Dodaj do ulubionych

Atopowe zapalenie skory i Bio Oil

30.05.15, 19:46
Hej Mamusie :) Od jakiegoś czasu walczymy z córcią z atopowym zapalaniem skory..w ciągu ostatniego tygodnia tak się wszystko zaogniło(podejrzewam, ze to przez rozszerzenie diety), aż serce się kraje :( próbowałam już wielu preparatów, oczywiście tu GP mówi, żeby się nie przejmować, bo to tylko sucha skora i z wiekiem przejdzie samo.w Polsce znalazłam super emulsje Atoperal BABY, ale zastanawiałam się czy któraś z Was nie próbowała stosować Bio Oil?moja córcia ma 7 miesięcy i nie wiem czy w ogóle można tego używać u takich małych dzieci...Proszę o wszelkie sugestie :)
Obserwuj wątek
    • sfornarina Re: Atopowe zapalenie skory i Bio Oil 30.05.15, 20:27
      kup Dexeryl. Albo w Polsce, albo na Amazonie.
      Nie ma lepszego emolientu na swecie :)
      • sfornarina Re: Atopowe zapalenie skory i Bio Oil 30.05.15, 20:28
        Oczywiscie bio oil absolutnie nie.
    • sznurowadla11 Re: Atopowe zapalenie skory i Bio Oil 30.05.15, 21:41
      Cetraben jest ostatnio popularny, dostepny jako krem i lotion. Bio oil nie radzilabym dla malego dziecka- ma zbyt duzo skladnikow i naturalnych olejkow- niby to naturalne ale moze uczulac i draznic skore...
      • nannyjo32 Re: Atopowe zapalenie skory i Bio Oil 30.05.15, 21:57
        zadaj pytanie na grupie. Duzo ludzi tam wrzuca zdjecia i udziela porad
        www.facebook.com/groups/arnica/
        • nannyjo32 Re: Atopowe zapalenie skory i Bio Oil 30.05.15, 21:58
          nie wkleilo sie grupa sie nazywa
          Arnica - Uk Parents Support Network, Promoting Natural Immunity
    • chealsyka27 Re: Atopowe zapalenie skory i Bio Oil 30.05.15, 23:19
      hej

Na jakim mleku jest mała? mleko jest bardzo uczulajace i zaległosci w jelitach moga powodowac problemy skorne.
      Moja kolezanka dostawala od GP cos w stylu Nutramigenu. odstawila aptamile itp i synkowi juz po miesiacu sie poprawilo.
      • murasaki33 Re: Atopowe zapalenie skory i Bio Oil 30.05.15, 23:45
        Ile matek, tyle innych odpowiedzi. Jesli juz cos masz, co pomaga, to sie tego trzymaj. Nie kombinuj I nie zmieniaj, bo to co moze byc dobre dla mojego dziecka niekoniecznie pomoze Twojemu.
    • mia.12 Re: Atopowe zapalenie skory i Bio Oil 31.05.15, 12:00
      Bio Oil nie nalezy stosowac u dzieci poznizej 2go roku zycia.Nie nalezy go rowniez stosowac przy dolegliwosciach typu egzema itp.Jesli znalazlas dobry krem w PL,ktory pomaga to tego sie trzymaj.
      • liley11 Re: Atopowe zapalenie skory i Bio Oil 31.05.15, 15:58
        Mojej corce pomogl Hope's Relief, zamiast sterydow.
        Pozniej olej kokosowy organic.
        Dieta organic z wykluczeniem produktow wywolujacych sensacje brzuszne i pogorszenie stanu skory.
        Pranie w kulach (eco balls)
        Kapiel raz w tygodniu w samej wodzie tylko
        Iberogast 1-2 kropelki co 15-20 minut do 3 razy pozwolil nam na spokojny sen do 3h w nocy.
        Unikanie stresu- spokoj i rutyna.
        Az wreszcie leczenie bioenergia na odleglosc.
        GP i HV nic nie pomogli.
        • perelkahania Re: Atopowe zapalenie skory i Bio Oil 06.06.15, 09:04
          Dzieki bardzo za wszystkie rady :) w poniedzialek ide do GP niech cos zaradzi bo jest tragedia. Wyzbywam sie wszystkich pochodnych mleka i pszenicy. Zamowilam juz sobie Nutramigen, ale licze, ze GP da mi gp na recepte...zobaczymy :) ale poki co jest tragedia...raczki i plecki cale zajete :(
          • chealsyka27 Re: Atopowe zapalenie skory i Bio Oil 07.06.15, 23:18
            Daj znac za jakis czas :) musze spytac kolezanki jakie mleko dostawala, kojarze ze byl to odpowiednik nutramigenu w uk.
            • liley11 Re: Atopowe zapalenie skory i Bio Oil 09.06.15, 21:23
              I jak u GP?
              Dostalas masc sterydowa na skore i paracetamol na placz i rozdraznienie?
              A Tobie polecil "cup of tea and carry on"?

