rene41 07.11.08, 12:17 czekamy juz od czerwca dzwonimy co jakis czas i ciagle to samo prosze czekac .Mam juz dosyc ile mozna :( Jak to u was było jak długo czekaliscie na kase i deklaracje?? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pyza_uk Re: Jak długo czakac na ch. benefit 07.11.08, 12:32 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37418&w=75255072&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37418&w=71945995&v=2&s=0 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=37418&w=79042096&v=2&s=0 to tylko niektore dyskusje - skorzystaj z wyszukiwarki ;-) Odpowiedz Link
rene41 Re: Jak długo czakac na ch. benefit 07.11.08, 12:55 czytałam ale te watki były zakładane jakis czas temu ciekawa jestem jak jest teraz czy cos sie zmieniło . Mi ciagle mowie ze min 16 tyg .Czytałam ze jedni dostaja po 2 miesiacach a inni po 4 . Od czego to zalezy i co jeszcze moge zrobic zeby przyspieszyc formalnosci:( Odpowiedz Link
a.hysa Re: Jak długo czakac na ch. benefit 07.11.08, 13:30 nic! wszystko zalezy od nich czekaj nie dramatyzuj! przeciez dostaniesz te pieniadze wstecz! Odpowiedz Link
velvet35 Re: Jak długo czakac na ch. benefit 07.11.08, 20:47 Radze ci nauczyc sie od tubylcow pewnej postawy, ktora nasza literatura opisuje jako angielski spokoj lub angielska flegma. Cierpliwosci i spokoju zycze. Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: Jak długo czakac na ch. benefit 07.11.08, 21:46 hm jesli minelo te urzedowo wytyuczone na ta sprawe 16 tyg , zadzwon i poinformuj ze juz 16 tyg minelo wiec prosisz o wyjasnienie. Jak ja zadzwonilam po 3 dniach dostalam list i pieniadze na konto. Odpowiedz Link
aniaheasley Re: Jak długo czakac na ch. benefit 07.11.08, 23:13 To nie jest ustawowe 16 tygodni. 16 tygodni to MINIMUM w sprawach dla foreign nationals. Moze trwac i dwa razy dluzej. Ale jak juz decyzja zostanie wydana, to CHB dostaje sie placone wstecznie od daty zlozenia wniosku, a raczej od daty zaistnienia tego wniosku w systemie. Odpowiedz Link
marcinn24 Re: Jak długo czakac na ch. benefit 07.11.08, 21:50 Składaliśmy wnioski w marcu dostaliśmy w pażdzierniku Odpowiedz Link
fili77 Re: Jak długo czakac na ch. benefit 07.11.08, 22:05 rene nie chce Cie martwic, ale ja czekałam 9 miesięcy, nie pomagały telefony, nic dopiero po interwencji w Citizen Advice Bureau otrzymalismy decyjze i pieniązki na konto w ciągu 3 dni Odpowiedz Link
magda0033 Re: Jak długo czakac na ch. benefit 07.11.08, 23:31 Uzbruj sie w cierpliwosc ,my czekalismy tylko 2 miesiace ,ale moja znajoma czekala na decyzje 7 miesiecy niestety tu sie z niczym nie spiesza ...cierpliwosci Odpowiedz Link
mama5plus Re: Jak długo czakac na ch. benefit 07.11.08, 23:52 magda0033 napisała: niestety tu sie z niczym nie > spiesza ...cierpliwosci Nie sadze ze tu chodzi o to czy sie spiesza czy nie spiesza. W naszym przypadku to trwalo, o ile pamietam, nie dluzej niz 1-2 tygodnie, ale inaczej rzecz ma sie w sytuacji gdy ktos z innego kraju przyjezdza z dziecmi tam urodzonymi. Inna procedura i trwa to dluzej. A i nasi rodacy (i pewnie nie tylko oni) przyczynili sie roznymi przekretami do tego ze teraz wszystko pewnie od podszewki sprawdzaja i trwa to jeszcze dluzej. No niestety, w tym przypadku odpowiedzialnosc zbiorowa sie klania brutalnie. :( Odpowiedz Link
cheltenham Re: Jak długo czakac na ch. benefit 10.11.08, 23:38 Też czekam od czerwca i po telefonie dostałam pisemną informację, ze niestety ale sprawa utknęła w Polsce. To fakt, że po różnych rodaków przekrętach sprawdzają dokładnie a nasze urzędy też nie spieszne, np. posyłają listy z prośbą o dostarczenie w takim i takim terminie dokumentów na adres ostatni w Polsce, kiedy nas tam już nie ma. Interwencja telefoniczna też nie wiele daje bo trzeba dzwonić po kilka razy do różnych pokoi, bo oczywiście w urzędach nie istnieją centralki. A szkoda narzekać ... także możliwe, że tak naprawdę sprawa utknęła właśnie w rodzimym kraju. Odpowiedz Link
cheltenham Re: Jak długo czakac na ch. benefit 10.11.08, 23:39 Aha, a w angielskim urzędzie dowiesz się, że 16 tygodni to minimum! Odpowiedz Link
rene41 Jakies namiary do Citizen Advice Bureau 11.11.08, 11:17 jezeli do konca listopada niedostane kasy ti chce zadzwonic do Citizen Advice Bureau Odpowiedz Link
m0nalisa Do CAB sie idzie 11.11.08, 11:43 namiary tu poszukaj www.citizensadvice.org.uk/ Odpowiedz Link
yoggi87 Re: Jak długo czakac na ch. benefit 12.11.08, 01:05 Mialam nadziej, ze trwa to krocej... Odpowiedz Link