cytrynka-uk 19.12.06, 19:42 Czy znacie jakis szybki i prosty przepis na sernik???Napiszcie.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
topola2005 Re: Szybki sernik????? 20.12.06, 01:12 cytrynka-uk napisała: > Czy znacie jakis szybki i prosty przepis na sernik???Napiszcie.... Proszę bardzo : 1 kg sera (może być zmielony) 6 jajek 6 łyżek cukru 1/2 kostki stopionego i wystudzonego masła 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy rodzynki, skórka pomarańczowa ser+żółtka+cukier+masło - utrzeć dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - dokładnie wymieszać dodać ubitą pianę z białek i bakalie - wymieszać delikatnie wylać na wysmarowaną blachę i piec ok 1 godz. 180 C ( w wersji dla leniwych - z serem wymieszać całe jajka) smacznego :) Odpowiedz Link
wyspowamatka Dobry sprawdzony przepis ! 20.12.06, 09:28 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37418&w=47954689&a=47963598 ps. Notabene ten sernik robisz z Quarkow kupionych w TESCO lub ASDA. Smacznego!!! Odpowiedz Link
cytrynka-uk Re: Dobry sprawdzony przepis ! 20.12.06, 10:15 Witam fajne sa te przepisy i proste dziekuje tylko zastanawia mnie jedna rzecz-- wyspowamatka---a gdzie maka?? nie dodaje sie?.. Odpowiedz Link
dorotus76 Re: Dobry sprawdzony przepis ! 20.12.06, 11:25 cytrynka-uk napisała: > Witam fajne sa te przepisy i proste dziekuje tylko zastanawia mnie jedna rzecz- > - > wyspowamatka---a gdzie maka?? nie dodaje sie?.. Cytrynko, jak dobrze się przyjrzysz przepisowi, zobaczysz w nim budyń smietankowy - więc mąka jest własnie w budyniu. Wg mnie nie ma sensu dodawać proszku do pieczenia, bo efekt żaden (sprawdzone), jak ma wyrosnąć to i tak wyrośnie. I jestem sceptycznie nastawiona do quarka z tesco, poniewaz ser na sernik powinien byc tłusty i niekwaśny. Quark jest chyba raczej odtłuszczony (0,2g tłuszczu na 100g)mimo iż jest na nim napis "ideal for cooking and baking' to ostatnio mieszam go z mascarpone, co raczej im nie służy, więc zastanawiam się nad kupnem sera z polskiego sklepu, co jednak niestety podniesie koszty ciasta. Ale ja nie jestem najlepsza w temacie 'sernik' bo nie ma bata by nie opadł :D, choć przetestowałam juz wszelkie sztuczki, aż gdzies przeczytałam, że serniki tak mają,że opaść muszą :) świąteczne pozdrowienia Odpowiedz Link