Dodaj do ulubionych

piercing infection

20.03.16, 22:58
nie wiem jak po polsku to przetłumaczyć, żeby było sprawnie i zwięźle ;)

Może któraś z Was podpowie.... mam kolczyk na czubku ucha od jakiś 15 lat (przechodzi przez chrząstkę ucha) Do tej pory nigdy nie miałam z nim żadnych problemów. Teraz, od jakiegoś tygodnia coś się tam dzieje. Boli cholernie, jest zaczerwienione i spuchnięte. Kupiłam w aptece jakiś płyn antiseptic i przemywam od kilku dni, ale niewiele to daje, odnoszę wrażenie, że jest gorzej.
Wygooglałam sobie i internet mówi, żeby kolczyka nie wyjmować, ale też żeby nie czekać z tym bo może się zrobić gorzej i zdeformować ucho.
Nie mam pojęcia czy iść z tym do GP? Wydaje mi się to błahostką, i u mnie dostanie się do GP jest nie lada sztuką. Miał ktoś tak? Jest szansa, że samo przejdzie?
Obserwuj wątek
    • ingaki Re: piercing infection 25.03.16, 00:15
      Witam, jak robilam sobie rozne kolczyki to musialam smarowac tribiotykiem , moze to pomoże?
      m.ebay.co.uk/itm/TRIBIOTIC-CREAM-10-SACHETS-ma-z-antybiotykiem-10-saszetek-x-1g-/191009533906
    • aniaheasley Re: piercing infection 25.03.16, 08:18
      Mozesz moczyc w roztworze Dettolu z woda, jak nie pomoze po 2 dniach to idz jednak do gp albo jak trudno sie dostac to z do ra ksiazka do walk in centre, zwykle nie czeka sie dluzej niz 2 godziny i dostaniesz antybiotyk.
      • salsa.lover Re: piercing infection 25.03.16, 22:07
        aniaheasley napisała:

> Mozesz moczyc w roztworze Dettolu z woda, jak nie pomoze po 2 dniach to idz jed
        > nak do gp albo jak trudno sie dostac to z do ra ksiazka do walk in centre, zwyk
        > le nie czeka sie dluzej niz 2 godziny i dostaniesz antybiotyk.
        >

tiaaa... 2 godziny, I wish! ;) czekałam ponad 5 godzin na 5 minutową wizytę. Najpierw gp próbowała mnie zbyć i odesłać na A&E (co po 5 godzinach czekania i wizji kolejnych 5 jako low priority na A&E mnie dość rozsierdziło). Więc łaskawie zdiagnozowała mnie przy pomocy Googla i wypisała antybiotyk.
        • aniaheasley Re: piercing infection 25.03.16, 22:25
          Ja bylam ostatnio z infekcja palca. Srodkowego, wiec wymownie pokazalam w czym problem ;) mowiac jednoczesnie, I have a finger infection so I think I need an antibiotic, I am not allergic to penicillin, I am not on any medication, I am normally fit and well, and yes, I pay for prescriptions.
          I juz :)
    • robak.rawback Re: piercing infection 25.03.16, 22:49
      moze masz jakiej cos grzybiczne zapalenie - jakie nosisz bizuterie w tym uchu? z czego zrobione, te same co zawsze czy inne, przemywasz spirytusem salicylowym ucho i kolczyk?
      czy nie zrobilo ci sie uczulenie na cos czego do tej pory nie mialas uczulenia?

ja bym od razu nie brala antybiotyku - bo wlasciwie nie wiesz co to jest - dlaczego antybiotyk i jaki?
      zaczelabym od przemywania spirytem kolczyka caego - wsadz srebrny albo zloty - zalezy czy nie masz uczulenia, zostaw w srodku zeby nie zaroslo najpierw. i potem po zdezynfekowaniu bym schladzala jakims cold packiem www.google.pl/search?q=cold+pack&espv=2&biw=1024&bih=653&site=webhp&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj7to2B59zLAhXk33IKHZbxASUQ_AUIBigB#tbm=isch&q=gel+cold+pack

zeby zmniejszyc zapalenie/zaczerwienienie - tzrymasz taki cold pack w zamrazarce -jak przykladasz to przez szmatke i trzeba BARDZO uwazac na jak dlugo - bo mozez zrobic sobie odmrozenie jak nie bedziesz uwazac. potrafi sie odmrozenie zrobic po 20 minutach jak ptrzykladasz bezposrednio - dlatego przez szmatke trzeba robic.
      jak masz np oxycort A do oczu - masc - to ma o ile pamietam steryd z antybiotykiem to bym sobie miejscowo strzelila na pared ni- chyba lepsze to niz brac antybiotyk doustnie bo ci wyniszczy organizm - tak mi sie wydaje -
      ewenualnie jak nie chcesz ozycortu to wlasciwie mozna zaczac od zwyklem malo procentowej masci hydrokortyzonowej tam nie bedzie zadnego antybiotyu, - sterydzik - malo porocentowe sa bez recepty - moze wystarczy ze 2-3 dni posmarowac i sciagnie zapalenie - ale chlodzilabym na pewno.
      • salsa.lover Re: piercing infection 26.03.16, 00:13
        robak.rawback napisała:

> moze masz jakiej cos grzybiczne zapalenie - jakie nosisz bizuterie w tym uchu?
        > ja bym od razu nie brala antybiotyku - bo wlasciwie nie wiesz co to jest - dlac
        > zego antybiotyk i jaki?

Noszę tylko i wyłącznie złoto w tym uchu, nigdy nie miałam z nim problemu a kolczyk mam od 16 lat. Ostatnio mocniej o ten kolczyk zaczepiłam więc może stąd.
        Przemywałam kilka dni płynem antyseptycznym ale nic to nie dało. Potem przekopałam internet i wtedy pognałam do lekarza, bo wyczytałam, że taka infekcja małżowiny usznej to nie żarty

Treatment
        Treatment consists of antibiotics, either by mouth or directly into the bloodstream through an intravenous line (IV). If there is a trapped collection of pus, surgery may be necessary to drain this fluid and remove any dead skin and cartilage.

Outlook (Prognosis)
        How well a person does depends on how quickly the infection is diagnosed and treated. If antibiotics are taken early, full recovery is expected. If the infection involves the ear cartilage, more involved treatment is needed.

Possible Complications
        If the infection spreads to the ear cartilage, part of the ear may die and need to be surgically removed. If this occurs, plastic surgery may be needed to restore the ear to its normal shape.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka