Dodaj do ulubionych

Pension schemes

07.11.17, 09:42
Czy zna sie ktos tutaj na emeryturach? Nie jestem zielona w temacie ale... zielonkawa rzeklabym z lekkim zolknieciem tu i tam acz daleka do kolorkow.

Od poczatku powiem ze nie chodzi o state pension.

W wiekszosci miejsc gdzie pracowalam byly standardowe plany (contribution based) gdzie pracodawca placil w dodatku do salary rowniez np 9 % wysokosci mojej pensji w poczet emerytury jesli ja wplacilam np minimum 6% itd itp. Wysokosc zalezala od pracodawcy ( acz jest teraz pewno minimum ile musza), a takze ja wplacalam tez wiecej. No i te z roznych miejsc pracy moge sobie przetransferowac w to miejsce gdzie sie mi najbardziej oplaca albo i nie i trzymac diversified portfolio, takie by bylo bezpieczniej itd itp. No ale to nie na temat ktory chce poruszyc

No i teraz sie przenosze do innej firmy w ktorej procent ktory employer wplaca okreslony procent ale co dziwne max % ja, jako pracownik moge wplacic tez ma max ( dziwo dla mnie bo nigdy czegos takiego nie widzialam). No i rozwazam gdzie w jaki fundusz emerytalny dalej wplacac.
Poza tymi klasycznymi scheme jest jednak inne:

otoz:
jedno miejsce gdzie pracowalam dosc krotko bo przez 2 lata oferowalo nieco inna emeryture
tzn "contracted-out" of the second tier of state pension. This means that the part of your pension you would have received through S2P (or previously SERPS) is included in your pension paid by the Scheme. A benefit of joining the Scheme is that you therefore pay lower National Insurance Contributions.
It provides you with a pension related to your earnings around the time of your retirement. It also gives you many other benefits that the State Pensions and Personal Pensions either do not provide or do so only at extra cost, such as early retirement, a tax-free lump sum and generous life assurance to provide for your dependants.
Mam mozliwosc przetransferowania tej pension, nic nie robienia albo wplacania wlasnie TAM.

Czy jest ktos na sali kto sie zna na temacie i wie czy ten ostatni typ najbardziej sie oplaca?

No dobra dobra, wyslijcie mnie do pension advisor. Wiem...
Obserwuj wątek
    • glasscraft Re: Pension schemes 07.11.17, 10:08
      Contracted out chyba przestaly istniec w kwietniu 2016.
      • princesswhitewolf Re: Pension schemes 07.11.17, 10:19
        no istnieja jesli byly zalozone wczesniej ( czyli juz istniejace nie znikaja). Napisalam do nich wlasnie co bedzie dalej i czy moge tam wplacac bo moze jest tak ze sobie moga "pracowac" to co juz tam jest ale czy nadal mozna wplacac...
        • glasscraft Re: Pension schemes 07.11.17, 10:31
          Znikac nie znikaja, ale nie sa juz contracted out.
          www.gov.uk/contracted-out
          • princesswhitewolf Re: Pension schemes 07.11.17, 10:32
            Tu wyczytalam tak

Any contracted-out pension you have built up until 2016 is protected. But for those in a defined benefit, or final salary scheme, your new state pension will be reduced to balance out any extra pension you receive from being contracted out.

ale wynika z tego ze faktycznie chyba dalej wplacac tam nie ma sensu czyli pod ochrona jest tylko to co bylo wplacane do 2016...
            • princesswhitewolf Re: Pension schemes 07.11.17, 10:33
              www.which.co.uk/money/pensions-and-retirement/state-pension/guides/your-state-pension-and-benefits/state-second-pension-and-serps
    • alannda Re: Pension schemes 07.11.17, 14:00
      princesswhitewolf napisała:

> No i teraz sie przenosze do innej firmy w ktorej procent ktory employer wplaca
      > okreslony procent ale co dziwne max % ja, jako pracownik moge wplacic tez ma ma
      > x ( dziwo dla mnie bo nigdy czegos takiego nie widzialam). No i rozwazam gdzie
      > w jaki fundusz emerytalny dalej wplacac.

Nie rozumiem nic z tego co napisalas. Z tego co wiem sa tylko dwa rodzaje pension plans (contribution based i defined benefit).
      • princesswhitewolf Re: Pension schemes 07.11.17, 14:15
        ...to z lotu ptaka na samej gorze. W szczegole zas jak wejdziesz contribution based i defined benefit maja tez swoje odmiany. Zastanawialam sie czy warto zainwestwac wiecej w swoj contracted-out defined benefit scheme. Ale jak mi glasscraft wykazala juz nie mozna w nich uczestniczyc od 2016. Czyli ow pension scheme ( zalozony dla mnie przez firme przed 2016) istnieje i bedzie dla mnie pracowac na starych zasadach ,ale niestety nie moge sie do tego dalej dokladac a kiedys byla takowa mozliwosc nawet po odejsciu z firmy. Sprawa w zasadzie jasna juz.
        • glasscraft Re: Pension schemes 07.11.17, 15:04
          Sorka, princess, moze zle napisalam. Uczestniczyc w nich mozna (Teachers' Pensions bylo contracted out czyli uczesnicy placili mniej National Insurance) jak najbardziej tylko, od 2016 nie sa juz contracted out, czyli placi sie takie same skladki na NI jak kazdy inny pracownik. Czy uczestniczyc w funduszu emerytalnym, do ktorego wplaca i pracodawca i pracownik, mozna po odejsciu z tej pracy (czyli bez skladek pracodawcy) to nie wiem; wydaje mi sie ze tak sie nie da (i ze nie bylo to zwiazane z byciem/nie byciem contracted out ale nic sobie za to nie dam odciac).
          Chyba (przepraszam, jezeli banal i oczywista oczywistosc) najlepiej jednak byloby gdybym znalazla kogos, kto siedzi w tym temacie, dac mu wszystkie informacje i dostac solidna porade.
          • princesswhitewolf Re: Pension schemes 07.11.17, 15:15
            >wydaje mi sie ze tak sie nie da (i ze nie bylo to zwiazane z byciem/nie byciem contracted out ale nic sobie za to nie dam odciac).
            No nie da sie. Wyczytalam ze nie mozna juz w nich uczestniczyc po odejsciu z pracy bo od od 2016 r sie zmienily regult ( wczesniej sie dalo) i wkleilam linka wiec.... musztarda po obiedzie, musze wybrac inny z schemes bo moj nowy pracodawca ma dziwna regule ze tam wiecej nie mozna wplacac niz to ile jest okreslone.
      • yumemi Re: Pension schemes 08.11.17, 17:31
        Przeciez defined benefit schemes zostaly phased out...
        • princesswhitewolf Re: Pension schemes 08.11.17, 19:21
          hahaha.... nie. skad. Jak najbardziej istnieja:)))) en.wikipedia.org/wiki/Defined_benefit_pension_plan tylko sie pracodawcom nie oplacaja wiec je wycofuja ale nie znaczy ze nie ma firm z takimi opcjami Tu wiecej www.which.co.uk/money/pensions-and-retirement/company-pensions/guides/defined-benefit-and-final-salary-pensions
          np. NHS ma defined benefir scheme www.unison.org.uk/get-help/knowledge/pensions/nhs-pension-scheme/

Natomiast co zostalo "phased out" to contracted-out defined benefit scheme, jego odmiana. Co nie znaczy ze ci ktorzy takowy posiadali go nie maja bo jak najbardziej ja mam ale niestety jak sie okazuje nie moge do niego juz wplacac nic :/
          • yumemi Re: Pension schemes 08.11.17, 22:31
            Defined benefit schemes typowych czyli final salary otwartych dla nowych members juz nie ma poza sporadycznymi wyjatkami jesli jeszcze gdzies takowe sa :):))) Sa wiadomo istniejace ktore juz nowych nie przyjmuja od dawna, a to spora roznica.
            Ten z NHS to nie jest defined benefit o jakich mowa, bo nie jest to final salary scheme, tylko cos co nazywaja Career Average Revalued Earnings (CARE) scheme :))
            • princesswhitewolf Re: Pension schemes 08.11.17, 22:41

>Defined benefit schemes typowych czyli final salary otwartych

Yumemi ale Defined Benefit to nie tylko final salary na boga... Pisalam wyzej ze pod kazda tych 2 kategorii jest masa podkategorii i jedna z tych ktora ja mam ( tzn do ktorej juz nie mozna sie doplacac od 2016r) czyli Contracted Out jest tylko czesciowo zalezna od final salary a nie calosci.
              Co do NHS to tez jak najbardziej jest defined benefit, cytuje:
              >It is a type of defined benefit scheme which provides pension benefits based on a fixed formula.

Wiekszosc niepublicznych instytucji nie ma juz defined benefit bo im sie to nie oplaca ale nie znaczy ze nie wolno takich miec czy ze nie ma. Sa i to rozne. Tak, potwierdzam sa w mniejszosci.
    • yumemi Re: Pension schemes 08.11.17, 17:35
      A co masz na myśli ‚max % ja jako pracownik mogę wpłacić?’
      • princesswhitewolf Re: Pension schemes 08.11.17, 19:12
        pracujesz gdzies na etacie? Jesli tak to powinnas wiedziec.

W wielu miejscach pracodawca ustala ze wplaca poza pensja np 9% wysokosci twojej pensji jesli pracownik wplaci minimum 6%. ALe mozna wplacac wiekszy % com ja czynila przez lata. Aktualnie ide do firmy gdzie nie ma mozliwosci wplacania wiecej niz suma minimalna okreslona przez pracodawce. Czyli na tym samym przykladzie co wyzej : pracodawca wplaca 9% a ja wplacam 6% i nie moge wplacic ani 7. 8 10% jakbym chciala nawet. No taki system maja . Wiec przegladam moje inne schemes z innych prac bo tam mozna "contribute"
        • yumemi Re: Pension schemes 08.11.17, 22:38
          He? Napisalas tak zawile ze ciezko pojac :)) Moze przeloze ze chodzi o to ze pracodawca daje cos od siebie, np 12%, a potem dodaje tyle ile Ty chcesz dodac, czyli 'matching contributions'.
          Nic w tym dziwnego ze mozna wplacac wiecej samemu jak sie chce, rowniez powyzej tych 'matching' contributions od pracodawcy. U zadnego pracodawcy nie mialam tak zeby byly ograniczenia ile sama moge sobie wplacac. 9% od pracodawcy jest raczej normalne, plus zwykle do kilku procent dodaja to ile Ty dodasz od siebie.
          • princesswhitewolf Re: Pension schemes 08.11.17, 22:44
            Ja tez nie mialam ograniczen przez 21 lat pracy tutaj, ale teraz w tej co od stycznia mam niestety (jest to zbalansowane innymi zaletami tejze pracy i wynagrodzenia). Jest bardzo okreslony tam procent dla pracownika i nie moge nic dodac wiecej od siebie dlaaaaaaategooooooo zalozylam ten watek i dlaaaaaaaaatego szukam wsrod swoich innych pension plans najbardziej oplacalnej gdzie wplacac. Pomyslalam o tej contracted out z Canon co mialam ale tam juz nie mozna wplacac od 2016.
            Jezu... o czym ta dyskusja jak juz wszystko jasne?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka