odwaznych i chcacych zadac sobie trud z organizacja takiego wyjazdu.
                  Sa tutaj kluby wakacyjne. Kosztuja orientacyjnie od £100 za tydzien za dziecko do £100 za dzien za dziecko. I zaczynaja sie dopiero od konca lipca, kiedy konczy sie tutaj rok szkolny.

Lekcje angielskiego mozna przerabiac online. Moze poszukaj ofert zamieszkania przy angielskiej rodzinie w zamian za opieke nad ich dziecmi w trakcie wakacji? Dzieci beda mialy towarzystwo i bedzie to dla nich mniej stresowa sytuacja, niz wrzucenie do klubu wakacyjnego?
                  Tutaj sa rodziny, ktore przyjmuja studentow zagranicznych w trakcie roku szkolnego/studenckiego. W trakcie wakacji maja wolne pokoje- i nie maja dochodu. Oplata jest rzedu £150 za tydzien z wyzywieniem dla studenta. W tej sytuacji mozecie sie dogadac. Moge sie zapytac kolezanki, gdzie szukac takich rodzin, jesli chcesz?

Mozesz poszperac na netmums.net i tam "sie oglosic"- moze znajdziesz chetna rodzine?

Pozdrawiam
                  • liley11 Re: angielski dla dzieci 08.11.14, 09:40
                    By the way: moja znajoma w Polsce przyjmuje studentow z wymiany wlasnie po to, aby jej rodzina mogla cwiczyc jezyki - angielski, hiszpanski, wloski. Dzieci chlona jak gabki. Oprocz tego maja lekcje jezykow w szkole. Teraz przychodzi student hiszpansko jezyczny i bawi sie z jej dziecmi. Tym razem nie mieszka u nich.
                    • plain-vanilla Re: angielski dla dzieci 08.11.14, 11:09
                      Widze sporo roznice w przyjeciu pod dach 1 studenta. Tu mowa o mamie z dwojka malych dzieci oraz 2 miesiecznym niemowleciem. Chyba nie zaoferujesz im pokoju? Raczej aneks. I owszem mozna sie oglosic na gumtree i netmums, ze szuka rodziny. Duzo osob moze juz odstraszyc wizja 3 malych dzieci.
                      • liley11 Re: angielski dla dzieci 09.11.14, 09:51
                        Niemowleciem?!!! Zrozumialam ze mowa o dwojce dzieci w wieku 5 i 8 lat. To mialoby sens. Nie czytalam calego watku, bo czasu nie mialam. a psa i akwarium tez bierze?
                        • project-365 Re: angielski dla dzieci 09.11.14, 11:49
                          No a z niemowlęciem dlaczego niby nie ma sensu? Po co krytykujecie i oceniacie, Wasze dzieci, też kiedyś były niemowlętami i mieszkały z Wami w Anglii, starsze dzieci zaprowadzałyście do szkoły i na zajęcia, jeździłyście po zakupy i na wczasy, jakoś żyjecie, Wasze dzieci również, jak się domyślam, mają się dobrze. Mam znajomą, która urodziła syna w maju, a w lipcu pojechali na dwumiesięczne wczasy pod namiot, i tak do "dorosłości" chłopaka jeździli co rok.
                          I po co ta złośliwość o akwarium i psie. Ja wprawdzie rybek nie mam, ale psa targam za sobą wszędzie. Jak hotel czy inny cottage nie zezwala na pobyt psa, to rezygnuję z jego usług.
                          • robak.rawback Re: angielski dla dzieci 09.11.14, 19:07
                            ale my sie odnosimy do tego w jakim stopniu dzieci skorzystaja naukowo-jezykowo z tego wyjazdu - i dlatego ten lekki sceptyzm, zwazywszy ze w pierwszym poscie sama mowi ze zalezy jej na niskim koszcie. wiec my mowimy co sie oplaca finansowo, jak zamierza wszystkie troje dzieci ze soba miec i sama to obslugiwac i jak to sie bedzie mialo do praktycznych korzysci edukacyjnych, biorac pod uwage wydane pieniadze vs zwrot w postaci nie za mocno kumajacych po angielsku 5-8 latkow.
                            jak ma kase to niech przyjezdza i sie bawi przez 3 miesiace, jak sie szczypie z kasa to inwestowac w nauke w pl, z czego wiekszy naukowy zysk i mniejszy koszt.
                            w takim tonie ta wypowiedz jakby nam te przyjezdzajace pieciolatki jedzenie ze stolu odbieraly.
                          • steph13 Re: angielski dla dzieci 10.11.14, 11:52
                            Ja wprawdzie rybek nie mam, ale psa ta
                            > rgam za sobą wszędzie. Jak hotel czy inny cottage nie zezwala na pobyt psa, to
                            > rezygnuję z jego usług.

How sad is that?
                            Moze pora poszukac partnera?
                            • project-365 Re: angielski dla dzieci 10.11.14, 12:10
                              steph13 napisała:

> How sad is that?
                              > Moze pora poszukac partnera?

Szukaj, szukaj, z całą pewnością poprawiłoby to twoją wyjątkowo niską samoocenę :)
                        • project-365 Re: angielski dla dzieci 09.11.14, 21:57
                          liley11 napisała:

> Niemowleciem?!!! Zrozumialam ze mowa o dwojce dzieci w wieku 5 i 8 lat. To mial
                          > oby sens. Nie czytalam calego watku, bo czasu nie mialam. a psa i akwarium tez
                          > bierze?

To brzmi nawet jakby pies i rybki miały zabrać liley11 przestrzeń życiową nie tylko jedzenie ze stołu :/
                          • mama-123 Re: angielski dla dzieci 09.11.14, 22:19
                            Swiezy nick moze oznaczac, tylko jedno.
                            • project-365 Re: angielski dla dzieci 09.11.14, 22:57
                              Mianowicie co? Możesz rozwinąć myśl?
                              • mama-123 Re: angielski dla dzieci 09.11.14, 23:01
                                Nozyce i stol
                                • project-365 Re: angielski dla dzieci 09.11.14, 23:15
                                  No cóż, bardzo interesujące...
    • livia25 Re: angielski dla dzieci 11.11.14, 20:12
      widze ze moj watek nieco odbiegl od sedna sprawy...

coz opiekunki nie potrzebuje, przeciez pracowac nie bede!, daje rade na codzien funkcjonowac z dziecmi w Polsce bez opiekunki - w Anglii tez pewnie dam rade

zreszta nie wiem szczerze mowiac co jest takiego szokujacego, a nawet jakbym wziela ze soba jeszcze pol rodziny i cala menazerie to co to zmienia? tylko tyle ze musze miec wlasne mieszkanie i tyle, ale nadal potrzebuje info co na miejscu z dziecmi starszymi

po drugie to ja nie zakladam ze mnie to bedzie kosztowac 500 funtow za miesiac, sprawdzam tylko czy to sie da ogarnac za mniej niz koszt zorganizowanej nauki angielskiego

zreszta ja sie pytam wstepnie, zrodzil mi sie taki pomysl, bo bede miala czas go zrealizowac i mam czas sie do niego przygotowac zawczasu
      aczkolwiek nie wiem jeszcze w jakiej formie to zrobie, po to was sie pytam co radzicie i jak to zrobic zeby bylo jak najtaniej, a z wlasnego doswiadczenia dotychczasowego wiem ze sie pewnie da, tylko siedzac tu mam za malo danych

a poza tym ja uwazam ze w zyciu trzeba widziec okazje a nie ograniczenia
      i w moim pomysle widze swietna okazje jak polaczyc przyjemne z pozytecznym i staram sie za wasza pomoca zlikwidowac ograniczenia
      • robak.rawback Re: angielski dla dzieci 11.11.14, 20:20
        my cie na sile nie zatrzymujemy w polsce tylko mowimy jakie tego pomyslu w praktyce korzysci beda z wlasnych doswiadczen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka