Dodaj do ulubionych

Sprzedaz domu

13.04.17, 14:36
Zabieram sie za wystawienie domu na sprzedaz, zaprosilam kilka agencji, zrobili wycene i zasadniczo oni wszyscy oferuja to samo, za wyjatkiem jednej ktora ma tylko dwa tyg wypowiedzenia i nie ma wcale kontraktu.
Czym sie kierowac przy wyborze agencji?
Teraz wg wszystkich agencjuszy jest "sellers market" i zasadniczo domy schodza bez mala od reki. Na co zwrocic uwage?
Obserwuj wątek
    • alannda Re: Sprzedaz domu 13.04.17, 16:39
      Jestes w Anglii czy Szkocji?
      • lianis Re: Sprzedaz domu 13.04.17, 18:07
        Midlands
        • alannda Re: Sprzedaz domu 13.04.17, 20:12
          To chyba nie pomoge za bardzo bo ja jestem w Szkocji. Tutaj agencje biora procent od sprzedazy, z reguly pomiedzy 0.7% i 1.25%, im drozszy dom tym wieksza mozliwosc negocjacji. Do tego dochodza standardowe oplaty ktore wszedzie sa takie same oraz oplaty za zdjecia, broszury, ogloszenia w lokalnych gazetach, itp. Jesli dom drogi a jestes jak mowisz w popularnym miejscu i domy sie szybko sprzedaja moze pomysl o purplebricks, ale to tylko jesli jestes pewna ze sie szybko przeda. W mojej okolicy by sie raczej nie oplacilo ale bardzo podoba mi sie ich zamysl. Placisz fixed fee (ktore moze byc duzo mniejsze niz procent dla agencji) ale niestety placisz bez wzgledu na to czy sie sprzeda czy nie.
    • julek_i_ja Re: Sprzedaz domu 16.04.17, 14:26
      Jest jeszcze opcja dla oszczednych - zobacz np. na takiej stronie www.tepilo.com/ co daje duze oszczednosci na fee.
      W zaleznosci od wybranej opcji moga zrobic profesjonalne survey i zdjecia jak w normalnej agencji i wystawiaja na swojej stronie. Ogladajacych oprowadzasz sama, co tez wydaje mi sie bardziej wygodne i mozna bardziej zachowac prywatnosc.
      Osobiscie nie probowalam, ale wydaje mi sie to ciekawa opcja.
    • szprotka6 Re: Sprzedaz domu 26.04.17, 11:11
      My wybralismy agencje ktora zwyczajnie wydadala nam sie najbardziej profesjonalna. Racja, opłaty wszędzie są dość zbliżone, wiec intuicja plus ile domów przechodzi przez ich ręce w okolicy w której szukaliśmy kolejnego domu to był nasz priorytet.Ważne by nie wiązać się z nimi umowa na wyłączność. Nie zaznaczam zwyczajnie ze tylko z nimi podpisujesz umowę ale ze może z kimś jeszcze. Bo w przypadku problemów np kupujący się wycofuje co aż tak rzadkie nie jest twoje ogłoszenie wraca na rightmove Ale nie na pierwszej pozycji jako nowowystawiony dom a gdzieś na kolejnej ze stron. Wtedy warto wziąść drugą agencję i z nią uplasował się na szczycie listy (obie agencje wtedy muszą mieć podobne zasady np no win no fee ). Teraz jest dobry okres na sprzedaz. Domow mniej niz kupujacych. Powodzenia!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka