20.05.16, 15:27
Po wielu latach za kolkiem, po wielu latach w UK dostalam pierwszy mandat za przekroczenie predkosci...
I zglupialam...
Jest tu druk, w ktorym trzeba cos pozaznaczac,a ja nie wiem co. Poradzicie?
Part 1: I was the driver at the time of the alleged offence-tu zaznaczam YES,ale dalej:
and if eligible, I wish to be considered for a Driver Awareness Course at cost of £110-zaznaczyc yes?
bo dalej:
Part 1a I wish to be considered for the fixed penalty procedure-znowu pytanie czy zaznczyc yes?

Co mnie w zasadzie czeka? Koniecznosc zaplaty tych £110 i odbycie kursu jest konieczne zaraz po pierwszym przekroczeniu predkosci? Mialam 36mil, tam gdzie jest 30. Czy po wypelnieniu tego papierka dostane tylko mandat do zaplaty-w jakiej wysokosci ktos wie? Jakies punkty karme?
Obserwuj wątek
    • szprotka6 Re: Mandat 20.05.16, 15:52
      Dostalas wybor (dlatego ze to Twoje jedno z pierwszych wykroczen, po przekroczeniu ilustam razy juz nie bedziesz miec wyboru-dostaniesz tylko mandat I punkty). Mozesz teraz wybrac albo mandat + punkty karne albo kurs za ktory tez zaplacisz podobna kwote jak za mandat ale unikniesz punktow.

Mysle ze taki kurs powinnien odbyc kazdy kierowca, zwlaszcza zbyt smialy na drodze (a sama do takich anleze I dobrze mi zrobily puszczane tam filmiki-a tez jestem kierowca z prawie 20 letnim stazem, to byl tez moj pierwszy mandat w zyziu)
      • szprotka6 Re: Mandat 20.05.16, 15:57
        Aha, ten kurs to 3 czy 4 godziny (juz nie pamietam) szkolenia powidzialabym, otwarcie oczu na to co np moze zrobic przekroczenie predkosci o te 5mph, nie jakies zdawanie prawa jazdy od nowa...
      • lucasa Re: Mandat 20.05.16, 16:23
        Ja robilam ten kurs wiele lat temu, ale pamietam, ze myslalam, ze jest srednio przydatny. Co zapamietalam - ze gdy sie skreca i czeka na skret aby nie miec skreconych kol. I aby nie zatrzymywac sie przy wypadku na autostradzie.
        Natomiast nie przydalo mi sie to do ograniczenia predkosci. Nadal na pustych prostych ulicach jade 40 zamiast 30...
    • yumemi Re: Mandat 20.05.16, 17:46
      Dodatkowo zobaczysz wzrost opłat za ubezpieczenie auta bo będziesz musiała ubezpieczyciela poinformować o tym.
    • yadrall Re: Mandat 21.05.16, 19:45
      Dzieki.
      Dalej nie rozumiem-czy jak pojde na kurs to nadal musze fakt przekroczenia szybkosci zglosic do ubezpieczyciela?
      Czy wie ktos ile wynosi mandat i ile punkto karnych sie dostaje?
    • marninor Re: Mandat 21.05.16, 21:38
      naprawde trzeba powiadomic ubezpieczyciela ze dostalo sie mandat??
      • andgie Re: Mandat 21.05.16, 21:53
        Nie sadze. W kazdym insurance renewal jest pytanie o wypadki , stluczki, ale nie mandaty.
        • glasscraft Re: Mandat 21.05.16, 22:15
          Owszem, jest pytanie o mandaty - kiedy, ile punktow karnych.
          • lucasa Re: Mandat 23.05.16, 00:50
            Jak sie idzie na kurs to sie nie dostaje punktow.
      • yumemi Re: Mandat 22.05.16, 16:47
        Oczywiście ze trzeba powiadomić jeśli sie dostało punkty i speeding conviction -Jeśli sie nie mówi i przyjdzie moment ze trzeba będzie z ubezpieczenia korzystać - mamy problem.
        Jest to dość oczywiste bo ubezpieczyciel w ten sposób ocenia stopień ryzyka danego kierowcy :-)
        I ZAWSZE jest pytanie o speeding convictions i o dany kod.

www.thamesvalley.police.uk/faq-answer?id=Q217

www.admiral.com/magazine/guides/motor/important-points-to-tell-your-car-insurer
        • lucasa Re: Mandat 23.05.16, 01:02
          Jak sie poszlo na kurs to nie ma punktow ani conviction.
          Ale wyglada na to ze niektore firmy ubezpieczeniowe moga sie spytac o uczestnictwo w kursie

www.gocompare.com/car-insurance/speed-awareness-courses/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka