Dodaj do ulubionych

Partnership- jak to funkcjonuje

12.03.17, 18:03
Wiem, ze mozna poszukac ale jezeli ktos wie, ma czas i ochote napisac w skrócie, to byloby fajnie. Jestem self employed więc podstawowe sprawy znam ale ja pracuję sama. A jak rozliczają się partnerzy? Z tego co wiem to i jako całość i tez kazdy z czlonków wypelnia własny tax return. Czyli w tym indywidualnym rozliczeniu kazdy wpisze te czesc dochodu którą akurat on wypracował? A jak z podzialem kosztów, kiedy nie zawsze da sie wydzielic ktore koszty do ktorego dochodu- np. koszty zakupu jakichś narzędzi, które słuzą przez dluzszy czas wszystkim?
Obserwuj wątek
    • kingaolsz Re: Partnership- jak to funkcjonuje 12.03.17, 19:18
      Koszty prowadzenia firmy sa odliczane w rozliczeniu calego partnership, chyba, ze masz jakies, ktore sa tylko Twoje to mozesz je odliczyc przy swoim rozliczeniu. Czyli najpierw jest rozliczenie p-ship, potem w zaleznosci od ustalonego udzialu jest ten zysk dzielony (50:50, 40:60, 35:65.... jakkolwiek sobie ustanowicie na poczatku) i kazdy wtedy rozlicza sie na swoje konto.
      • ann.38 Re: Partnership- jak to funkcjonuje 12.03.17, 19:38
        Dzięki, Czyli partnership rozlicza dochod minus koszty ustalając zysk, potem zysk dzielą wg umownego klucza, i wtedy kazdy z partnerow do opodatkowania podaje tylko swoją część zysku i ew odejmuje dodatkowe koszty ktore zostaly poniesione tylko przez tego partnera i nie zostaly ujęte w rozliczeniu partnership?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka