Dodaj do ulubionych

Hashimoto niedoczynnosc tarczycy

17.09.18, 21:40
Zwracam sie do was z wielka prosba.
Bylam w Polsce i zrobilam sobie badania na tarczyce. Znajoma z Polski powiedziala mi ze chyba mam niedoczynnosc bo mam za niskie ft4 do TSH. Bylam dzisiaj w klinice menopauzy porozmawiac z lekarzem i mu pokazalam. Ginegolog ale tylko od HRT. On stwierdzil ze wszystko miesci sie w normach i jest ok, ta znajoma nadal uwaza ze lekarz szalony.
Moze ktoras sie zna na wynikach. Zanim uderze do GP wolalabym sie upewnic i mniejwiecej wiedziec o czym mowie.
TSH 3.497 Normy(0.38-5.33)
FT3 3.35 NORMY(2.5-4.3)
FT4 0.73 Normy(0.65-1.48)

anty-tg 44.1 normy(15-60)
anty-tpo 43.9 Normy 28-60)
Obserwuj wątek
    • cherrie Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 17.09.18, 22:27
      Ja sie troche znam;-) Powiem tak: a jak Ty sie czujesz? Jesli masz objawy niedoczynnosci ( wzrost wagi, zmeczenie, uczucie zimna, problemy ze snem, depresja itd - mozna wygooglowac reszte objawow) to mozna by sie zastanawiac co z tym zrobic, ale same wyniki krwi sa w miare dobre. Jesli mieszcza sie w granicach normy, to gp powie, ze jest wszystko ok. Tsh rzeczywiscie mogloby byc odrobine nizsze, ale nie jest zle. Moje tsh na poczatku choroby bylo 59;-)
      Znajac zycie gp pogratuluje Ci tylko dobrych wynikow!
      • nannyjo32 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 17.09.18, 22:51
        no wiesz ja juz senna i zmeczona to jestem kupe lat :( waga chudne i tyje na przemian musze sie pilnowac z jedzeniem, spanie padam i spie jak zabita podniesc sie z luzka nie moge rano.
        Juz pisalysmy kiedys o naszych problemach.
        Ja zwalilam wszystko na menopauze.
        Jeszcze czekam na odpowiedz na meila od polskiej ginekolog zobaczymy co ona mi odpowie Jest tez endokrynologiem.
        Gp mi pogratuluje jak dzisiaj ten ginekolog ;) ze on nic nie widzi zle z nimi.
      • princesswhitewolf Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 17.09.18, 23:58
        Moj lekarz mowi, ze idealnie jest jak TSH jest pomiedzy 1 a 2. Jak powyzej 3 to juz trzeba powtarzac co jakis czas by widziec "trend"
        • nannyjo32 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 18.09.18, 00:10
          w tamtym roku w lipcu tsh robione w UK mialam 1.14 normy (0.27-4.2) Tutaj sa wyniki polskie jakos to inaczej podaja.
          • cherrie Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 18.09.18, 09:13
            Wiesz, z doswiadczenia powiem, ze to nie zawsze jest to co myslimy, ze jest;-)
            Ja mam problem z tarczyca i zawsze wszystko mi sie wydaje, ze to od tarczycy, ale prawda jest taka, ze moze byc sto innych powodow, np. Anemia z niedoboru wit b12! Tak bylo w moim przypadku. Musialam dostawac zastrzyki z wit b12. Teraz poziom znowu sie obniza. Poza tym, moze byc deficyt wit D, niski progesteron (objawy podobne do tarczycowych).

Jest jeszcze jeden super dobry, domowy test na tarczyce;
            - zaraz po przebudzeniu sie rano zmierz temperature ciala (jesli jeszcze miesiaczkujesz, to najlepiej w pierwszej fazie cyklu, jesli nie, to nie ma znaczenia faza cyklu ;-) Najlepiej zmierzyc temp przez kilka dni, dla pewnosci. Jesli Twoja temperatura jest ponizej 36.6, to oznaka, ze cos na rzeczy, a im nizsza, tym wieksze prawdopodobienstwo niedoczynnosci.
            - drugi test: zmierz tetno 60-90, ozn ze wszystko ok, ale jesli jest ponizej 60 to wieksze prawdopodobienstwo niedoczynnosci.

Ja jestem na lekach p. Niedoczynnosci i nadal mam niska temp i puls tzn. 36.3 i puls 52-55 ;-)

Osobiscie mysle, ze z Tw tarczyca nie jest zle. Zbadaj wit b12. Sorry, nie pamietam wszystkich Twoich objawow, ale te powyzsze moga tez sugerowac....depresje😕
            • nannyjo32 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 18.09.18, 10:37
              Dziziaj mialam health review z GP ale z sister dala mi skierowania na wit b12 i d i FBC. Takze zobaczymy co tam sie dzieje choc ja mysle ze bedzie w pozadku. Takie objawy to ja mam od 7 lat ciagle zmeczenie itp. bole nog.
              Czekam na odpowiedz od lekarki z Polski jak powie ze cos zle to dopiero pojde do GP.
              Czekam tez na odpowiedz z kliniki menopauzy bo mam ciagle niski estrogen za niski. Wczoraj juz cos mowili ze jak mi poziom wyreguluja to testosteron dostane.
    • bisiek10 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 18.09.18, 15:38
      Masz bardzo niski poziom Ft4 bo zaledwie niecale 10%. Dlatego tez i TSH mimo ze w normach to dosyc wysokie.Ft3 tez szalu nie ma.Przeciwciala raz sa raz ich nie ma nawet przy Hashi.Za miesiac moze sie okazac ze masz je np podwyzszone.Jak bym jednak przyjzala sie tarczycy. Ja z takimi wynikami (mimo ze w normach) mialam przez endo w UK podniesiona dawke leku jak bylam na tyroksynie.
      • nannyjo32 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 18.09.18, 18:25
        jaka sie dostalas bisiek do endo w UK ja sie boje ze moja GP wysle mnie do domu i powie ze wyniki sa OK
        • bisiek10 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 18.09.18, 19:28
          Z niedoczynnoscia nie dostaniesz skierowania do endo bo niedoczynnosc leczy GP.Ja po ciazy 6 lat temu mialam nadczynnosc w przebiegu Gravesa- Basedowa.Z nadczynnoscia kieruja juz do kliniki endo.Po ponad roku leczenia wpadlam w niedoczynnosc.Bralam tyroksyne i z racji ciazy i przeszlosci z G-B znow skierowali mnie do endo (ciaza do wizyty endo niestety nie dotrwala).Skonczylo sie na tym ze dzis dokladnie mija 4 tygodnie odkad usuneli mi cala tarczyce.No i znow jestem na tyroksynie.
        • bisiek10 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 18.09.18, 19:30
          Na twoim miejscu poszla bym do endo w PL.Z tymi wynikami raczej leki w PL dostaniesz od normalnego endo.Jak juz dostaniesz je w PL tutaj musza Ci je dac.
          • nannyjo32 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 18.09.18, 20:03
            zobaczymy co powie jak nie to sie chyba wybiore.
            • cherrie Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 18.09.18, 20:28
              W PL nawet prywatnie lekarz nic nie przepisze, jak cala trojca tarczycowa w normie:-(
              Jedynie pozostaje czekac i monitorowac, az sie pogorsza wyniki. Problem w tym, ze lekarze patrza na wyniki, nie na pacjenta!
              • bisiek10 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 18.09.18, 21:03
                A co Ty za bzdury gadasz.Nie wprowadzaj dziewczyny w blad.Mialam mniejsze TSH i leki dostalam.Rodzinny jak troche sie zna na rzeczy i nie oszczedza na receptach to tez tyroksyne z takim tsh i tak niskimi wolnymi hormonami wypisze.
                • bisiek10 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 18.09.18, 21:04
                  Nannyjo wejdz na forum tarczycowe i jak bedziesz wybierac sie do PL poszukaj tam polecanego endo w swojej okolicy.
                  • nannyjo32 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 18.09.18, 22:13
                    z tym nie mam problemu bo bylam u ginekologa jest tez endo wiec juz jej wyniki wyslalam czekam na odpowiedz jak cos to zrobie konsultacje z nia przez telefon. Mam nadzieje ze pomoze bo babka tez profesor, wiec chyba sie zna.
                    • bisiek10 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 18.09.18, 22:54
                      To trzymam kciuki :) Ja walczylam z moja f.....ca tarczyca az w koncu sie jej pozbylam bo byla to najlepsza opcja.Przede mna pierwsze badania po operacji.Mam nadz ze szybko sie ustabilizuje i nic wiecej mi sie nie przyplacze :)
                • cherrie Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 19.09.18, 22:19
                  Moze mialas nizsze TSH, a moze mialas ft4 ponizej normy. Samo tsh nie jest hormonem tarczycy;-)
                  • bisiek10 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 20.09.18, 15:14
                    Ty mnie nie ucz ;) Troche na tematy tarczycowe wiem i doskonale wiem ze TSH nie jest hormonem tarczycowym....A wyniki wolnych hormonow wiem jakie mialam i na pewno nie byly ponizej normy ani nawet na poziomie 10% normy jak u nannyjo tylko wyzej.
    • leyre2 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 19.09.18, 09:25
      Wyniki sa w normie wiec leki sa niepotrzebne bo to nie wyglada nawet na subkliniczna postac niedoczynnosci. W pl lekarze lekka reka przepisuja leki i tu nalezy byc ostroznyn bo to przynosi wiecej szkody niiz pozytku i niepotrzebne hormony wprowadzaja balagan w organizmie. Akurat w pl endokrynologia jest slaba a lekarza ktory sie na tym faktycznie zna nie jest latwo znalezc.
      Radzilabym jednak posluchac tutejszych lekarzy w tej kwestii. Objawy ktore opisujesz moga miec rozne podloze, czesto szukamy czegos powazniejszego a okazuje sie ze wystarczy wprowadzic zmiany w trybie zycia np w diecie i regularne cwiczenia, spedzac wiecej czasu na swiezym powietrzu i po jakims czasie widac pozytywne zmiany.
    • liwazi_mama Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 19.09.18, 11:04
      A robiłas usg tarczycy?
      No niestety moj go olał badanie z Polski. Mam
      Tsh 1.3 norma 0.35-4.94
      Ft3 2.21 norma 1.71-3.71
      Ft4 1 norma 0.7-1.48
      Anty tpo <1 norma 0-5.6
      Anty tg 31.40 norma 0-4.11
      Na usg tarczyca pomniejszona o 25 % plus kilkanascie stanie zapalnych.
      Go n.a. to twoje tsh jest w normie
      • nannyjo32 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 19.09.18, 11:23
        nie robilam usg. Ogolnie poszlam do ginekologa bo chcialam sprawdzic jak ta sie jajniki maja i czy nie ma innych problemow. No wygasly bo menopauza i sie obkurczyly 1.6 cm u zdrowej kobiety mi powiedziala 2.5 cm. Zero pecherzyko. Ogolnie wszytko w pozadku. Na tym sie skupilam. Dodatkowo poprosilam ja ze chce zrobic badania i dala mi zestaw badan. I tylko tyle, pokazalam wyniki znajomej ona zaczelam mi wmawiac ze mam niedoczynnosc i ze jak naszybciej leki nawet jakis polecila. Ja myslalam ze wszytko jest dobrze bo w granicach normy, wiec nawet mi w glowie nie bylo sie konsultowac z lekarka. W poniedzialek wzielam te wyniki ze soba do kliniki menopauzy bo mialam spotkanie z lekarzem ginekologiem od HRT i myslalam ze warto im je pokazac. Tuaj inna historia bo walcze z zaniskim estrogenem i chca go wyrownac, dodatkowo na moje zmeczenie stwierdzil ze doda testosteron w zelu jak wyrownamy poziom do ok 500 estrogenu. Mam caly czas okolo 120.
        Dodam ze od 2015 roku mialam robiony zestaw badan w klinice menopauzy, hormonalny tez i nigdy nic nie powiedzieli.
        • clonek13 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 19.09.18, 11:53
          Moja mama ma Hashimoto i na sile wysylala mnie na badania w Pl.Zrobilam i powiedziano ze sa juz przeciwciala ale tsh hormony w normie sie mieszcza wiec tego nie leczy sie.wyslano mnie tez na usg- uslyszalam doslownie 'troche juz zjedzona tarczyca' ale hormony w normie wiec nie ma co leczyc.Wrocilam do Uk i uderzylsm do Gp chcialam zeby mieli w papierach ze mam cos z tarczyca i co jakis czas kontrolowali.Gp wysluchal opowiesci ze to genetyczne i wypisal skierowanie na pobranie krwi (nic nie mowilam ze w pl robilam).Tsh wyszlo w normie wiec zapytalam jak przeciwciala-powiedziano ze lab nie zrobi przeciwcial bo tsh jest dobre wiec tu sie konczy diagnostyka.Biegiem do Gp ,dluga pogadanka i ze tsh i hormony moga byc w normie ale przeciwciala czyli Hashimoto moga rowniez byc.Kazalam zaznaczyc zeby laboratorium zrobilo mi przeciwciala mimo iz zobacza tsh dobre.Oburzyl sie na to wszystko ale zadzialal i wyladowalam znow na pobraniu krwi.Po kilku dniach zadzwonil potwierdzic ze mam Hashimoto ale ze normy hormonow ok wiec sie nie leczy na tym etapie.Dokladnie to co w Pl uslyszalam ,chcialam tylko zeby mieli w systemie w razie follow up albo powtorzenia krwi.Ja te badania robilam po ciazy ,a czulam sie bardzo zle.Zwalalam ze juz za stara jestem na ciaze i dzieci i zle znosze itd...a tu sie Hashimoto rozbujalo.Byc moze wlasnie przez zmiany hormonalne w ciazy.Ot moja historia
    • wiwi1 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 20.09.18, 19:04
      Ja wlasnie odebralam wyniki i mam TSH powyzej normy 5.33 (norma do 4.2) a T4 13.2 (norma 10.5 - 24.5). Do tej pory robilam co roku i bylo w normie a w tym roku podskoczylo. T3 nie chcieli mi zrobic w laboratorium. GP stwierdizl, ze zam powtorzyc badania za pol roku, ale zlecil tylko T4 i TSH a nie zlecil przeciwcial no i nie wiem, prosic o zbadanie przeciwcial? da to cos? Czekac te pol roku na powtorzenie badan czy ewentualnie isc prywatnie na usg, sama nie wiem co mam zrobic.
      Pozdraiwam:)
      • cherrie Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 20.09.18, 19:59
        Wiwi, na usg prywatne (w uk) szkoda kasy. Co Ci to da? Najwyzej potwierdzi Hashimoto, a to niczego nie zmieni. Lekow nie dostaje sie z powodu “hashimoto” tylko z powodu obnizonych hormonow.
        Ja bym powtorzyla badania np za 2-3 mce. Jesli okaze sie, ze T4 leci w dol, a tsh wzrasta, to pewnie wtedy dostaniesz 25mcg tyroksyny;-) To, ze t3 nie zrobili to raczej standard, ale jakby gp sie “uparl” to zrobia.
        • wiwi1 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 20.09.18, 20:30
          Takk chyba zrobie, powtorze te badania za pare miesiecy, dal mi GP nowe skierowanie na kotrym napisal, ze ma byc zrobione w marcu. Pokazal mi wyniki z poprzednich lat i raz bylo tak, ze mi TSH poskoczylo, ale nie tak bardzo, tylko do gornej granicy. Natomiast nie sprawdzilam jak sie mialo T4 w poprzenich latach, znaczy bylo w normie tylko czy w podobnej wartosci czy nizej czy wyzej to nie wiem.
          • robak.rawback Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 20.09.18, 22:14
            wszystko zalezy jak sie czujesz. jak zbadalas inne rzeczy i nic oczywistego nie wychodzi to byc moze cos masz z tarczyca jesli sie slabo czujesz.
            powiem tak jak czujesz ze cos jest nie tak albo nienormalne, albo masz wrazenie ze wszyscy sa zywi energiczni i zdrowi a tym masz ciagle jakis problem z energia, czy wlosy wypadaja, albo brwi znikaja po zewnetrznej stronie, albo jakies bole kolan, nadgarstkow, opuchniecie, malo energii, zawroty glowy, nundosci, problemy z brzuchem, etc to pewnie tarczyca niedoczynna i trzeba sie samemu leczyc bo te debile
            nigdzienie lecza. to jest moja osobista diagnoza po uzeraniu sie doslownie z kazdym lekarzem. sama sobie poczytaj na intenecie, kup pare ksiazek i monitoruj.

jak czujesz ze jest cos nie tak, to pewnie jest nie tak i nie daj sobie wmowic ze nie. natomiast jak ci nic nie jest jesli chodzi o symptomy to bym moze olala wyniki tarczycy na razie, ale monitorowala.

moja mama miala wlasnie podobne wyniki tarczycy wszystko niby w normie ale spala od rana do nocy snula sie na nogach etc, powiedzialam jej zeby zaczela tyroksyne przyjmowac - po malenku sobie wprowadzic np cwiartke tyroksyny o rozmiarze 50. zaczela brac i od razu sie lepiej poczula i od tamtej pory ja na tarczyce lecza i bierze tabletke 50 raz na dzien i jest jej lepiej.
            • robak.rawback Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 20.09.18, 22:19
              na pewno bym zmienila diete na zdrowsza jesli cos nie tak jesz. warzywa, mieso itp itd. wiecej sie ruszac, ale nie ma nic bardziej mylnego niz zakladanie ze takie zmiany cos zmienia jesli tarczyca jest nie taka jak trzeba. oczywiscie ze to pomoze oczyscic organizm itp itd i ogolnie pomoze, ale z doswiadczenia widze ze to mnie nigdy z niczego nie wyleczylo, pomoglo wszem ale nie wyleczylo, jesli chce miec energie danego dnia i moc pocwiczyc to ja sobie najpierw musze wziasc dawke lekow na tarczyce i na nadnercza (ktore bywaja oslabione przy tarczycy, albo sa tak oslabione ze hormony tarczycy nie sa wstanie dzialac tak jak powinny)
              poczekac az zaczna dzialac te leki, jakbym nie brala lekow to bym chyba caly dzien tylko w lozku lezala i czekala na godota. i nie daloby mi sie cwiczyc.
              • clonek13 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 23.09.18, 22:09
                Dziewczy czy ktoras z was stosuje plyn lugola?
                Mnie bola stawy jako jeden z objawow mojej tarczycy,zme zenia,zamglony mozg, ci jakis vzas dol psychiczny,placz.czytalam ze gluten zke wplywa/alergizuje tarczyce wiec odrzucilam i bole stawow rzadko teraz wystepuja,ale jak tylko zjem cos z glutenem to na drugi dzien juz mam bol ,mleko krowie zastapilam tez roslinnym
                • cherrie Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 24.09.18, 09:17
                  Clonek, przy Hashimoto jod nie jest wskazany. Ja tez musialam zrezygnowac z glutenu i mleka;-)
                  • clonek13 Re: Hashimoto niedoczynnosc tarczycy 28.09.18, 21:28
                    Dzieki cherrie !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka