Dodaj do ulubionych

Chb a obywatelstwo meza

23.10.08, 12:10
Witam, po raz kolejny, nie jestem pewna czy moze mi pani pomoc ale zawsze warto zapytac :)
Moj maz jest obywatelem Serbii, od 1,5 roku przebywa w Anglii na wizie EEA Family permit + posiada tymczasowego rezydenta na 5 lat. Po urodzeniu syna zlozylam aplikacje o CHB i CH. tax credit, otrzymuje oba dodatki. Interesuje mnie jak dlugo moge otrzymywac taka pomoc. Dowiedzialam sie ze nie moge brac tych pieniedzy za dlugo, jezeli maz bedzie chcial przedluzyc pobyt w UK.

Czy rzeczywiście muszę rezygnować i jeżeli tak to jak?

Dodam ze kilka miesiecy temu probowalam zrezygnowac z Ch.T.C. napisalam pismo ze nie chce wiecej otzrymywac pieniedzy, a oni mi odeslali papier z nowym przelicznikiem i wciaz placa ale mniej. hmmm

dziekuje za odpowiedz
Obserwuj wątek
    • d.hassenpflug Re: Chb a obywatelstwo meza 30.10.08, 21:43
      Nie rozumiem tego zbytnio. Przeciez to sa pieniadze na dziecko o ktore ty
      wnioskowalas jako osoba uprawniona, a nie na meza. Wiec co ma jedno z drugim
      wspolnego. O ile ty i dziecko pozostaniecie w UK, bedziecie otrzymywac CHB i CTC
      bodajze do ukonczenia przez dziecko 16 roku zycia.
      • veljovic Re: Chb a obywatelstwo meza 31.10.08, 19:19
        No wlasnie ja tez nie rozumiem, ale jak przegladalam formularz o przedluzenie
        wizy znalazlam tam rubryke gdzie trzeba wpisac wszystkie dodatki przypadajace na
        cala rodzine
        • d.hassenpflug Re: Chb a obywatelstwo meza 31.10.08, 22:12
          Sorry, no ale co z tego ze sa rubryki.
          Generalnie jest tak ze obywatele panstw poza EEA/EU nie sa w ogole uprawnieni do
          benefitow, tak ? Ale poniewaz jestescie malzenstwem a ty jestes obywatelem
          panstwa nalezacego do UE to sie troche zmienia. Przy wypelnianiu wnioskow o
          benefity wpisujesz przeciez dane meza oraz informacje,ze jest on Subject to
          Immigration Control. Dostalas ChB i CTC mimo wszystko na wasze wspolne dziecko,
          dlaczego mieliby to wam teraz zabrac ?
          Dodam tylko na marginesie, ze moj maz tez jest na EEA Family Permit i rowniez
          pobieram ChB i CtC i do glowy mi nie przyszlo zebym miala z tym za kazdym razaem
          przy odnawianiu wizy problemy.
          • veljovic Re: Chb a obywatelstwo meza 01.11.08, 21:44
            No tak, mi tez się to wydaje logiczne ze jak ja mogę otrzymywać te benefity a
            mąż nie to i tak musi być jakieś rozwiązanie pośrednie. Ale co jest śmieszne ta
            informacje otrzymałam od jakiegoś prawnika z citizen advice beuro.
            D.hassenpflug czy mogę zapytać jak długo twój mąż jest w UK na tej wizie? Na jak
            dlugo ja otrzymal i czy próbowaliście ja przedłużać?
            Wielkie dzieki za odpowiedz
            • d.hassenpflug Re: Chb a obywatelstwo meza 02.11.08, 15:40
              Bardzo ciekawe to co piszesz. Nigdy by mi nie wpadlo do glowy ze moge miec
              problem z czyms co mi sie nalezy jak slepej kurze ziarno ;p Maz na tej wizie
              jest 2 lata, a dostal ja na 5 lat wiec jeszcze troche czasu mamy.
              • yebo-gogo Re: Chb a obywatelstwo meza 06.11.08, 17:21
                mi i mezowi gosciu z migracyjnego odrazu pytal czy staramy si o jakies zasilki i
                mowil ze lepiej ze nie bo moga byc problemy z przedluzeniem pobytu czy tez
                staranie sie o karte pobytu wiec sie nie staralismy. a mam pytanie czy wasi
                mezowie pracuja majac family permit czy staraliscie sie o te karty lub jakis tam
                stamp (nie pamietam jak to sie nazywa) bo moj mial problemy u pracodawcow majac
                tylko wize family permit
                • d.hassenpflug Re: Chb a obywatelstwo meza 06.11.08, 21:48
                  hmm. pracuje majac family permit, nic innego, nawet nie wiem o jakim stampie
                  mowisz szczerze powiedziawszy. nie rozumiem zwiazku, serio, miedzy benefitami a
                  przedluzeniem pobytu. zasilek nalezy mi sie jak slepej kurze ziarno. nie mi
                  nawet, mojemu dziecku. hmmm
                  • martunia2302 Re: Chb a obywatelstwo meza 12.11.08, 12:03
                    no ja tez nie kumam za bardzo tego:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka