eutyfrona 04.04.08, 13:26 wiadomosci.onet.pl/1478940,2678,kioskart.html A mój synek urodził się tutaj i daliśmy mu jak najbardziej polskie imię: Lech (po tatusiu). Starsi anglicy kojarzą z Wałęsą, ale młodzi jedynie z piwem :(. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monika_i Re: imiona 04.04.08, 13:50 Moj synek to Samuel Kajetan, w skrocie Sammy. Pasuje do obcego nazwiska i latwo zapamietac. Dla rodziny w Polsce bylo jednak trudne do zaakceptowania, bo przeciez to 'zydowskie' imie. Dlatego na drugie dalam mu Kajtus :) Odpowiedz Link
24lena Re: imiona 04.04.08, 14:00 moj syn jest Igor David,foch byl ze strony rodziny ze to ruskie imie, miny im jeszcze bardziej zrzedly,jak powiedzielismy ze drugi syn bedzie Olaf :DDD David ma po bracie meza,ale specjalnie kazalismy zapisac przez V, zeby bylo na pamiatke urodzenia w anglii :) Odpowiedz Link
jaleo Re: imiona 04.04.08, 15:02 Moj syn ma na imiona Stefan Lloyd a corka Zofia Marianne. Maja brytyjskie nazwisko, do tego bardzo "pospolite" w UK, wiec posiadanie niecodziennych imion pozwala nam ominac sytuacje, kiedy np. jest w klasie dwoje dzieci o tych samych imionach i nazwiskach :- ) Ani Stefek ani Zosia nie maja wiekszych problemow ze swoimi imionami, Stefan w ogole "bezproblemowy", co wiecej duzo ludzi sie nas pyta, skad on ma takie ladne imie, i jest proste dla Brytyjczykow do wymowienia. Zosie musimy zawsze literowac, ale tez z wymowa raczej nie ma problemow, i tez jest to taki "conversation starter", wiec w sumie nie zalujemy decyzji o nadaniu polskich imion. Mimo, ze dzieci sa z rodziny polsko-angielskiej. Odpowiedz Link
mamumilu Re: imiona 04.04.08, 15:20 Mój syn to Jonathan urodzony w Polsce - kręcenie nosem było z każdej strony czy to rodziny czy urzędników czy księdza w kościele, który się oburzył, że nie chcemy dziecku dać świętego patrona, ale go zatkałam pytaniem czy wie co znaczy to imię :) - a znaczy dar od Boga - i mógłby byc Bożydar po słowiańsku. Ze względu jednak na podwójne obywatelstwo i samo brzmienie imienia wybraliśmy takie, żeby nie miał problemu z literowaniem właśnie - wystarczy, że nazwisko ma trudne :) W urzędzie pani zamknęła usta jak zobaczyła obywatelstwo męża a rodzina teraz sobie nie wyobraża innego imienia chociaz na początku bardzo próbowali go spolszczyć ;) A córka ma na imię po porostu Pola po praprababci i sprawa prosta we wszystkich językach :) Odpowiedz Link
dag78 Re: imiona 04.04.08, 15:29 my mamy Emilie i Filipa z pisownia polska..obydwoje jestesmy polakami i podobnie jak poprzedniczki stwierdzilismy ze inne imiona beda dziwnie brzmialy z nazwiskiem. Jest troszke problemow poniewaz imiona maja ang odpowedniki i za wszelka cene chca wszyscy te imiona zangielszczyc:) Odpowiedz Link
izabelabp Re: imiona 04.04.08, 15:27 Moja corka Amelie - taki kompromis polsko-brytyjski. Dla moich rodzicow i tak Amelcia, dla mnie Amelka, ale Anglicy i tak czesto myla ja z Emily, mimo ze wymawiam z wyraznym "a". Tyle jest pieknych imion ;-) Odpowiedz Link
pyza_uk Re: imiona 04.04.08, 15:35 Nasza corka ma na imie Helena Jay - Helena po mojej babci, Jay - po ptaszku z naszego ogrodka (sojka chyba w tlumaczeniu), z kotrym sie zaprzyjaznilam bedac w ciazy ;0) Mialao byc prosto, ale Anglicy i tak maja problemy z wymowa (zwykle Helejna) Odpowiedz Link
jaleo Re: imiona 04.04.08, 15:59 pyza_uk napisała: > > Mialao byc prosto, ale Anglicy i tak maja problemy z wymowa (zwykle Helejna) Hmm, dziwne, ze maja problemy, Helena to wcale nie jest takie rzadkie imie w UK. Jest sporo Helen urodzonych w latach 80-tych, nazwanych tak na czesc Heleny Bonham Carter, ktora zrobila ogromna furore w filmie "A Room with a View", ten film sie odbil glosnym echem w UK jak pierwszy raz sie ukazal - wszyscy oszaleli na punkcie pani HB-C i jej burzy kreconych dlugich wlosow, zostala uznana za kwintesencje English Rose :-) Ja znam pare Helen tutaj, i wszyscy je wymawiaja prawidlowo, czyli Helena z akcentem na pierwsza sylabe. Odpowiedz Link
kasjurg74-only Re: imiona 04.04.08, 16:37 a moj syn ma na imie Adam- aby bylo latwo w UK i w Polsce- i wszystkim sie bardzo podoba nasz wybor:) i nasz piekny Adas:) Odpowiedz Link
migotka_bober Re: imiona 04.04.08, 17:42 bardziej w pl szaleja z imionami mlode matki, wydziwiaja bardziej niz te za granica chocby sie na Marsie mieszkalo daje sie dziecku imie jakie ci sie podoba Odpowiedz Link
velvet35 Re: imiona 04.04.08, 17:55 moj syn Victor, wymawia sie tak samo w obydwu jezykach. drugie imie Harry pozwolilismy aby wymyslila jego starsza siostra - kojarzy sie oczyscie z harry potterem. tez dobrze. Odpowiedz Link
edytataraszkiewicz Re: imiona 04.04.08, 18:46 Ja tez wybralam imie ,,miedzynarodowe'' -Alexander- Odpowiedz Link
eutyfrona Re: imiona 04.04.08, 19:02 Takie imiona jak Victor czy Alexander nie są do końca międzynarodowe ze względu na pisownie. Moja starsza córka ma na imię Maja,z polską pisownią, bo urodziła się w Polsce i wtedy jeszcze nie planowaliśmy wyjazdu. I Anglicy mówią "Madza", albo piszą "Maya". Odpowiedz Link
jennifer_e Re: imiona 04.04.08, 20:40 ja mam na imię Anna, zdawałoby się uniwersalnie w wielu językach, a i tak kilkakrotnie mi się zdarzyło, że proszono mnie o przeliterowanie :o) przestałam się przejmować gdy zaczęłam pracować w dużej międzynarodowej instytucji i moimi klientami byli na przykład obywatele Sri Lanki czy Mongolii- same ich imiona potrafią mieć po kilkanaście liter! o nazwiskach już nie wspominając ;) Odpowiedz Link
mamiemi Re: imiona 04.04.08, 23:36 Moja corcia ma na imie Emilia. Anglicy rowniez tak wymawiaja jej imie, a nie Emily, co mnie bardzo cieszy. Druga corcia(juz w lipcu) bedzie miec na imie Hanna:) Odpowiedz Link
chestnutflower Re: imiona 05.04.08, 01:05 Nam sie bardzo na poczatku podobala Rebecca ale ze wzgledu na zdrobnienie nie dalismy go corce na pierwsze ale na drugie imie. Jest wiec Klara Rebecca:) Odpowiedz Link
lee.loo Re: imiona 07.04.08, 19:12 a moi maja Adam i Jan (z pierwszym nie mam zadnych problemow, Jaska wymawiaja jako Dzaan,albo pisza przez "Y") OT: emkz - czy ja nie jestem Ci winna jakiegos maila? :) Przepraszam, nie gniewasz sie? Odpowiedz Link
jagoda5555 Re: imiona 05.04.08, 14:04 My nazwalismy Adam, moja druga polowa koniecznie chciala biblijne imie, a ja nie chcialam, zeby mial na imie Ishmael:) Nikt nie ma problemow ani z wymowa ani pisawnia, nie wiadomo tez gdzie los nas jeszcze zaprowadzi i gdzie bedziemy mieszkac..pozdrawiam Odpowiedz Link
olimpia_b81 Re: imiona 05.04.08, 15:37 a moja ma swojsko: Malinka i zarowno Anglicy nie wiedza jak sie za nie zabrac czesto a i w PL kreca nosem (jak to nie Malina??Tylko Malinka????:)) a ja chcialam tak polsko brzmiaco,tak sie staralam,ze az wybralam imie rosyjskie:))) Odpowiedz Link
natina0 Re:guiness 07.04.08, 19:27 tak własnie wołała jakaś polska mamusia na swojego synka w sklepie,żal mi sie go zrobiło Odpowiedz Link
dzikarooza Re: imiona 08.04.08, 10:14 Juz tyle bylo tych artykulow odnosnie nie-polskich imion dla polskich dzieci w UK... a mi za kazdym razem rece opadaja, jak rodzice tlumacza, ze nadali dziecku angielskie imie zeby mu w zyciu latwiej bylo... tylko nie bardzo rozumiem na czym to "latwiej" ma polegac... Albo jeszcze gorsze jest polskie imie a zapisane "po angielsku", zeby lepiej wygladalo, mam znajoma, ktora zmienila corce Alicja na Alicya, zeby w szkole latwiej bylo, echhhh, szkoda slow. A juz Victor i Victoria co drugi/a polska latorosc nosi, przynajmniej wsrod moich znajomych. Bez obrazy dla wszystkich V, ale jak slysze, ze kolejne malenstwo bedzie Victoria/Victor to juz sie smieje w oczy:-))) Odpowiedz Link
dag78 Re: imiona 08.04.08, 10:23 :) nie wiem na czym polega to polepszenie imion moi znajomi nazwali Veronika, pytalam dlaczego nie normalnie przez W skoro dali w srodku K zamiact C powiedzieli ze to takie bardziej ang...:))) Odpowiedz Link
lee.loo Re: imiona 08.04.08, 11:21 Oj dziewczyny, naprawde nie wiecie na czym polega polepszanie dziecku zycia poprzez nadawanie "zagranicznych" imion? No przeciez wiadomo,ze Czelsi Kielbasinska i Voyteac Brzeczyszczykiewicz brzmi swiatowo i tym od razu poprawiaja sobie strat w zyciu :) Beda piekniejsi/pzrystojniejsi/madrzejsi/bogatsi... Odpowiedz Link