Dodaj do ulubionych

Automatyczny status rezydenta

09.09.16, 09:15
Jestesmy w UK 11lat, czytalam gdzies, ze po 5 latach automatycznie uzyskuje sie status rezydenta. Ale czy trzeba ubiegas sie o jakis papier potwierdzajacy ten fakt?
Obserwuj wątek
    • fifka02 Re: Automatyczny status rezydenta 09.09.16, 15:57
      Trzeba, trzeba. :)
      www.gov.uk/apply-for-a-uk-residence-card/overview
      • botu Re: Automatyczny status rezydenta 10.09.16, 15:25
        Teoretycznie nie trzeba.
        www.gov.uk/government/news/statement-the-status-of-eu-nationals-in-the-uk
        "EU nationals who have lived continuously and lawfully in the UK for at least 5 years automatically have a permanent right to reside. This means that they have a right to live in the UK permanently, in accordance with EU law. There is no requirement to register for documentation to confirm this status."

Ale trzeba jeśli myślisz o obywatelstwie, bo od niedawna certyfikat jest obowiązkowy do jego uzyskania.
        Lub jeśli się martwisz skutkami referendum - w powyższym linku się zarzekają, że żadnych zmian w naszym statusie na razie nie ma, ale kluczowe jest to "na razie"...
        Nikt nie wie, co będzie jak Brexit stanie się faktem. Może być tak, że nawet ten certyfikat niczego nie zagwarantuje.

BTW Fifka, twój link prowadzi do karty dla członków rodziny obywateli EEU

"You may be able to apply for a residence card if you’re from outside the European Economic Area (EEA) and you’re the family member, or extended family member, of an EEA national."

Ale rzeczywiście odpowiednią stronę dla samych obywateli EEU dość ciężko znaleźć, poza samą stroną podania
        www.gov.uk/government/publications/apply-for-a-document-certifying-permanent-residence-or-permanent-residence-card-form-eea-pr
        • fifka02 Re: Automatyczny status rezydenta 10.09.16, 17:11
          Dzięki za korektę.

Z doświadczenia mojego i znajomych wynika, że sama swiadomość, że status się należy automatycznie, drzwi nigdzie nie otwiera i trzeba to udowodnić za każdym jednym razem, kiedy jest wymagane. Dlatego łatwiej zrobić to raz, dostać na to certyfikat i się nim posługiwać.
          • czarny_uk_anka Re: Automatyczny status rezydenta 12.09.16, 21:11
            Pamietajcie ze rezydentura stala jest wymogiem unijnym i w UK obowiazuje prawo rzymskie. Nie ma potrzeby wyrabiania -moim zdaniem- rezydentury samej dla papierku, chyba ze do obywatelstwa (jest konieczna). Na gov.Uk pisza ze osoby z EEA nie musza aplikowac o rezydenture aby moc udowodnic ze moga tu przebywac. pilotazowo na 2 tyg wprowadzono teraz program o rezydenture podatkowa, zaaprobowana przez Therese May. Tak wiec rezydentura podatkow bedzie miala wieksze znaczenie. Wedle informacji kazdy z EEA niebawem bedzie mial obowiazek ja wyrobic. Ja juz mam dokument w domu. Czekalam tydzien.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka