28.02.17, 19:50
po raz kolejny zmienilam prace, i kolejny pracodawca bedzie odprowadzal dla mnie skladki na kolejne konto, sek w tym, ze to bedzie moje trzecie juz konto a kazde ze smiesznymi wplatami.
Czy ja nie moge miec jednego konta na ta okolicznosc, czy moze ja nie ogarniam tego schematu emerytalnego?
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • yumemi Re: Pension 28.02.17, 22:06
      Takie cos powinno sie robic np rozmawiajac z IFA. Moze byc tak ze ktores z pension pots sa Defined Benefit i wtedy lepiej nie ruszac, moze byc ze maja exit charges, moze byc ze maja wbudowane jakies guarantees. Zalezy tez czy terazniejszy employer pozwala na transfers, wtedy mozna wszystko przeniesc na terazniejszy - ale oczywiscie trzeba wziac pod uwage to co napisalam w poprzednim zdaniu. Mozesz zapytac np tutaj: www.pensionsadvisoryservice.org.uk/about-pensions/retirement-choices/combining-pension-pots-at-retirement
      Ja mam z 4 rozne, na razie sobie siedza.
    • princesswhitewolf Re: Pension 01.03.17, 08:43
      ludzie maja i po kilkanascie wiec sie nie martw. Mozesz consolidate je wszystkie, ale takie urozmaicone portfolio jest bezpieczniejsze. Poza tym jesli chcesz je jednak zlac w jedno to nie ma z tym problemu i 90% pension plans mozna przetransferowac do innego za darmo. Pare form do wyslania.

Na twoim miejscu bym dobrze sie przyjrzala czy sa to pakiety porownywalne czy nie i wybrala ten najlepszy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka