Dodaj do ulubionych

SEN coordinator

30.09.21, 19:13
Podejrzewam swoje dziecko o lekka dyspraksje. Gdyby nie to ciagalam go po martial arts przez lata to mialby nadal pewna niezbornosc. A jeszcze w Reception mial problem z przejsciem po narysowanej linii.

Na komputerze smiga piszac cos, ale recznie to problem i odbiega od dzieci w swoim wieku w tym ze po 4-5 zdaniach napisanych recznie po prostu wysiada. Zauwazyla to nauczycielka w jego klasie zreszta. Jak czytam o dyspraxia to widze ze ma i inne objawy ktore sie na liscie znajduja.

No i zwrocilam sie do szkolnego SEN coordinator ktora nie traktuje sprawy zbyt powaznie. Sprawdzila i mowi ze bedzie obserwowac i za rok znow go sprawdzi.

W miedzyczasie z tego pisania mu obnizaja ocene przez te problemy z pismem.
Obawiam sie ze bez formalnej diagnozy cala edukacje bedzie mial obnizana ocene a przeciez jak ma napisac na komputerze to pisze swietnie, spelling rewelacja jak na jego wiek.

Czy sa tu matki ktore mierzyly sie z problemem reluctancy of SEN coordinator?

Tutor mi zasugerowal, ze to dlatego ze jesli zaklasyfikuja kogos jako SEN to szkola bedzie musiala zorganizowac dodatkowe zajecia dla takiego dziecka a to oznacza czas i koszta ....

Obserwuj wątek
    • wiwi1 Re: SEN coordinator 30.09.21, 21:28
      W ktorej on jest klasie? W jaki spossob obnizaja mu ocene z pisania? W primary school sa opisy postepu dziecka raczej niz ocena, chyba, ze jest w szkole prywatnej? Nie wiem jakie sa zasady w szkolach prywatnych.
      jesli Senco zbagatelizowala problem to byc moze syn sie miesci w normie, mlodsze dzieci czesto maja problemy z koordynacja, nie wszyscy rozwijaja sie w takim samym tempie, moze on sie miesci jeszcze w ramach rozwojowych.
      Szkola ogolnie ma fundusze dla dzieci ze special needs, ale sa to niewielkie fundusze, wiadomo jak to w oswiacie. Pracowalam z roznymi SENCO, lepszymi i gorszymi. W szkoe podstawowej moich dzieci
      senco jest naprawde swietna. natomiast ja zawsze uwazam, ze rodzic zna swoje dziecko i jesli wydaje Ci sie, ze cos jest nie tak jak byc powinno to zawsze lepiej to sprawdzic niz zalowac kedys, ze sie zaniedbalo.
      Umow sie z GP i powiedz o swoich obserwacjach, byc moze GP Cie pokieruje dalej.
      Jesli chodzi o pisanie, poczytaj sobie tutaj:
      childdevelopment.com.au/areas-of-concern/writing/handwriting-performance/
      Moj syn ma problemy z pisaniem, bazgrze jak kura pazurem. U niego z kolei podejrzewam albo sensory problems (ma autyzm) albo dysgrafia - tu z kolei moj brat i tato maja wlasnie taki nieczytelny charakter pisma, wiec moze to rodzinne. Czekam wlasnie na skierowanie do OT. Moj syn jest w Y8. Na razie szkola probuje pomoc mu w rozny sposob, czasem ktos za niego pisze (scribe), ma tez dostac laptopa do pisania.
      Pozdrawiam:)
      • princesswhitewolf Re: SEN coordinator 30.09.21, 21:40
        U nas sa oceny w postaci :

Above expectations
        Expected
        Developing

Expected to jest =

Z pisania ma - Czyli Developing
        • wiwi1 Re: SEN coordinator 30.09.21, 22:59
          ale to masz writing czy handwriting? Z writing w primary school biora pod uwage to :

the correct use of punctuation, such as full stops, exclamation marks and question marks.
          varied syntax and use of sentence types.
          understanding of sentence structure.
          the correct use of sentence clauses.
          accurate spellings.
          correct word choice.
          Chyba ze ta ocena jest z handwriting.

Jesli chodzi o GP to nie wiadomo przeciez co jest przyczyna problemow z pisaniem, wiec skad on wie czy to jest learning disability a jesli tak to czym spowodowane? Moze byc dysgrafia, moga byc problemy motoryka, moze byc wiele innych przyczyn a moze nie byc nic, tylko sie po prostu rozwija w swoim tempie.

Ja bym jednak naciskala na GP jesli Senco nie widzi problemu a ty czujesz, ze jednak jest.
          Ja ostatnio potrzebowalam skierowanie do OT. Najpierw GP powiedzial, ze nie moze skierowac, bo niedasie i ktos inny sie tym zajmuje. Zadzwonila okazalo sie, ze nie ktos inny sie tym zajmuje tylko wlansie GP. Oddzwonilam, inna pani GP odebrala i bezproblemu nas skierowala.
          Tak przy okazji mi sie przypomnialo o ile dobrze pamietam Twoja mama jest lekarzem pediatra? (moge sie mylic) Jesli tak to czy ona tez widzi problem?
          Pozdrawiam
          • princesswhitewolf Re: SEN coordinator 01.10.21, 00:09
            Oni przynajmniej u nas handwriting i writing maja pod jednym. Zreszta jedno ma wplyw na drugie. Jak nie jest w stanie napisac wiecej niz 5 zdan handwritten to jak maja oceniac dobrze jego writing. Na komputerze zas tworzy jak najbardziej przyzwoite historie na strone ( 8 lat)

Ja mowie o dyspraksji a nie dysleksji. Moj syn ma 98 proc poprawnosci na spelling tests. Dyspraksja to problemy motoryki. Pisanie stamowi problem.I juz nie chodzi o kaligrafie tylko o wytrzymalosc.w pisaniu recznym. Reka go boli po paru zdaniach. Tak, grip cwiczymy ale i tak go reka boli i sie okropnie meczy
          • princesswhitewolf Re: SEN coordinator 01.10.21, 00:12
            Moja mama jest neurologiem i tez podejrzewa go o dyspraksje.
            Bylismy u GP i pediatry. Tym sie jednak zajmuja SEN coordinators i tam nas skierowali. Pediatrzy sie zajmuja sprawami typu autyzm a nie dyspraksja bo to jest uwazane za learning disability a nie chorobe czy inwalidztwo
            • wiwi1 Re: SEN coordinator 01.10.21, 07:18
              Jest roznica miedzy learning disability a learning difficulty
              www.mencap.org.uk/learning-disability-explained/learning-difficulties
              I tak, masz racje, ze Senco moze skierowac Twoje dziecko do OT (Occupational Therapist) jesli podejrzewa problem, ale u Ciebie w szkole tego nie zrobila i nie widzi problemu.
              GP rowniez moze skierowac do OT, jesli Ci na tym zalezy i widzisz problem to nie daj sie zbyc. Ja wiem na pewno, ze GP moze skierowac dziecko do OT, inna sprawa, ze robia to niechetnie. I tak Cie wlasnie beda odsylac do szkoly, Ale masz dwa wyjscia, albo naciskac na referral albo isc prywatnie, poczytaj tutaj:
              www.dyspraxiauk.com/
              • princesswhitewolf Re: SEN coordinator 01.10.21, 08:19
                Moze nastepnym razem trafie do innego GP....
      • princesswhitewolf Re: SEN coordinator 30.09.21, 21:43
        GP skierowal nas do szkoly bo to nie jest autyzm itd tylko learning disability. Rzecz w tym ze on ma przez to ocenę obnizana a nie znaczy ze nie potrafi pisac wypracowan. Na kompie potrafi
    • plain-vanilla Re: SEN coordinator 02.10.21, 15:50
      Moim zdaniem gp jak najbardziej powinien nakierować do community paediatrician. Wystarczy zajrzeć na stronę nhs.
      Co do szkół, to po własnych doświadczeniach w diagnozowaniu mojego syna mogę powiedzieć, że właśnie "dzięki" edu psychologist, co pewnie jest odpowiednikiem senco, straciliśmy rok. W sumie droga przez mękę w diagnozowaniu trwała 2 lata licząc od pierwszej wizyty u gp.
      Jako matka znasz swoje dziecko. Odpowiedz sobie w jaki sposób diagnoza ułatwi mu życie i funkcjonowanie w szkole. U nas diagnoza nie zmieniła niczego w szkole, ale nasze życie jako rodziny zmieniła na lepsze o 180 stopni i dlatego te 2 lata walki były warte tego.
      • princesswhitewolf Re: SEN coordinator 02.10.21, 17:52
        No ale moze wasz problem nie ma wplywu na edukacje dziecka.
        A u nas ma. Beda mu pozwalac pisac na kompie te wypracowania i to samo na egzaminach. To wiele zmienia.
        • plain-vanilla Re: SEN coordinator 02.10.21, 17:58
          Moje dziecko ma AS czyli jak najbardziej diagnoza ma wpływ na jego edukację i szkoła o tym wie. Gdyby była taka potrzeba, to by były dostosowane zajęcia. Napisałam ci, że szkołą nie widziała żadnego problemu i była tylko zawalidroga na etapie diagnostyki, bo mnie olewali.
          I powtórzę, to co napisałam, jeśli uważasz, że diagnoza pomoże twojemu synowi, to jak najbardziej staraj się o assesment.
          • princesswhitewolf Re: SEN coordinator 03.10.21, 01:05
            A z ciekawosci, jak sadzisz czy chodzi o to ze szkola musialaby dac mu dodatkowe godziny a oszczedzaja?

> to jak najbardziej staraj się o assesment.

Isc do innego GP?
            • plain-vanilla Re: SEN coordinator 03.10.21, 15:37
              Idź do innego GP. A jeśli chodzi o szkołę, to nie wiem, jak to wygląda w Anglii. Ale generalnie moim zdaniem to rodzic musi się wykazać inicjatywą i diagnozować własne dziecko. Moim zdaniem gp może jak najbardziej skierować do community paediatrician, a zwalił na szkole, bo tak najłatwiej.
              • jofin Re: SEN coordinator 05.10.21, 16:24
                Tutaj masz dwa linki. gdzie możesz sobie poczytać więcej o tym, jak się do tego podchodzi w UK i gdzie szukać pomocy.
                Może ci się przydadzą.

www.nhs.uk/conditions/developmental-coordination-disorder-dyspraxia/symptoms/
                dyspraxiafoundation.org.uk/
                • jofin Re: SEN coordinator 05.10.21, 16:30
                  Tutaj z kolei masz przykładowe zabawy i ćwiczenia integracji sensoryczne , które mogą pomóc twojemu synowi.

dziecisawazne.pl/cwiczenia-wspomagajace-integracje-sensoryczna/
                  • princesswhitewolf Re: SEN coordinator 05.10.21, 17:03
                    Te zabwy to dla mlodszego dziecka. On w styczniu bedzie mial 9 lat
                    • jofin Re: SEN coordinator 05.10.21, 17:30
                      Część tych zabaw można z łatwością dostosować do 9-cioletnigo dziecka.
                      Ewentualnie poszukaj w necie cwiczen dla starszych dzieci, które mają problem z pisaniem.
                • princesswhitewolf Re: SEN coordinator 05.10.21, 17:02
                  Symptomy znam i duzo czytalam o tym. Nie ma niskiej samooceny bo ma lepsze wyniki w nauce z wiekszosc przedmiotow niz klasa
                  • jofin Re: SEN coordinator 05.10.21, 17:51
                    princesswhitewolf napisała:

> Symptomy znam i duzo czytalam o tym. Nie ma niskiej samooceny bo ma lepsze wyni
                    > ki w nauce z wiekszosc przedmiotow niz klasa

Może dlatego szkoła i SEN uważają, że nie ma on żadnego problemu?
                    • princesswhitewolf Re: SEN coordinator 05.10.21, 18:36
                      ale ja nigdzie tego nie napisalam. Napisalam ze nic nie robia w kierunku dodatkowych lekcji czy chocby sformulowania tego formalnie.

Widza gdzie jest problem
                      • wiwi1 Re: SEN coordinator 05.10.21, 19:08
                        Formalnie sie nie da bez diagnozy. Diagnoze moze przeprowadzic tylko osoba do tego uprawniona (pediatra, OT itd), wtedy szkola sie dostosuje do zalecen.
                        Na wlasna reke, bez diagnozy szkola oczywiscie moze wspomagac na przyklad cwiczenia malej motoryki lub pozwolic dziecku korzystac z komputera. jakkolwiek troche ryzykowne bez formalnej diagnozy i formalnych zalecen, bo pismo reczne jest wazne w szkolach, niemozna z tego tak po prostu zrezygnowac i dac dziecku w zamian laptopa.
                        A Senco moze nie widziec problemu bo byc moze Twoj syn miesci sie w szerokiej normie dla swojej grupy wiekowej i Senco chce go po prostu obserwowac. Ty natomiast jak czujesz, ze jednak jest problem powinnas porozmawiac ze swoim GP.
                        • princesswhitewolf Re: SEN coordinator 05.10.21, 21:54
                          No wlasnie. Na laptopie on pisze na tyke sprawnie i szybko jak ja. To w ogole jest dziwadło ktore lubi ogladac na Youtube rankingi systemow operacyjnych i programowac w Scratch. Cudak

Ale jak przychodzi do napisania tego samego pisemnie...jezusmaryjo....darcie kotow

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka