Dodaj do ulubionych

Naric - uznawalnosc wyksztalcenia z PL

29.10.06, 22:22
Na poczatek witam wszystkich . To moj pierwszy post tutaj . Jestem troche
zestresowana ale mam nadzieje ,ze bedzie ok . Moj maz skonczyl w Polsce
Ochrone Srodowiska . Wlasnie tesciowa przyslala nam poczta jego wszystkie
dyplomy i indeksy . Wyczytalam ,ze uznawalnoscia miedzynarodowych kwalifikacji
i wyksztalcenia zajmuje sie NARIC . Chcialabym zalatwic wszystko jak
najszybciej i nie wiem co wysylac . Kopie samych dyplomow + tlumaczenia czy
kopie dyplomow i indeksow + tlumaczenia wszystkiego . Probowalam szukac w
wyszukiwarce forum ale mi nic nie znalazlo .

Poza tym wypadaloby napisac cos o sobie . mam 26 lat, jestem mama 2 letniej
corci, mieszkam na Hounslow i w sumie malo jeszcze wiem o zyciu tutaj choc
mieszkam tu juz 10 miesiecy . pozdrawiam i mam nadzieje ,ze uda mi sie
dolaczyc do Waszego grona!!!
Obserwuj wątek
    • olimpia_b81 Re: Naric - uznawalnosc wyksztalcenia z PL 29.10.06, 22:25
      wyslalam kopie dyplomu, suplementu w jez polskim oraz tlumaczenie.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37418&w=50907194
      a tak ogolnie to czesc,witaj, ja tu tez nowa w sumie a w UK(Walia) od roku:)
      • govinda108 Re: Naric - uznawalnosc wyksztalcenia z PL 29.10.06, 22:31
        Dzieki za odpowiedz :) . Teraz musze tylko znalezc jakiegos tlumacza
        przysieglego i bedziemy wysylac . Przyznam sie ,ze podczytuje Was od kilku
        tygodni ale dopiero dzisiaj przelamalam sie zeby cos napisac :)
        • dorotus76 Re: Naric - uznawalnosc wyksztalcenia z PL 29.10.06, 22:35
          Witaj,
          ja tylko tak z ciekawości podpytam, bo tez kończyłam w PL ochronę środowiska
          (Akademia Rolnicza) i moze Twój mąż orientuje się, jakie sa szanse pracy w
          wyuczonym zawodzie? Mnie to jeszcze nie dotyczy, bo Pola jeszcze za mała, ale
          niedlugo pewnie zacznę się rozglądać.
          pozdróffka
          • govinda108 Re: Naric - uznawalnosc wyksztalcenia z PL 29.10.06, 22:41
            Niestety jeszcze sie nie orientowal .Do tej pory twierdzil ,ze ochrona
            srodowiska nie jest dla niego (niby skonczyl ja przypadkiem ;) - teraz nagle go
            oswiecilo ,ze to jest to . Jak bede miala jakies informacje na pewno o tym
            napisze :)
            dagi i mia
        • govinda108 Re: Naric - uznawalnosc wyksztalcenia z PL 29.10.06, 22:36
          wlasnie maz mnie poinformowal ,ze on suplementu do dyplomu nie ma - skonczyl
          studia w 2004 roku a suplement z dyplomem wydaja od 2005 . Jutro zadzwoni na
          uczelnie w PL zeby zapytac co w tym wypadku mamy zrobic . A moze da sie wyslac
          papiery bez tego?? ktos ma moze jakies doswiadczenie???
          pozdrawiam!!
          • olimpia_b81 Re: Naric - uznawalnosc wyksztalcenia z PL 29.10.06, 22:38
            no wlasnie na podstawie suplementu widza ilosc przedmotow, tryb ksztlacenia-nie wiem z czym to porownaja u siebie, bo ich to chyba powali hehe.
            sama czekam na wyniki, moze zadzwon do Naric i spytaj czy musi byc suplement.
    • silence28 Re: Naric - uznawalnosc wyksztalcenia z PL 29.10.06, 22:36
      Witaj,
      ja tez sie borykam ostatnio z uznawaniem dyplomow, atroche ich sie uzbieralo,
      chodzi mi w sumie i jeden, ale jak sie okazalo tlumaczyc trzeba wszystko. Dosyc
      gleboko wlazlam juz w uznawanie kwalifikacji pedagogicznych, chociaz zaczynallam
      tez od NARIC to sie okazalo, ze nauczyciele maja inna droge. Mam nadzieje, ze
      zadziala.
      www.naric.org.uk Mozna aplikowac on-line, ale w sumie to i tak musisz
      wysylac dokumnety poczta. A tu cytat:
      "send by post to the UK NARIC a copy of your application form together with
      photocopies of your final qualification certificates, course transcripts and,
      where necessary, an official translation into English."
      Do uzania kwalifikacji wazna jest lista przedmiotow, ktore sie mialo na
      studiach, oni to porownuja do kwalifikacji angielskich.

Nie stresuj sie, tu wszyscy swoi:)) i problemy mamy podobne. Napisz jak Ci idzie:)
      Pozdrawiam
      • govinda108 Re: Naric - uznawalnosc wyksztalcenia z PL 29.10.06, 22:45
        a gdyby tak przetlumaczyc indeksy ???:):):) . Pewnie kosztuje to fortune ale
        znajac sprawne dzialanie naszej ,kochanej uczelni (Uniwersytet Opolski) bedziemy
        czekac na ten nieszczesny suplement kilka dobrych miesiecy ;) . Jutro zadzwonie
        do Naric , moze oni cos poradza .
        Pozdrawiam
        • silence28 Re: Naric - uznawalnosc wyksztalcenia z PL 29.10.06, 22:55
          Mysle, ze mozna przetlumaczyc indeks tak by utworzyc ciag zajec, godziny, ocen w
          takiej tabeli...identycznie przeciez wygladaja suplementy, przeciez to nie jest
          nic innego jak powtorzenie indeksu, tylko, ze nie ma podpisow kazdego z profesorow.
          Koszty tlumaczenia zaleza od ilosci znakow na stronie A4, a nie od ilosci stron
          w indeksie:)
          • govinda108 Re: Naric - uznawalnosc wyksztalcenia z PL 29.10.06, 23:02
            wlasnie mi sie przypomnialo ,ze od ilosci znakow -jak bylam w PL to tlumaczylam
            z angielskiego na polski akty urodzenia i slubu to pan poinformowal mnie ,ze
            place za ilosc znakow na stronie :).

Moj maz twierdzi ,ze wyjdzie i tak taniej i przyjemniej niz bilet do PL i
            uzeranie sie z paniami z dziekanatu ;) . Mam nadzieje ,ze indeksy przejda .
            jutro dla pewnosci zadzwonie do Narica i podpytam o wszystko .
            • silence28 Re: Naric - uznawalnosc wyksztalcenia z PL 29.10.06, 23:16
              A moze to Ci pomoze:
              Explanatory Notes on Documents Required:
              www.naric.org.uk/index.asp?page=18§ion=1&Link=Explanatory%20Notes%20on%20Documents%20Required
              • silence28 przydatny link 30.10.06, 00:06
                EU to UK
                Regulated Professions in the UK
                Find a Competent Authority:

www.dfes.gov.uk/europeopen/eutouk/eutouk_search_form.shtml
                • silence28 porownanie kwalifikacji, a uznanie kwalifikacji 30.10.06, 00:32
                  Najlepsze pomysly to mi przychodza w nocy:)

Cos mi sie wydaje, ze zaczynam rozumiec jak ten angielski system dziala.

Step 1.Trzeba sprawdzic czy zawod, ktory chcemy wykonywac jest "regulated in
                  UK", bo jezeli nie to mozemy go wykonywac na zasadach swojego kraju. Jezeli jest
                  regulated patrz Step 2.

Step 2. NARIC porownuje kwalifikacje, a nie uznaje je.

3. O uznanie kwalifikacji trzeba prosic "the authority for the profession",
                  ktora mozna znalezc na stronie:
                  www.dfes.gov.uk/europeopen/eutouk/authorities_list.shtml
                  A to jest material na podstawie ktorego wysnulam powyzsze wnioski.

z:www.dfes.gov.uk/europeopen/faqs/faqs_1.shtml#FAQ5

What if my profession is not regulated in the country I wish to work?

You do not need to apply for recognition of your professional qualifications.
                  You can practise in that Member State, subject to the same conditions as its
                  own nationals.

What if my profession is not regulated in my home Member State but is regulated
                  in the Member state where I wish to work?

Even though the profession is not regulated in your home state you still have
                  rights under the General System Directives. You should obtain recognition of
                  your qualifications by making an application to the authority for the profession
                  in the Member state where you want to practise.

How do I find out what information I need to provide for recognition of my
                  professional qualifications?

You should make your application to the authority for the profession in the
                  Member State where you want to practise, and ask what documents are required. If
                  you are unsure who the authority is then you should contact the national
                  co-ordinator in the Member State where you wish to practise.

How can I compare my qualification with those of the UK?

You should contact the UK's National Academic Recognition Information Centre
                  (NARIC) for information on how your qualifications fit in with the UK system.
                  www.naric.org.uk
                  z: www.naric.org.uk/index.asp?page=80§ion=6#2

Why do I need my qualifications recognised or verified?

This is often the essential first step for people who are planning to study or
                  to work in the UK with qualifications from overseas. It assists you and the UK
                  organisations to understand how your qualifications relate to those in the UK.

What will I receive from you?

On the completion of our evaluation, you will receive a letter of statement with
                  regard to your qualifications. This letter of statement may vary depending on
                  the actual award, and it advises how your qualification compares against UK
                  qualification levels.

No to teraz juz spokojnie moge isc spac:))
                  Pozdrawiam

• olimpia_b81 Re: Naric - uznawalnosc wyksztalcenia z PL 29.10.06, 22:57
          govinda a skad ty?bo ja wojewodztwo opolskie:)
          • govinda108 Re: Naric - uznawalnosc wyksztalcenia z PL 29.10.06, 23:04
            Ja dolnoslaskie (Jawor) ale studiowalam w Opolu (moj maz tez :) ) . Zreszta
            Opole to moje ukochane miasto i jesli kiedykolwiek wroce do Polski to wlasnie
            tam :).
            • olimpia_b81 Re: Naric - uznawalnosc wyksztalcenia z PL 29.10.06, 23:11
              ja dokladnie krapkowice, ale Opola nie lubie...ale o gustach sie nie rozmawia:)
              • govinda108 Re: Naric - uznawalnosc wyksztalcenia z PL 29.10.06, 23:37
                W Krapkowicach to mam chyba jakas daleka rodzine :) . Mi Opole kojarzy sie ze
                studenckim zyciem i beztroska :):):)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka