gabez1 28.07.09, 10:30 Witam, Niedawno pojawil sie watek o plastrach anty. Prosze, wypowiedzcie sie na ich temat? Mam rowniez pytanie, czy one w UK tez sa darmowe? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gabez1 Re: CZY PLASTRY ANTYKONCEPCYJNE SA LEPSZE OD TABL 28.07.09, 10:43 acha, a co ile sie go wymienia na nowy? Odpowiedz Link
kingaolsz Re: CZY PLASTRY ANTYKONCEPCYJNE SA LEPSZE OD TABL 28.07.09, 11:09 www.netdoctor.co.uk/sex_relationships/contraceptivepatch_000173.htm a jesli wolisz w jezyku polskim: www.i-apteka.pl/product-pol-7240-EVRA-plastry-antykoncepcyjne-3szt-.html i podejrzewam, ze jest to refundowana rzecz, jak wiekszosc srodkow antykoncepcyjnych w UK A najlepiej pogadaj o nich ze swoim GP Odpowiedz Link
gypsi Re: CZY PLASTRY ANTYKONCEPCYJNE SA LEPSZE OD TABL 28.07.09, 11:10 Lepsze o tyle, ze nie trzeba pamietac codziennie o wzieciu tabletki oraz omijaja zoladek i jelita, wiec nie dotycza ich problemy z wchlanianiem (wymioty, biegunka, inne leki jak antybiotyki). Sklad hormonow jkest dokladnie ten sam. Z problemow - czasem skora reaguje na klej lub sam plaster, czasem sie odlepiaja. Tez sa darmowe, jak kazda inna antykoncepcja. Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: CZY PLASTRY ANTYKONCEPCYJNE SA LEPSZE OD TABL 28.07.09, 16:18 sa darmowe, wygodne w uzyciu ale maja tez wady. Brzegi plastra czesto sie brudza i wtedy otoczka jego ne wyglada ladnie , ale latwo je nakleic tak zeby nawet w bikini byly niewdoczne. W nektorych mejscach skora pod plastrem bywa podraznona aleto mozna przetestowac w trakce naklejac tam gdze najdogodnej. A czasem GP sa nechetn do przepsywana plastrow . Odpowiedz Link
carmelaxxx Re: CZY PLASTRY ANTYKONCEPCYJNE SA LEPSZE OD TABL 28.07.09, 17:17 a i wymienia sie co tydzien, wyglada to tak ze 3 tyg z plasrtrami jeden bez. Odpowiedz Link
abri Re: Gypsi 28.07.09, 23:23 A czy po plastrach tez mialabym o wiele wiekszy poziom trojglicerydow jak po zwyklych tabletkach? Moj gin w Pl bardzo mi odradzal tabl w mojej sytuacji, ale nie zapytalam go o plastry. Odpowiedz Link
gypsi Re: Gypsi 29.07.09, 01:01 I tabletki 2-skladnikowe, i plastry moga podniesc poziom, ale ktore wiecej to nie wiem. Znalazlam cos takiego: "In the trial comparing the patch to Triphasil, total cholesterol and triglyceride levels increased significantly more in the patch group than in the oral contraceptive group", calosc tu: www.medscape.com/viewarticle/451857_7 Odpowiedz Link
not-easy Re: Gypsi 29.07.09, 14:58 Wlasnie wrocilam od GP i tez dostalam tym razem plasterki. Ja wymienilam z tabletek bo niestety nie bylam konsekwentna w braniu tzn. zapominalam, o roznych porach itp.Poszlam do GP i poprosilam o zmiane bo nie chce zniszczyc sobie organizmu przez moje zapominalstwo. Jak plastry działają na libido, humorki itp? lepsze od tabletek czy takie same?? Mam 6 tabletek w opakowaniu jeszcze,moge przerwac teraz povczekac na okres i przykleic pierwszy plaster? cos mi sie stanie? czy musze czekac do konca opakowania?? Problem polega na tym,ze za tydzien jade w odwiedziny do znajomych i z tego co wyliczylam w pierwszy dzien wizyty dostane okres, bede tam przez 3 dni, i 3 dni biegac z zawiniatkami, stresowac sie ze pomocze im łózko...itp przeraza mnie to.Wyjazdu nie chce odwoływac bo nie widzialam sie z nimi od 2 lat! A nie chce zrujnowac wizyty okresem:( Niestety mimo tabletek mam mocne krwawienia i bóle brzucha nie do wytrzymania:((( Jakas rada??? moge przerwac teraz? Odpowiedz Link
gypsi Re: Gypsi 29.07.09, 17:55 Mozna wziac tabletki do konca, a potem bez zadnej przerwy przykleic plaster - nie bedzie okresu. Odpowiedz Link
not-easy Re: Gypsi 31.07.09, 21:48 Dziekuje ślicznie Gypsi:)Uratowalas swoją radą moje samopoczucie na wyjeżdzie;) Odpowiedz Link
trisamama Re: CZY PLASTRY ANTYKONCEPCYJNE SA LEPSZE OD TABL 01.08.09, 12:59 Ja mialam plasterki dwa lata temu ale musialam za nie placic. Pielegniarka u GP powiedziala, ze one nie sa refundowane :/ Tak czy inaczej bralam je dosc krotko bo mialam straszne odparzenia pod plastrami. Co tydzien przyklejalam w inne miejsce ale i tak sie robily. Dodatkowo: -skora swedziala -plastry sie odklejaly -brud od kleju Jedyny plus to, ze nie trzeba pamietac o codziennej tabletce. Odpowiedz Link