Sorry, ale w GPs dawno zwatpilam.
              • ktosia.0 Liley11 17.06.15, 12:11
                Przeczytalam Twoj wpis i zamowilam ten Hope's Relief, moze pomoze mojemu synowi tez...Walczymy z egzema juz dwa lata, a ma teraz 3. Mial juz tak ciezki stan, ze wylam z bezsilnosci i strachu.... Jest pod opieka kliniki dermatologicznej, gdzie tylko coraz mocniejsze sterydy przepisywali( oprocz faktycznie pomocnych ubran terapeutycznych i bandazowania). Probowalam co moglam zeby dobic sie do alergologa, cala rodzina alergiczna, wiec bylam przekonana ze to musi byc reakcja alergiczna na cos. Alergolog powiedzial mi, ze przy egzemie tylko(!) nie robia testow bo sa niemiarodajne i mnie spuscil na dzrzewo......Zaczelam spedzac kazda wolna chwile w internecie szukajac pomocy dla malego, wyprobowalam niezliczone ilosci kremow, olejow i masci, niestety nie dosyc ze nie pomagaly, to jeszcze szkodzily. Jedynie Aveeno moge stosowac jak na razie i te cholerne sterydy. W koncu zdecydowalam sie na drastyczna diete eliminacyjna, poniewaz mimo sterydow moj syn mial rany jatrzace sie i zaczelam mu podowac olej lniany i olej z czarnuszki....w miedzyczasie zrobilam mu prywatne testy a krwi, wyszlo uczulenie na pszenice, kukurydze i truskawki. Teraz jest duzo lepiej, z bardzo silnych sterydow zeszlam do najslabszego w minimalnych ilosciach, ale chcialabym przestac stosowac serydy calkowicie. Pod koniec miesiaca wreszcie idziemy na wywalczony prick test.
                • liley11 Re: Liley11 19.06.15, 00:41
                  Dodam jeszcze do ognia, ze corka po szczepieniach czula sie jeszcze gorzej. Ok 10 lat temu historia alergij w rodzinie byla przeciwskazaniem do szczepien w Anglii. Ale to sie zmienilo, bo wiekszosc by nie mogla sie zaszczepic i duze strath przemysl farmaceutyczny by poniosl.
                  • ktosia.0 Re: Liley11 19.06.15, 01:55
                    To znaczy egzema jej sie pogorszyla po szczepienieach??? Bo w sumie nigdy tego tak nie skojarzylam ale przez obciazenie alergia w rodzinie i po zlej reakcji corki zdecydowalam sie opoznic szczepienia u syna. Zaczelam go szczepic jak skonczyl rok, po przyjedzie do UK juz i w sumie wtedy wszystko sie zaczelo, wczesniej mial po prostu wrazliwa skore, ktora trzeba bylo nawilzac emolientami i to wystarczalo.....
                    • liley11 Re: Liley11 19.06.15, 19:36
                      Tak, po szczepieniach stan skory sie pogarszal, dziecko bylo placzliwe i rozdraznione. Trudno mi stwierdzic czy to zaczelo sie od szczepien czy nie, bo corka zaczela szczepienia zgodnie z harmonigramem i miala miesiac czy dwa. Poza tym miala uszkodzony uklad pokarmowy (moja wlasna diagnoza) po zjedzeniu smolki wewnatrz mnie i wydaleniu jej dopiero po trzech dniach od pojawienia sie na tym swiecie.
                      Skora odzwierciedla stan ukladu pokarmowego.
                      Podawalam jej tez pozniej probiotyki do momentu poprawy i przerywalam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka