Dodaj do ulubionych

rezydentura stala

07.11.14, 18:36
Po dlugim namysle postanowilam wreszcie wypelnic dokumenty wyslac choc maz nadal twierdzi ze mu do szczescia zadne papiery nie potrzebne x
No I mam kilka watpliwosci wiec pytam sie osob ktore maja juz to za soba jak dlugo czeka sie na odeslanie paszportow bo w planach mamy wyjazd na Christmas wiec to jest wazne,
Druga rzecz, na stronie pisze ze trzeba wyslac akt malzenstwa I akty urodzenia dzieci / mam nadzieje ze nie naszych bo nie mam/ przetlumaczone na angielski. Czy musi to byc jakies specjalne tlumaczenie czy wystaczy znalesc jakiegos tlumacza z neta I bedzie ok ?

dzieki dziewczyny I sorry jak juz to bylo ale moglam nic znalesc
dzieki :)
Obserwuj wątek
    • plain-vanilla Re: rezydentura stala 07.11.14, 18:50
      Ja bym nie ryzykowala wysylania w listopadzie, jesli potrzebujecie paszporty na swieta. I zapyta, sie z ciekawosci. Po co wam ta rezydentura? Nie planujecie aplikowac o obywatelstwo?
      • alamala4 Re: rezydentura stala 07.11.14, 18:55
        No to mnie plain-vanilla zbilas z tropu :)
        kiedys myslalam ze wystarczy od razu na obywatelstwo skladac, ale ostatnio ktos mnie usilnie uswiadanial , ze aby skladac na obywatelstwo /jestesmy juz 9 lat/ to wczesniej trzeba na te wlasnie rezydenture skladac a potem dopiero na 12 m-cach mozna na obywatelstwo.
        teraz jestem totally confused :)
        ale dzieki za odpowiedz x
        • plain-vanilla Re: rezydentura stala 07.11.14, 19:03
          Zobacz moj przewodnik przyszpilony na samej gorze. Nie, nie musicie aplikowac o rezydenture cala rodzina i placic za to. Mozecie od razu skladac papiery o obywatelstwo. Przeczytaj przewodnik, wiecej pytan, to pytaj.
          • plain-vanilla Re: rezydentura stala 07.11.14, 19:05
            A dzieci po ilu latach pobytu w UK sie urodzily? Moze juz maja obywatelstwo brytyjskie.
            Zona (niepracujaca) moze aplikowac razem z pracujacym mezem. Maz pod sekcja 6.1, zona pod sekcja 6.2 (na meza).
            • alamala4 Re: rezydentura stala 07.11.14, 19:19
              dzieki, poczytam.
              dzieci przyjechaly tutaj z nami, zadno sie tu nie urodzilo, a zona :) pracujaca tak jak I maz :)

sorry ze zadam jeszcze jedno durne pytanie, po co jest rezydentura stala w takim razie? moze moj chlop dobrze mowi ze to zbedny papierek. x

• alamala4 Re: rezydentura stala 07.11.14, 19:47
                jak w takim razie rozumiec cos co znalazlam na necie:

www.legalcentre.org/british-citizenship-naturalization.html

'' During the last 12 months of the six-year period your stay in the United Kingdom you must have held permanent residence/ indefinite leave to remain (ILR)'' ?

• plain-vanilla Re: rezydentura stala 07.11.14, 20:08
                  Osoby z UE maja rezydenture automatyczna po 5 latach pracy. Mozesz sobie to wyguglac I jeszcze sprawdzic w przewodniku do rezydentury, ze nie musisz o nia aplikowac. Ona ma sens dla ludzi w zwiazkach UE / spoza UE. Kiedys byla bezplatna I jest to rowniez test dla ciebie, ze spelniasz kryteria do obywatelstwa. Nie widze zadnego sensu w aplikowaniu, jesli planujecie aplikowac oobywatelstwo.
                  • alamala4 Re: rezydentura stala 07.11.14, 20:28
                    ufff I chyba na to czekalam prosto I logicznie

stokrotne dzieki xx
                  • ewka.mewka Re: rezydentura stala 08.11.14, 23:08
                    plain-vanilla ,podlacze sie pod watek I prosze Ciebie o podpowiedz.wypelniam dokumenty o obywatelstwo.rezydenture jak napisalas mamy automatyczna.ja nigdy sie o nia nie ubiegalam I nie otrzymalam zadnego papieru.Jaka date powinnam wpisac w punkcie z zaptaniem kiedy otrzyamalam tezydenture stala.Nic- bo nie otrzymalam czy 5 lat po rozpoczeciu pracy w dniu 13.05.2004?A moze date z zielonej ksiazeczki, tam jest 5letni okres tymczasowej rezydentury?
                    • plain-vanilla Re: rezydentura stala 09.11.14, 01:20
                      Nie wiem. Jesli to punkt 1.3 to nie wpisywalam zadnej daty. Nie wiem tez, co to za zielona ksiazeczka, o ktorej piszwsz. Mozesz sie w NCS spytac, jesli bedziesz korzystac.
                      • kalpa Re: rezydentura stala 09.11.14, 01:56
                        Wtrące swoje 3 grosze, bo wlaśnie otrzymałam obywatelstwo.
                        Korzystałam z NCS i tam pani powiedziała mi, że fakt posiadania niebieskiej książeczki- czyli onej stalej rezydentury upraszcza sprawę, jako, że pewne 'checks" zostały juz poczynione, aby ją dostać. Tyle z jej opinii.
                        O rezydenturę postaralam sie jakiś czas temu, namówiona przez znajomego, który stwierdził, że do obywatelstwa mi daleko, więc żebym chociaż to miała.
                        Wy możecie sie starac juz o obywatelstwo, więc chyba faktycznie nie ma sensu wystepowac o rezydenturę, zwłaszcza, że trzeba za to płacić.
                        Rezydentura jest chyba glównie dla tych, którzy nie zamierzaja starać sieo obywatelstwo z roznych powodów ..
                        ze swojej strony polecam NCS , dzięki zaangażowaniu jednej z pań udało mi się pozyskac dokumenty od taty moich dzieci, a to było warunkiem żeby dzieci dostały obywatelstwo. I kseruja najwazniejsze dokumenty, które ci oddają w tym samym dniu, jako, że oni sa uprawnieni do wysylania ksero do Home Office. Plus wysyłaja wszystko specjalna przesyłką.
                        Ta usługa sporo kosztuje, ale moim zdaniem warto- koszt aplikowania przez rodzinę jest duży i jeśli oni znajdą coś, to od razu powiedza co i jak poprawić, żeby było ok. Gdybym wysyłała sama,to mogłabym miec klopoty, bo tata dzieci miał coś wykazać, a ja o tym nie wiedziałam. Bez pomocy pani z NCS chyba bym miałaproblem i kto wie jakby to się skończyło.
                        Ale nie namawiam, jedynie dziele się doswiadczeniem. Kilka znajomych osób wysłałao samodzielnie wypełnione dokumentyi też dostali.
                        • kalpa Re: rezydentura stala 09.11.14, 02:02
                          Ewka-mewka, nadal nie bardzo wiem, co z tą data, bo akurat tej części nie wypelniłam sama, tylko z pania z NCS i ona wpisała, a juz cholipka nie pamietam, i przyznaje, że oddałam się w jej rece...
                        • plain-vanilla Re: rezydentura stala 09.11.14, 11:35
                          Gratulacje!
                        • ewka.mewka Re: rezydentura stala 09.11.14, 21:36
                          kalpa, mialam zamiar wybrac sie do NCS ale znajoma niedawno korzystala z ich uslug I sie zawiodla.Babka nic nie pomogla, nawet powiedziala,ze nie czytala guide ,ze jest tylko od kserowania dokumentow.Wszystko bylo w pospiechu,bo inni czekali na swoj appointment. Ja wyrobilam dwa mce temu brytyjskie paszporty swoim dzieciom.Wysylam te same dokumenty wiec jestem dobrej mysli,ze nie powinno byc probleu. ?50 za kserowanie 50 stron dokumentow nie chce placic. Dzieki za opinie o NCS, moze inni sie skusza.
                          Daty zatem nie wpisze, chyba mnie to nie zdyskwalifikuje.
                      • ewka.mewka Re: rezydentura stala 09.11.14, 21:30
                        Dzieki za odpowiedz.Chyba daltonistka jestem ;) , nie wiem skad mi sie wzial zielony kolor.chodzi mi o ksiazeczke tymczasowej rezydentury - 5 letniej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka