04.01.16, 06:20
Ja wyglada technicznie remortgage.To nasz pierwszt bedzie za chwile ,kredyt byl wziety w Woolwich.Czy sami przysla jakus list czy my mamy tego pilnowac? Beda nam znow liczyc dochody czy juz ich to nie obchodzi i tylko ustala nowa rate? pozdr
Obserwuj wątek
    • krecik Re: rmortgage 04.01.16, 10:20
      Sama jestem ciekawa jak teraz jest. Ja robilam remortgage 2 lata temu, zaraz po zaostrzeniu zasad przyznawania I dlugo sie nie moglam otrzasnac. Nie zmienialismy banku, majac nadzieje, ze to w zasadzie formalnosc bedzie jako ze 3 lata z nimi bylismy. Przyslali oferty na jakis czas przed zakonczeniem deala, ale wydawaly nam sie malo atrakcyjne I postanowilismy negocjowac. No i przetrzepali nas jakbysmy z ulicy przyszli. Przysieglam sobie, ze jak sie mi fixed skonczy, w zyciu u nich nie wezme mortgage'u.

Wiec teraz jestem ciekawa czy juz sie nieco rozluznilo, bo te dwa lata temu, na podstawie nowych, zaostrzonych wtedy wytycznych, bank doszedl do wniosku ze absolutnie nas nie bedzie stac na rate, ktora placilismy przez poprzednie trzy lata...

Ag
    • princesswhitewolf Re: rmortgage 04.01.16, 11:22

ty musisz o to zadbac bo jesli tego nie zrobisz to w wiekszosci mortgages automatycznie wrzuca cie na wyzszy %

W ogole twoje pytanie zabrzmialo jakbys planowala zostac z nimi. To bez sensu. Nalezy szukac co lepsze obecnie na rynku.

Aktualnie najlepiej jest wziac FIXED mortgage. Zobacz, bank USA podwyzszyl juz rate banku panstwowego i lada moment zrobi to samo UK bank. Zreszta juz mieli robic pod koniec zeszlego roku 2015, a juz z pewnoscia uczynia to w tym roku w 1-2 kwartale.

Tesco ma dobry fiexed na 2.16% w tej chwili na 5 lat ( i dobrze wychodzi calosc jaka bedziesz miec do splacenia), HSBC im depcze po pietach, First Home tez nie tak zle.

Nationwide mial b dobry do niedawna ale juz cos zmienili jak widze.

No chyba ze interesuje cie krotszy fixed wtedy % bedzie nizszy ale niekoniecznie lepiej bo jak juz podwyzsza te stopy procentowe to na pare dlugich lat jak znam zycie

od 2009 roku wynosily 0% i tylko ludzie w Tracker czy Offset placili to co placi sie do banku pozyczajacego

Remortgage:
      wyglada tak, ze albo idziesz do brokera jaki ci znajduje odpowiedni "deal" albo tez sama znajdujesz dla siebie w szukarkach.

Skladasz aplikacje wypelniajac wszelakie informacje
      potem przychodzi Pan inspektor ogladac dom
      Wysylaja ci list z prosba o wyslanie 3 ostatnich wyciagow z banku + ostatni payslip

dostajesz list od ich prawnika z aplikacja do wypelnienia ( swiadek jakis musi podpisac) i prosba o przyslanie
      certyfikowanej ( np na poczcie) kopii twojego paszportu
      rocznego wyciagu z twoich oplat mortgage
      dowodu ubezpieczenia chalupy
      i jesli dokonywalas w domu jakichs przebudowan to Building Regulation zatwierdzenie tegoz.

No i potem juz oni sie zajmuja calym przelewem miedzy bankami itd

odchodzac od banku poprzedniego musisz zaplacic jakeis 240 funtow

No i w nowym banku placisz jakeis 200 za wizyte pana inspektora

+ koszt danego mortgage jaki mozesz doliczyc sobie do calosci mortgage ( miedzy 0-1400 funtow, w zaleznosci co wybierzesz)

• plain-vanilla Re: rmortgage 04.01.16, 11:40
        Remortgage nie zawsze sie oplaca. Ja policzylam koszty administracyjne, koszty aplikacji. Zostalismy w tym samym banku. Nasze zadluzenie nie jest wysokie - 65k. Moze przy wyzszym sie oplaca robic re.
        • princesswhitewolf Re: rmortgage 04.01.16, 11:45
          zostajac w tym samym banku tez robisz remortgage. Roznica taka, ze remortgage jest tylko z nimi.
          Bo, jesli nie zrobisz remortgage nawet w obrebie tego samego banku to po zakonczeniu aktualnego mortgage w wiekszosci wypadkow automatycznie wrzucaja cie na wyzszy procent. Niektore deals nie wrzucaja ( na takowym bylam w Woolwich i moglam na nim zostac na tym samym procencie), ale jesli nie jestes na fixed to w kazdym momencie jak tylko Bank of England podwyzszy rate i zaplacisz dodatkowe 0.5 a pozniej 1 etc procent.

No i jeszcze informacja, ze jak Bank of England podwyzszy % to juz nie bedzie dostepnych np 5 year fixed at 2.16percent. Od razu fixed mortgages poszybuja w gore.

Wiec jesli zmieniac to TERAZ, ostatnie miesiace.

• clonek13 Re: rmortgage 04.01.16, 13:37
            Kurcze,dziewczyny czy wiec to kolejne bujanie sie z dokumentami? No myslalam ze jak mi warunki pasuja to zostane z tym samym bankiem.Chodzi o to ze js urodzilam drugie dziecko I jestem na macierzynskim on mi sie za chwile konczy ale na remortgage ciagle na nim bede.Chce pracowac po macierzynskim ale na powrot do starej pracy raczej szans nue mam.Ta rata ktora jest obecnie jedt ok.Jakby byla troche wyzsza tez damy rade.Ale czy bank bedzie tak uwazal?Nie moge szakec ze zmiana banku bo nie chce znow przeswietlania I liczenia dochodiw od nows.Teraz im wyjdzie mniej dochodu bo policza na 4 czlonkow rodziny.
            Czy na remortgage moga mnie wykopac z domu bo sobie teraz dochod niski oblicza I uznaja ze mnie nie stac mimo ze raty splacam wciaz regularnie?to mnie gryzie
            • clonek13 Re: rmortgage 04.01.16, 13:39
              czy kazdemu robia kontrole chcac wycenic ponownie?
              • princesswhitewolf Re: rmortgage 04.01.16, 14:29
                czy kazdemu robia kontrole chcac wycenic ponownie?

raczej tak, ale moze spytaj brokera bo to sie moze zmienia.
              • andgie Re: rmortgage 04.01.16, 14:30
                Jak placisz , to Cie nie wyrzuca, skad ten pomysl? Remortgage nie jest obowiazkowy, po prostu zakonczyl sie czas , w ktorym oprocentowanie bylo gwarantowane na tym samym poziomie . Fixed przechodzi w variable .
                • princesswhitewolf Re: rmortgage 04.01.16, 14:36
                  Pewno ze nie wyrzuca. Tylko jest pewne prawdopodobienstwo ze bedzie placic duzo wiecej.
                  • andgie Re: rmortgage 04.01.16, 19:26
                    No, tak, dlatego nalezy sprawdzic dokumenty, na ile wzrosnie, bo moze sie okazac, ze niewiele, a wtedy nie ma potrzeby przekredytowania.
                    • princesswhitewolf Re: rmortgage 04.01.16, 23:43
                      i o tym napisalam
                      • yumemi Re: rmortgage 05.01.16, 07:32
                        Banki moga podwyzszyc SVR nawet jesli base rate BoE sie nie zmienia - plus na dzien dzisiejszy wiadomo ze tendencje base rate sa zwyzkowe.
            • princesswhitewolf Re: rmortgage 04.01.16, 14:28
              na macierzynskim urlopie jestes formalnie zatrudniona wiec mozesz aplikowac. Chodzi tylko o to ze musisz pokazac ostatni Payslip, i jesli dostajesz juz tylko statutory pay czyli jakies 400costam funtow to troche problem dla firmy.

Co powinnas zrobic:

1. zadzwonic do banku w jakim aktualnie masz mortgage i zapytac jak sie twoja rata zmieni po zakonczeniu aktualnej umowy tzn czy wskakujesz na wyzszy procent w banku czy nie. To sa czasami skoki z 1.80 procent na 4.6 procent wiec niekoniecznie "troche" sie zmieni, ale 2-3 razy tyle. Moze sie zmienic duzo. <albo> zobacz w dokumentach jakie masz czy po zakonczeniu umowy rata ci sie zmienia i na ile procent. Powinnas to wiedziec moja droga.
              Jesli sie nie zmienia to zostan na pare miesiecy z nimi az wrocisz do pracy.

2. Zakladajac ze ratabanku sie zmienia na wyzsza a niestety nie masz w tej chwili mozliwosci pokazania payslipu na jakas sensowna kwote aby sie gdzies przeniesc do innego banku MUSISZ podpisac z nimi kolejna umowe by nie placic masakrycznych sum co miesiac. W tym celu zapytaj sie ich czy jesli zostaniesz z nimi na ich kolejnej umowie ( np ich fixed) czy musisz wykazywac sie payslipem czy tez nie. <oraz> jakie sa koszta wewnetrzne zalozenia nowego mortgage. Np ja bylam z Woolwich i za nowy mortgage tez musialabym zaplacic tysiaka, tyle ze surveyor by nie przylazil i exit fee nie placilabym wiec oszczednosc bylaby ok 400 funtow, ale ich oferty sa raczej do bani aktualnie w porownaniu z innymi

3. Jezeli na nowy remorgage w tym samym banku musisz pokazac payslip a rata ci wzrasta po umowie na ile tam czasu mialas ja obiecana to klops. Bedziesz placic duzo. Opcja wtedy taka jest aby isc do darmowego brokera jaki zna pozyczkodawcow i cos wymysli. A juz oni wiedza co robic by cos odpowiedniego znalezc.
              • jofin Re: rmortgage 04.01.16, 14:41
                Do autorki watku - najlepiej zapytaj w swoim banku.
                My juz kilka razy robilismy mortgage i nie pamietam, abysmy musieli przechodzic caly proces dokumentacji na nowo. To byl wlasnie jeden z czynnikow, dlaczego wciaz trzymamy sie naszego banku Natwest, choc wiem, ze na rynku mozna znalezc tansze oferty.

U mnie jest tez opcja by zrobic remortgage online.Nawet do banku nie trzegba chodzic ani dzwonic, tylko oni pozniej przysylaja papiery do podpisania i potwierdzajace caly proces. Tak robilam ok 2 lat temu.

Tak wiec, albo sama pogugluj sobie w swoim banku i poczytaj, albo zadzwon do swojego banku i po prostu sie zapytaj, bo mozliwe jest, ze kazdy bank ma inne opcje.
        • yumemi Re: rmortgage 04.01.16, 15:05
          Po kazdej mortgage kiedy sie konczy dana oferta, przechodzi sie na SVR ktore zwykle jest wyzsze (ale nie musi tak byc).
          Niby Fed podnioslo stopy i wiadomo ze UK zwykle jest nastepne, ale tez nikt nie powie kiedy :) Pewnie jeszcze w tym roku :)

Remortgage to automatyczna sprawa jesli np konczy sie fixed rate - nie musisz wcale zmieniac banku.

Plus to ze jakas fixed rate czy inna oferta gdzies ma nizsze oprocentowanie, nie znaczy ze jest tansza, bo oplaty moga byc takie ze sie to bedzie mniej oplacalo niz cos z wyzszym oprocentowwaniem,
          Trzeba patrzec na caly koszt pozyczki i cale wyliczenie.
    • szczepka75 Re: rmortgage 04.01.16, 16:40
      nie trzeba robic remorgage i przechodzic calego prcesu .mozna wziasc nowy deal z banku gdzie macie morgage
      • plain-vanilla Re: rmortgage 04.01.16, 16:51
        Mysmy wlasnie tak zrobili. Nowy deal z tego samego banku. Porownalismy rozne oferty z innych bankow, wlacznie z kosztami. Bo choc niektore byly lepsze, to na przyklad oplata £1200 albo wiecej. Wszystko online. Przyszly dokumenty do domu z potwierdzeniem. Zadnych dokumentow ani wizyt w banku.
        • clonek13 Re: rmortgage 06.01.16, 22:36
          Dzieki serdeczne za odpowiedzi dot.mojego pytania.Za niecale 2 miesiaca mija termin,wiec troche czasu mam zeby sie z tym ogarnac.Jak rusze sprawe I bede miec jakies pytania to chetnie podepne pod ten watek.
          pozdrawiam!
          • szczepka75 Re: rmortgage 07.01.16, 11:05
            clonek Twoj bank powinnien wkrotce Ci przyslac nowe oferty ,i jak ktoras bedzie korzystana odsylasz im podpisana oferte albo robisz to online i tyle .a jak chcesz zmienic bank i juz powinnas proces zaczac ,to trwa troche
            • szczepka75 Re: rmortgage 07.01.16, 11:06
              a jak nie przysla to zadzwon do nich i spytaj co moga Ci zaoferowac
              • clonek13 Re: rmortgage 07.01.16, 14:59
                Dzieki szczepka75 ! Do innych bankow sie nie pcham bo mam macierzynski I nie ma szalenstwa w dochodzie.
                • szczepka75 Re: rmortgage 07.01.16, 15:43
                  to nie musisz robic remorgage ,wez nowy deal od Twojego kredytodawcy .wystarczy telefon do nich ,
                  • clonek13 Re: rmortgage 07.01.16, 16:08
                    Szczepka75 tak chyba bedzie najlepiej ,dzieki serdeczne za rady.odezwe sie I dam znac jak poszlo.pozdr
    • lianis Re: rmortgage a SE 05.01.16, 12:02
      A czy ktos przerabial i sie orientuje jak wyglada procedura i jakie dokumenty trzebaby przedstawic w przypadku checi remortgage na wlasnej dzialalnosci?
      Rok temu chcielismy wziac zwykla pozyczke z naszego banku (w ktorym mamy konto prywatne i biznes) stwierdzono, ze zaden problem, umowilismy sie na wizyte, pracownik wypelnil aplikacje, porobil skany dokumentow ktore kazal przyniesc, stracilismy potorej godz, zeby dowiedziec sie ze ktos tam wyzej kto sie tym zajmuje zyczy sobie payslipy, ktorych my nie mamy i nie docieralo ze mozna nie miec payslip'ow. W koncu zarzadali jakis dokumentow od ksiegowego, musielismy sie umowic na kolejny termin, ok przynieslismy, okazalo sie ze jednak to nie wystarczy, ze jeszcze cos mamy przyniesc od ksiegowego. Machnelismy reka na ta pozyczke, nie byla nam niezbedna.
      Nie wiem teraz czy trafilismy na kogos niekompetentnego, czy w przypadku prowadzenia wlasnej firmy tak wygladaja procedury.
      • princesswhitewolf Re: rmortgage a SE 05.01.16, 12:08
        ja nie jestem samozatrudniona ale slyszalam ze beda chciec ogladac accounts z ostatnich 2 lat, swiadectwo regularnej pracy z klientami,
      • andgie Re: rmortgage a SE 05.01.16, 17:40
        Beda chcieli dokument SA32 z ostatnich trzech lat, ale niektorym bankom wystarcza z dwoch. Wyliczaja srednia z tych lat i tyle podaja jako dochod. Zeby otrzymac SA32, trzeba zadzwonic do HMRC, przesla poczta. Przygotuj sie na dluuuugie czekanie na advisora.
    • clonek13 Re: rmortgage 21.01.16, 21:17
      Dziekuje wam za wszystkie rady\wskazowki.Dzieki wam wiedzialam po co ide \ o co pytac\co wybrac.
      Jestem zadowolona.
      buziaczki :*
    • porzeczka666 Re: rmortgage 22.01.16, 00:29
      Tak se czytam ile ambarasu i opłat jest jak sie robi remortgage.Zapłaciłam brokerowi i to była moja jedyna opłata przy remortgage.
      • liley11 Re: rmortgage 25.01.16, 12:56
        my zostajemy w jednym banku

na okolo pol roku przed koncem co miesiac dzwonie i pytam o oferty. Jak mi jakas pasuje, to zamawiam. Przysylaja nowe papiery i w momencie zakonczenia jednego deala, zaczyna sie nowy. Koszty zadne, czas - spedzony natelefonie - razem okolo godziny. Nie jestesmy zatrudnieni u kogos. Dochod nam sie rozni z miesiac na miesiac - wiec przenoszenie sie do innego banku wiazaloby sie z duzym zachodem papierologicznym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka