m0nalisa 12.09.08, 01:40 jak sie na hindusów ( i wszystkich innych o ciemniejszym kolorze skóry) mowi ciapaty? bo mnie szlag trafia...... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
azbestowestringi Re: czy was tez wkurza 12.09.08, 08:56 nie slyszalam nigdy takiego okreslenia. od czego pochodzi? Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: czy was tez wkurza 12.09.08, 09:38 bardzo mnie to wkurza, nie lubie tego mimo ze to okreslenie od potrawy a nie od poskiej cipay. nie lubie i juz. Odpowiedz Link
yoskaiga Re: czy was tez wkurza 12.09.08, 09:48 Ja słyszałam jeszcze inny "źródłosłów", że niby taki ani biały ani czarny po prostu ciapaty. Odpowiedz Link
mama5plus Re: czy was tez wkurza 12.09.08, 12:03 A wkurza. Zwlaszcza ze w wiekszosci odbywa sie to bezkarnie co dziwi mnie szczegolnie na forum publicznym. Nie mniej mnie wkurza okreslenie `Angole` :-} Odpowiedz Link
mama-123 Re: czy was tez wkurza 12.09.08, 12:44 Wkurza. Tak samo nie lubie, gdy nas sie okresla Polaczkami, zreszta pewnie to wlasnie Polaczki uzywaja tych zwrotow. Mala czesc natomiast pewnie nie zdaje sobie sprawy, ze jest to okreslenie obrazliwe. Odpowiedz Link
gypsi Re: czy was tez wkurza 12.09.08, 13:12 Jak ma nie wkurzac? Ale swiadczy o poziomie uzywajacego, a kon (przecietny polski emigrant) jaki jest kazdy widzi - nietolerancyjny, rasistowski, uprzedzony i wywyzszajacy sie. Sama reaguje ostro jak ktos probuje nas wyszydzac lub ponizac albo wrzucac wszystkich do jednego worka, ze WSZYSCY Polacy to albo tamto, wiec nie lubie tego samego u "naszych". Np. wczoraj bronilam urody polskich dziewczyn na lekarskim forum, po tym jak jeden mundry taki "smieszny" dowcip zacytowal, ze jedyne ladne kobiety w Polsce, to turystki - choc musze przyznac, ze podkreslil, ze to dowcip z czasow zelaznej kurtyny i od tamtych czasow sie zmienilo. I kto to mowi - przedstawiciel narodu, ktorego srednia przedstawicielka wyglada jak... no wlasnie. Odpowiedz Link
yoskaiga Re: czy was tez wkurza 12.09.08, 13:30 Absolutnie Gypsi się z Tobą zgadzam. Też przeglądam rożne rzeczy na internecie i zawsze wyłazi taki obraz Polki; opalona do granic możliwości, z odrostami i w stałym związku z obywatelem innej narodowości, najczęściej tym, o którym ten wątek. Co więcej opinie tę, kreują niestety sami Polacy. Odpowiedz Link
mama-123 Re: czy was tez wkurza 12.09.08, 13:33 yoskaiga Czy moglabys przyblizyc to, oczym napisalas. Nie wiem czy Cie dobrze zrozumialam. Odpowiedz Link
yoskaiga Re: czy was tez wkurza 12.09.08, 13:57 Już odpowiadam. Czytam rożne rzeczy które przybliżają życie na Wyspie , którego ciągle jestem głodna i ciekawa. I zawsze gdzieś pojawia się dyskusja o Polka przyjeżdżających do UK i nie są to niestety dyskusje wysokich lotów. Głownie można się dowiedzieć ,ze: dziewczyny z małych miasteczek , wiosek i wsi, które tylko sprzątają , zajmują się opieka ludzi starszych i ogólnie pracują za grosze poniżej swoich kwalifikacji itd, itd. Dojące państwo brytyjskie z wszelkich możliwych zasiłków, wręcz żyjące na jego garnuszku. Pozbawione gustu o czym według internautów świadczy nadmierna opalenizna i brak dbania, albo nadmierne dbanie jak kto woli ( makijaż) o wygląd zewnętrzny. Do tego wielokrotnie spotkałam się z opinią ,ze tylko Polki wiążą się z ( przepraszam )"kolorowymi", ot chociażby cytata bodajże z przedwczoraj z PIERWSZEJ strony ONET.PL .....Idealnie byłoby amatorki związków polsko-kolorowych pozbawiać obywatelstwa, bo to przecież obciach dla kraju" .Czy to odosobniony pogląd, czy powszechna opinia emigracji? ... No to można się było dopiero ciekawych rzeczy dowiedzieć. Głownie od naszych polskich "gentlemanów".I tak jest co rusz. Gratulowanie komuś sukcesu na forach nazwijmy to polonijnych należny do rzadkości. I generalnie lepiej jest dokopać, pognębić niż pomóc. Dlatego ciesze się z tego babskiego forum , bo tutaj to jednak jest nieczęste zjawisko. Myślę, że nie muszę dodawać ,ze daleka jest mi jakakolwiek odmiana szowinizmu , nacjonalizmu, rasizmu i czego tam jeszcze. Odpowiedz Link
edytataraszkiewicz Re: czy was tez wkurza 12.09.08, 14:22 Z zasady niby jestesmy tolerancyjni...Historia potwierdza wiele przypadkow Polakow,ktorzy pomagali Zydom na przyklad.... Sama nie nazywam Hindusow ciapatymi,chociaz slyszalam ,ae tak sie mowi ...Nie drazni mnie to,bo nie jest to jakies straszne nazewnictwo.Gorzej natomiast jest z nazywaniem ,,czarnych,, (juz sama nazwa!)-asfalt,czarnuch,itp. A jesli chodzi o opalone blondynki z odrostami...Tez mnie nie draznia,kazdy nosi to co lubi... Yoskaiga- wiecej tolerancji!No i dystansu do zycia i oceny innych! Odpowiedz Link
d.hassenpflug Re: czy was tez wkurza 12.09.08, 15:32 Ale przeciez to nie Yoskaiga przedstawia Polki w ten sposob, tylko taki obraz kreowany jest przez inne osoby w szeroko pojetym internecie z tego co zrozumialam. To pisalam ja. Opalona blAdynka z odrostami ;) Odpowiedz Link
yoskaiga Re: czy was tez wkurza 12.09.08, 16:06 dziękuję Ci d.hassenpflug!!! Bo już zwątpiłam w swoją umiejętność wysławiania się. Czytam ten fragment i czytam i nigdzie nie mogę dojrzeć MOJEJ OSOBIŚCIE wyrażonej opinii. ,, przeglądam rożne rzeczy na internecie i zawsze wyłazi taki obraz Polki; opalona do granic możliwości, z odrostami" Mam nadzieje ,ze Edyta teraz tez to widzi :) Odpowiedz Link
mama-123 Re: czy was tez wkurza 12.09.08, 13:31 przecietny polski emigrant) jaki jest kazdy widzi - nietolerancyjny, rasistowski, uprzedzony i wywyzszajacy sie. Nie wiem czy bym sie z tym stwierdzeniem zgodzila. Na poczatku na pewno zdziwiony odmiennoscia. Potem jedni rozumieja, ze inne znaczy inne a nie gorsze, a drudzy niestety ak jak napisalas. Chyba jednak zgodzilabym sie ze stwierdzeniem wywwyzszajacy. Odpowiedz Link
gypsi Re: czy was tez wkurza 12.09.08, 13:50 Powinnam dodac - przecietny polski emigrant wypowiadajacy sie w internecie. Na zywo nie mam zbyt wiele kontaktu z "naszymi", tyle co kilku pacjentow, wiec co kilka tygodni/miesiecy i przelotem rodzice w polskiej szkole. Odpowiedz Link
liley11 Re: czy was tez wkurza 12.09.08, 13:52 Nie na nas tez roznie mowia rozne narodowosci w roznych stronach swiata maja rozne okreslenia moze zalezy to od tego z jaka intencja wypowiedziane? ja uzywam slowa "ciapaty" i nie zalezy to od tego czy dana osobe lubie czy nie do rodzicow swoich tez mowie "starzy" i przy nich, nie ma to jednak u nas negatywnego przeslania i moi starzy wiedza, ze ich bardzo kocham, sami teraz zaczeli na siebie mowic "dziadostwo", jak zostali dziadkami. Odpowiedz Link
fanny Re: czy was tez wkurza 12.09.08, 14:17 liley11 napisała: > Nie > > na nas tez roznie mowia > > rozne narodowosci w roznych stronach swiata maja rozne okreslenia > > moze zalezy to od tego z jaka intencja wypowiedziane? ja uzywam > slowa "ciapaty" i nie zalezy to od tego czy dana osobe lubie czy nie > > do rodzicow swoich tez mowie "starzy" i przy nich, nie ma to jednak > u nas negatywnego przeslania i moi starzy wiedza, ze ich bardzo > kocham, sami teraz zaczeli na siebie mowic "dziadostwo", jak zostali > dziadkami. Wyobrazmy sobie malzenstwo, w ktory maz, w pewnych sytuacjach, ktore obojgu sprawiaja przyjemnosc ;), za przyzwoleniem swojej zony mowi do niej dziwko. Czy oznacza to, ze na forum publicznym ma prawo o wszystkich kobietach mowic/pisac per dziwki? Idac tokiem twojego myslenia, czemu nie, jesli tylko lubi kobiety.. f. Odpowiedz Link
dzieciakcouk Re: czy was tez wkurza 16.09.08, 12:07 "Ciapak", "ciapaty" zazwyczaj mnie nie wkurza, choc nie powiem wole zeby nasi goscie przy moich dzieciach takich okreslen nie uzywali. Za to strasznie denerwuje mnie jak w stosunku do hidnusow, turkow itp uzywa sie okreslenia "Brudasy" - no tego to chyba nigdy nie przelkne :/ Odpowiedz Link
fanny Re: czy was tez wkurza 12.09.08, 13:51 Ze slowem 'ciapaty' spotykam sie niestety czesto na forach. i bardzo mi sie to nie podoba. Natomiast razi mnie, bo napewno nie wkurza, uzywanie slowa Hindus na wszystkich mieszkancow Indii. Nazwanie Sikha, czy muzułmanina indyjskiego Hindusem jest sporym nietaktem. Najgorzej, ze polskie slowniki w większości przypadków pokazują zamiennie Hindus / Indus a czasem nawet podaja, ze Indus jest przestarzala forma. f. Odpowiedz Link
liley11 Re: czy was tez wkurza 12.09.08, 13:54 ..nie jestem zapoznana ze szcegolami terytorialno - religijnymi czy ktos w Indiach zastanawia sie jaka jest roznica miedzy prawoslawnym a katolikiem, nieliczni na pewno, a dla reszty to po prostu vhrzescijanie fanny napisała: > Ze slowem 'ciapaty' spotykam sie niestety czesto na forach. > i bardzo mi sie to nie podoba. > > Natomiast razi mnie, bo napewno nie wkurza, uzywanie slowa Hindus na > wszystkich mieszkancow Indii. Nazwanie Sikha, czy muzułmanina > indyjskiego Hindusem jest sporym nietaktem. Najgorzej, ze polskie > slowniki w większości przypadków pokazują zamiennie Hindus / Indus a > czasem nawet podaja, ze Indus jest przestarzala forma. > > f. Odpowiedz Link
agg3 Re: czy was tez wkurza 12.09.08, 15:16 pewnie kazdy rozumie to okreslenie w inny sposob. ja nie jestem ani rasistka, ani nie mamuprzedzen, pracuje z ludzmi roznych ras i narodowaosci :) ale sama uzywam slowa "ciapak" i to tylko dlatego, ze ich nie odrozniam czy to hindus, muzulmanin czy inny. slowa "czarny"tez uzywam zeby tylko okreslic kolor skory, bardziej mi to lezy niz "murzyn". okreslen tych tylko uzywam wsrod osob mi znanych, ktore wiedza, ze to nie obraza z mojej strony. na nas tez sie mowi "biali" i jakos mi to nie przeszkadza. :) Odpowiedz Link
gosiash To wszystko wina Kolumba ;) 12.09.08, 15:30 No wlasnie, bo jakby nam Kolumb nie narobil siana z mozgu i od razu wiedzial co odkryl, to bysmy sobie mogli spokojnie nazywac mieszkancow Indii - Indianie. A tak to badz tu madry i pisz wiersze. Ja nie uzywam okreslenia 'ciapaty' tez mi sie wydaje, ze jest obrazliwe, ale jak mowie o kims z Indii to tak musze opisowo ;) No wlasnie jak mowicie, zeby do wszystkich pasowalo? Odpowiedz Link
gypsi Re: To wszystko wina Kolumba ;) 12.09.08, 16:38 Po angielsku latwiej - South Asians. Moze najsensowniej byloby od odcienia skory - biali, czarni, zolci, czerwoni, brazowi i mieszancy? Ale skoro o otylym pacjencie zaraz nie bede mogla mowic, ze jest otyly, tylko co najwyzej z nadwaga (moze od razu "szczuply inaczej?;) to pewnie za kolory tez mozna oberwac. Ech, zycie... Odpowiedz Link
d.hassenpflug Re: To wszystko wina Kolumba ;) 12.09.08, 17:06 Oczywiscie ze mozna oberwac za kolory ;pp Mozna powiedziec 'black' majac na mysli np. Afrykanczykow - a co wtedy zrobic z biednym Marokiem ? Bo tacy czarni to oni wcale nie sa. Albo ktos ci zarzuci ze przeciez black to obrazliwe bo przeciez nie daleko stad do nigger. Per zolty nie mozna - bo pikujemy w strone 'zoltka' a to juz ma zly wydzwiek. No i ze mozna popelnic nietakt nazywajac Indyjskiego muzułmanina Hindusem. Hm. Moze przyjmijmy amerykanski sposob - afro-europejczyk np, czy euro - azjata ? ;p A moze najsensowniej od kraju czy kontynentu, aczkolwiek nikt nie ma zdolnosci telepatycznych zeby ot tak na pierwszy rzut oka kogos wlasciwie 'nazwac'. Bo przeciez jakos identyfikowac trzeba ? Czy nie ? I tak zle i tak nie dobrze. Najlepiej gdyby wszyscy nosili wyryte imie na czole, byloby prosciej. ;) Odpowiedz Link
m0nalisa Re: To wszystko wina Kolumba ;) 12.09.08, 17:17 no tak uogólniłam niecnie Hindus... chodziło mi o region pochodzenia lub jego przodków, ale przeciez pochodza tez z pakistanu, mam znajomą "hinduskę" ktora pochodzi z ghany - bo tam kilka pokolen temu wyemigrowali jej przodkowie. Macie racje nie da sie regionalnie osadzic nikogo pod wzgledem koloru skory. ja poczatkowo myslalam ze ciapaty to tu u mnie ktos tak sobie wymyslił, potem slyszalam to czesto na ulicy, o zgrozo moja przyszywana pasierbica z mieszkajaca w glasgow uzyla tego okreslenia- ale mloda siksa jest wiec dziewczyne naprostowalam mam nadzieje, bo rozmawialysmy na ten temat. wczoraj w nocy czytalam podane przez was linki na temat pary ktorej odebrano dziecko i tam tez to okreslenie padlo (uzyte przez tzte tego odebranego dziecka) wiec zadalam, to pytanie. nie podoba mi sie to okreslenie i juz/. Odpowiedz Link
gypsi zrodloslow 12.09.08, 18:02 Podobno "ciapaty" jest od "ciabatta" "chapata" czy jak tam te placki zwal , nie od "ciapa" - tak gdzies czytalam. I tak z niewinnego niby okreslenia, cos jak "pepiki" na Czechow, przez to, ze uzywa sie w celu obrazenia czy ponizenia, wyszlo co wyszlo. Odpowiedz Link
gosiash Re: zrodloslow 15.09.08, 14:03 Idac tropem zrodloslowu to pewnie powinno byc raczej 'ciabaty' a nie 'ciapaty'. Natomiast nadal nie wiadomo, czy dla zainteresowanych nie jest to obrazliwe? Jakby mnie ktos kapusniak lub bigos nazywal to chyba bym sie zdziwila ;) Jeszcze gorzej by chyba bylo 'flaki' :)) lub 'flakis' (zeby bylo z angielska ;)) Odpowiedz Link
mysz2006 Re: zrodloslow 15.09.08, 16:17 to nie pochodzi od ciabata tylko od chapatti - wiec wymowa sie zgadza czy dla zainteresowanych jest to obrazliwe? - trudno wyczuc, trzebaby sie ich zapytac. Oni sa przyzwyczajeni do duzo gorszych wyzwisk, a i sami na siebie maja wiele okreslen. Sama nazwa ma negatywne zabarwienie w odroznieniu od np makaroniarze (jak sie czasem kiedys mowilo o Wlochach). Anglicy maja nie PP na niektore nacje - np. na Niemcow, zreszta Polacy tez.... Wg mnie okreslenie ktorego by sie nie uzylo prosto w twarz do osoby zainteresowanej sa w intencj obrazliwe Odpowiedz Link
syso Re: czy was tez wkurza 16.09.08, 10:15 Mnie to nie wkurza, ale razi, jakby nie tlumaczyc genezy tego slowa, jest to uzywane z pogarda i zeby obrazic adresata, a temu sie przeciwstawiam. Wybaczcie, ale tlumaczenie, ze ich nie rozrozniam, to jest po prostu zalosne. Pozdrawiam Sylwia Odpowiedz Link
syso Re: czy was tez wkurza 16.09.08, 17:54 Jesli uwazasz slowa "ciapek, ciapaty" za calkiem normalne pod warunkiem, ze ton wypowiedzi nie jest pogardliwy, to nie mam o czym z Toba rozmawiac. Moim zdaniem nie sa to wlasciewe przymiotniki, ktorych powinni uzywac ludzie na jakims poziomie. No bo jak roznie bedzie brzmialo jak powiem zlym tonem "Ta KOBIETA mnie wkurzyla", a "Ta KURWA mnie wkurzyla". Oczywoscie, przepraszam za wyrazenie, ale nie sadzilam, ze znajda sie tu na tym forum osoby uzasadniajace uzycie okreslen rasistowskich. Odpowiedz Link
edytataraszkiewicz syso 16.09.08, 20:59 Przeczytalam Twoj post i sadze,ze brak Ci kultury, a reszte Twojej wypowiedzi pozostawie bez komentarza... Odpowiedz Link
syso Re: syso 17.09.08, 11:56 Nie wiem, w ktorym miejscu brak mi kultury Twoim zdaniem. Brzydkie slowo zostalo uzyte dla zobrazowania sytuacji, za co na wszelki wypadek przeprosilam. Odpowiedz Link
olimpia_b81 Re: czy was tez wkurza 19.09.08, 08:15 na Czechow mowi sie Pepiki,na Niemcow Szwaby a na Anglikow i Angole itd, nie przeszkadza mi to jak ktos tego uzywa, nie wiem jak mowia na Polakow za naszymi plecami wiec moze ten ciapek jest light przy okresleniu na nas, wspomniany czarnuch,asfalt,brudas bardziej mnie drazni Odpowiedz Link
eni7.08 Re: czy was tez wkurza 21.09.08, 13:56 Znam osobiście kilku i muszę uczciwie przyznać, że pod względem kultury osobistej, otwartości, dumy narodowej, wiary, opieki wewnątrz rodziny, to my jesteśmy daleko, daleko za nimi.Może w porównaniu z krzykliwymi i rozrzutnymi anglikami, to oni wydają się tacy mali, mili, zapatrzeni w swoją rodzinę, oszczędni do przesady w tych swoich tradycyjnych szatach jak prześcieradło i z żoną schowaną szczelnie za czarną zasłoną, może wydają się tacy śmieszni, dziwni i jakby nie z tego wieku.Ale to pozory, ponieważ przy bliższym poznaniu okazuje się, że ta oszczędność i uprzejmość, wynika z wręcz wrodzonej żyłki do interesów, w których są nie do pobicia, a większość tak zwanych wad, tak naprawdę okazuje się bardzo skutecznym sposobem na szczęście w życiu.Więc Polaczek harujący po 12 godzin za 5,50 w magazynie na widok tego śmiesznego dla niego człowieczka który podjeżdża mercedesem pod Lidla co robi? zaciska zęby i cieszy się jak dziecko kiedy może o nim powiedzieć "ciapak" Polaczek-nie Polak. Odpowiedz Link