Dodaj do ulubionych

co z Pl dla 6-12 mies. dziecka?

06.12.06, 10:17
Witajcie Dziewczyny,
moja Maianka niedlugo skonczy pol roczku :) Na Swieta wybieramy sie autem do
Polski i chce zrobic duze zakupy dla Malej. Ale zupelnie nie orientuje sie co
mam przywiezc: kaszki, sloiczki jakies leki? Co polecacie? Czego tutaj nie ma,
albo jest gorsze niz w Polsce? Ostatnio ogladalam warzywne dania od 4 mca w
sloiczku i zawieraja kostke rosolowa z sola - w Polsce chyba cos takiego by
nie przeszlo? Kaszki (sunrise banana) maja cukier - a polskie? Z tego co wiem
to nie zaleca sie niemowlakom cukru i soli. Zupelnie sie nie znam na solid
food, moze cos doradzicie. A, jeszcze widzialam ze malo soczkow maja do
wyboru. Moze cos podpowiecie? Generalnie chcialabym nawiezc rzeczy ktore
nadaja sie od 6 do 12 miesiaca.
Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • olimpia_b81 Re: co z Pl dla 6-12 mies. dziecka? 06.12.06, 11:20
      ja z Polski zwoze co najwyzej kaszki i kleiki-sa wydajniejsze, no i herbatki hippa.
      tu racja,inaczej sie karmi niz w Polsce ale przeciez nie mozesz wszystkiego ciagac z Polski.Trzeba dziecko przyzwyczajac do tutjeszego zywienia.
    • mioczka Re: co z Pl dla 6-12 mies. dziecka? 06.12.06, 11:24
      nie wiem czy jest sens wozic jedzonko dla dziecka z Polski przeciez wkoncu i
      tak ci sie ono skonczy i bedziesz kupowala angielskie. jesli nie jestes pewna
      co do sloiczkowych a masz czas to moze rob w domu sama ( ja robie zawsze
      wieksza ilosc zamrazam w specjalnych pojemniczkach i mam na tydzien zapas
      deserkow i zupek). jesli chodzi o wybor to wydaje mi sie ze w Polsce
      zdecydowanie jest wiecej kaszek do wyboru niz tu .
      a sobie przywiozlabym kluski parowane :)) pozdrawiam
      • dorcia1982 Re: co z Pl dla 6-12 mies. dziecka? 06.12.06, 13:05
        witaj mioczka, czy moglabys napisac mi jakie pierwsze pokarmy wprowadzilas dla
        dzidzi swojego, i dac jakies przepisy na to co gotujesz, bo ja chcialabym sama
        gotowac dziecku, nie kupowac gotowych. Moj synek ma 4,5 miesiac, karmie narazie
        tylko piersia, i zastanawiam sie kiedy wprowadzic pierwszy jakis pokarm, lub
        picie, a co dajecie takim malenstwom do picia? dzieki
        • pyza_uk Re: co z Pl dla 6-12 mies. dziecka? 06.12.06, 14:26
          Zacznij od takich rzeczy jak sweet potato czy butternut squash. Ugotuj po
          prostu na miekko (tak jak ziemniaki) i rozdrobnij z woda, w ktorej gotowalas.
          Mozesz rowniez sprobowac cukinie, marchewke. Z deserkami to samo - najlepiej na
          poczatek nadaja sie gruszki, bo nie sa kwaskowate. Ja po jakims czasie zaczelam
          mieszac smaki np slodki ziemniak z kalafiorem i szczypta malenka suszonej
          bazyli itd. Zadna filozofia, naprawde.
          Jedzenia w sloiczkach jest tez duzo, my kupujemy hipp organic i bledina danone
          (to drugie jest dla 'starszakow', sprzedaj w boots).
          Ja swojej coreczce przywiozlam raz z PL wielka torbe chrupkow kukurydzianych
          (bo tutaj tylko takie smakowe widzialam w malych paczkach i drogie koszmarnie),
          ale nie zrobily furory, mam spokoj. Soczkow i herbatek nie kupuj, odradzam,
          najlepsza jest woda, na slodkie napoje przyjdzie czas pozniej. powodzenia!
        • mioczka do dorcia 06.12.06, 16:12
          czesc dorcia . napisalam ci na poczte
          • dorcia1982 Re: do mioczki 06.12.06, 17:12
            Dziekuje Ci bardzo , za pomoc a jak z ta woda od kiedy podawac do picia od 6
            miesiaca, i w czym podajecie w buteleczce czy lzeczka, bo ja narazie tylko
            piers daje i nie dawalam wogole butelki i nic nie zastepowalam, a ta wode to
            przegotowana do picia, czy moze byc normalna woda mineralna nie gazowana.
            dzieki wielkie jak zwykle moge na Was liczyc, papa
            • mioczka Re: do mioczki 06.12.06, 17:26
              ja daje przegotowana .wedlug mnie zamiast butelki zacznij odrazu dawac wode z
              KUBKA NIEKAPKA np. avent.
    • paola_k2 Re: co z Pl dla 6-12 mies. dziecka? 06.12.06, 17:52
      Ja przywiozlam kleiki ryzowe i kukurydziane z Nestle i kilka herbatek z Hippa.
    • 071979an Re: co z Pl dla 6-12 mies. dziecka? 06.12.06, 21:58
      Pierwszym nowym pokarmem dla 4 miesięczniaka to ugotowana marchew i starta oraz
      soczek z jabłka.Zetrzyj jabłko na tartce i przeciśnij przez gaze.To bardziej
      naturalne niż gotowe soki w butelkach.Od 5 miesiaca ziemniaczek z masełkiem i
      marchew.Nowe pokarmy trzeba po troszku i stopniowo wprowadzać.Gruszki są od 7
      miesiąca.W 6 miesiącu wprowadzamy mięsko najlepsze z królika i indyka bo nie
      uczula.Polecam z PL Gerbera.Naprawde przerózne
      smaki;cielęcinka,jagnięcinka ,królik z warzywami>Ja nie gotowałam bo kto by
      kupował kroliki przyrządzał to wszystko i miksował.Mój mały zajadał się
      Gerberem a przy okazji miał zróznicowaną dietę.Dodam że są bez dodatków typu
      sól i innych przypraw.Na wszystko przychodzi swój czas.
      • 071979an Re: co z Pl dla 6-12 mies. dziecka? 06.12.06, 22:00
        Sorki żle przeczytałam myslałam że dziecko ma 4,5 m.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka