julia_uk 19.01.09, 22:13 Mam kilka pytan, bo wlasnie zaczynam prace w polskiej szkole.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bettina40 Re: Czy sa tu nauczycielki szkol sobotnich? 19.01.09, 22:27 Witaj :) Ja uczę w sobotniej szkole na Ealingu. Odpowiedz Link
annaolejnik Re: Czy sa tu nauczycielki szkol sobotnich? 19.01.09, 22:32 Wlasnie zaczelam w Woking. Odpowiedz Link
julia_uk Re: Czy sa tu nauczycielki szkol sobotnich? 20.01.09, 11:12 Bo ja wlasnie zaczelam prace w tamta sobote i bylo tyle zamieszania i nie zdazylam zapytac o to ile bede miala na godzine? Mozecie mi napisac jaka macie stawke? Poza tym jest to nowa szkola i jest totalny balagan,nie ma zadnego planu wywieszonego, na moje pytania odnosnie przynaleznosci do Polskiej Macierzy Szkolnej jest odpowiedz,ze dokumenty sa wyslane... Mnie jeszcze interesuje czy czas przepracowany w tej szkole bedzie mi sie liczyl w jakikolwiek sposob w Polsce? Na razie nie bede miala zadnej umowy, zadnych payslipow.... Bede bardzo wdzieczna za odpowiedzi, jak nie tu to na poczte gazetowa. Z gory wielkie dzieki, bo jestem bardzo zagubiona w tym wszystkim.... Odpowiedz Link
bettina40 Re: Czy sa tu nauczycielki szkol sobotnich? 20.01.09, 11:30 Ja dostałam kontrakt po dwóch tygodniach od rozpoczęcia pracy i dostaję payslipy. Zaczęłam pracę od września i dostaję najniższą stawkę - 35 funtów za każdą przepracowaną sobotę - w moim przypadku są to 4 godziny. Podejrzewam, że w innych szkołach stawki mogą byc inne. Pieniądze wpływają na konto pod koniec miesiąca lub na początku następnego. Szkoła niestety nie płaci za mnie ani podatku ani ubezpieczenia. U mnie na początku roku też było zamieszanie, ale nie mogąc się "dopchać" do dyrekcji podpytałam dziewczyny, które pracują dłużej i one mnie uspokoiły, że wszystko jest OK i udzieliły potrzebnych informacji. Odpowiedz Link
gosiazdun Re: Czy sa tu nauczycielki szkol sobotnich? 22.01.09, 16:07 bettina40 mam pytanie trochę z innej beczki... jak starać się o prace w polkich szkołach sobotnich? Mam wyższe wykształcenie pedagogiczne wraz ze stażem więc myślę, że z pewnością sprostałabym zadaniu a z powodu ciągłej opieki nad 5 miesiączną córką nie mogę pracować w pełnym wymiarze godzinowym a praca w szkole byłaby dla mnie fajną odskocznią... Odpowiedz Link
bettina40 Re:do gosiazdun 23.01.09, 15:37 Nie potrzeba żadnych znajomości, aby zatrudnic się w polskiej szkole. Wiele dziewczyn,które pracują w mojej szkole ma małe dziecko i dają radę, bo to tylko 4 godziny w sobotę (i to nie w każdą). Polskie szkoły sobotnie mają swoje strony. Tam znajdziesz telefony kontaktowe i adresy mailowe. Skontaktuj się, umów na spotkanie i jeśi masz dokumenty w porządku to masz szansę na pracę. Dzieci jest masa, a wśród nauczycieli rotacja, bo nawet w ciągu roku szkolnego bywa, że ktoś postanawia wrócić do Polski.Pozdrawiam. Odpowiedz Link
gosiazdun Re:do gosiazdun 23.01.09, 20:17 ... a w chwili obecnej mieszkam w Essex (Greater London) Odpowiedz Link
julia_uk Re: Czy sa tu nauczycielki szkol sobotnich? 23.01.09, 22:03 Tutaj znajdziesz namiary na polskie szkoly.www.london.polemb.net/index.php?document=93 Ja weszlam z ulicy i w przeciagu tygodnia stanelam przed dzieciakami:) Powodzenia! Odpowiedz Link
moncik32 Re: Czy sa tu nauczycielki szkol sobotnich? 24.01.09, 10:39 gosia sprobuj w szkole na goodmayes, mialbys blisko . Odpowiedz Link
bo-re Re: Czy sa tu nauczycielki szkol sobotnich? 28.01.09, 13:31 Słyszałam ,że w szkołach sobotnich nauczyciele pracują jako wolentariusze? Podobno są takie przepisy które nie pozwalają uzyskiwać pensji w instytucjach charity Odpowiedz Link
agarem Re: Czy sa tu nauczycielki szkol sobotnich? 28.01.09, 21:14 oczywiscie ze organizacje charytatywne moga zatrudniac i oplacac pracownikow. Przeciez to jest ogromny sektor, ktory co prawda utrzymuje sie z datkow i donacji ale zatrudnienie traktuje jak kazda inna firma profit czy non-proft. Ich status oznacza, ze wszelkie dochody musza wydac na scisle okreslone cele ktore sa zawarte w statucie. I z tego musza sie rozliczyc z fiskusem. Odpowiedz Link
rosemary_net Re: Czy sa tu nauczycielki szkol sobotnich? 29.01.09, 21:25 Placówki zarejestrowane jako charity w charity commision lub korzystające z numeru charity Polskiej Macierzy Szkolnej nie mogą wypłacać pensji pracownikom. Nauczyciele są zatrudniani jako wolontariusze i jedyne pieniądze jakie mogą otrzymywać to zwrot kosztów. Poczytajcie sobie na stronie: www.charity-commission.gov.uk/. Poza tym dla takich nauczycieli jest możliwość wyrobienia CRB za darmo poprzez tzw. Umbrella Bodies są to firmy, ktore wyrabiaja CRB dla organizacji charytatywnych. Odpowiedz Link
m0nalisa Re: Czy sa tu nauczycielki szkol sobotnich? 31.01.09, 09:28 dzieki dziewczyny za ten watek , dzieki niemu dowiedzialam sie ze mam niedaleko do szkoly sobotniej i na pewno za kilka lat zapisze tam moich chlopcow. Odpowiedz Link
julia_uk Re: Czy sa tu nauczycielki szkol sobotnich? 12.02.09, 10:25 A jak wyciaglam ten watek, bo: Nie mam umowy Sciemniaja z kasa, nie dostalismy wyplaty, choc mamy ustalona stawke godzinowa Na pytania o MOJE pieniadze dowiedzialam sie,ze nie dostalam pieniazkow,bo w dzien wyplaty nie mialam przepracowanego miesiaca, a 3 tygodnie (pomijam fakt,ze inni pracuja po kilka miesiecy i tez nie dostali wyplaty) Ta sobota bedzie moja 5 sobota,wiec juz 1,5 miesiaca pracy jakby nie patrzec i nadal nie mam pieniedzy... Nie chce sie wyklocac i nie wiem czy czekac, czy dac na luz,bo nawet nikt mi na paliwo nie daje, nie stac mnie pracowac za free. Szkoda mi tej pracy, bo dzieci sa wspaniale,ale czuje sie jak w Polsce, szarpac sie o swoje pieniadze to koszmar... Odpowiedz Link
bettina40 Re: Czy sa tu nauczycielki szkol sobotnich? 12.02.09, 10:38 Nie denerwuj się. U nas też płacą czasem dopiero po dwóch miesiącach. Rozumiem Cię, że boisz się, że nie dostaniesz wynagrodzenia, bo ja też na początku się bałam, dopytywałam się o pieniądze, kiedy miałam tylko tę jedną pracę. Każdy grosz się liczył. A umowę o pracę dostałam dopiero po miesiącu. Chyba nie dają od razu, bo chcą człowieka sprawdzić, zobaczyć jak się wywiązuje z obowiazków, czy w ogóle przychodzi itd. Tak sobie wykoncypowałam. Odpowiedz Link
aniaheasley Re: Czy sa tu nauczycielki szkol sobotnich? 12.02.09, 12:38 'wyciaglam' watek? nauczycielka w szkole sobotniej? Odpowiedz Link
velvet35 Re: Czy sa tu nauczycielki szkol sobotnich? 12.02.09, 13:53 No sama widzisz, kto tam uczy :-). To chyba jasne, czemu nie placa. Mam 3 kolezanki, ktore otarlly sie o te szkoly i szybko zwialy, bo pracuje sie tam na zasadzie: praca dla idei. Ale o szczegolach idei juz nikt nie mial czasu sie rozwodzic. Bettina, sama przyznajesz, ze zaplacili po 2 miesiacach: czy to jest uczciwe w sytuacji, gdy pracujesz uczciwie i nalezy Ci sie za to wynagrodzenie? Polskie bagienko. Odpowiedz Link
julia_uk Re: Czy sa tu nauczycielki szkol sobotnich? 12.02.09, 17:33 Chcialam napisac wyciagam,zwykla literowka, nie ma ludzi nieomylnych,nawet Ci z podojnym mgr sie myla ,tak jak ja.... Odpowiedz Link
julia_uk Re: Czy sa tu nauczycielki szkol sobotnich? 12.02.09, 17:35 Nie uzywa sie slowa "czemu" a "dlaczego";) Odpowiedz Link
velvet35 Re: Czy sa tu nauczycielki szkol sobotnich? 12.02.09, 17:48 Masz racje. Powinno byc: "To chyba jasne, dlaczego tam nie placa". Tylko nie jestem pewna, czy przecinek dobrze postawilam :-). Oczywiscie, ze nie ma ludzi nieomylnych i wszyscy popelniamy literowki, ale sama przyznasz, ze akurat w tym temacie ta literowka wypadla wyjatkowo! Odpowiedz Link
julia_uk Re: Czy sa tu nauczycielki szkol sobotnich? 12.02.09, 17:51 Wyjatkowo "glabiascie";) to wypadlo:) Odpowiedz Link
gypsi tribute to 12.02.09, 18:06 A ja podziwiam nasze panie z sobotniej szkoly. Pracuja za zwrot kosztow, dobre slowo i satysfakcje, ze wzgledu na awanture w Mcr od stycznia nie dostaly jeszcze nic, ale dzieci nie zostawily. Dzieciaki zdaja GCSE, AS i A-levels ze swietnymi wynikami, wiec chyba nie jest tak zle? Nie ma co sie ludzic, w 35 sobot w roku, wliczajac w to rowniez rozmaite imprezy i wyjazd, wiele zrobic sie nie da, a podtrzymywanie jezyka to rola rodzicow przede wszystkim. Ale duza pomoc jest. Dzieki:) Odpowiedz Link
julia_uk Re: tribute to 13.02.09, 09:32 Ja wlasnie tak to czuje, za malo czasu!!! Nasza szkola ma zajecia tylko 5 godzin lekcyjnych w kazda sobote. Trzeba sie bardzo natrudzic zeby wybrac z materialu to co najwazniejsze i przekazac to tresciwie i zrozumiale dla maluchow. Juz dawno bym stamtad uciekla, ale dzieci zal, ciagle zmienialy im sie nauczycielki, nie zrobie im tego.... Szkoda,ze na razie nawet kosztow nie zwracaja, bo jednak zainwestowalam juz w podreczniki i te nieszczesna benzyne (mam ok.30 mil do szkoly:() Odpowiedz Link
bettina40 gypsi... 15.02.09, 15:17 Dzięki za miłe słowa w kierunku nauczycielek z polskich szkół. Fajnie jest przeczytać, że ktoś docenia naszą pracę. Odpowiedz Link