Dodaj do ulubionych

ebay - problem

08.07.15, 19:26
Dostałam przesyłkę (używaną sukienkę), którą kupiłam na Ebay. Przesyłka była źle zapakowana i przyszła w ochronnej folii RM. Gdy rozpakowałam okazało się, że sukienka na froncie ma rozcięcie jakby ktoś dziabnął nożyczkami.
Sprzedający twierdzi, że jeśli opakowanie było uszkodzone to wina poczty i to ja muszę reklamować. Wydawało mi się, że to interes sprzedającego wnieść zażalenie przedstawiając dowód nadania - a mi ewentualnie dać zwrot pieniędzy za uszkodzony towar, bo ja do końca nie jestem pewna, czy uszkodzenie było z winy poczty, czy jak sprzedający pakował towar czy nie przyciął przypadkowo. A może to rozcięcie było już od początku?
Nie jest to jakaś zawrotna kwota, żeby robic o to szum, ale chcę wiedzieć gdzie leży odpowiedzialność.

https://i57.tinypic.com/2a51746.jpg
Obserwuj wątek
    • princesswhitewolf Re: ebay - problem 08.07.15, 20:54
      Placilas Paypalem? Tak? To w czym problem?

1. Zakladasz Claim na Paypalu. Opisujesz sprawe. Zalaczasz zdjecie. Czekasz na odpowiedz
      2. Sprzedawca odpowiada ze to wina poczty
      3. Ty odpowiadasz, ze w swojej aukcji ( czy buy-it-now) nie dal opcji insurance.
      4. Albo ci sprzedajacy potulnie wtedy odpowiada oddaniem pieniedzy, albo co bardziej prawdopodobne TY klikasz na Escalate Claim to PayPal
      5. Paypal wysyla ci informacje ze masz odeslac do sprzedajacego na taki i taki adres kiecke poczta ktora ma Tracking Number
      6. Odsylasz, w Escalated Claim wpisujesz Tracking Number a po paru dniach otrzymasz pieniadze jakie zaplacilas z powrotem
      7. Jak sie bardzo zdenerwujesz na sprzedajacego mozesz mu wlepic negative feedback

Gwarantuje ci ze to dziala. Pieniadze jakie bedziesz musiala wydac to kwota na odeslanie sukienki. Suma za sukienke i za wysylke jej zostanie ci zwrocona przez Paypal

Paypal zawsze stoi po stronie kupujacego zakladajac ze odeslesz produkt.

Jesli nie Placilas Paypalem tylko inna forma to mozesz zalozyc EBay claim ale to dluzej trwa
      • murasaki33 Re: ebay - problem 08.07.15, 21:02
        O ile pamietam otrzymalam tez I zwrot za zwrotna przesylke.
        • e-vil Re: ebay - problem 08.07.15, 21:09
          OK - dzięki za odpowiedź.. pierwszy raz taka sytuacja. Póki co sprzedający bardzo miły to nie chcę robić jakiegoś szumu, ale upiera się, że to moja broszka domagać się odszkodowania od poczty - nawet mi powodzenia życzył :P Płaciłam PP, więc zrobię jak piszecie. Dzięki wielkie. Trochę szkoda, bo kiecka mi się podoba ;)
      • lovage2 Re: ebay - problem 08.07.15, 22:41
        Ja mam chwilowo odwrotny problem - właśnie sprzedałam odtwarzacz DVD - użyty przez nas kilka razy, bez śladów użytkowania w związku z tym. A tu mi kupujący założył sprawę na eBayu o zwrot kasy - bez odezwania się do mnie najpierw normalnie mailem, bo sprzęt u niego nie działa. Myślę, że uszkodził się w transporcie, ale wysłałam myHermes, a oni nie biorą odpowiedzialności za uszkodzenia sprzętu elektrycznego. Więc spoko - trudno, zwrócę kasę. Tylko problem w tym, że nie chcę, by mi sprzęt odsyłał, skoro zepsuty, a wysyłka bardzo kosztowna.
        No i problem w tym, że nie wiem, jak mu oddać kasę bez płacenia za odesłanie odtwarzacza. Automatycznie chce ode mnie pobrać za przesyłkę zwrotną, a ręcznie inne opcje zwrotu nie działają. Czy ktoś miał może taką sytuację? Miałam tak jako klient, ale pisałam do sprzedającego normalnego maila, nie zakładałam mu sprawy tylko z tego powodu, że trafił mi się wadliwy egzemplarz urządzenia.
        • princesswhitewolf Re: ebay - problem 08.07.15, 23:03
          No i problem w tym, że nie wiem, jak mu oddać kasę bez płacenia za odesłanie odtwarzacza.

przeciez to proste. Jest opcja cancel auction a potem refund i sprawa zalatwiona

Hermes tez ma opcje insurance. Warto zaplacic czasami:)
          • lovage2 Re: ebay - problem 08.07.15, 23:30
            No niestety:-( U mnie, chyba z racji rozpoczęcia oficjalnej procedury zwrotu, opcja Cancel jest nieaktywna przy tym przedmiocie.

Właśnie zbieram siły, by opisać swój problem po angielsku i skontaktować się z eBayem...
            A myHermes nie ma opcji ubezpieczenia dla przedmiotów elektrycznych - wysyła się je na własne ryzyko. Wszyscy mi doradzali, że zawsze wysyłają elektronikę myHermes i nigdy nie było problemów, więc postanowiłam zaryzykować. Tym bardziej, że Royal Mail za taką paczkę w najtańszej wersji pobrałby ok.£14, czyli więcej, niż dostałam za ten sprzęt:-(
            • princesswhitewolf Re: ebay - problem 08.07.15, 23:41
              aaa czyli jak juz zaczelisci to musztarda po obiedzie... ale zawsze mozesz uzyc Help i tam jest Chat with Ebay i poprosic ich o umozliwienie ci tego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka